Komentowana treść: Natami MX wreszcie wyprodukowana!
[#331] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Andrzej Drozd, post #327

No widzę, że prawda kole w oczy, skoro zabieramy się za ironizoanie
[#332] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Andrzej Drozd, post #326

I po co te ataki na Execa , sam tam wchodzisz i prowadzisz dyskusje, a także piszesz komentarze, a tu na PPA z nich szydzisz.
Co Twój post ma wspólnego z Natami? Jest dobra wiadomość więc darujmy sobie złośliwe komentarze...
[#333] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@vegeta, post #330

nie, mylisz się, nie ma nic takiego do kupienia, jest joystik z c64 i zdobyl on nawet duza popularnosc, dema robią, rozszerzaja go o interfejsy etc.

koniec Amigi jako odpalaczki do superfroga ?
tak spodobalo by mi się to

[#334] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #333

ale amiga juz tak skonczyla. 20 lat temu ;/

[#335] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@vegeta, post #332

Exec zdobył sobie taką a nie inną "popularność", że można nim dzieci straszyć. Z drugiej strony wałkowanie tego w każdym poście powoduje znudzenie totalne szczególnie, że po wyrzuceniu kogokolwiek się dało exec troche spuścił z tonu bo przychodzący tam z nikąd klakierzy nie mają tak dużej wiedzy amitechnicznej jak adwersarze klasyczni i mosowi.
[#336] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@tomek, post #322

Dzieki tomek za zwrocenie uwagi na glebszy sens wypowiedzi jednego z uzytkownikow tez uwazam x86 za dowcip intela mozliwe, ze dla wiekszosci on nie istnieje

A co do innych komentarzy:
- gdzie wy macie cos takiego jak Amiga w joysticku? Chyba ze C64 to dla niektorych nowa Amiga (a dzieki Commodore USA wszystko jest mozliwe ), gdyby byl taki joystick to pewnie minimum 100 000 sztuk by zostalo sprzedane.

- "
To czy to jest zrobione na podstawie planow czy nie to nie ma zadnego znaczenia jesli chodzi o kwestie dzialania dla przecietnego uzytkownika.

Ma zasadnicze znaczenie.
Skoro nie jest to zrobione na podstawie planów Commodore to nie jest to ani rozwinięcie ani kopia."

Ciekawe - twierdzisz, ze cos nie moze byc kopia jesli nie jest zrobione na podstawie cudzych planow? Powiedz to Rzymianom i ich kartaginskim statkom (bodajze pierwszy przypadek masowej produkcji - na podstawie jednego egzemplarza powstala cala flota).
Pomijajac zdolnosci wywiadowcze Chinczykow, to mnostwo rzeczy oni kopiuja na podobnej zasadzie co ludzie z Natami, moze troche mniej subtelnie i bez patrzenia na prawa autorskie.

- @Dracox Mi nie chodzilo o to, ze jest sens zrobienia takiej karty pod x86. Chcialem tylko zwrocic uwage bojownikowi o slowa emulacja i kopia na to, ze taka karta bylaby w zasadzie emulatorem sprzetowym i praktycznie moglaby zyskac tylko jako wlasnie odciazenie x86(a tak naprawde wylacznie w maszynach z innymi procesorami), bo w innym wypadku de facto zachowywala by sie jako zwyczajny komputer - co on nazywa emulacja w wypadku gdy nie jest na karcie(??), a nie emulacja (??) gdy jest na karcie. Co bez warunku wykorzystania tego chocby pod UAE tworzy sprzecznosc, bo obiekt jest de facto taki sam, choc moze w mniejszej skali.

A co do Atoma, bez problemu obslugujacego UAE to moglbym polemizowac (zreszta polecam wymagania np. Altirry dla Atari ). Ale rzeczywiscie sensu nie ma bo za sporo mniejsze pieniadze(niz zapewne koszt takiej karty, przy malej produkcji) mozna zakupic aktualnie biurkowe maszyny z mocnym x86.

- "W odpowiedzi na komentarz #315

Nie doczytałeś.
Jeśli na natami w postaci karty PCI byłby sprzętowy 68030 to nie byłaby ona emulatorem."
To Ty nie doczytales, lub sam podwazasz sens swoich wypowiedzi.

Jesli rozumujesz nastepujaco - wszystko z oryginalnym procesorem nie jest emulatorem, to Natami wychodzac nim nie bedzie. Ale procesor w tym wypadku jest mniej wazny - tu esencja amigowosci-sprzetowosci(i jednym z podstawowych celow projektu) jest skopiowanie sprzetowe kosci AGA.

porownanie z AAA nie oznacza, ze oni przejma jakies prawa do marki jak to zrobili ludzie np. od AmigaONE. Oni chca po prostu zrobic w efekcie koncowym cos co bedzie sie zachowywalo jak ulepszone nieco kosci AGA. Porownanie z VBXE jest o tyle na miejscu, ze oni tez zastanawiali sie jak daleko pojsc z nowymi mozliwosciami, a na czym skonczyc....

