Komentowana treść: Pierwszy film z NatAmi w działaniu
[#31] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@APC74, post #30

...i tyle zachodu, kombinacji z tym calym pecetem. Peceta kazdy ma ale od czego innego. Nie lepiej odpalic WinUAE? :)
Przeciez ta "przyslowiowa" dyskietka jest tylko pretekstem, poniewaz nikt normalny nie bedzie gral z dyskietek, tylko z WHDLoad.
Ale wrazie czego jest ta swietna mozliwosc, ktorej mozna uzyc tak jak na klasyku. Dajmy juz spokoj tym biednym dyskietkom. Funkcja dziala, no i o to chodzi. Bedzie uzywana raz lub dwa razy w roku. :)
A normalnie Natami bedzie sie uzywalo tak jak zwyklej, ale mocniejszej A1200/4000. Za calymi tymi fajnymi "p******nikami" jak AmigaAMP, PC-Task, NetSurf, dobrymi klientami poczty i wszystkim co uzytkowe na klasykach.
Modlmy sie tylko aby wciaz powstawal soft 68k. :)
[#32] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@Malin, post #29

A odnośnie newsa, tak jak kilka postów wcześniej pisał Andrzej, dziwny ten czerwony pasek z prawej strony ekranu.

Jest to błąd w klasycznej Amidze - pojawia się to przy scrollowaniu ekranów innych niż natywne (PAL/NTSC) np. DblPAL lub Multiscan. Czyżby w NatAmi ten błąd sprzętowy pozostał? W końcu używają przy odpalaniu gry na pewno trybów VGA.
[#33] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@Andrzej Drozd, post #31

oczywiscie ze argument dyskietki ,to wytarty slogan i pretekst , bo wiekszosc z tych ktorzy krzycza o odpalanie gier z dyskietek , dawno nic z dyskietek nie odpalaja ,a jedyna dyskietka jaka czesto maja to obraz "adf"
[#34] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@Minniat, post #32

est to błąd w klasycznej Amidze - pojawia się to przy scrollowaniu ekranów innych niż natywne (PAL/NTSC) np. DblPAL lub Multiscan.

Bo to pewnie jest podpięta zwykła amiga klasyczna do monitora, a nie jakaś natami. ;)
[#35] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@DRACOX, post #33

No, ja na A1200PPC z BVision, ostatnio odpalalem cos z dyskietki gdy flashowalem BPPC, albo gdy nieopatrznie wylaczylem bootowanie wszystkich partycji. Jednym slowem przydaje sie.
Dane do drugiej Ami z Apollo przenosze na CDRW, bo nie mam tam sieciowki, a glupio jakos tak przez serial. Ale czasami gdy zapomne o jakims malym pliku, to nie wypalam CDRW, tylko wkladam dyskietke i "bach".
Mimo wszystko, jednak jestem uzytkownikiem dyskietek, nawet jesli nie przenosze plikow, to pare razy na Apollo odpalem wersje softu/gier ktore nie maja swojego odpowiednika HD lub nie ma wersji WHDLoad.
Ale skupiajac sie na Natami, czyli rozbudowanej A1200/A4000, mozliwosc odpalenia dyskietki jest jak najbardziej na miejscu. A chocby przy anlogicznym instalowania AOS...no niech bedzie AOS3.9.
A nie wpychaniu HD do peceta i tam wrzucaniu czegos startowego na poczatek.

Dodane: A co do tego pliku na dyskietce, to wszystko jedno czy wrzucam go na Ami czy na pececie (720kB). A jakze. Niesamowite, ale na pececie tez mam stacje dyskow.

Ostatnia edycja: 13.05.10 18:43:34
[#36] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@Minniat, post #32

Jest to błąd w klasycznej Amidze - pojawia się to przy scrollowaniu ekranów innych niż natywne (PAL/NTSC) np. DblPAL lub Multiscan.

Ale Giana Sisters nie chodzi pod systemem.
Więc nie jest to błąd z promowaniem a zupełnie coś innego.

Czyżby w NatAmi ten błąd sprzętowy pozostał?

Co miało pozostać?
Przecież natami nie ma nic wspólnego z oryginalnymi kościami OCS,ECS,AGA.
To nie są oryginalne kości których schemat ktoś wziął i wrzucił do FPGA.

[#37] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu
1. Być może coś przeoczyłem, ale skąd wiadomo, że to Natami a nie zwykły klasyk?
2. Zakładając, że to jednak jest Natami muszę przyznać, że jestem rozczarowany prędkością i ogólnie tym filmikiem - połowa to czarny ekran + dziwne krzaki, druga połowa równie nudna...

Ostatnia edycja: 13.05.10 18:59:49
[#38] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@stOOsh, post #37

1. Po błędach w grze.

Czerwony pasek z boku.
Szarpanie ekranu.
Śmieci na dole ekranu.

Tego nie ma na klasyku

[#39] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu
Od dawna czekam na realizację tego projektu więc kupię raczej na pewno. Chyba, że producenci strzelą sobie w stopę i zażądają chorej kwoty.

Oczywiście opracowanie projektu, włożone pieniądze i chęć zysku jest zrozumiała, ale profil NATAMI jest dość oczywisty. Będzie to coś pokroju retro-konsoli z możliwością instalacji systemu oraz rozwinięciem (za sprawą większych możliwości technicznych) starych dobrych pomysłów w Amigowych grach 2D.

Tego typu granie przeżywa dzisiaj mały renesans. Widać to po tytułach wydawanych na PSN PS3.

Biorąc pod uwagę fakt, że Sony zrobiło ostatnio coś bardzo skandalicznego czyli likwidacja linuxa na PS3, to właśnie NATAMI, przynajmniej w części może przyciągnąć tych rozczarowanych.

Oczywiście to są dwa różnej klasy i z dwóch różnych epok sprzęty, ale profil odbiorcy jest podobny.

Jeżeli chodzi o umotywowanie żonie po co taki sprzęt w domu. No cóż. Jeżeli Natami będzie nie wiele większe niż Minimig, a mniejsze od klasycznych, starych Amig, oraz przy okazji pełnej kompatybilności z klasykami, będzie posiadało także możliwość odtwarzania nowych formatów audio i wideo, to może to być fajny sprzęt multimedialny w sypialni czy salonie.

Już dawno jedyny sensowny ratunek dla prawdziwej Amigi widziałem w segmencie konsolowym i głośno o tym mówiłem. Oczywiście śmiertelnie poważni (nudni? ;) ) zwolennicy Pegasosów kręcili nosem, bo przyszłośc Amigi upatrywali jedynie w branży która od dawna została opanowana przez PCty i Maki. No ale to ich sprawa, każdy wierzy w co uważa i marzyć każdemu można.

Jednak odwołując się do głosu rozsądku i zdrowej kalkulacji, to kiedyś głównym potencjałem społecznym i sprzętowym Amigi były gry i gracze. Dzięki możliwości uruchamiania na Amidze programów muzycznych i graficznych sprzęt ten właśnie dzięki zwykłej rozrywce zachęcał z czasem także do interesowania się czymś więcej... oczywiście nie zapominając cały czas o rozrywce czyli graniu, copyparty itd. OK

Ktoś powie, że rynek konsol również jest już zajęty. Niby tak, ale jeżeli już do czegoś się odwoływać w przypadku sukcesu klasycznej Amigi, to głównie była to właśnie branża bliższa dzisiejszym konsolom i sądzę, że tamto środowisko (oczywiście jego główna siła) jest bliższe dzisiejszemu konsolowemu. Tyle, że konsolom (poza dawnym Dreamcastem, PSP i przez chwilę PS3) brakuje właśnie możliwości instalacji systemu oraz tworzenia homebrew. NATAMI jeżeli zostanie rozsądnie rozegrane może stanowić właśnie taką retrokonsolę po liftingu z całkiem nie złą mocą wystarczającą na dzisiejsze, bardziej ambitne niż granie zastosowania ;)

Cena NATAMI jaką uważałbym za rozsądną (nie mylić z oczekiwaną ;) ) to jakieś 1100PLN. Na cene Wii sądzę, że nie ma się co łudzić. Wystarczy zobaczyć jaka jest cena Minimiga.

Ostatnia edycja: 13.05.10 20:46:02
[#40] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@qwerty4000, post #38

Być może Giana idzie z klasyka :D Po prostu zamiast poświęcić czas nad projektem NatAmi, poświęcili czas nad wdrożeniem błędów do gry ;)
[#41] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@APC74, post #30

No nie zupełnie, ponieważ aby to zrobić na PC musisz dokupić kawał elektroniki...

Ten "kawał elektroniki" niezbędny, żeby uruchomić Gianę z dyskietki to raptem dodatkowa stacja dyskietek (potrzebne są 2 napędy FDD) + kawałek przewodu, którym modyfikujemy taśmę sygnałową flopów... Do odczytu z amigowych dyskietek wystarczy.

A to interesujące, bo albo myślimy o czymś zupełnie innym, albo przystawka Catweasel jest zakładaniem majtek przez głowę skoro wystarczy przelutować tasmę sygnałową w zwykłym flopie żeby uruchamiać gry z Amigowych dyskietek na zwykłym PC.
[#42] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@qwerty4000, post #38

Boże jak czytam wasze komentarze typu 'jestem rozczarowany', 'chodzi wolniej niż prawdziwa Amiga' to ręce opdają
To jest dopiero nieukończony prototyp, pierwszy pokaz możliwości.
Na pewno jest jeszcze wiele do zrobienia.
Mnie filmik pokazał, że prace nad Natami są bliżej końca niż dalej, a błędy, które widać, zostaną w pełnej wersji naprawione.

BTW. Komentarz napisany w NetSurfie. :)
Komentowanie zostało naprawione. :)
[#43] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@Artur Jarosik, post #42

Dokladnie, wazne ze gra i buczy, jak bedzie dalej /cena,speed,superaga/- zobaczymy.
[#44] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@Artur Jarosik, post #42

O! NetSurf Rulez. A Fazior tez dobrze gada. :)
[#45] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@Duracel, post #39

No właśnie cena zależna jest od tego czym NatAmi ostatecznie będzie. Czy to będzie "małe pudełko pod telewizorem" czy "godny następca A1200/4000".
Może i 1100 zł jest rozsądne, ale trudno powiedzieć, co jest ceną do przyjęcia, bo to zależy od końcowych możliwości sprzętu. Na dziś to wygląda "średnio".
[#46] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@adam_mierzwa, post #45

Wnosisz po filmigu z giana? Lel zaiste Twoja wyobraznia wielka jest. Matko i corko, to jest prezentacja pt zabawka zyje, a nie zrobimy wam na to kłejka 24 od reki /choc poprawiony AB3D2 TKG przydal by sie, MiniQ, jestes tam?/- zrozum i przestan marudzic:).
[#47] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@adam_mierzwa, post #45

1100? chyba jak ojro bedzie po 2 pln

podobny projekt atarynkowcow czyli ACP(gołe mobo) kosztuje "tylko" 599+vat (~ 3100 pln).

na forum natami jest topic o uzyciu procka Natami jako podstawy do karty turbo a1200 , autor natami okreslil sam koszt wyprodukowania bez zarobku i marzy takiej karty turbo na CO NAJMNIEJ 300 euro (~ 1200 pln).... wiec gdzie cala natami w tej kwocie?

Ostatnia edycja: 13.05.10 22:02:48
[#48] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@adam_mierzwa, post #45

Myśle, że czymkolwiek NatAmi by nie było, to cene którą wymieniacie należy spokojnie podwoić, a kto wie czy nie potroić. Bądźmy realistami, zbudowany od podstaw sprzet za cene A1200 z Blizzardem IV?

Ostatnia edycja: 13.05.10 22:08:21
[#49] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@fazior, post #46

Raczej twoja wyobraźnia jest większa :) Oceniam to co widzę, a ty to co może być w przyszłości. Ale nie będę marudził (i tak nie kupię). Życzę chłopakom powodzenia, bo wiem że dużo osób czeka na ich sukces. Na pewno chętnych do kupna nie zabraknie.
[#50] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@Andrzej Drozd, post #11

Jak bede chcial sobie pograc w giana sisters to sobie odpale ja na A500, a nie bede wydawal masy kasiory na natami zeby w to pograc.
Ostatecznie jest jeszcze UAE.

A Natami wedlug mnie to raczej sprzet, na ktorym powinien dzialac os39 z predkoscia os4 na aone i tyle. Bo jak ktos bedzie chcial odpalac np dema wymagajace AGA to taniej mu wyjdzie kupic A1200 z jakas karta 060 - no chyba, ze Natami okaze sie w TAK odpowiedniej cenie, ze sytuacja zmieni sie na jej korzysc
[#51] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@stebel, post #50

Stebel: niezapominaj, że A1200 i karty turbo niestety zaczną po jakimś czasie się rozpadać. Coraz mniej zresztą tego na rynku a ceny też nie są jakoś za bardzo przystępne.
[#52] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@stebel, post #50

jak tu juz wielokrotnie bylo powtarzane puszczanie starych gierek nie sluzy niczemu innemu jak testowaniu kompatybilnosci. a moze ktos uwaza ze giana sisters to dobry benchmark do testowania predkosci grafiki i cpu? jak pamietam calkiem niedawno jeszcze temu puszczanie starych gierek na peceta na xp pod dosboxem czy jak mu tam bylo dosc siermiezne. czyli wsteczna kompatybilnosc bez emulacji ma jakis sens. jakie osiagi ten sprzet pozatym umozliwia pozostaje jeszcze niejasne.
[#53] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@wawrzon, post #52

wybacz, a do czego ma sluzyc natami, jak nie do "odpalania starych gierek"?

jakies realne zastosowanie?
[#54] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@DRACOX, post #53

jezeli uwazasz ze natami moze nadawac sie tylko do odapalania starych gierek to rzeczone wideo powinno cie chyba zadowolic? a czy do czegos innego da sie zastosowac to zobaczymy. moja czerytysiaczka znajduje takie zatosowanie, czy jest ono realne trudno osadzic. jest to tak zwane odczucie subiektywne. sa literaci ktorzy nie potrafia pisac na komputerze tylko na maszynie albo wiecznym piorem. adepci szkol morskich sa zmuszani do szlajania sie zaglowcami. a szermierka zostala dyscyplina sportu. swiat jest pelen paradoksow.
[#55] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@wawrzon, post #54

o ile sens "retrowania" na prawdziwym retro hardware rozumiem. to o tyle w przypadku natami nie jestem w stanie tego pojac. fajny pomysl, fajnie ze komus sie chce zrobic cos dla wlasnej przyjemnosci ,ale... do kogo mialo by to trafic i w jakim celu? retro odpalaczka? za grosze kupisz pięcsetke ,1200 czy 600, komputer do uzytku codziennego? nidyrydy . mała konsolka? tez nie bo patrzac na wymiary plyty natami plus karty procesorowej smiem twierdzic ze bedzie to upychane w budzie mini-atx. to moze tani zamiennik starego sprzetu dla mas? tez nie.... więc?
[#56] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@DRACOX, post #55

jezeli chodzi o mnie to natami interesuje mnie o ile okaze sie to amiga kilkakrotnie szybsza od mojej a4k-060. proste jak drut. jezeli juz amiga to chce uzywac softu 68k. os4 mam na cyberstormie i nie przekonuje mnie. uae tez nie. morphos to bylaby zupelnie nowa dzialka, za stary jestem. byc moze gdyby polaczyli sily z arosem czyli x86 to bym sie zastanowil. a tak zostaje przy swoim.
[#57] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@adam_mierzwa, post #22

A co tu jest do uzasadniania? W końcu tego się nie kupuje co tydzień. Tylko raz na długi czas. A jeżeli nie mam kasy to i uzasadnianie nie pomoże A taki sprzęt, jeżeli będzie w dobrej cenie... może być sporą konkurencją dla A1200 z allegro.
[#58] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@johnyk, post #57

nat ami jest nastepca amigi 1200 i jest w niej duzo filozofi amigi masz tam kosci super aga lepszy procek wiec to jest taka amiga marzen fakt ze troche pozno ale to wszystko przez idiotow ktorzy mysleli ze zrobia na ami kokosy,tutaj trzeba wziasc tez pod uwage ze na nat ami bedzie mozna programowac tak samo jak stara amige 1200 jest naprawde duzo ludzi ktorzy maja potezna wiedze jesli chodzi o motorolke a nie za bardzo moga ja wykorzystac tak wiec jak nat ami bedzie w dobrej cenie na pewno znajdzie sie duzo ludzi ktorzy beda sie nia bawic,czytalem taki argument ze pc z winuae jest lepszy no ale panowie to nie to samo przeciez kazdy wie o co chodzi amiga to amiga a nie pc i chyba ciezko to zrozumiec kolejnym wlasciciela amigi ze amiga to amiga i nie mozna z iej robic pc no ale to dla tych geniuszy jest za trudne do zrozumienia.
[#59] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@SzaryWilk, post #58

Dobrze prawisz, dać Ci wódki ;)
Czy ja wiem, czy NatAmi będzie można nazwać prawdziwą Amigą... To będzie raczej taki podrasowany, sprzętowy emulator Amigi.
[#60] Re: Pierwszy film z NatAmi w działaniu

@DRACOX, post #47

podobny projekt atarynkowcow czyli ACP(gołe mobo) kosztuje "tylko" 599+vat (~ 3100 pln).

Z tym z Atarowcow jest okolo 5-ciu na 100-stu Amigowcow (albo jeszcze wiecej jest bylych i aktualnych Amigowcow). To nie bedzie produkcja jednostkowa, tylko maloseryjna. Stawiam na 2 tyś zł.

A od siebie dodam, ze od roku zamiast hulac na imprezach za 300, to hulam za 200 i wcale z niczego nie musze rezygnowac, a nawet jestem zdrowszy. Przez rok uzbieralo mi sie 1200 PLN.
Tak wiec jezeli ktos jest zdecydowany, to wcale nie przezyje szoku, poniewaz na kupno przygotowuje sie juz od dawna.
Bylo o imprezujacych, to teraz apel do palaczy. :P
Czy wypalasz paczke papierosow dziennie? Tak? Znaczy ze w miesiacu wydajesz okolo 300 zl. Zejdz do pol paczki dziennie, a zobaczysz za rok efekty. :P

No, dobra, bla bla bla. :P

Ostatnia edycja: 14.05.10 15:22:00
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem