Komentowana treść: Wywiad z Trevorem Dickinsonem
[#91] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Radov, post #90

Pythona i Cairo mogę z systemu wywalić, a system będzie dalej działał. Poza tym - Cairo zostało przekształcone pod MorphOS-em w normalną amigową bibliotekę i tym się chociażby różni od tego, co się robi w AmigaOS 4. Pthreads jest potrzebne tylko i wyłącznie do szybkich portów. AmigaOS (i MorphOS) mają własny system wątków, dlaczego z niego nie korzystać? Z lenistwa, z braku programistycznych umiejętności, a może celowo, aby szybciej AmigaOS 4 stał się imitacją systemu uniksowego?

Nie boisz się problemów z działaniem aplikacji pochodzących z innych platform

Nie boję się. Ja chcę mieć oprogramowanie z platformy MorphOS, a nie z innych platform. Mam gdzieś, czy pod MorphOS-a będzie port Firefoxa, Gimpa, OpenOffice czy czegokolwiek. Istotne zmiany w architekturze systemu mające na celu "dostosowanie go do linuksowych standardów" (bardzo często badziewnych), to robienie z systemu emulatora Linuxa. Taki system mnie nie interesuje. Taki system mnie potrójnie nie interesuje na kompie za 7000 zł.

Przy okazji zasypywanie użytkowników portami, a nawet zapowiedziami portów, zniweczy Wam jakąkolwiek próbę reaktywacji rynku komercyjnego oprogramowania (albo nawet tylko "oprogramowania płatnego"), optymistycznie zakładając że liczba użytkowników AmigaOS 4 przekroczy choć ze 2 tysiące... No ale to już zupełnie nie moje zmartwienie.

Ostatnia edycja: 26.06.10 21:47:46
[#92] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@MaveRick, post #69

Treść newsa nie była zmieniana (nie wiem skąd masz informacje, że była w nim jakaś zmiana). Od samego początku widnieje w wiadomości informacja, że wywiad był przeprowadzony ekskluzywnie dla naszego portalu (jest to także dodatkowo zaznaczone w wywiadzie). Z uwagi na wczorajsze problemy z serwerem mam nawet zapisane w pliku tekstowym treści zamieszczonych wczoraj wiadomości (gdyby serwer padł, a backup nie objąłby tych wiadomości). Plik ma datę i godzinę taką samą jak news.

Nie widzę problemu w tym, aby inne portale i serwisy informowały o tym, co można przeczytać u nas. Wypadałoby jednak, aby podawały pełne, prawdziwe informacje, a nie zatajały fakty nie wspominając o tym, o czym właśnie piszesz.
[#93] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@kiero, post #81

Panowie kiero, grxmrx, Radov i G. Kraszewski

Dyskusje o wyższości jednego nad drugim proszę prowadzić na forum. Komentarze pod tą wiadomością nie są do tego odpowiednim miejscem.
[#94] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@G. Kraszewski, post #91

@Kraszewski

Nie będzie miał amigowego feelingu na którym się wychowałem.

Laik tu mógłby powiedzieć - a cóż to za problem? Tylko trochę więcej posiedzieć nad kodem. No ale skoro tak trudno przy portach uzyskać ten amigowy feeling, widocznie problem jest o wiele poważniejszy. I wygląda na to, że wymaga jeszcze długiego rozwoju "amisystemów" i oraz - nie wiem jak fachowo nazwać - mechanizmów ułatwiających portowanie.

No chyba, że sobie dać spokój z portowaniem. Ale to już IMHO będą przyczyny wynikające jak nie z ideologii (bezsens), to przynajmniej z bezradności.

zniweczy Wam jakąkolwiek próbę reaktywacji rynku komercyjnego oprogramowania

Czy wierzysz jeszcze w jakiś sensowny rynek komercyjnego oprogramowania na AOS i Morphos?

Zresztą, czy uważasz, że będą chętnie kupowane płatne aplikacje grubo odstające od możliwości Gimpa, OO i innych takich, które są darmowe, ponadsystemowe i z otwartym kodem źródłowym?

W normalnym świecie darmowe oprogramowanie absolutnie nie jest wrogiem dobrych komercyjnych aplikacji. A wręcz przeciwnie.
[#95] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@parallax, post #47

Wywiad ok, ale krótki.

Chciałbym aby był dłuższy, ale było dużo ludzi którzy chcieli się dostać do bosa, poza tym Trevorowi trochę głos już wysiadał i nie mogłem za bardzo naciskać na dłuższy wywiad. Dobrze, że się udało poświęcić ok. 15-20 minut na najważniejsze sprawy ;)
[#96] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem
250 to imo spora ilosc. 100 to juz byloby sporo. calkiem ambitne podejscie imo
[#97] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@nicos, post #95

nie mogłem za bardzo naciskać na dłuższy wywiad

Krótki ale zajefajny. Kawał dobrej roboty OK
[#98] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem
Po tym wywiadzie dochodzę do wniosku że facet jest wielkim fanem amigi, ale ma za małe fundusze na sfinansowanie prawdziwego jej powrotu. Produkcja w ilości 250 szt. jest po prostu zbyt mała aby zmienić amigę z hobby na normalny komputer. A jeśli to jest tylko hobby to cena jest dla mnie naprawdę odstraszając.
Zastanawia mnie dlaczego Hyperion nadal udaje że AmigaOS to poważny system operacyjny i wydaje jego wersje na komputery albo zbyt słabe na dzisiejsze czasy i w dodatku drogie (SAM) lub masakrycznie drogie (x1000) produkowane w bardzo małych seriach.
Według mnie powinien wydać swój system na MacaPPC lub znaleźć faceta z entuzjazmem Trevora i fortuną Bila Gatesa.
[#99] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@G. Kraszewski, post #91

IMHO: Skoro mamy w systemie lepsze rozwiązanie danego problemu to po co korzystać z rozwiązań obcych ? Jeżeli danego rozwiązania nie ma, ale developerzy mają pomysł jak zrobić to lepiej niż gdzie indziej to należy iść tą drogą...

Pozostaje 3 możliwość: danego rozwiązania nie ma (albo jest przestarzałe i nie przystaje do realiów dzisiejszego softu), a developerzy nie mają pomysłu na lepsze rozwiązanie.

Co wtedy ? Portować z innego systemu, czy trwać przy rozwiązaniu z lat 80/90 ?

Jeżeli tkwimy przy przestarzałych rozwiązaniach, to czy dalej możemy to nazwać rozwojem systemu ?

(...)

Oczywiście może się okazać że dane rozwiązanie nie jest w ogóle potrzebne. A możliwość uruchamiania danego oprogramowania po prostu nie jest kwestią priorytetu.
[#100] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Bigo, post #98

Po pierwsze wróciłem po tygodniowym banie. Jeszcze nie widziałem takiego portalu, gdzie za własne przekonania, cenzuruje się i banuje (chyba że Fronda).
Po drugie odnośnie tematu X1000. Płaczcie dalej nad ceną i w ogóle biadolcie. Do niewielu dociera fakt, że to OSTATNIA próba reaktywacji Amigi. Więcej takich prób już nie będzie. Od powodzenia sprzedaży tych 250szt X1000 zależy los marki Amiga. Jeśli zejdą, to będzie to sygnał dla inwestora, że warto dalej tu działać i druga partia będzie kwestią czasu. To jest biznes, nikt nie będzie robił nikomu dobrze za friko. Pewnie, większość z biadolących tutaj, dopiero zadowolonych, gdyby Trevor wywalił milion dolców i każdemu kto chce, podarowałby X1000, wakacje na Hawajach, srebrnego merca i dwie gorące laski i jeszcze uściśnie osobiście dłoń, życząc zadowolenia z użytkowania X1000.
Klapa X1000 nikomu nie wyjdzie na dobre, nawet użytkownikom Maca i MorphOS. Jak się nie podoba cena, konfiguracja czy cokolwiek innego z X1000 to do widzenia, bawcie się dalej na złomach z drugiej ręki i przestańcie głupio komentować. Nie podoba się cena to nie kupuj i nie komentuj.
I bez głupiegio banowania
[#101] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@cacodemon666, post #100

Po pierwsze wróciłem po tygodniowym banie. Jeszcze nie widziałem takiego portalu, gdzie za własne przekonania, cenzuruje się i banuje (chyba że Fronda).

Jak napisałem na Gadaczu, skoro nie odróżniasz cenzury od nieodpowiedniego zachowania (przeklinanie i obrażanie innych), to świadczy to jedynie o Twoim poziomie. Proponuję się dokształcić w tej kwestii. Poza tym, wskaż choć jeden post, w którym zostałeś przeze mnie "ocenzurowany" lub zostałeś ukarany za własne przekonania. Otrzymałeś bana za bluzgi i przekleństwa, którymi sypałeś na Gadaczu (są świadkowie). Proponuję nie ciągnąć dalej tego wątku, bo tylko się pogrążysz i już nie będzie tygodniowego bana, lecz miesięczny. Innych też to dotyczy.

EOT.

-- moderator
[#102] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@cacodemon666, post #100

Patrząc na poziom Twojego posta, to nie tyle wróciłeś po banie ile po rozdaniu świadectw w szkole.
Krytyka odnośnie X1000 ma tak wiele podstaw, że nie ważne ile tupałbyś nóżką i tak zawsze znajdzie się ktoś, kto w sposób mniej lub bardziej rzeczowy przypnie temu zjawisku (bo nie chodzi tylko o sprzęt) jakąś łatę.
[#103] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@cacodemon666, post #100

Płaczcie dalej nad ceną i w ogóle biadolcie. Do niewielu dociera fakt, że to OSTATNIA próba reaktywacji Amigi.

Akurat polskie środowisko nie jest jedynym, które ubolewa nad ceną. Wystarczy poczytać wątki na zachodnich forach. Tam są podobne odczucia, nawet tych, którzy pierwotnie deklarowali kupno (nawet w ciemno).

Więcej takich prób już nie będzie.

Może tak, może nie. Nikt tego nie wie.

Od powodzenia sprzedaży tych 250szt X1000 zależy los marki Amiga.

Los marki Amiga już dawno leży pod gruzami. Do marki Amiga to chyba nadal Amiga Inc. ma prawa. Teraz już nie mówimy o marce Amiga tylko jej następcach (być może nawet w bezpośredniej linii), których my kolokwialnie nazywamy Amigami.

Jeśli zejdą, to będzie to sygnał dla inwestora, że warto dalej tu działać i druga partia będzie kwestią czasu. To jest biznes, nikt nie będzie robił nikomu dobrze za friko.

Rozumiem, że ty kupujesz? Liczę więc na Twoją recenzję sprzętu, gdy już będzie w sprzedaży. Sporej grupy osób, nawet na zachodzie, nie stać, aby wydać dwie dobre pensje miesięczne na hobby.

Pewnie, większość z biadolących tutaj, dopiero zadowolonych, gdyby Trevor wywalił milion dolców i każdemu kto chce, podarowałby X1000, wakacje na Hawajach, srebrnego merca i dwie gorące laski i jeszcze uściśnie osobiście dłoń, życząc zadowolenia z użytkowania X1000.

Ale czemu tak ofensywnie? Spójrz na SAM460. Można taniej. I nie trzeba wywalać miliona dolców. Moim zdaniem, A-EON całkowicie niepotrzebnie pcha się w to, aby dostarczyć cały gotowy komputer. Skoro cena samego procka jest kosmiczna, mogliby pozostawić w gestii użytkownika złożenie kompletu. Każdy z nas, hobbystów, posiada w domu jakieś zasilacze, napędy, dyski, karty graficzne. A jak nie, to na aukcjach można nabyć za dużo mniejsze pieniądze niż nówki. Oczywiście, to nie to samo co nowe, ale w dużej grupie przypadków takie drugie wykorzystanie wymienionego sprzętu może służyć latami.
[#104] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@mailman, post #103

Sam460 to za przeproszeniem "namiastka sprzętu amigopodobnego" a nie Amiga ! Do mnie trafia argument gotowego kompletnego komputera. X1000 takim jest i takiego sprzętu oczekiwałem myśląc na następcy Amigi. X1000 jest wypadkową wszystkich okoliczności jakie zaistniały na przestrzeni ostatnich lat w świecie amigowym. Nie zaprzeczam, że cena nie poraża, bo owszem jest bardzo wysoka, ale rozumiem z czego wynika i nie biadolę. To bardzo niszowy rynek i wypuszczenie gotowego komputera, zaprojektowanie go od podstaw jest kosztownym projektem, a te koszty muszą ponieść kupujący.
Więcej prób reaktywacji Amigi nie będzie. Trzeba być marzycielem i bujać sobie w obłokach myśląc, że po ewentualnej klapie X1000, ktoś jeszcze zechce wyłożyć kasę na nowy projekt.
Projekt reaktywacji jest tu i teraz i czy to się komuś podoba czy nie, to jest nim X1000 w takiej formie jaką wybrał inwestor.
Mnie odpowiada i czekam na premierę nowego sprzętu.
[#105] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@cacodemon666, post #100

Jeszcze nie widziałem takiego portalu, gdzie za własne przekonania, cenzuruje się i banuje (chyba że Fronda).

...
WYEDYTOWANE: Ups. Mailman już o tym pisał, więc nie ma sensu ciągnąć bzdurnego wątku.
----------------------------------

Fajna sprawa z tym wywiadem. Wreszcie padły jakieś konkrety. Wielkie dzięki dla wywiadowców. OK

Ostatnia edycja: 27.06.10 10:15:17
[#106] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@mailman, post #103

Moim zdaniem, A-EON całkowicie niepotrzebnie pcha się w to, aby dostarczyć cały gotowy komputer. Skoro cena samego procka jest kosmiczna, mogliby pozostawić w gestii użytkownika złożenie kompletu. Każdy z nas, hobbystów, posiada w domu jakieś zasilacze, napędy, dyski, karty graficzne. A jak nie, to na aukcjach można nabyć za dużo mniejsze pieniądze niż nówki. Oczywiście, to nie to samo co nowe, ale w dużej grupie przypadków takie drugie wykorzystanie wymienionego sprzętu może służyć latami.

Nie zgodzę się z tym. A1 od Eyetechu czy SAM postrzegam jako platformę rozwojową dla AmigaOS. X1000 - za próbę reaktywacji marki (kompletny komputer zaprojektowany jako Amiga i dostarczany z OS-em jak za czasów Commodore/Escom). Ktoś "musiał" to zrobić - czyli stworzyć "na chama" nowy komputer z PPC będący godnym następcą Amigi.

Mam natomiast zastrzeżenia do totalnej amatorszczyzny w promocji produktu. Styczniowy teaser, w porównaniu z tym co mieliśmy okazję śledzić później aż do "finału" to był majstersztyk, niestety.
Rozbudzono wielkie nadzieje na powrót po latach, a skończyło się na pokazie przy okazji lokalnej imprezy dla retromaniaków i produkcji 250 szt. Roztrwoniono kapitał zaufania społeczności i szansę na zjednoczenie, tworząc drogą zabawkę dla nielicznych.
Podsumowując - powstanie komputera takiego jakim jest X1000 to coś na co wielu czekało, niestety wszystko co można było (-) zostało (-).

Ostatnia edycja: 27.06.10 10:48:56
[#107] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@cacodemon666, post #104

Więcej prób reaktywacji Amigi nie będzie.

Może i lepiej, jeżeli tak to ma wyglądać jak X1000...
[#108] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@adam_mierzwa, post #106

Szczerze to po tym całym szumie medialnym liczyłem na partię X1000 min. 1000 sztuk (sprzedaż garażowa - czarny scenariusz) a gdyby to miał być "elektroniczny mesjasz" amigowców to 10 000 sztuk i wtedy moglibyśmy mówić o próbie wskrzeszenia marki. Te 250 sztuk odebrałem w pierwszej chwili jako błąd w tłumaczeniu/ drukowaniu ;).
PS. Andrzej jak tak dalej pójdzie to może cię na PowerMaca namówię i konkurencję. Pozdrawiam.
PS2. Wszystko teraz w rękach ACube, jeżeli SAM460 będzie też kosztowała o wiele za dużo (cena/możliwości), to możliwe będzie kilka scenariuszy:
- śmierć AOS4.x, bo baza sprzętowa będzie symboliczna (raczej do tego nie dopuszczą i wybiora opcję poniżej);
- AOS4.x na Maki PPC;
- AOS4.x na x86, żeby przetrwać?

Swoja drogą ciekawe dokąd to wszystko zmierza?
[#109] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@G. Kraszewski, post #107

Co za cynizm. Może sam wyłóż własną kasę i stwórz Amigę wedle własnego uznania, zamiast kłapać. Póki co to inni rządzą i decydują jak ten sprzęt ma wyglądać. Mnie odpowiada, a wszystkim innym biadolącym mówię grajcie sobie dalej w superfroga.
[#110] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Ender, post #108

I co wy wszyscy wtedy zrobicie kiedy Amiga padnie ? Macie już pomysły na nowe hobby ?
[#111] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@cacodemon666, post #110

Morphos, Linux, QNX, BSD, modelarstwo, akwarystyka ...

Poza tym napisałem, że raczej wybiorą jedno z dwóch rozwiązań, które wskazałem poniżej w poprzedniej mojej wypowiedzi, więc nie szukaj zaczepki.
[#112] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@cacodemon666, post #110

Mysle ze nie musze Ci tlumaczyc co dalej:)

Czy Ty nie mozesz zrozumiec ze niektorzy nie maja, nie moga, dlatego tak pisza? Nikt za to nikomu nie mowi "nie kupuj bo" tylko "nie kupie bo", jest roznica.
Tak w ogole ciekawi mnie ile z tych 250 sztuk trafi do pl, 2-3??? Ciekawe tez czy wtedy nie bedzie jakiegos rozlamu "u czerwonych", przeciez bedzie "elita" i reszta.
[#113] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@cacodemon666, post #110

I co wy wszyscy wtedy zrobicie kiedy Amiga padnie ?

Jakie znaczenie dla czyjegokolwiek poza Twoim życia ma powodzenie projektu polegającego na wyprodukowaniu 250 sztuk czegokolwiek?
Pokładać nadzieje na reaktywację Amigi w czymś takim może tylko .......

Ostatnia edycja: 27.06.10 12:06:22
[#114] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@cacodemon666, post #109

Może sam wyłóż własną kasę i stwórz Amigę wedle własnego uznania

Nie muszę. Dla mnie Amigą według własnego uznania jest Pegasos + MorphOS. Oraz w bliskiej przyszłości macowe strucle, PowerBook na przykład.
[#115] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@cacodemon666, post #110

Macie już pomysły na nowe hobby?

A po co nowe? MorphOS ma zapewniony sprzęt na kilkanaście lat, które programiści na pewno dobrze wykorzystają. A Ty masz pomysł na nowe hobby?
[#116] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@G. Kraszewski, post #115

Zanim dowiedziałem sie o skali produkcji X1000 wydawał mi sie naturalny port MorphOS-a jako drugiego systemu na ten sprzęt. Teraz bym się naprawde zdziwił...
[#117] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@Ender, post #108

Jak zejdzie te 250 szt to wyprodukują więcej, Trevor mówił że proces produkcji to 4-6 tygodni, to nie jest długo. Po co mają wtopić masę kasy jak nawet te 250 może leżeć w magazynach. Jak kogoś nie stać na X1000 może sobie kupić SAM460, co prawda procek trochę słaby 1.066 GHz, ale i tak do większości zastosowań się nada, oprócz oglądania filmów w jakości HD.
[#118] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@nicos, post #117

Uważam, że pan Dickinson dość precyzyjnie oszacował popyt na oferowany produkt.
[#119] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@cacodemon666, post #110

To nie jest cynizm, tylko zwyczajny brak gotowki. Jesli Amiga EON rzeczywsicie chce sprzedac 250 sztuk po takiej cenie, to ja na ich miejscu zaczalbym sie pokazywac na targach dla rosyjskich / amerykanskich milionerow. To nie zart - bo przy takiej cenie i liczbie sztuk to rzeczywiscie "individual computer". Do tej pory nie widzialem gotowego wspolczesnego domowego zestawu komputerowego, o okreslonej marce innego niz x86 w takim przedziale cenowym.
Na tym forum, mimo niewielkich mozliwosci tego systemu w porownaniu do mainstreamowych mnostwo ludzi wylozyloby nawet 1000PLN na zakup sprzetu - co samo w sobie jest juz cudem. Bo ja np. sadzilem, ze po przegranej AmigaOne bedzie koniec tego srodowiska. Chociaz dzisiaj praktycznie ciezko kupic AmigaOne po rozsadnej cenie wciaz czesc ludzi uzywa Pegasosa i pochodnych AmigaOne.
Nie wiem czy sa, a zapewnie nie ma - oficjalne dane o liczbie zarejestrowanych kopii mosa i os4. Sadze, ze raczej na pewno jest to liczba mniejsza od 10000 wiec podanie tych danych byloby podkresleniem indiwidualizmu rozwiazan. Poza tym ciekawe czy beda jeszcze produkowane gotowe plyty z ppc w ofercie? Moze rozwiazania typu embedded przedluza zywot systemow na nowych komputerach(bo czesci osob na tym zalezy)?

Ostatnia edycja: 27.06.10 12:28:20

Ostatnia edycja: 27.06.10 12:31:34

Ostatnia edycja: 27.06.10 12:31:55

Ostatnia edycja: 27.06.10 12:32:16
[#120] Re: Wywiad z Trevorem Dickinsonem

@ruberum_ignis, post #119

Nie wiem czy sa, a zapewnie nie ma - oficjalne dane o liczbie zarejestrowanych kopii mosa i os4.

Półoficjalną informacją o ilości zarejestrowanych kopii MorphOS-a jest numer faktury jaki się otrzymuje przy rejestracji. Tajemnicą poliszynela jest, że jest to numer kolejny. Od czasu do czasu ludzie chwalą się tymi numerami np. w wątku na forum MorphZone. W tej chwili ostatni znany publicznie numer to 842 i co najmniej tyle jest kupionych kopii. Do tego dochodzą kopie używane przez developerów MorphOS-a, których to kopii jest jakieś 30 do 50. Nie ma danych o ilości używanych kopii MorphOS-a 1.4.x.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem