[#228]
Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem
@SirLEO,
post #224
Ja miałem na myśli, że X1000 reklamowana tu i ówdzie jako komputer dla profesjonalistów (highend) powinna oferować sterowniki do kart dla profesjonalistów. Nigdy nie twierdziem, że X1000 ma szanse stać się sprzętem dla profesjonalistów, ba nawet napisałem gdzieć, że przy obecnych mocach przerobowych i cenach PC ma małe szanse na to, by ktoś z senstymentu porzucił PC i wrócił do Amigi (firmy, graficy profesjonaliści). Ponieważ w tej chwili nie ma na amisystemy żadnego nowego softu(komercyjnego) zdolnego konkurować z takim Blenderem, to uważam, że powinno sie zrobic wszystko, by go jak najlepiej wykorzystac, po to, by utalentowani amatorzy maniacy-amigi, półprofesjonaliści maniacy-amigi mieli powód by wydać te 5-8 tys. złotych na X1000 (obsługa profesjonalnych kart prócz zwykłych Radeonów to zaleta nie wada. Jeżeli jednak nie ma kto oprogramowac kart i zoptymalizować takiego Blendera, to może dajmy sobie spokój ze wskrzeszaniem czegokolwiek i zostańmy przy klasyku). AOS ma szansę na nowych użytkowników dzieki SAM460 jeżeli ktoś chce nowy sprzęt za chyba rozsądną cenę (gdy dotrzymają termin premiery - wrzesień, to X1000 nie ma po co startować zimą)lub PowerMacami z G4, Pegasosami, AmigaOne, jeżeli ktoś chciałby sprzęt używany.
Żadnego wskrzeszenia marki nie będzie póki środowisko będzie podzielone na kilka obozów. Wiem powtarzam się. Wolałbym aby Amiga, Pegasos miały inną architekturę niż x86, ale realnie patrząc na możliwości amigowych milionerow (250 sztuk super, hiper sprzętu) to może przejdźmy na x86 będzie taniej. Niech połączą się te zwaśnione teamy (Aros, MOSTeam, Hyperion) i robią wspólnie jeden system (będzie wystarczajaco duży jeden Team, żeby jego system zaczął konkurować z Linuksem na początek), a Natami niech będzie karta na Pci-ex do uruchamiania starego softu (OCS< ECS< AGA).
PS. Ludzie nie gadajcie, że się nie da. Sytuacja z naszym środowiskiem przypomina sagę Pawlaków i Karguli, film był super, ale w rzeczywistości taka sytuacja męczy.
PS2. Pomyślcie jaki procesor x86 można mieć za 400euro. Ktoś mi kiedyś napisał na execu i miał rację, że Mac wygrał na przejściu na x86, im dłużej będziemy z tym zwlekać, kłócić się wskazywać kto miał rację, a kto nie to do niczego nie dojdziemy. Trevor nie skreśla Morphos-a, Arosa, wspiera finansowo Amigaos i to powinien być sygnał dla pieniaczy wszelkiej maści, że trzeba się dogadać.
PS3. Może mnie poniosło, ale męczą mnie te dywagacje.
Ostatnia edycja: 02.07.10 11:42:18