Komentowana treść: Polskie Pismo Amigowe #2
[#31] Re: Polskie Pismo Amigowe #2
Wielkie dzięki za numer, miło się czyta. Ludzie w autobusie też ciekawie reagują ;)
[#32] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@Jacek Piszczek, post #31

...kurcze - a ja już jestem o 2 numery do tyłu :(
[#33] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@(V)(I)mothe(P), post #32

Zawsze można nadrobić, chyba że kasy brak, wtedy można poczekać, przynajmniej z numerem #2 do wersji PDF, która jest znacznie tańsza.
[#34] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@Grzegorz Kraszewski, post #33

a nie ma szans na numer 1 w platnym pdf?
[#35] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@quaint, post #34

Raczej nie przed dwójką, ale jeżeli byliby chętni, to w wakacje można rozważyć. Chociaż może prościej poczekać do grudnia na PDF bezpłatny?
[#36] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@Grzegorz Kraszewski, post #35

Wydaje mi się, że "jedynkę" też można udostępnić na takich samych zasadach jak "jedynkę".
Jako kupujący wersję drukowaną nie mam nic przeciwko..
[#37] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@MaaG^dA, post #36

Kłopot w tym, że jedynka, jako przygotowywana tylko do druku, nie na wszystkich przeglądarkach PDF wyświetla się poprawnie. Jest to do poprawienia, ale wymaga czasu.
[#38] Re: Polskie Pismo Amigowe #2
Właśnie otrzymałem pismo :)
Bardzo cieszę się z zajęcia drugiego (i zarazem ostatniego :D - szkoda że było tak mało zgłoszeń) miejsca w konkursie na krzyżówkę. Zabieram się do czytania :)
[#39] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@Logan, post #38

Ha! Czytam właśnie zawartość, krzyżówka rozwiązana (dziwne hasło mi wyszło ;)) - zaś co do komiksu można było trochę przed drukiem zmniejszyć jasność bądź zwiększyć kontrast bo bladawo wyszło. Miło jest poczytać znów coś o Amidze! Acha, i dzięki za wspomnienie o tej historii obrazkowej w dwóch miejscach w tym numerze! Miuo!
OK
[#40] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@BagoZonde, post #39

co do komiksu można było trochę przed drukiem zmniejszyć jasność bądź zwiększyć kontrast bo bladawo wyszło

Numer 2 jest drukowany na dokładnie tej samej maszynie co 1, na takim samym papierze i z takimi samymi ustawieniami. Jeżeli wyszło bladziej, to znaczy, że po prosru autor narysował bladziej . Albo coś było inaczej przy skanowaniu.
[#41] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@basiek, post #19

Mam pytanie, którzy dostali #1 PPA już w kopertach bąbelkowych.
Czy musieliście cokolwiek dopłacać??

Ja nie musiałem, dzięki za szybką wysyłkę!
[#42] Re: Polskie Pismo Amigowe #2
W popełnionym przeze mnie artykule zrobiłem błąd przy taktowaniu procesora: powinno być 1133 MHz, a nie 1333 MHz.
[#43] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@Grzegorz Kraszewski, post #33

Owszem, mam zaległości do nadrobienia jeszcze z Total Amiga PL ostatni numer jak widzę. No ale to dopiero w Kwietniu :p
[#44] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@lord_spider, post #41

Ja nie musiałem, dzięki za szybką wysyłkę!

Nie ma za co :)

Wczoraj poszła kolejna partia gazet ;)
Miłych doznań czytelniczych i estetycznych :D
Dajcie znać, czy listonosze, mimo bąbelków, zginają przesyłki.
[#45] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@basiek, post #44

no ładnie, w pół do szóstej, a basiek już na nogach :)

Moja gazetka (partia z 16.03) przyszła w nieuszkodzonej kopercie bąbelkowej, ale po dokładnych oględzinach gazeta wygląda na zgiętą (prawdopodobnie w torbie u listonosza, bo w skrzynce była nie zgięta).
[#46] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@basiek, post #44

Mojej nie zgięli, była przymocowana gumką do skrzynki na małe listy.
[#47] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@basiek, post #44

Moja przebyła całkiem długą drogę ale dotarła w stanie wyśmienitym.
[#48] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@Grzegorz Kraszewski, post #40

Niestety nie zrobiłem Grzegorzu wydruku próbnego, bo mailman naglił mnie z czasem (zresztą słusznie) choć i tak numer pokazał się pare tygodni później więc w sumie zdążyłbym jeszcze odwiedzić drukarnię i wykonać próbkę. Mimo wszystko wydaje mi się, że zarówno przesłana część pierwsza jak i druga - przynajmniej na komputerze - jest w tym samym kontraście - tusz jest niemalże idealną czernią ;) - co nie zmienia generalnie faktu, że i tak jestem bardzo "zadowolniony".
[#49] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@pampers, post #47

Do mnie PPA#2 dotarło w stanie: "przeszliśmy niezły sajgon". Był w bąbelkowej kopercie ale i tak lewy górny róg jest "wymemłany" we wszystkie strony. Włożę między książki, trochę się spłaszczy.
[#50] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@BagoZonde, post #49

Ze swej strony mogę jedynie zachęcić do kupowania pisma na amigowych imprezach. Jest taniej o koszty przesyłki i jest gwarancja otrzymania egzemplarza w stanie nienagannym. Prawdopodobnie najbliższa ku temu okazja będzie na AmiParty w Chełmie. Możnaby oczywiście myśleć o jakimś bardziej pancernym sposobie wysyłki, ale z jednej strony zawsze się to może okazać niewystarczające, z drugiej zaś podniesie to w zasadniczy sposób koszty i może się okazać, że materiał opakowaniowy + przesyłka będą droższe od samego pisma.

Co ciekawe czasopismo, które prenumeruję, przychodzi do mnie po prostu w cienkiej folii i nie miałem przypadku uszkodzenia.
[#51] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@Grzegorz Kraszewski, post #50

Krashan: w moim przypadku podróż z Dublina do Polski a potem dotarcie do Chełma wyniesie ciut drożej niż wysyłka
[#52] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@pampers, post #51

Kupowanie na spotkaniach nie jest oczywiście rozwiązaniem dla każdego. Paradoksalnie zresztą egzemplarze wysyłane za granicę przychodzą z reguły w bardzo dobrym stanie, nawet przy wysyłce do USA. Problemy bywają w kraju.
[#53] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@Grzegorz Kraszewski, post #52

Trzeba by wysyłać PPA w kartonowych pudełkach, nie dziwię się, że listonosz, który ma w torbie 50 przesyłek może przy wyciąganiu nawet nie szarpnąć nerwowo taką przesyłką - szczególnie posiadając wiedzę o swoich zarobkach ;) i tym ile jeszcze mieszkań musi oblecieć. Zagięte numery mi nie przeszkadzają za bardzo, szkoda, ale do przeżycia.

Jeszcze ochłonąć po drugim numerze nie zdołałem, ale wysunę pytanie: czy jest część materiałów do PPA#3.
[#54] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@BagoZonde, post #48

bo mailman naglił mnie z czasem (zresztą słusznie) choć i tak numer pokazał się pare tygodni później

Nie parę tygodni, a dokładnie 10 dni. Weź pod uwagę, że moment, w którym ty dostarczasz komiks nie równa się od razu puszczeniem całości do druku. Trzeba wydrukować próbną partię, poprawić ewentualne błędy, później wydrukować pierwszą serię. To trwa. Nie jesteśmy zawodową drukarnią, lecz działamy w czasie wolnym. Co jeżeli Krashan nie mógłby czegoś wykonać wtedy, gdy planował, bo coś wyskoczyłoby mu?
[#55] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

Do mnie pismo doszło w stanie nienagannym.
[#56] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@BagoZonde, post #53

czy jest część materiałów do PPA#3

Jest marnie i jeżeli nie potraktuje się naszego apelu o artykuły poważnie, wówczas ukazanie się numeru trzeciego w planowanym terminie stoi pod znakiem zapytania.
[#57] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@mailman, post #56

W takim razie trzeba się spiąć.
[#58] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

Co ciekawe czasopismo, które prenumeruję, przychodzi do mnie po prostu w cienkiej folii i nie miałem przypadku uszkodzenia.

A cóż to za czasopismo ?. Obstawiam - Wiadomości Wędkarskie. :D
[#59] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@waldiamiga, post #58

Obstawiam - Wiadomości Wędkarskie

Nie zgadłeś - "Świat Nauki".
[#60] Re: Polskie Pismo Amigowe #2

@recedent, post #45

no ładnie, w pół do szóstej, a basiek już na nogach

Nie chce cię dobijać, ale na nogach byłam już od 4.45 :D

Z tego co piszecie mozna wyciągnąć wniosek, że listonosze za granicą zarabiają lepiej, dlatego przesyłki dochodzą w stanie idealnym ;)
Szkoda, ze u nas jest różnie :/

mailman cieszę się, ze do ciebie w końcu PPA dotarło w stanie bdb ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem