Komentowana treść: Video-trailer Fortis - gry dla MorphOS
[#61] Re: Video-trailer Fortis - gry dla MorphOS

@HOŁDYS, post #60

HOŁDYS:
mnie nurtuje tytul...MDW wzieles go z reklamu leku na reumatyzm

W związku z tym, że wszystkie krótkie i jednowyrazowe angielskie tytuły się skończyły sięgnęliśmy do łaciny. W dwa dni przeleciałem cały słownik łacińsko-polski/polsko-łaciński i wybrałem ok. 30 propozycji. No ale w końcu w drodze głosowania wybraliśmy prawie jednogłośnie ten tytuł, który paradoksalnie padł jako drugi i który zaproponowała moja żona w 3 minuty po tym jak ją o to poprosiłem (miała łacinę przez kilka lat w ogólniaku i na studiach). "Fortis" po łacinie oznacza: silny, mocny, trwały, odważny, nieustraszony, bohaterski. Czyli klasyka ale po łacinie.

Oczywiście szukałem na Google czy nie ma takiej gry. No i nie było. Troszeczkę szlag mnie trafił jak ze 3-4 miesiące temu jadąc tramwajem we Wrocławiu zobaczyłem jakiś mały bank o nazwie Fortis. :)

Ze skojarzeniem z lekami pierwszy raz się spotykam. Ale faktycznie skojarzenie całkiem uzasadnione, bo nazwy leków często sięgają do łaciny.

Ostatnia edycja: 07.05.10 08:15:39
[#62] Re: Video-trailer Fortis - gry dla MorphOS

@MDW, post #61

Nie ma takiego leku (suplementu diety też), śpij spokojnie. A od banku możesz skasować kasę za reklamę :)
[#63] Re: Video-trailer Fortis - gry dla MorphOS

@MDW, post #61

Bank wcale nie był taki mały..ale już jako takiego go nie ma. Został przejety przez wiekszy bank . A stara nazwa widnieje juz tylko małymi literkami pod nową nazwą :P
[#64] Re: Video-trailer Fortis - gry dla MorphOS

@DRACOX, post #63

W Polsce tego banku jakoś wcześniej nie zauważyłem. Wpadł mi w oczy zupełnie niedawno. I faktycznie wyraz "fortis" jest pod kreską. Przestraszyli się i rezygnują powoli z tej nazwy. ;) ;)
[#65] Re: Video-trailer Fortis - gry dla MorphOS
Nu, torchę rzeczy zwących się podobnie istnieje, chociażby na Allegro: http://www.allegro.pl/listing/search.php?sg=0&string=fortis ;)

Ale co tam, kongratulejszyn Panowie, mimo że na Amigę klasyczną nie powstanie. :P
[#66] Re: Video-trailer Fortis - gry dla MorphOS

@Shoonay, post #65

MorphOSa na Amigę klasyczną nie ma? ;) Co do samej gry to wygląda miło. Niezły bajer z działkiem na obrotowej wieżyczce, niestety sam statek porusza się conajmniej dziwnie. Czekam na demko.

Ostatnia edycja: 07.05.10 22:50:10
[#67] Re: Video-trailer Fortis - gry dla MorphOS

@DRACOX, post #63

Draxox: Fortis Bank był tylko maleńką częścią francuskiego giganta bnp paribas. niestety polski rynek wymaga czegoś więcej niż po prostu pojawienia się, przykładem może być włoski Alior który zrobił furorę i uszczknął parę procent z bankowego rynku.

Btw, było nazwać grę Sitrof i nie było by żadnych "zarzutów" ;)

Ostatnia edycja: 08.05.10 01:55:25
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem