Komentowana treść: Wywiad z Trevorem Dickinsonem
[#151] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Valwit, post #147

"Hyperion Entertainment jest pełnoprawnym i jedynym właścicielem praw do AmigaOS 4. Dodatkowo, firma Hyperion Entertainment otrzymała pełne prawa do AmigaOS 3.1 w zakresie jego wykorzystania, rozwoju i modyfikacji w ramach tworzenia i sprzedaży AmigaOS 4.x (jak również kolejnych wersji, w tym AmigaOS 5) w dowolnej formie, na dowolnym nośniku, dla dowolnie obecnie istniejącej lub istniejącej w przyszłości platformy sprzętowej."
[#152] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@cacodemon666, post #100

Jeśli Hyperion po nie powodzeniu projektu x1000 zaprzestanie rozwoju amigaos to morphos na pewno zyska sporą część osieroconych użytkowników co na pewno wyjdzie mu na dobre.
[#153] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@G. Kraszewski, post #150

Wersja na PowerMace na pewno przyniesie duży wzrost ilości użytkowników, wielu ludzi już ma sprzęt kupiony specjalnie pod Morphosa. Podobnie PowerBookowa wersja powinna solidnie zwiększyć ilość użytkowników MOSa - sprzęt droższy, ale to w końcu będzie pierwszy laptop z prawdziwego zdarzenia dla potrzeb naszego hobby.

Co do wywiadu - ciekawy, człowiek wygląda całkiem sensownie, zdaje się że to przedsięwzięcie ma pewne podstawy ekonomiczne, ale moim zdaniem nie znajdzie się na świecie zbyt wiele osób gotowych kupić komputer za TAKIE pieniądze. Myślę, że X1000 znajdzie się na rynku, ale byłbym sceptyczny czy wyprodukują kolejną partię.
[#154] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@wali7, post #153

Myślę, że te 250 sztuk zejdzie bez żadnego problemu. Tylko kupią ją w większości ludzie którzy Amigę już mają a to nie przysporzy raczej nowych użytkowników. Ci za to przestraszą się ceną bo trzeba być fanatykiem żeby wydać tyle kasy na komputer, jeszcze tak słabo oprogramowany.

[#155] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Hellena, post #151

Jak sam piszesz, dostali mozliwosc rozwoju (licencje) na tworzenie systemu opartego o zrodla 3.1 (os 4.x jest na nich bazowany). Nie zmienia to faktu, ze to jednak podrobka prawdziwego aos 3.1 jak i x1000 jest podrobka prawdziwej amigi bo nie jest rozwijana przez ich aktualnego wlasciciela.
[#156] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@pampers, post #154

Juz o tym wczesniej pisalem, fizycznie bedzie nadal mniej osob niz sumaryczna ilosc wydanych licencji. Podobna kwestia jest z mosem, chociaz tam dopiero od 2.x sie placilo.
[#157] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@AmiChris, post #155

Nie rozumiem....
To Windows 7 jest podróbką Windows XP ? Czy może którejś poprzedniej wersji ?

Czy może wszystko co zdarzyło się w świecie Amigi po upadku Commodore to już jest nieprawdziwe, czy jak ?

Prawa do AmigaOS przechodziły w ciągu tych lat z firmy do firmy. Które firmy miały "prawdziwy" AmigaOS, a które nieprawdziwy ?
[#158] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@AmiChris, post #155

dostali mozliwosc rozwoju (licencje
[u]

Nie wiem dlaczego odpowiadasz w watku nie na temat. Ale jezeli juz to przeciez wyraznie jest napisane, ze sa wlascicielami i maja pelne prawa.
[#159] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@zyga64, post #157

Przeciez to jest logiczne, zawsze wlasciciel.

@Hellena:
Nie sa wlascicielami aos 3.1, maja licencje na aos 3.1. Polecam poczytac na temat roznicy.

Ostatnia edycja: 27.06.10 20:40:08
[#160] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Hellena, post #158

Dla mnie właścicielem praw do systemu może być ktokolwiek, z Bilem Gejtsem włącznie. Byleby tylko ten właściciel coś z systemem sensownego robił. A póki co, to średniawo sprawa wygląda.
Początkowo byłem nakręcony, a teraz jakoś straciłem wiarę w X1000. O Wielkim Powrocie Amigi nawet nie ma co marzyć. I tu nawet nie cena jest specjalną przeszkodą, bo te 250 egzemplarzy błyskawicznie znajdzie nabywców. Ale, jak ktoś tu już zauważył - będą to starzy Amigowcy, którzy i na Klasyku, i na innych amipodobnych platformach zęby zjedli dawno. Zatem rzecz nie wyjdzie za grono hobbystów. Ja poważnie rozważam zakup. No drogo cholernie, to prawda. Jednak chciałbym mieć, tak po prostu, jako cudeńko kolekcjonerskie. Na pewno nie do codziennej pracy, bo do codziennej pracy zawodowej potrzebuję w miarę przyzwoitego pakietu biurowego, w miarę przyzwoitego programu do obróbki grafiki. Załatwia mi to hulający pod Linuxem OpenOffice i Gimp. Zmuszony też jestem do korzystania z Windows (odpalam go paralelnie na maku mini z intelowskim prockiem), bo raz na tydzień mam do zrobienia prezentację w Scali. Amiga X1000 nie zaspokoi moich potrzeb w zakresie komputera użytkowego. Może być tylko bardzo drogą, hobbystyczną zabawką. Ku uciesze, ku sentymentowi. Będę sobie ikonki na pulpicie przestawiał. Bo co więcej na tym zrobię?
Się zobaczy, jak kasy styknie, to kupię. Jak nie styknie, to powrócę do dawnego planu, czyli zakupu Sama albo Pegaza. Też fantastyczna zabawa, za rozsądne pieniądze na dodatek.
[#161] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem
Cena porażająca. I to nie tylko dla osób mieszkających w Polsce. Warty przemyślenia jest fakt, że na cenę rejestracji MorphOSa (150e) były wielkie narzekania (i o dziwo głównie na zachodzie, a nie w Polsce!). Ciekawe, czy uda im się opchnąć te 250 sztuk. Przecież nawet tzw. development boardy są tańsze, choć pewnie mają podobny wolumen produkcji...
[#162] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Des, post #160

Na pewno nie do codziennej pracy, bo do codziennej pracy zawodowej potrzebuję w miarę przyzwoitego pakietu biurowego, w miarę przyzwoitego programu do obróbki grafiki. Załatwia mi to hulający pod Linuxem OpenOffice i Gimp.

A któż Ci broni na tym cudzie zainstalować linuksa??
[#163] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@FOrest, post #162

Domniemany jego brak:)
Kto wie czy znajdzie sie kasa badz developer, ktory zrobi linuxa na x1000
[#164] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@AmiChris, post #156

Podobna kwestia jest z mosem, chociaz tam dopiero od 2.x sie placilo.

Za 1.45 tez sie placilo (oplata zawarta w cenie pegasos-a). Tylko wersja PowerUP byla bezplatna.
[#165] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@stefkos, post #163

Nawet jeśli tego portu nie będzie to jest AmiCygnix z portem Gimpa i zaniedługo Office Lite, więc kolega jakoś sobie jednak poradzi bez drugiego komputera z linuksem :) X1000 to prawdopodobnie będzie bardzo przyjemny sprzęt (z jednym malutkim ale...)
[#166] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@FOrest, post #162

Pewnie, że nikt mi nie broni. Ale niewiele wiem o tych dystrybucjach Linuxa, które pracują na platformach innych, niż intelowskie/z intelem kompatybilne. Kiedyś coś tam kombinowałem na makówce z G4, wrażenia takie sobie. Może się mylę, może ten Debian jest obecnie równie wygodny i bezproblemowy, jak "zwykły, dla szarego ludzia" Ubuntu, czy bazujący na nim Mint, z którego od dawna korzystam.
[#167] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Des, post #166

CRUX PPC jest podobno niezly (Apple NewWorld (both 32 and 64bit) PowerPC, Genesi PegasosII and EFIKA, ACube Sam440ep).
Ciekawe czy powstanie wersja na X1000 ;)
[#168] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Des, post #160

No i piszesz bardzo sensownie. Wlasnie o to chodzi.
X1000 nie jest jedynym komputerem na ktorym pracuje AOS4. Sa tansze i nie wiele gorsze rozwiazania, na ktorych AOS4 bedzie dzialal identycznie, tylko troche wolniej.
X1000 miala byc powrotem Amigi do swiata ogolnokomputerowego. Ale niestety wszystko okazalo sie tylko szumem. Moim zdaniem bedzie to tylko kolejny model na ktorym bedzie mozna odpalic AOS4.
[#169] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Valwit, post #147

Również nazwy Amiga One gwoli ścisłości.
[#170] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@AmiChris, post #159

Hmm, no nie wiem kto powinien doczytac :)

"Firma zyskała wyłączne oraz wieczyste prawa do systemu operacyjnego 3.1 w celu jego rozwijania, zmieniania, dystrybucji i komercjalizacji na całym świecie w dowolnej formie, na dowolnych nośnikach i na dowolnym sprzęcie już istniejącym lub w przyszłości zaprojektowanym"

Ciekawa ta licencja ze slowami jak, "wylaczne", "wieczyste". "dystrybucji", "komercjalizacji" itd :)

Dalej Ci to wyglada na licencje? :)
[#171] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@TomK, post #169

Amigaone gwoli ścisłości. Prawa do nazwy Amiga nie zmieniły właściciela.
[#172] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Hellena, post #170

W takim średniowieczu na ten przykład prawie każdy pokój zawierano jako "wieczysty". Z marnym zazwyczaj skutkiem ;)
Ciekawe jak wiele się zmieniło od tego czasu :)

Ostatnia edycja: 28.06.10 08:02:51
[#173] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@wali7, post #172

Wiadomo, w przyszlosci roznie moze byc, ale AmiChris zaklina terazniejszosc
[#174] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@przemysław, post #38

- myślisz, że Realsoft coś by na X1000 wypuścił (ja w to szczerze wątpię)?

Ja równiez watpie, ale uwazam, ze predzej niz ktokolwiek inny z dziedziny - z dwoch powodów : mala popularnosc Real-a 3D i fakt, ze maja wersje dla linuksów.
[#175] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@ede, post #174

wogóle dopominanie się o komercyjny soft na platformę dla której produkuje 250 sztuk nowego sprzętu jest ... no właśnie, czym?

ziemia wzywa panowie.
[#176] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@smackme, post #175

A myslisz ze RealSoft wiecej kopii sprzedaje w ciagu hmm roku, to juz tez nisza :)
RealSoft i X1000 pasuja do siebie. Po za tym ja sie nie dopominam (czytaj wyzej) jedynie probowalem zwrocic uwage na fakt, ze komp za taka cene powinien miec jakis "Software Bundle" zwiazany z Amigą. Jest przeciez troche ludzi, którzy zaczynali z Amigą, a teraz byc moze stac ich na taki zakup, aby w ramach odskoczni podlubac sobie na takiej X1000. Tylko na czym ekhm... na Office. Wiadomo, ze żadna firma softwerowa sama ot tak nie zwróci uwagi na X1000. Musialoby sie to wiazac z poparciem finansowym, a sponsor jest.
Maży on o powrocie Amigi kaske ma ... po co sponsoruje OPEN...

Ostatnia edycja: 28.06.10 18:32:13
[#177] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@ede, post #176

Z Realsoftem tak źle chyba nie jest jak sugerujesz, skoro cały czas się rozwija (patrząc po okienkowych wersjach od 4.0 w górę). Wprowadzane są nowe platformy, najpierw Irix (obecnie raczej martwy), później Linux, a teraz MacOS X.
Tak po prawdzie, na linucha to najtańszy można rzec, profesjonalny soft 3D.
Realsoft 3D i X1000 wogóle do siebie nie pasują. Pierwszy to kawał softu na wysokim poziomie, a to drugie to niepełnowartościowy software'owo składak porównywany przez różnych pomyleńców do motocykli H-D czy Maców Pro. A z X1000 taki Harley jak z Hyosunga, Ducati
[#178] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Hellena, post #170

Masz linka do tej ugody? Poczytamy i sie dowiemy czy maja wylacznosc.
[#179] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Hellena, post #151

no i cycuś. to nazwś to AmigaOS NG albo AmigaOS 11. w czym problem?

Ostatnia edycja: 28.06.10 21:28:38
[#180] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Hellena, post #170

prawa do 3.1 o ktorych wspominasz ma tylko w zwiazku z rozwojem OS 4. Tak przynajmniej jest to sformulowane w dokumentach ktore upubliczniono. w sensie w celu rozwoju os 4.x (i pozniejszych jak zuawazyles) moga sobie dlubac w os 3.1, uzywac itp itd. ale nie maja na to wylacznosci, bo wlasiciej praw, czuli amiga inc moze lincjonowac je komus innemu (nie zeby ktos chcial). oimw hyperion nie ma prawa sprzedawania samego 3.1, moze natopmiast sprzedawac 3.1 jako dodatek np do 4.1, tak jak plyta z 3.9 zawierala rowniez 3.1 uzywany przy instalce (goly dysk -> 3.1 -> 3.9)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem