Komentowana treść: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową
[#61] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@Andrzej Drozd, post #47

uznawanie maszyn CHRP za pecety dowodzi tylko Twojej niewiedzy
[#62] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@MaaG^dA, post #59

Radeon R700 to chyba chodzi o całą rodzinkę chipów z RV730, 740 i 770 na czele :) Bo raczej nie o dwuukładowego HD4870X2 :]
Co do CPU wiadomo z jakiej architektury i listy rozkazów korzysta - to dużo. Wygląda na to, że będzie PWRficient z PA Semi (z altivec). A napęd...heh, no troszkę dziwne.
[#63] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@abcdef, post #62

Czyli seria Radeonów HD 4000, nie rozumiem czemu nie można tak napisać, tylko mieszać nazwy kodowe, ktore większości mogą nic nie mówić, wszak mowa o kartach graficznych, a nie samych układach.
Tutaj jest fajna tabelka.
[#64] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@reactor, post #7

[...]postamigowy Amiga OS 4.x.

Co to znaczy ze Amiga OS 4.x jest postamigowy?

Po prostu niektórzy uważają, że platformy amigowe nie powinny się rozwijać. Amigowy świat powinien według nich zatrzymać się w momencie w którym upadło Commodore. Nie biorą pod uwagę tego, że gdyby ludzie w Commodore miało więcej mózgu, jakimś cudem firma przeżyła do dzisiaj (coś jak Apple) to dzisiejsze Amigi byłyby jeszcze mniej podobne do AmigiClassic niż dzisiaj X1000 z AmigaOS4 czy Pegasos2 z MorphOS2. No ale to ich zdanie. Wolno im tak myśleć. Jak sam wiesz jest spora grupa ludzi, którym w ami-świecie zależy na czymś innym niż SuperFrogu, gradientach w DeluxePaint czy 17 rok z rzędu oglądaniu DesertDream. :)
[#65] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową
WOW!

fajna specyfikacja, dual PPC, Xena i R700:)

a reszta niczego sobie, jak taka Amiga bedzie kosztowac ok. 3 tys zl to ja sie na to pisze. Mi wystarczy jak bedzie dzialal AmigaOS i jakis Linux, to wtedy PC nie jest mi potrzebne tzn. zostawie sobie to co mam teraz, czyli obecnego laptopa:)
[#66] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową
Jak lubi ktos kopac, to prosze bardzo :)

http://www.wykop.pl/link/347230/amiga-powraca/
[#67] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@Hellena, post #66

niestety informacja jest nieprawdziwa gdyz amiga powraca po okolo 6 letniej przerwie, lepiej zakopac i poczekac na poprawnie napisana informacje
[#68] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@1989, post #65

> fajna specyfikacja, dual PPC, Xena i R700

No fajna fajna... Juz w polowie roku amigowcy dostana komputer na poziomie Core 2 Duo z hipermarketu, ktory mozna kupic za cicra 800 zlotych, z ta roznica, ze tu bedzie 800 Euro.

Naprawde nie wiem, z czego sie tu cieszyc. Chyba tylko z tego, ze komus sie jeszcze chce. Szkoda tylko, ze cala para idzie nie w ten gwizdek.

Od ostatnich obiecanek Amiga Inc. minelo 10 lat. Gdyby caly ten czas poswiecic na AROSa, tudziez port OS 3.x na x86, dzis pewnie, odpalalibyscie ImageFx'a, lub jak kto woli - LightWave'a z 68k do spolki z Firefoksem na wszystkim co sie da... a tak co jest? Kolejna droga konstrukcja, ktora sprzeda sie moze w ilosci 1000 sztuk, moze nawet 2000 i kolejne oczekiwanie na procesor/plyte/starego maka PPC, na ktorym daloby rade jakos odpalic OS4. Smutne.

[#69] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@rzookol, post #67

Jako kompletny komputer, jest jak najbardziej prawdziwa.
[#70] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@Hellena, post #69

sorry, ale twoje tlumaczenie jest conajmniej naciągane bo znaczy ze nic nie bylo amigowego w produkcji a to nieprawda
po prostu kolejny raz chce sie zachecic do kupna "nowym otwarciem"

Ostatnia edycja: 15.04.10 15:55:47
[#71] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@_arti, post #68

Smutne.

Nie wiem jak w tej sytuacji mozemy Cie pocieszyc ;)

Ostatnia edycja: 15.04.10 15:53:33
[#72] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@reactor, post #71

może ciepłą wyspiarską piosenką ...
[#73] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@reactor, post #71

Smutne nie dla mnie a dla amigowcow i Amigi. Ja juz MAM komputer, na ktorym moge robic wszystko ;)
[#74] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@Radov, post #51

"Moim zdaniem, konstruktorzy Amigi starali się stworzyć maszynę, w miarę swoich możliwości, nowoczesną. Konstruktorzy Natami - nawet jeśli osiągną założone cele - przestarzałą"

Idac tym tokiem myslenia, X1000, AMigaOne i inne platformy PPC sa powaznie przestarzale juz w chwili produkcji. Jednak maja swoich fanow. Choc sa jedynie kiepskim nasladownictwem PCtow.

A NatAmi jest najnowoczesniejszym komputerem kompatybilnym z Amiga ze wszystkich Amig do tej pory wyprodukowanych przez Commodore. Popluczyn z Escom nie licze, bo to bylo odgrzewanie kotleta. A platformy PPC maja tyle wspolnego z Amiga co PC.

"A podążanie za kimś kto nie nabył prawa do marki Amiga stanowi jakąś istotną różnicę?"

Jezeli ten ktos kontynuuje oryginalna linie prawdziwej Amigi, to to jest zasadnicza roznica. To tak jakby Commodore wyprodukowalo dzis nowa Amige (np. Amige 1600) jednak bez nazwy Amiga. Co mi po nazwie, sprzet sie liczy i oprogramowanie.

Jak niedlugo ktos kupi prawa do marki Amiga i nazwie Amiga jakis klon PC, tez kupisz bo marka? ok, racja

"Tak swoją drogą, dlaczego kompatybilność z komputerem sprzed ponad 15 lat ma być wyznacznikiem ducha Amigi?"

Bo to swiadczy o tym, czy komputer jest Amiga czy nie? Wroc sobie do tamtych czasow i odpowiedz sobie na pytanie, dlaczego Atari ani PC nie byly pelne ducha Amigi. Z powodu nazwy? Watpie.

Bo o Amidze stanowila architektura, a nie nazwa (sam Miner chcial nazwac Amige inaczej).

Poniewaz to logiczne, inaczej kupie sobie PC i bede go nazywac Amiga.

Bowiem NatAmi jest projektowana zgodnie z filozofia tworcow oryginalnej Amigi oraz wytycznymi samego Commodore i to wlasnie dzieki temu mowi sie, ze posiada "ducha Amigi". NatAmi jest jak Amiga 5000, a Super AGA przypomina uklad AAA, tyle ze jest o wiele bardziej zaawansowana i wydajna.

Pozdrawiam.

[#75] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@rzookol, post #61

Nie, to dowodzi ze na pewno nie sa to Amigi.

CHRP "była wczesną platformą referencyjną dla mikroprocesora PowerPC".
Zatem X1000 BYŁA taka maszyna? A czy teraz jest czy juz nie jest? :P

Ale jeszcze zahaczmy o poprzednika CHRP, czyli PReP - "PReP, pomimo intencji twórców, był odpowiednikiem architektury komputerów klasy PC dla mikroprocesora PowerPC."

I wiec kazdy sobie tlumaczy jak mu wygodniej. Inni mysla ze maja Amigi z PPC, natomiast inni uwazaja to pecety z PPC.

Jak zwal tak zwal, Amigi w tym brak.
[#76] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@_arti, post #73

Smutne nie dla mnie a dla amigowcow i Amigi.

Wzdaje Ci sie...
Komu smutno niech podniesie reke, to go sprobujemy pocieszyc.

Ja juz MAM komputer, na ktorym moge robic wszystko

Ojejku, masz komputer ale Ci fajnie...
[#77] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@Banter, post #74

"A NatAmi jest najnowoczesniejszym komputerem kompatybilnym z Amiga ze wszystkich Amig do tej pory wyprodukowanych przez Commodore. Popluczyn z Escom nie licze, bo to bylo odgrzewanie kotleta"

Po pierwsze - nie "jest", tylko "być może będzie", a po drugie: Co to według Ciebie znaczy "kompatybilnym z Amigą"? I z którą konkretnie Amigą?

A Escomu proszę nie obrażać. Pamiętasz Walkera? Projekt bardzo ciekawy (030, PCI), choć spóźniony i niedokończony. A pamiętasz co miało być potem? Ano potem miało być PPC właśnie.

"Bowiem NatAmi jest projektowana zgodnie z filozofia tworcow oryginalnej Amigi"

Oryginalnej Amigi, powiadasz, czyli ludzi z Los Gatos w Kaliforni, którzy stworzyli Lorraine? Bracie, gdyby oni mieli później coś do powiedzenia (a od modelu A2000 nie mieli, bo ich projekt "dwutysiączki" upadł), to nigdy nie byłoby żadnych ECSów i AGA - po prostu te kości były "za mało rewolucyjne" i wnosiły w sumie niewiele do poprzednich projektów. Zresztą same układy AGA (który teraz radośnie rozbudowuje ekipa Natami) były efektem cięć w bardziej zaawansowanym projekcie, przygotowanym "na szybko", bo coś trzeba było rzucić na rynek.
A, i zanim znowu zaczniesz wmawiać ludziom, że SuperAGA z Natami to takie "nowe AAA", to przeczytaj wywiad z Dave'm Haynie zamieszczony w którymś z "TA po polsku"
[#78] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@recedent, post #77

Ja mam nadzieje ze firma amiga pojdzie po rozum do glowy i wyprodukuje tez mala amiga cos ala ten nowy commodorek,oczywiscie wiem wiem ze to raczej jest labedzi spiew ;).
[#79] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@SzaryWilk, post #78

"firma amiga pojdzie po rozum do glowy i wyprodukuje tez mala amiga"
to rzeczywiście byłoby ciekawe
[#80] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@reactor, post #76

> Komu smutno niech podniesie reke, to go sprobujemy pocieszyc.

Rozumiem, ze rynek nie rozpieszcza ale naprawde - komputer o wydajnosci zwyklego blaszaka za kilkaset Euro i strona www z przesuwanymi okienkami wystarcza by wszyscy skakali ze szczescia?
Jej, chcialbym miec takich klientow, jak (niektorzy) amigowcy... ;)

[#81] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@SzaryWilk, post #78

> Ja mam nadzieje ze firma amiga pojdzie po rozum do glowy

Hm, chyba nie pojdzie. Ostatnio oferowali swoim klientom aplikacje "telnet" dla Symbiana ale chyba sie nie sprzedawala za dobrze, bo Amiga INC. nie zaplacila firmie hostingowej i amiga.com jak zniknela 2 tygodnie temu z sieci, tak jej nie ma do dzis.

Generalnie, nie liczylbym na Amiga Inc.

Ostatnia edycja: 15.04.10 17:50:56
[#82] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@_arti, post #80

To zaproponuj coś lepszego a nie biadol.
[#83] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@radzik, post #82

Alez proponuje to od kilku ladnych lat, przy okazji dyskusji tu czy na forum - zebrac ludzi i portowac co sie jeszcze da na x86 lub skupic sily na AROSie.

Sam chcialem strzelic kopa Dave'owi Hynie, gdy w 2000 roku powiedzial, ze to wlasnie nalezy zrobic i ze to JEDYNA wlasciwa droga. Z perspektywy czasu byla to najmadrzejsza rzecz, jaka powiedziano o Amidze od chwili pojawienia sie jej na rynku.

Ostatnia edycja: 15.04.10 17:53:23
[#84] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową
Ehehe, parametry nawet, nawet (lepsze od mojego peceta z 2005)... zobaczymy jaka będzie cena tego sprzętu. Swoją drogą, rozumiem że będzie specjalnie przygotowana wersja AmigaOS dla tego sprzętu?
[#85] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@_arti, post #83

x86 to jedna wielka kupa. Wsteczna zgodność, wielkie rozkazy, trybów adresowania od groma, do tego jeszcze 4 rozszerzenia SSE a niedługo dojdzie piąte. I weź tu napisz dobry kompilator do tego. Optymalizacja kodu dla czegokolwiek na architekturze POWER to w porównaniu z x86 całkiem przyjemna robota. x86 ma dosłownie jedną zaletę - dostępność, chcesz to idziesz do sklepu za rogiem i masz. A PWRficient czy inne wynalazki to nie taka prosta (i tania) sprawa.
[#86] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@_arti, post #73

Fajnie, ze masz.A ja tego komputera do wszystkiego chetnie bym sie pozbyl z domu I zastapil go AmigaOS z dedykowanym sprzetem na PowerPc wlasnie. Wedlug Twojego toku myslenia, to powinno sie teraz powozic samochodem jednej marki, bo takie sa dzisiaj standarty. Nie kazdemu cos takiego pasuje.
[#87] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@_arti, post #83

Jeśli architektura x86 to tak jak to Apple zrobiło. Inaczej jest masakra, jest za dużo spraw do ogarnięcia. Byłby same problemy i system musiałby się stać co najmniej taką kobyłą jak Windows czy Linux.
[#88] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową
A ja przywołuję do komentowania na temat wiadomości. Każde wyłamanie się z powyższego będzie nagradzane banem. Dyskusje, które nie są związane z wiadomością proszę prowadzić na forum.
[#89] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@abcdef, post #85

Wiesz, problemem amigowcow nie jest poki co wydajnosc ale **wlasnie** owa, malo istotna twoim zdaniem, dostepnosc.

[#90] Re: A-EON uruchamia oficjalną stronę internetową

@_arti, post #83

_arti przeciez Fridenowie wypowiedzieli sie na temat sensownosci portowania AOS na x86 i trudno im odmowic racji.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem