Komentowana treść: Wywiad z Trevorem Dickinsonem
[#31] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Hellena, post #22

Napewno bedzie to fajny kawalek softu i pewnie nawet go kupie, no ale najpierw musze kupic Amige X1000

Nie musisz. Mozesz Pegaza2 lub Sam.
Przepraszam, czy Ty jestes "screen fighterem"? Tzn. ze nieuzywasz AOS4, ale masz go na obrazkach i dlatego tak swietnie sie na tym znasz? :)
[#32] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@adam_mierzwa, post #4

250 * 1500 = 375 k pb.
Wydali 200 k eur. Znaczy się oczekujemy dwukrotnej stopy zwrotu inwestycji.
I obawiam się, że cena procesora, obudowy czy innych tajemniczych komponentów, przy ustalaniu ceny końcowej, nie ma nic do rzeczy.

Ostatnia edycja: 26.06.10 11:01:09
[#33] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Andrzej Drozd, post #31

To ja Ciebie przepraszam, ale gdzie napisalem , ze sie na tym znam ? Gdybym chcial kupic pega lub Sam-a to bym to juz dawno zrobil ?
[#34] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Hellena, post #33

Jestes aktualnie uzytkownikiem AOS4 czy nie? Proste pytanie. :)
[#35] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@przemysław, post #30

Ale zgodzisz sie ze mna, ze te kilka "okrętów flagowych" bylo by bardziej inspirujace do zakupu X1000 niz Office/Timberwolf ?

Inna sprawa ,ze OS4.1 nie jest w tej chwili (raczej) gotowy do portowania tych konkretow.
Rownie dobrze mozna stwierdzic, że stratą czasu i pieniedzy jest portowanie Firefoxa/Office.

PS VariCad sprawdzales ? zdaje sie rownolegle do wersji okienkowej jest rozwijany ;)

Ostatnia edycja: 26.06.10 11:49:50
[#36] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Andrzej Drozd, post #34

Pewnie, ze proste pytanie. Aktualnie nie jestem, ale bede. Nie wiem co to ma do rzeczy ?
[#37] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@ede, post #35

Ja sie tu wtrace. Przykro mi ale by nie bylo. Jezeli ktos uzywa powaznie komputera i do tego na nim zarabia to co mu da OO czy ffox. Przeciez to minimum jak na dzisiejsze czasy i nie jest jakis killer-app. neo-amigowcy sobie wmowili, ze jak bedzie oo for kids lub ffox to nagle wszyscy sie przesiada na ten system lub beda kupowac przecenione komputery, vide x1000.
Coz, niech sie potem nie dziwia, ze taki MOS/Natami kradnie im userow bo przeciez tylko osoba naiwna kupi za taka cene x1000.

[#38] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@ede, post #35

Nie, nie zgodzę się po raz drugi.
Najpierw podstawy, o których wspomniałem i odpowiedni stan systemu, o którym z kolei Ty wspomniałeś. Dopiero po tym, można puszczać wodze fantazji - myślisz, że Realsoft coś by na X1000 wypuścił (ja w to szczerze wątpię)? Do tego czasu to pewnie byłbym łysy jak kolano.
Timberwolf/Office (ten ułomny) oczywiście nie jest żadną inspiracją do kupna, to po prostu "must have" i tyle. Przejście z epoki kamienia łupanego do epoki kamienia gładzonego
Zresztą nawet jakby pokazało się jednostkowo "coś" z softu przez duże "C", to stara reguła "overpriced and underpowered" odnośnie desktopowych sprzętów PowerPC skutecznie zabije każdą inspirację.
[#39] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Hellena, post #36

Jest taka zasada, ze przed zakupem czegos, co bedzie kosztowac duzo (10 tyś zł), nalezaloby to jednak przetestowac. Nie krocej niz przez miesiac - dzien w dzien.

Jest dostepnych pare sprzetow za okolo 2 tyś.
Na nich AOS4 bedzie dzialal identycznie, tylko troche wolniej.
Uruchomisz taki sam system, takie samo OWB, takie samo UAE itd.
Jezeli nigdy nie uzywales AOS4 i chcesz kupic tak drogi komputer, to wiele osob zastanawia sie o co chodzi?
Bedziesz betatesterem?

Ale zaloze sie ze nie kupisz X1000. Zakladasz sie o 100 zl?
Zaklad ma polegac na tym, ze najpozniej pol roku po wyjsciu wersji dla uzytkownikow, bedziesz mial X1000 w domu.
[#40] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@MisOr, post #32

250 * 1500 = 375 k pb.
Wydali 200 k eur. Znaczy się oczekujemy dwukrotnej stopy zwrotu inwestycji.

Nie do końca tak. Te 250 sztuk nie zostało jeszcze wyprodukowanych....

Zakładając, że 750e to rzeczywiste koszty produkcji płyty głównej z CPU i RAM (CPU kosztuje 400-450e...), a dochodzi jeszcze obudowa, dysk i reszta części do całego komputera, to ZYSK na sprzedaży egzemplarza jest dużo mniejszy od 1500e.

Dodatkowo, A-EON jako firma *próbująca* wejść na rynek komputerów markowych musi trzymać z 5-10% egzemplarzy jako bufor gwarancyjny.

Obawiam się więc, że zysk ze sprzedaży pierwszej partii będzie dużo mniejszy. Liczmy optymistycznie 500 euro:
235 * 500 = 117500...

Po pierwszej partii na bank będzie strata (tzn. zysk nie pokryje inwestycji). Dlatego też potrzebny jest koleś z kasą, tzn. Trevor, który jest w stanie ponieść taką stratę...

Ostatnia edycja: 26.06.10 12:18:40
[#41] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@MisOr, post #32

Wydali 200 k eur
Ja bym to inaczej policzył. Gdzieś na forum czytałem, że A-Eon zakupił partię ok. 350 procesorów licząc po ok. 450e za sztukę to za same procesory zapłacili już ok. 157,5K euro.
Do tego za zaprojektowanie płyty głównej może z 50K euro i wychodzi już nam suma na ponad 200K. :)
Teraz A-Eon będzie musiał wyłożyć kolejne pieniądze żeby wyprodukować 250 płyt głównych 100 dla deweloperów dostępnych za 6-10tygodni oraz 150 dla końcowych użytkowników. Licząc koszt produkcji 250 płyt głównych po ok. 400e za sztukę daje kolejne 100K. Do tego trzeba doliczyć jeszcze koszt zakupu kart, akcesorii itd.
Jakby na to nie patrzeć dwukrotnego zarobku na tym na pewno nie będą mieli.
[#42] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Andrzej Drozd, post #39

Dodaj jeszcze ze dwa zera to się mogę z Tobą założyć. :D
[#43] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@AmiChris, post #37

"Coz, niech sie potem nie dziwia, ze taki MOS/Natami kradnie im userow"

Nie wiem, ja przekonuję ludzi na execu że tak nie jest, że osoby chcące rozwoju nowego AmigaOS na nowym sprzęcie, a użytkownicy MorphOS-a i w przyszłości NatAmi to różne grupy ludzi. Wszyscy na dziś to hobbysci, ale o trochę różnych podejściach do tematu. Że MorphOS nie kradnie nikomu userów i jest to świadomy wybór każdego, tak jak świadomy jest zakup każdego komputera do amigowania - czy to pod MorphOS-a, czy AmigaOS, czy w przyszłości NatAmi.

Ludzie których nie stać na X1000 najprawdopodobniej kupią SAM.
Czy gdyby wyszedł nowy drogi komputer pod MorphOS-a na który cię np. nie stać, wybrałbyś tańszą SAM z AmigaOS-em?

"bo przeciez tylko osoba naiwna kupi za taka cene x1000."

Na czym ta naiwność polega?
[#44] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@adam_mierzwa, post #43

W temacie zabierania userow.
Wiadoma ekipa ciagle patrzy na to w ten sposob.
Co do podzialu, coz... jezeli bylby tani sprzet dla os4 to osoby ktore teraz dopinguja natami, chetnie by go kupili bo cena/jakosc wypadalaby na in plus dla os4.

Gdyby chcieli kupic SAM to juz by dawno to zrobili. Oferta SAM jest juz od dlugiego czasu. Osoby ktore kupia x1000 to beda w wiekszosci userzy aktualnych rozwiazan z systemem os4. Baza uzytkownikow przez to nie zwiekszy sie tak bardzo.
Teraz dochodzimy do naiwnosci, coz uwazam, ze za ten sprzet (ktory bedzie zabugowany na 100% bo ciezko jest zaprojektowac od zera sprzet wolny od takowych) nie warto wydawac ok 10tys zlotych. Ja rozumiem poziom hobbystyczny ale owce juz sa dosyc stare, maja zony (zapewne inteligentne kobietki) ktore beda takim zaworem bezp. (czyt. hamulcem) ktory uniemozliwi kupno takiej x1000 ;)

Tak reasumujac, za duzo bylo juz kolesi ktorzy strzygli owce, owce juz sie czegos nauczyly i nie sa tak chetne wydawaniu tak duzych pieniedzy nawet za granica.

Gdy przypomne sobie cene i historie teronow lub ua1 to az sie chce smiac. Czyzby historia miala sie powtorzyc?
Znowu jeden czlowieczek bedzie namawial na kupno przecenionego sprzetu po czym kupi sobie tanszy odpowiednik(wtedy to byl pegasos), ktory moze bedzie strucla zdolna uruchomic os4 :D
[#45] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@AmiChris, post #44

Gdy przypomne sobie cene i historie teronow lub ua1 to az sie chce smiac. Czyzby historia miala sie powtorzyc?
Ale pamiętaj, że tamte ceny nie uwzględniają kosztów rejestracji MOSu. Wiem, MOS ma demo - ale nie porównujmy "pomarańczy z bananami". Jest to dyskomfort dla użytkownika, ale skoro mówimy o cenie samego sprzętu...

Nie pamiętam dokładnie cen z 2003. Peg II G4 to było chyba 499e netto. Przy kursie 4.4/euro na koniec daje to:
499*1.22 vat * 4.4 = około 2700zł
Gdyby użytkownik miał ponieść taki koszt rejestracji za system jak obecnie byłoby to około 3300zł. Wciąż korzystniej niż (bodajże) 4400 zł za A1 XE G4 (której cena uwzględniała haracz dla A.Inc - bodajże 150e) - ale czy tyle by wywoływać śmiech u AmiChrisa?:)

PS. Hmmm.... ciekawa kwestia - czy koszt produkcji PegII w 2010r. byłby niższy, czy wyższy względem w 2003r? Pomijam głupie ROHS - ale np. po odejściu Apple G4 nie jest już produkowany masowo. Ciekawe jak ustaliła się cena?

Ostatnia edycja: 26.06.10 13:43:53
[#46] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Radov, post #45

Tak, masz racje i ale pamietaj jedno. Do wersji 1.4.5 MOS jest nadal za darmo. Po prostu instalujesz i uzywasz tak jak np. os3 w klasyku. Demo pomijam bo jak sam powiedziales to tylko namiastka ale mysle, ze spelnia zalozenia swietnie, nie uwazasz?

A tam czasem nie bylo to liczone tylko za plyte, a peg za kompletny zestaw? :)

W kwestii wytworzenia plyty to moze Krashan by cos wiedzial albo ktos kto mial kontakt z Genesi. W temacie plyt to layout pega2 jest uwolniony. Mogli go wykorzystac i tluc za grosze x1000-peg ;)
W temacie aktualnych cen plyt glownych to ,szczerze powiem, nie wiem. Jednakze cena tak czy inaczej jest zaporowa. dlatego uwazam to za glupote. Lepiej robic to jak najtaniej, dopiero gdy uzbiera sie odpowiednia baze userow, mozna myslec o tego typu inwestycjach a tak jest jak jest. Potem sie okaze, ze dobry wujek Trevor(do ktorego nic nie mam, zapewne wyniuchal dobry biznes) chcial cos dobrze, a zle owce okazaly sie niewdzieczne.
Konkludujac, pomysl dobry ale cena jest nieporozumieniem.
[#47] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem
Ja powiem krótko. Nie marudźcie ino zbierajcie już kasę na x1000. Masz psa? Sprzedaj i już jakiś grosz wpadnie i na karmie zaoszczędzisz i nie będziesz musiał/a tracić cenny czas na wychodzenie z psem. No chyba, że masz rybki, to... a to też sprzedaj! Na cholerę Ci?! Z akwarium zrobisz obudowę do x1000, taka jak w namiocie była.

I załapał się ktoś z PPA na testowanie x1000?

Wywiad ok, ale krótki.
[#48] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Radov, post #45

ciekawa kwestia - czy koszt produkcji PegII w 2010r. byłby niższy, czy wyższy względem w 2003r?

Mnie bardziej zastanawia jaka cena byłaby takiego Sam460 gdyby produkował go Elbox a nie A-Cube?
[#49] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Leon, post #48

Obawiam się, że taniej by nie było.
[#50] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Andrzej Drozd, post #39

Jest taka zasada, ze przed zakupem czegos, co bedzie kosztowac duzo (10 tyś zł), nalezaloby to jednak przetestowac. Nie krocej niz przez miesiac - dzien w dzien.
[i]

Hmm ja o takiej zasadzie nie slyszalem, no ale nawet jezeli jest, to zasady sa przeciez po to, aby je lamac, co nie ? ;) A z drugiej strony ciekawe czy Ty bedziesz testowal natami przez okres jednego miesiaca ? :) Sprzet tez bedzie drogi, moze sie nawet okazac, ze kosztuje polowe ceny AX1k.

to wiele osob zastanawia sie o co chodzi?
[i]

Niech sie zastanawia, wolno im :)

Zaklad ma polegac na tym, ze najpozniej pol roku po wyjsciu wersji dla uzytkownikow, bedziesz mial X1000 w domu.
[i]

Jezeli bardzo chcesz, moge sie zalozyc, ale jednak date rozciagnal bym na jeden rok od ukazania sie w sklepach. Oczywiscie bede chcial zakupic jak najszybciej, ale roznie to bywa :) Ostatnio okazalo sie, ze musze szybko zmienic auto, no i zmienilem :D Oczywiscie bede sie posilkowal zakupem AX1k na raty, ale jednak czesc wartosci chial bym wplacic od razu.
[#51] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Hellena, post #50

Chcesz dokonać zakupu w rok od ukazania się X1000? Ryzykowne trochę, bo nawet drukarnie nie zawsze robią "dodruk"
[#52] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Hellena, post #50

Hellena: co jest takiego w X1000 że jako zapalony fan AmigaOS4 (mimo że go nie używasz) nie bierzesz pod uwagę np rozwiązania kupna Sam albo Pega2? Pytam poważnie.
[#53] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@przemysław, post #51

Nie, chce dokonac najszybciej jak sie da, ten rok to taki zapas na zaklad
[#54] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@pampers, post #52

Bo chcial bym, aby Amiga i jej system znowu zaczela liczyc sie na rynku. Jes teraz szansa, i dlatego temu projektowi trzeba dac rowniez szanse. Jak teraz nic sie nie ruszy w tym kierunku, to prawdopodobnie wiecej szans juz nie bedzie.
[#55] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@pampers, post #52

>> Hellena: co jest takiego w X1000 że jako zapalony fan AmigaOS4 (mimo że go nie używasz) nie bierzesz pod uwagę np rozwiązania kupna Sam albo Pega2? Pytam poważnie.

Też jestem ciekaw. Jedynym wytłumaczeniem jakie mógłbym zrozumieć jest chęć wsparcia platformy i jej twórców. Różnicy pomiędzy SAM, a X1000 na 8000zł. nigdy bym nie wycenił.

EDIT: Odpowiedziałeś w czasie gdy pisałem pytanie.

>> Bo chcial bym, aby Amiga i jej system znowu zaczela liczyc sie na rynku.

Też chciałbym, ale uważam, że zmarnujesz kasę, bo X1000 sytuacji nie poprawi. Oczywiście to tylko moja, subiektywna opinia.

Ostatnia edycja: 26.06.10 16:04:55
[#56] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Hellena, post #50

A z drugiej strony ciekawe czy Ty bedziesz testowal natami przez okres jednego miesiaca ?

Po co? Natami jest kompatybilny z moimi klasykami. Wiesz ile lat ja sie natestowalem AmigaOS3? Ho, ho... :)

Jezeli bardzo chcesz, moge sie zalozyc, ale jednak date rozciagnal bym na jeden rok od ukazania sie w sklepach.

Biorac mozliwosc ze bedzie obsuniecie wyjscia X1000 z grudnia, na kolejne pol roku, to od dzisiaj bedzie to okolo 2 lata. Dlugoterminowy zaklad. ;)
[#57] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Hellena, post #54

Hellena - Jak już kupisz to ja chętnie "wprosił" by do Ciebie na mały pokaz. Oczywiście z "załącznikiem" w postaci browarów. Nie mieszkamy od siebie daleko...
Ostatni raz bawiłem się OS4 na maszynie Szamana (był to jeszcze pre-release)
[#58] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@waldiamiga, post #57

Jasne, zapraszam :) Mam jeszcze nr tel do Ciebie, z AmiMajowki chyba 2005, dalej aktualny ? :D
[#59] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem
Walnęli niezłą cenę, początkowo niewielka ilość sztuk...
Mam dziwne przeczucia, że ta platforma podzieli losy A1. Ewentualnie, gdyby zainteresowanie było ogromne, to może by coś wyszło. Nie ma mowy o ponownej popularyzacji "Amigi". :)
[#60] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Andrzej Drozd, post #56

Po co? Natami jest kompatybilny z moimi klasykami. Wiesz ile lat ja sie natestowalem AmigaOS3? Ho, ho...
[i]

Ale przeciez pisales o testowaniu sprzetu, prawda ? AmigaOs uzywam prawdopodobnie dluzej od Ciebie :) Wiec rowniez moge napisac po co testowac Z drugiej strony X1000 bedzie testowana przez pol roku, przez sto osob, wiec to duzo grubiej niz jeden miesiac :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem