Komentowana treść: MorphOS 2.3
[#31] Re: MorphOS 2.3

@kiero, post #26

prawie tak jak bliźniaki z hajperjonu
[#32] Re: MorphOS 2.3

@rzookol, post #31

MOS to dopiero wersja 2.3 a AOS 4.1, daleko mosowi jeszcze do "ideału" ;)
[#33] Re: MorphOS 2.3
Wielkie podziękowania. Wszystko ładnie chodzi. Sporo poprawiono, nawet OWB jest w nowszej wersji - wreszcie nie mam problemu z przekłamywaniem czcionek. Tylko Sputnik jest stary
[#34] Re: MorphOS 2.3

@AS, post #33

Sputnik jest na emeryturze. Ma już swoje lata i należy mu się. Teraz OWB wzięło na siebie odpowiedzialność ami-surfowania. I radzi sobie 10 razy lepiej niż można byłoby się tego spodziewać po przeglądarkach na ami-systemach.

Ostatnia edycja: 07.08.09 07:56:52
[#35] Re: MorphOS 2.3

@sordan, post #22

Tak sie podjaralem ze kilkanascie giga sobie kopiowalem tam i z powrotem, pozniej usuwalem usmiech

Normalnie jak Lubmil :)
[#36] Re: MorphOS 2.3

@rzookol, post #31

Prawie. Ten ideał jest niedościgniony :)
[#37] Re: MorphOS 2.3

@kiero, post #26

Czas dogonić linuksiarskie sterowniki dla radeonów
[#38] Re: MorphOS 2.3

@APC74, post #28

A port powstał?

A gdzie tam... Rzookol zamiast portować piękne gry w AMOS-ie, zajął się jakimiś pierdołami, skanerami... SCANdaliczne moim zdaniem.
[#39] Re: MorphOS 2.3
Mosisty jedne, oby boing rykoszetem uderzyl w to niebieskie latajace chadziajstwo. :P
No dobra, nie bijcie. :)
[#40] Re: MorphOS 2.3

@grxmrx, post #7

Przykładowo ja mam 261 MB

Pewnie sie powtarzam...Partycja systemowa powinna miec 650 MB - dosc duzo i latwo zrobic backup na CD. :)
[#41] Re: MorphOS 2.3

@Andrzej Drozd, post #40

Ale jak się ma 261MB to chyba jeszcze łatwiej zrobić backup bo szybciej się nagra. Nie jest tak?

Ostatnia edycja: 07.08.09 12:12:11
[#42] Re: MorphOS 2.3

@Szewski, post #5

Jup. Teraz czekamy na porcik na maczka. :)
[#43] Re: MorphOS 2.3

@Andrzej Drozd, post #40

Może miec i kilka terabajtów. Jeżeli jest na niej 200 MB nagrane to i tak się szybko nagra nawet na płytę CD. :)

Mój Pegasos ma dwa dyski. Oba mają takie same partycje, drugi ma pochowane ikony w Ambiencie. W górnym menu mam opcje wywołujące backup każdej z partycji lub wszystkich razem. To są proste skrypty AmigaDOS, które kasują partycje z "_backup" w nazwie i kopiują wszystkie pliki z partycji głównych na partycje bezpieczeństwa. Dodatkowo jest pokazywany czas rozpoczęcia backupowania każdej partycji i czas zakończenia. Taki prosty raport leci na okno konsoli (które się przy okazji otwiera w miejscu i o rozmiarze jaki chcę) i do pliku. Jak nie używam Pegasosa to od czasu do czasu wybieram opcję "backup" i sam mi się robi backup. Jak dla mnie jest to idealny sposób. Zawsze mam poprzedni backup. Raz się nawet zdarzyło, że taśma w główym dysku się skwasiła i musiałem bootować z dysku bezpieczeństwa. Poszło bez większych problemów (pomijam problem innej nazwy dysku, bo to żaden problem). Od czasu gdy sobie coś takiego zrobiłem jestem dużo spokojniejszy. :) A dyski dzisiaj nic nie kosztują więc koszt takiego rozwiązania jest żaden. Tym bardziej, że to jest cena spokoju, a ten w moim wieku jest bezcenny. :)
[#44] Re: MorphOS 2.3

@MDW, post #43

ja to robile na jednym dysku :) lha -eraSZ a partycji na inna, i potem smba lub ftepem na inngo kompa. zdublowana mam jedynie partycje systemowa
[#45] Re: MorphOS 2.3

@MDW, post #43

Normalnie - RAID 1 "On Demand". ;)
[#46] Re: MorphOS 2.3

@Valwit, post #44

Też fajne rozwiązanie. Tak sobie myślałem czy aby właśnie nie pakować tego jakimś lha do jednego pliku. Może kiedyś przerobię skrypcik. :) Chociaż tak się szybciej robi backup. Dodatkowo na czas kopiowania robię addBuffers do partycji z której się kopiuje i na którą się kopiuje. Muszę sprawdzić jaka będzie różnica między kopiowaniem tysięcy plików a pakowaniem przez lha na G4. Może faktycznie tak zrobię, bo ten drugi dysk jest trochę mniejszy i gdybym miał podstawowy zapchany to backup się nie zmieści.
[#47] Re: MorphOS 2.3

@APC74, post #45

Normalnie - RAID 1 "On Demand". ;)

Hehehe. :) Rozwiązanie jest może śmieszne ale naprawdę skuteczne. Poza tym gdybym drugiego dysku nie wykorzystał na backup to po prostu stałby pusty. Dysków mam niestety nadmiar. :)
[#48] Re: MorphOS 2.3

@MDW, post #47

Ja, jako że MorphOS-a aktualizuję znacznie częściej niż typowy użytkownik , mam dwie partycje systemowe po 1 GB. Przy aktualizacji najpierw formatuję backup (szybciej niż kasowanie tych 5000 plików, zwłaszcza na Efice), potem kopiuję wszystko z systemowej na backup, potem na systemowej aktualizuję. Jak coś nie wystartuje, mogę spokojnie zabootować system z backupu.
[#49] Re: MorphOS 2.3

@Grzegorz Kraszewski, post #48

Myślałem, że tylko ja sobie tak zorganizowałem te backupy a widzę, że tu prawie każdy się bawi w podobny sposób. :)
[#50] Re: MorphOS 2.3

@MDW, post #49

Mam dwa pytania i pewno o to samo. Dlaczego IBrowse wywala u mnie: "Couldn't create CL_DownloadListGroups" oraz AmiGG: "Can't open required resources TextEditor.mcc"? Na 2.2 chodziło wszystko normalnie. Tylko u mnie tak jest?
[#51] Re: MorphOS 2.3
No i super! Teraz można się skupić na wersji na Maca Mini pełną parą
[#52] Re: MorphOS 2.3

@Zbysiuk, post #50

Dograj wszystkie klasy i będzie git
[#53] Re: MorphOS 2.3
Świetna zabawa dla efikowców - włączamy w modułach "Memory", wchodzimy pod Sputnikiem na n-k, przełączamy parę stron i staramy się wyłączyć przeglądarkę zanim pasek "in use" dojdzie do końca :)
[#54] Re: MorphOS 2.3
Co to są te opcje ustawień do silnika wyświetlania?
Chodzi o Screenmode i/lub ModeEdit? Co tam nowego?

[#55] Re: MorphOS 2.3

@R-Tea, post #54

Tryb znany poprzednio jako 3DLayers został połączony ze standardowym. Teraz można określić czy okna mają być 3D na każdym z ekranów osobno (w ustawieniach ekranów nazywa się to 'Zaawansowane wyświetlanie'). Dodatkowo te nowe tryby 3D mogą korzystać z potrójnego buforowania (przesuwanie okienek, MUI, itp z tego korzystają). To tak w skrócie.
[#56] Re: MorphOS 2.3
Bawiłem się Efiką i mam mały problem. Sieć sobie skonfigurowałem, bo sputnik działa, ale czasem się wiesza, no i zdarza się, że "zamrozi mi mysz". Nie jestem pewien czy wszystko zrobiłem jak trzeba, więc może mała podpowiedź jak ściągnąć i zainstalować sobie wersje 2.3 MOS-a. Nie chce czegoś spieprzyć. Dobra można się pośmiać, ze nie potrafię tego zrobić (boje się itd.), ale tylko trochę.
[#57] Re: MorphOS 2.3

@ender, post #56

Ale bawiłeś się jeszcze pod 2.2, czy już na 2.3?

Najlepiej pociągnąć od razu .iso (bez zabaw z pendrivem i boot image, bo to nudne, czaso- i nerwochłonne) z tej oto stronki, podmontować komendą "mount", uruchomić z katalogu "Tools" IWizarda i szlus. Wcześniej możesz sobie wszystko z sys: przekopiować do jakiegoś backupa. Jeśli coś pokrzaczyłeś w konfiguracji, to radziłbym instalować system na "czystą" partycję, ale możesz najpierw spróbować opcji "update".
[#58] Re: MorphOS 2.3

@recedent, post #57

1) Kiedy kupowałem, to miałem już zainstalowany system w wersji 2.2.
2) Mam ściągać to wykorzystując sputnika i efikę, czy mogę ściągnąć PC i skopiować na dysk efiki z pendriva?
3) Konfigurowałem sieć. Mam stałe IP - sieć radiowa i tak mam.
4) A jak skorzystać z tej opcji "update"?

Dzięki za odzew.
[#59] Re: MorphOS 2.3

@ender, post #58

ad 2. Pominiesz tym samym kopiowanie 148 MB pliku z pendrive'a, ale skoro piszesz, że Sputnik u Ciebie wiechliwy, to może ściągnięcie na PC nie jest złym rozwiązaniem.
ad 4. W pierwszym oknie programu IWizard masz do wyboru "Zainstaluj system MorphOS od nowa" oraz "Aktualizuj istniejącą instalację systemu MorphOS" :)

a tak w ogóle to nie korzystasz z OWB? Skoro Sputnik czyni u Ciebie takie spustoszenie...
[#60] Re: MorphOS 2.3

@ender, post #58

sciagasz morphos-2.3.iso i morphos-2.3-efikainstall.img, wrzucasz na pendrive. wpinasz do efiki, odpalasz efike. wciskasz esc zeby nie boocila z dysku. wklepujesz (bez "") "boot scsi:0 morphos-2.3-efikainstall.img", czekasz az pojawi sie opcja wyboru jezyka i keymapy (w zaleznosci od jakosci pendraka nawet kilka minut), wybierasz co trzeba, i dalaj powinno byc jasne: wybierz update, pokaz gdzie na pendraku lezy morphos-2.3.iso i klik w update. potem reboot i po zawodach
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem