Komentowana treść: MorphOS 2.0
[#91] Re: MorphOS 2.0
polecam poczytać brednie na execu w wątku o mos2

ps. droga Mufo, morphos posiadał od wielu lat zaawansowany edytor tekstu Morphed więc Twoje wymysły są jak zawsze niczym nie podparte, podobnie nikt nie krzyczy (chyba, że w Twoje glowie) ze mos2 jest tani bo nie jest

Ostatnia edycja: 01.07.08 18:50:04
[#92] Re: MorphOS 2.0

@Solo Kazuki, post #64

sorki ze nie odpowiedzialem wczesniej ale naprawde nie moglem. dzis potestuje co tam zmontowalem i objecuje ze poprawie
[#93] Re: MorphOS 2.0

@rzookol, post #91

Niby MDW okazał entuzjazm, ale trzeba by nie znać MDW i Jego wylewności, by pisać takie głupoty, zwłaszcza w ogólnym kontekście.
Fajne są też te brednie o piractwie. Ciekawe jak można spiracić coś, co można za darmo sciągnąć, bądź coś co w momencie rejestracji zostaje przypisane do konkretnego sprzętu...
[#94] Re: MorphOS 2.0

@rzookol, post #91

Podobnież też nie kosztuje 150, tylko 111 i jest to cena systemu na Pegi i Efikę a nie na klasyka, więc nijak nie pasuje tu porównanie do ceny OS4 na klasyka.

PS. Ja piszę, że nie jest drogi, ale nie że jakiś diabelnie tani. Jakby był na PS3 w tej cenie to pewnie bym kupił.
[#95] Re: MorphOS 2.0

@Lokaty, post #88

Gratuluje Pegasowca i Efikowca...

Z tego co widzę to Efikowcom nie bardzo jest czego gratulować. Kupę problemów mają z tym MOSem 2.0. W przeciwieństwie do Pegasowiec. Swoją drogą to smutne, bo wiele ludzi kupiło Eficzkę właśnie w nadziei na MOSa 2.0 a tu takie jazdy. :(
[#96] Re: MorphOS 2.0

@MinisterQ, post #93

Ja naprawdę byłem przekonany, że jak kiedyś MorphOS 2.0 wyjdzie to będę miał z nim 20-30 razy więcej problemów. W tej chwili siedzę już na 2.0 i naprawdę męczy mnie tylko jedna sprawa. Ale to nie jest wina MorphOS-a więc nawet o tym nie wspominam. A reszta? Rewelacja. Kilka drobnych pytań o rzeczy, które są tak nieistotne, że aż śmieszne. Poza tym wszystko gra idealnie. Jak dla mnie to naprawdę niesamowite jak na nasze chore i skromne ami-warunki.
[#97] Re: MorphOS 2.0

@MDW, post #95

Z tego co widzę to Efikowcom nie bardzo jest czego gratulować.

Mysle, ze to jest chwilowe - moze gdzies wkradl sie jakis "byk" i zostanie niebawem usuniety... "spoko jeza".
[#98] Re: MorphOS 2.0
MorphOS wymiata na Efice, nie wiem jakie ktoś miał problemy wcześniej.. Ja miałem tylko parę zwisów Sputnika, poza tym - całkiem gładko wszystko poszło.

Jedyne, czego nie mogę obejść, to brak dźwięku. Ktoś pomoże?
[#99] Re: MorphOS 2.0

@skipp, post #98

za jakieś dwa tygodnie ma być fix
[#100] Re: MorphOS 2.0

@kiero, post #78

Nie pisałem nic o włączaniu. Napisałem tylko że wygaszacz zaczął działać ;)

Ale mam jeszcze kilka pytań w sprawie MOS2:

1. Czy jest obsługa (ew. planowana w jakimś update) wyjścia TV?
2. Czy jest obsługa kart TV i kontrolerów SATA(2)/SCSI3/itd (ew. j.w.)?
[#101] Re: MorphOS 2.0

@skipp, post #98

Jedyne, czego nie mogę obejść, to brak dźwięku. Ktoś pomoże?

Dźwięku po prostu jeszcze w tej wersji na Efice nie ma.
[#102] Re: MorphOS 2.0

@skipp, post #98

musisz poczekac. nie ma drivera, pojawi sie na dniach
[#103] Re: MorphOS 2.0

@Solo Kazuki, post #100

amithlontv obsluguje karty tv, geit pracuje nad valiant vison
[#104] Re: MorphOS 2.0

@Solo Kazuki, post #100

TV out jak najbardziej działa.
[#105] Re: MorphOS 2.0

@Grzegorz Kraszewski, post #101

@Krashan, Valvit:

Wielkie dzięki za informacje. W takim razie czekam ;)
[#106] Re: MorphOS 2.0
Dostałem klucz i mam już zarejestrowanego na siebie MorphOSa 2.0! Cieszę się jak dziecko. :)
[#107] Re: MorphOS 2.0
Do około godziny 22:30 MorphOSa zarejestrowały 52 osoby. Ja byłem 24. :)
[#108] Re: MorphOS 2.0

@MDW, post #107

Numerek 52 to chyba ja. ;)
[#109] Re: MorphOS 2.0

@deez, post #108

Ja byłem 36
[#110] Re: MorphOS 2.0

@MDW, post #107

no no , nieźle. Jasię jeszcze wstrzymam, sprawdzę swoją Efikę z innym dyskiem i grafą może to coś pomoże. Na obecnej konfiguracji system jest mooooocno niestabilny. Mam nadzieję że to wina sprzętu.
[#111] Re: MorphOS 2.0
U mnie instalacja przebiegła bez problemow. Wszystko śmiga duzo szybciej niz na 1.4 i stabilnie. System z płyty wczytuje sie szybko. Na samym poczatku mile zostalem zaskoczony tym, ze mos wykryl bez problemu moj monitor i na zwyklym kablu vga od razu wyswietlil 1650x1080, czego nie dalem rady zrobic wczesniej.
[#112] Re: MorphOS 2.0
ha. teraz tez moge rejestrowac :)
[#113] Re: MorphOS 2.0

@Dorrr, post #110

Niestety, nie jest to wina sprzętu.

A może u mnie już jest, bo po trzech próbach bootu z dysku twardego (HITACHI 2.5 cala 80 giga, nie był tani) rzuciłem to do jutra. Pojawił się ekran i nieruchomy wskaźnik myszy. Co ciekawe za pierwszym razem "Workbench screen" potem "Ambient screen". Była jeszcze czwarta próba, ale skończyła się tuż po zniknięciu SmartFirmware z ekranu, także tej nie liczę. Za każdym razem Efika zamierała ze świecącą diodą kontrolera HD, stąd moje obawy o dysk. Sorry Panowie i Panie, BUBEL. Ktoś z Teamu to testował na Efice ostatnio? Być może jutro zbiorę się w sobie i kupię port szeregowy na USB, to podeślę log. Jak to coś rozwaliło mi dysk, to ...

Jedno trzeba przyznać: system wciąga i uzależnia.

A na marginesie w kwestii instalatora: ustawianie godzin, minut i sekund suwaczkami to CIĘŻKI pomysł. Listy które się nie rozwijają w dół (a mają strzałkę) jeszcze cięższy. Posłużę się przykładem ze świata Javy: wygląda jak JComboBox a działa jak JSpinner ...

Poseidona już zdążyłem nie-polubić, ale może to kwestia błędów w MorphOSie.

EDIT: Dobra poszło. Ogólnie instaler jest be. Powodem powyższych cyrków jest użycie MRB zamiast RDB. Napiszę co dalej, jak się pobawię.

Ostatnia edycja: 02.07.08 01:08:11

Ostatnia edycja: 02.07.08 01:30:13
[#114] Re: MorphOS 2.0

@Arbuz, post #109

ja przed chwila bylem 90
[#115] Re: MorphOS 2.0

@Hareton, post #113

na mojej efice z radkiem 9250 dziala, troche musialemOF przekonac do wspolpracy, zalczylo ze 3-4 zwiechy ale to tez z mojej winy, ale od ukonczenia instalacji dziala jak powinno.
[#116] Re: MorphOS 2.0

@Hareton, post #113

Pierwszy post z Efiki. Sputnik wymiata!!!
[#117] Re: MorphOS 2.0

@Hareton, post #116

No, wymiata, w rzeczy samej. Przydalaby sie tylko jeszcze obsluga cookies...
[#118] Re: MorphOS 2.0
Powiedzcie, na jakie profity można liczyć po rejestracji? Nie chodzi mi o to, że system działa :), tylko o to, czy płacąc, kupuję jedynie MOS-a 2.0, czy też prawa do darmowej aktualizacji np. do wersji 2.99 ;), albo coś w tym guście.

I jeszcze a propos wpłat (bo ja jestem opóźniony w tym kwestiach zagranicznych przelewów he he) - mając konto w mbanku można zapłacić bez problemu?
[#119] Re: MorphOS 2.0

@Leander, post #118

bugfixy na 100% sa 'wliczone' w cene. mniejsze uaktualnienia mysle, ze tez.
[#120] Re: MorphOS 2.0

@kiero, post #119

Pasowałoby teraz przed instalacją sformatować partycję systemową. Poprzednio miałem w sfs-ie. Dobre to rozwiązanie?
I jeszcze jedno w sys:contributions/filesystempack jest instalka w goa3d też. Instalować to?

Ostatnia edycja: 02.07.08 09:17:46
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem