Komentowana treść: Natami MX wreszcie wyprodukowana!
[#181] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@1989, post #179

Czyli tworzysz sobie w glowie hipotetyczny sondaz publiki amigowej i udzielasz hipotetycznych wypowiedzi za te osoby i oglaszasz wyniki. Hmmm ciekawe.

Ostatnia edycja: 03.02.11 20:26:58
[#182] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@eastone, post #181

Sondaz jest realny, tylko nt. hipotetycznych urzadzen. To zupelnie normalne.
[#183] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@1989, post #182

Podwójny, bo pojedynczy nie ma takiej mocy..

http://1.bp.blogspot.com/_HK_ZrtI6qLQ/TI52tV6PUqI/AAAAAAAAD7o/29CZ6dJZu90/s1600/DoubleFacePalm.jpg
[#184] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@1989, post #182

W tym przypadku sondaz tez jest hipotetyczny i to tez jest zupelnie normalne :)
[#185] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!
Ludzie nie osłabiajcie mnie... Po jakiego wafla chcielibyście aby NATAMI była kartą wsadzaną do slotu PeCeta czy innego Pagasosa??? Macie UAE i nie wiem po co to umniejszanie roli i potencjalu NATAMI.

Przecież chodzi o to, żeby to był zintegrowany, samowystarczalny sprzęt, a nie przystawka. Już o tej emulacji dam spokój bo ręce opadają...
[#186] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@eastone, post #184

nie jest hipotetyczny, bo kilka osob wypowiedzialo sie na ten temat. wsrod tych ktorzy to zrobili, wiekszosc nie widzi tego i ja to przyjalem do wiadomosci :)

Ostatnia edycja: 03.02.11 20:45:51
[#187] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Duracel, post #185

W czym widzisz ten potencjał ? W odpalaniu gier z dyskietki ? Do tego wystarczy A1200 za 300 PLN z allegro.

Ostatnia edycja: 03.02.11 20:46:09
[#188] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@1989, post #186

Mam propozycje: zaloz odpowiedzni watek np. w hydeparku i wtedy pogadamy. Ze swej strony dodam tylko, iz nie wezme udzialu w tym ewentualnym sondazu. EOT. Pozdrawiam.
[#189] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Sventevith, post #187

odpalanie gier z dyskietek to przeciez koronny argument, brak takiej mozliwosci automatycznie dyskwalifikuje inne emulatory ;)
[#190] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@DRACOX, post #175

ja sie nie zdziwie jak gola natami bedzie drozsza od calego komputera z dyskiem napedem,zasilaczem obudowa i ramem opartego o sam460+0s4

Tzn. na początku produkują, wykładają grube pieniądze z własnej kieszeni, a później zapodają cenę np. 5 tyś PLN, żeby nikt nie kupił?
To byłoby bardzo dziwne. ;)

Jeżeli już zamówili płyty, to muszą mieć pewność że pierwsza partia się sprzeda, bez robienia betatestów i innych podobnych ankiet. :)
Cena na pewno będzie umiarkowana i średnia, a nie wygórowana (Sam) lub kosmiczna (X1000).
[#191] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@eastone, post #188

Watek jest we wlasciwym miejscu. Twoje aluzje nie bardzo.
[#192] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@1989, post #177

nie nonsens, a sonda

Odbiorcmi Natami są klasykowcy i sympatycy klasyka, a nie pecetowcy z PCI. Kto Ci to zrobi? No chyba że zapłacisz 10-15 tyś za jedną sztukę. :)
[#193] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Andrzej Drozd, post #192

Ale gdyby ktos zrobil, bylbys zainteresowany, czy wolalbys jednak UAE ?:)
[#194] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Sventevith, post #187

Natami nie jest A1200 za 300 PLN. Tylko rozbudowanym klasykiem z nowymi możliwościami. Nikt ci nie każe wkładać dyskietki. Ale w razie czego można włożyć i natywnie odpalić starą gierkę lub demo z A500.
Bez protez o jakich pisze sie na brunatnym portalu - czyli włożyć dyskietkę do X1000, gdzie będzie guziczek odpalający UAE itd. ha ha ha. :)
[#195] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Andrzej Drozd, post #190

Czy moze wiesz jaka ilosc pcb teraz otrzymali ?
[#196] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@1989, post #193

Ale gdyby ktos zrobil, bylbys zainteresowany, czy wolalbys jednak UAE ?

Nie jestem zainteresowany takim czymś. A WinUAE odpalam tylko czasami, ostatnio korygowałem grafikę którą zrobiłem na PPaintcie, na Ami. Nie chciało mi się jej ponownie ftepować do Ami, to poprawki zrobiłem na WinUAE. Na WinUAE czasami sprawdzam jakieś gry z Aminetu itp. Jak jest fajna, to wypalam na płytę CDRW i pykam na Apollo 040 (w tej Ami nie mam akurat netu, a druga Ami z netem jest tylko z BVision, więc na niej nie mogę przetestować softu AGA).

Peceta nie używam do Amigowania i nie zastąpi mi on moich klasyków.
Czyli WinUAE przydaje się tylko czasami i bardziej użytkowo. Nie do radochy. Od tego mam klasyki :)
[#197] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Ender, post #169

Swego czasu porównywałem szybkość emulowanej przez E-UAE Ami (te same ustawienia) na Pegu G4 1 GHz z MOSem i starym laptopie z P3 1 GHz z Linuxem (tak, tak, nie tylko WinUAE ma JIT). Bez JIT wydajność na obu platformach była podobna, po włączeniu JIT na x86 zrywało głowę z kaskiem ;) Czyli kulą u nogi nie jest emulacja układów specjalizowanych, a całego kopa który ma emulowana Ami na PC, dostaje dzięki emulacji CPU JIT.
A że nie ma szybszego od 68060 procka 68k (o CF proszę nie wspominać, bo nie są w pełni kampatybilne), to rozwiązanie hardwarowe nas nie ratuje (chyba żeby był to jakiś x86 podpięty do dedykowanej pamięci, podpięty "jakoś" do maszyny z PPC i zapewniający jej emulację 68k w trybie JIT... ale to kosmiczny surrealizm. Niestety). Zostają tylko rozwiązania programowe - czyli JIT.
[#198] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Andrzej Drozd, post #190

zamowili plyty? ot z przyjechaly zamowione przeprojektowane pcb do dalszego dlubania. zreszta wystarczy wejsc na strone NATAMI i przeczytac pierwsza linijke opisu plyty MX :

"development Baseboard"

powiadasz : "Cena na pewno będzie umiarkowana i średnia, a nie wygórowana (Sam) lub kosmiczna (X1000)"

znacznie bardziej zaawansowana Sam460 razem z licencja na os4.1 kosztuje 749,00 EUR+vat (899Eu)

mniej zaawansowany Atari ColdfireProject kosztuje 600+VAT (750Eu)... gdzie wstawisz natami? taniej od ACP?watpie.. drozej? to juz sam460 czycha...

Jit dla ppc i aone,pegazy samanty czy efiki odleca w kosmos takiej natami emulujac klasyka...

Ostatnia edycja: 03.02.11 22:20:22
[#199] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Andrzej Drozd, post #196

Okej, ale to zabawka za duze pieniadze, na ktorej nawet filmu nie obejrzysz - dopiero konwersja z fpga na asic dalaby kopa, do tego trzeba miec jednak troche kasy i cena bylaby dopiero kosmiczna... Gdyby powiedzmy UAE odpalal z BIOSu na taniej jak barszcz plycie x86 z Atomem, to pewnie nie dostrzeglbys roznicy, poza roznica w szybkosci dzialania i portfelu :)

Ostatnia edycja: 03.02.11 22:49:57
[#200] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@DRACOX, post #124

Wlasnie na tym polega zabawa, ze sprzetowa emulacja nie potrzebowalaby jita. Wyobraz sobie cos w rodzaju vmware.
Wypluwasz obraz na okienko, obslugujesz to normalnie.
Bardziej mozliwe niz jit na ppc.
[#201] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Andrzej Drozd, post #194

Jakie możliwości masz na myśli ? MX będzie już miało procek w FPGA czy jeszcze jako kartę procesorową z 68060 ?
[#202] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@wali7, post #197

Wiesz, do jakiegos tam uzywania uae z jitem jest ok. Ja poszedlem dalej amikit +cubic ide i zdegustowany wylaczylem i dalem sobie spokoj developki na tym. Co z tego,ze czasami jest szybko jak czesto nagle buffer overflow i zmula kompa. Mam 2 rdzenie wiec nie jest to taki slaby komp. Do gierek jest ok ale tylko do tego sie jit nadaje. Moj peg1 miazdzyl to uae z jitem w tego typu zastosowaniach, a o ile slabszy to jest sprzet, nie wspomne.
[#203] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@1989, post #199

To dlaczego na stronie Natami pisze od poczatku jak byk, ze plynne odtwarzanie filmow jest jednym z podstawowych jej celow?

http://www.natami.net/qa.htm
"add features to be able to playback DivX, Xvid and DVD"

Natami bedzie odtwarzac filmy i ma byc wygodnym narzedziem do wspolczesnych zadan, takich jak mp3, Internet czy wlasnie filmy.

Pozdrawiam!
[#204] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Banter, post #203

HD tez ?
[#205] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #204

Myślę że jak Natami będzie odtwarzać płynnie DivX na "super060" to i tak będzie wypas.
[#206] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@AmiChris, post #200

Ale tak to mniej więcej mam skonfigurowane pod MOSem - klikam na pliku adf i w tle uruchamia mi się E-UAE (czego nie widzę, bo wszystko odpala automatycznie Ambient, a komunikaty z E-UAE lądują w NIL), po 2-3 s mam na ekranie Ambienta w ładnym (MUIowym) okienku emulowaną A1200 z odpaloną gierką. Nawet joy z tym działa :) ... prawie jak wirtualizacja ;)
Jeśli chodzi o JIT i emulacje programową klasyka, to myślę wyłącznie o grach. Bo obecna wydajność którą mam dla dobrze napisanego softu użytkowego z OS3.x wystarcza mi z nawiązką (Trance+natywne elementy MOS).
No ale podobno czekam na próżno, bo mi nikt JITa nie napisze :(
[#207] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@wali7, post #206

przeciez jit jest i ponoc dzialal, wystarczy go wziac i polaczyc z e-uae tylko nikt tego nie potrafi
[#208] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@1989, post #199

A po co Ty chcesz filmy na tym oglądać? Przecież to nie sprzęt do tego?
Martw się lepiej czy podłączysz stacje FDD z superżabą.
Bo do tego jest NAtka.
[#209] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Banter, post #203

Jak tak to OK. Jednak ja w to wątpie, aby to było możliwe trzeba by optymalizować kod pod NATAMI. Samo przekompilowanie MPlayera może nie wystarczyć, a do tego potrzeba programistów. Zresztą bez wsparcia sprzętowego dekompresji nie wiem czy wogóle NATAMI będzie w stanie to pociągnąć.

Zobaczymy czy znajdą się chętni do napisania sterowników do podstawowego sprzętu. Nie wspomnę już, że używanie 3.1 może być upierdliwe w obecnych czasach.
[#210] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@c3h6, post #208

Do tego to wystarczy chyba A500 za 50 pln.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem