@1989, post #30
@wali7, post #31
No przecież dokładnie poniżej napisałem, że państwa kapitalistyczne często (nie zawsze) skuteczniej i szybciej wprowadziły szereg "postulatów robotniczych"
Brak to brak. Zresztą prez. Obama coś tam próbuje majstrować
Jeżeli jakaś ograniczona grupa ludzi może POSIADAĆ fabryki czy kapitał i może według swojego wyobrażenia kierować polityką płacową, oraz dowolnie kształtować inwestycje i transferować dowolne pieniądze do swoich kieszeni w kraju bądź za granicą, to na pewno nie jest komunizm.
@1989, post #32
@wali7, post #34
Jak sam zauważyłeś, cechą kapitalizmu jest wolność, która w sferze politycznej sprowadza się zazwyczaj do demokracji.
W moim rodzinnym Krakowie rozpadało się dosłownie wszystko, w sklepach sprzedawano głównie wodny roztwór CH3COOH (nie mylić z etanolem!)
a przeciętna pensja w przeliczeniu na czarnorynkowy kurs dolara wynosiła 20 dolarów
"Oj jak to jest w tej Polsce źle, a było/mogło być tak super" klasyfikuję od razu jako demagogię lub efekt zwykłej niewiedzy.
A wszystkie wspomniane wielkie firmy i tak produkują wszystko w Chinach. Więc gdyby Matt miał sie ścigać w czymkolwiek ze wspomnianymi firmami, musiałby przenieść produkcję do Chin. Moim zdaniem dobrze że tego nie zrobili.
@1989, post #35
@wali7, post #36
@1989, post #38
@wali7, post #39
@wali7, post #39
@G. Kraszewski, post #40
@1989, post #41
@wali7, post #43
@1989, post #44
@wali7, post #45
Znowu z "troską" pochyliłeś się nad losem tych wirtualnych biednych i oszukanych.
Może na początek te dokumenty co to "leżą".
@1989, post #47
@wali7, post #48
Przede wszystkim ważne jest aby mieć co jeść, w co się ubrać, gdzie mieszkać, mieć edukację i służbę zdrowia. W żadnej z tych dziedzin nie jest źle (nawet w służbie zdrowia, która w PRL była zwyczajnie tragiczna).
A porównywanie się do sąsiadów... zwane ładnie ubóstwem względnym... bo w oczy kole, że sąsiąd ma dwa samochody, a ja tylko jeden.
tam pracowały na to całe pokolenia, a ty zaczynasz przebierać nogami z niecierpliwości dopiero po niespełna jednym
@1989, post #49
@wali7, post #50
Podatki w skandynawii? Proszę bardzo, pierwszy lepszy z brzegu: zobacz ile kosztuje samochód w Danii i zastanów się dlaczego.
A jak się ma nadal niczym niepoparta teza o ubóstwie względnym w Polsce
@1989, post #51
@wali7, post #52
Przecież napisałem dlaczego w Polsce będzie lepiej - stopa wzrostu PKB przekracza stopę inflacji, przyrost naturalny też mamy nikczemny...
Co do HDI, to z tego co pamiętam Polska wypada bardzo dobrze w tym wskaźniku
co składa się na dwa razy wyższe (!) ceny nowych samochodów w Danii
@1989, post #53
@wali7, post #54
@1989, post #55
@wali7, post #56
Nie wiem skąd bierzesz tę wiedzę i dziwne statystyki
Odnośnie samego PKB per capita - moim zdaniem jest to najbardziej obiektywny "surowy" wskaźnik ekonomiczny pokazujący zamożność kraju
Moim zdaniem to "sporo" więcej niż 2%.
znasz osobiście kogoś kto przymiera głodem w Polsce?
jednak opinia że w PRL lat 80 było lepiej niż obecnie