- co do zakupow etc. Ja nie deklarowalem sie, ze kupie Natami, zreszta jakbym mial kupowac kazdy komputer ktory mi sie podoba musialbym do pokoju wjezdzac buldozerem. Ale np. rozwazylbym zakup jakiegos ciekawego turbo do A2000 - gdyby skopiowali 68k i nieco rozwineli.

Oczywiscie nie przeszkadza to mi w czytaniu o niej, czy goracemu kibicowaniu ami-projektom - dlaczego mialoby?
[#337] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!
zxcvb nie rozumiesz. To jest rozruch linii 68k a nie jednorazowa akcja wrzucenia AGI do FPGA. Łatwo sobie wyobrazić wyżej taktowane FPGi. Natami jest kompatybilne z Amigą na poziomie rejestrów procesora. Jest zatem nieodróżnialne nawet dla kodu maszynowego.

Wyjaśnij dlaczego (Morphos stoi gorzej niż AOS) proszę jestem ciekawy.

Historia PPCowych systemów, zarówno wizja jak i wczesna implementacja:WarpOS,PowerUP zaczęła się od kart Phase 5. Morphos i AOS wywodzą się od oprogramowania i programistów pracujących przy tych kartach. Karty PPC Phase 5 miały być przejściowe, miały dać czas na naukę amigowym programistom i stworzenie systemu. Docelowym rozwiązaniem miała być jakaś wersja Pegasosa lub Amigi One. Biorąc pod uwagę ten kontekst to MorphOS jest mniej niż AOS 4 kompatybilny z tymi początkami historii amigowego PPC, ponieważ jego najnowsze wersje juz na kartach Phase 5 nie ruszą.

Do reszty mamy od lat karty PC.

To są karty od PCeta a nie od Amigi.

[#338] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@wuk, post #337

No to niezle wymysliles. Jest tylko jeden problem. Jeden z developerow MOS kompiluje najnowsze wersje tegoz systemu aby dzialaly na klasycznych amigach ale ze wzgledu na male zainteresowanie nie sa one w sprzedazy. Po drugie takie porownanie jest troche naciagane bo sprzet klasyczny nawet z ppc jest po prostu niezbyt uzywalny.Dlatego,na szczescie,porzucono rozwoj MOSa dla tego typow sprzetow.

ps. to tak jakby porownac win 7, ze nie uruchamia sie na 386 lub 486 i jest przez to mniej windowsem

Ostatnia edycja: 06.02.11 00:44:59
[#339] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@wuk, post #337

Nie, tylko MorphOS wywodzi się od oprogramowania kart PowerUP, AmigaOS4 nie ma z nimi nic wspólnego
[#340] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@wuk, post #337

MorphOS 2.7 dziala na kartach PPC do classica :)
[#341] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #339

AOS 4 nie powstał w próżni tylko w określonych warunkach. Bracia Frieden programowali początkowo w firmie Haage & Partner, znanej ze swego, konkurencyjnego wobec PowerUp firmy Phase 5, kernela do kart PPC. Ich kolejnym dziełem był Warp3D, ktory wspomagał Haagowy, konkurencyjny wobec Phase 5, WarpOS. Historia grupy programistów AOS 4 wywodzi się od prac przy kartach Phase 5. Nawet same podziały Haage & Partner kontra Phase 5, wywodzą się z tego okresu. Dlatego rynek wpółczesnych systemów amigowych powstał wokół kart PPC Phase 5 i jest kontynuacją przemian rozpoczętych przez tą firmę.
[#342] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@wuk, post #341

Nie od dzisiaj wiadomo,ze H&P byla postrzegana jako zlodzieje bo wykorzystywali dorobek phase 5 tworzac warpos. Przez to para szla w gwizdek. OS4 wywodzi sie od checi wyciagniecia pieniedzy z userow. Prawdziwym systemem o duchu amigi i checia reaktywacji byl wlasnie MOS, system ktory napisany od nowa pod ppc rokowal nadzieje na rozwoj. OS4 jak juz pisalem zostal stworzony, ze wzgl. na chec wyciagniecia forsy gdy ainc nie mogla polozyc swych lapek na mos gdy kiedys dawno, planowali mos-a jako oficjalny system Amigi.
Synonim amigowego srodowsika to podzialy, takie zycie ;)
[#343] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@wuk, post #341

Tak czytam te komentarze, to już nie ogarniam tego wszystkiego.

Powinienem napisać chyba tak: że jak ?, że co ?, dlaczego ?, jakie PCI ?, z czym ?, po co ?, na co ?, emulator ?, karta do peceta ?,
że OS4 ?

masakra :(

Najlepiej już nic nie pisać!
[#344] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@wuk, post #341

Sorry ale kłamiesz, bracia Frieden nie programowali w H&P, nie mieszaj w głowie nieobeznanym. Podobnie jak Warp3D nie był dziełem braci Frieden, znów kłamstwo i to dodatkowo powtarzane dość często przez różne osoby. Historia żadnego z programistów OS4 nie wywodzi się z prac nad kartami PPC z phase5. Kolejne kłamstwo.

Jesteś kłamcą i tyle. Proszę administratorów o podjęcie zdecydowanych działań wobec trolla - kłamcy. Złośliwości w postach to jedno ale kłamanie w żywe oczy, dodatkowo w tak łatwo weryfikowalnych sprawach to już totalnie przegięcie.

[#345] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #344

rzookol lepiej sie nie denerwować - chłop poprostu nie jest oczytany. Ale fakt zanim sie cos napisze to trzeba to zweryfikować, czy to pardwa i czy faktycznie tak jest.

Może chce zaszczepić tu zamęt i tyle? .
[#346] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #344

Zboczyliście już dawno z tematu, to nie ma nic wspólnego z Natami. Pójdźcie z tym do działu rzeźnia lub na priv.
[#347] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #344

No jak to, przeciez bracia Frieden wymyslili komputer. Podobno tez byli pierwszymi ludzmi,ktorys z nich ma mniej zeber, bog ich wygnal i zostali prawnikami ;)
[#348] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #344

oczywiscie odnosnie warp3d mowilem o pierwszej wersji napisanej przes Sama Jordana, potem Friedeni sie doczepili do niego i wersje >2 byly juz z ich udzialem ale co widać po obecnym stanie sterowników do OS4 to po odejsciu Sama Jordana od projektu nie za wiele samemu zrobili :)
[#349] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #344

Nawet na stronie Haage & Partner masz podanych autorów: http://download.haage-partner.de/Amiga/3DWorld/Warp3D/Warp3D-3.0.readme

Tutaj autor Goa, reimplementacji Warp3D, przyznaje autorstwo Warp3D braciom Frieden:
http://www.biclodon.com/software/goa/

Warp3D był projektem Haage & partner mającym wspierać kernel WarpOS, jako API do akceleratorów 3D. Stąd nazwa Warp3D na wzór WarpOS.
http://en.wikipedia.org/wiki/Warp3D
http://www.ask.com/wiki/Warp3D

Może żyjemy w jakichś alternatywnych rzeczywistościach. Jeśli tak to wskaż mi gdzie jest ta moja.
[#350] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #348

OK widze, że już się wycofujesz rakiem. :D
Czyli jednak Friedenowie pracowali nad Warp3D w ramach prac Haage & Partner nad ich kernelem do PPC Phase 5.
[#351] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@wuk, post #349

Użytkownicy AmiChris, rzookol i wuk: ban do 2011-02-08 00:00:00 za ciągnięcie dyskusji poza tematem.
[#352] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@wuk, post #350

Warp3D to Warp3D. A kernel, to kernel.
[#353] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@wuk, post #349

punkt pierwszy i drugi wyjasnilem w poscie powyżej

Na wikipedii nie ma nic napisanego o powstaniu Warp3d jako wspieraniu kernela WarpOs, obsluga warposa byla opcjonalna: "Optionally PowerPC supported on WarpOS", nic wiecej na tej stronie nie ma. Człon nazwy nie indykuje w żaden sposób wspierania. Nie wiem skąd wziąłeś tą zależność.

Co do LATAMI to zgadzam sie w częśći z Konradem Bielskim :

NATAMI postała jako maszynka dla osób, które jako pierwsze opuściły Amigę, sprzedali, włożyli do szafy, przesiedli sie na peceta. Dla nich Amiga z kartą graficzną, sieciową czy prockiem PPC to abstrakcja. Woleli wybrać pecety a teraz ich zżera nostalgia i zaczynają swoją modłę w stylu: "To prawdziwy rozwój amigi, ten na który czekaliśmy".

A tak naprawdę to prawdziwy rozwój Amigi i spraw około amigowych zaserwował MorphOS Team, Hyperion oraz Aros Team oraz ludzie, którzy pomimo problemów starali się korzystać z posiadanego sprzętu, oprogramowania a nie wybierali tańszego i wygodniejszego peceta jak obecni gro fanów LATAMI.

LATAMI będzie kolejną maszynką okołoamigową, będzie miała swoje parametry, plusy i minusy ale proszę fascynatów LATAMI, że rozwój Amigi przez ostatnie dziesięć lat to Phase5 i wszystko co się z jej produktów wywiodło. Jeśli oczekujący na LATAMI opuścili Amigi w trudnym okresie i sami nic nie zaproponowali to niech może nie mówią teraz co ma być prawdziwym rozwojem Amigi a co nie bo to policzek w twarz ludziom starającym się w ostatnich 15 latach, żeby Amigowe technologie nie umarły.

[#354] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Sventevith, post #331

Prawda dopiero się tworzy. Niewiadomo jak będzie. Ważne że jest jakiś sens. :)
[#355] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Drako^lM, post #340

MorphOS 2.7 dziala na kartach PPC do classica

Podaj link, to sobie zainstaluję demo. :)
[#356] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #353

Nie moge sie z toba zgodzic ja amige mialem bardzo dlugo sprzedalem ja dopiero wtedy kiedy juz nie moge zniesc tych ciaglych zapewnien ze teraz naprawde to amiga ma swietlana przyszlosc tylko ze rzeczywistosc mowila cos innego ,amige sprzedalem kilka lat po upadku magazynu amiga i moim skromnym zdaniem to amiga one sam czy x1000 nie sa prawdziwa amiga.
[#357] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #353

To punkt widzenia Twoj i Konrada, wiec mnie nie dziwi. Niektorzy nie potrafia zrozumiec, ze sa ludzie, ktorzy po prostu NIE CHCA Amigi PPC i ta linia rozwoju jest dla nich kompletnie nieatrakcyjna.

Mowisz, ze Konrad wie lepiej dla kogo powstaje Natami, chyba nic juz mnie nie zdziwi:D Jest w bledzie, poniewaz NATAMI powstala jako nastepny model oryginalnej Amigi, kontynuacja linii 68k stworzona przez osoby, ktorych PPC na Amidze calkowicie nie interesuje. Sa to jednoczesnie osoby, ktore pracuja dla IBM i TWORZA procesory PPC. Dla mnie to - oraz kiepskie losy PPC w swiecie Amigi w ostatnich 10 latach - mowia samo za siebie.

W Amidze zawsze pociagaly mnie jej uklady specjalizowane i architektura, lecz Konrad nigdy nie zauwazyl woli tej grupy uzytkownikow Amigi. Wybral narzucanie wszystkim swojego, 'jedynie slusznego' rozwiazania. To prosta droga do izolacji i upadku, co juz dzis mozna zaobserwowac.

Niektorzy upieraja sie przy swojej wizji Amigi - okej, lecz dajcie prawo do tych wizji tez innym! Wskazuja na mityczne Hombre. Mozna sobie mowic, co by bylo gdyby, fakty sa takie, ze oryginalna Amiga byla oparta o 68k. Nie chca tez zauwazyc faktu, ze pierwsze 'nowe' Amigi byly rozwinieciem archiektury 68k vide Mind Walker.

Argumentacja pasuje rownie dobrze do calej rzeszy innych uzytkownikow, nie tylko tych co przesiedli sie na PC. A juz z AROSem to wtopiles, przeciez to wlasnie byla inicjatywa wymierzona w osoby zainteresowane x86!

Mimo, ze na rynek weszly pierwsze karty PPC, a w Magazynie Amiga Konrad promowal PPC do Amigi i inne karty graficzne, ja tych rozwiazan nie wybieralem swiadomie, bo mnie nie interesowaly. Jak mam miec karte graficzna w kompie, to wole sobie kupic PC. I wiesz, co? Dzis w Natami nie potrzeba zadnej karty graficznej, poniewaz SuperAGA jest dla uzytkownika odczuwalna jako 10x wydajniejsza niz jakakolwiek karta graficzna do Amigi. A to dopiero poczatek rozwoju technologii FPGA, bedzie jeszcze lepiej.

Ty, podobnie jak i Konrad nie potraficie zrozumiec, ze sa uzytkownicy, ktorzy chca czegos innego niz PPC. Naprawde, mozna inaczej i klasyczna Amiga jest tego najlepszym przykladem - wlasnie za to ja kochamy:)

Uwazam, ze oryginalna filozofia Amigi ma w sobie jeszcze wiele nieodkrytego potencjalu :D

Ostatnia edycja: 06.02.11 15:29:24

Ostatnia edycja: 06.02.11 15:30:00
[#358] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!
Mnie tylko ciekawi jak bardzo sito o nazwie "kasa" przetrzepie tych który deklarują zakup Natami, bo raczej ten sprzęt nie będzie tani. Obstawiam ze będzie kosztował po przeliczeniu 3000pln :)
[#359] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@waldiamiga, post #358

Ja obstawiam, że 3100 pln
[#360] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@parallax, post #359

Świetna wiadomość OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem