Komentowana treść: Natami MX wreszcie wyprodukowana!
[#451] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Galnospoke, post #442

A tam ARM SuperHitchi SH4 AL - multicore, SH5 rulez. Gdydby zmutowali 68k superscalars z SH4 AL to byłoby coś. A może skoro będzie można w to FPGA wgrać coś nowego, to znajdą sponsora i stworzą taką hybrydę. :D
[#452] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #443

Nie podoba mi się podejście twórców LATAMI nie dlatego, że uważam LATAMI za nieamigowe tylko dlatego, że z ich wypowiedzi wynika że będzie można olać system i programować w nowych trybach pod sprzęt niszcząć totalnie zgodność systemową. Takie działanie uważam, że błąd programisty/twórców, który prędzej czy później odbije się czkawką.

o zgroza, kolejne "szkodliwe" goto ;), porzadny programista brzydzi sie niesystemowym programowaniem, potepia i pietnuje. swieta inkwizycja programistow ze swoja ksiega oswiecenia znalazla czarownice i spali na stosie

Natami UNDERGROUND!, witamy w swiecie ZLA, totalnego niszczyciela
[#453] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!
A swoja droga to AROS N68k/SAGA ma w koncu mozliwosc pelnego wykorzystania sprzetu, co powinno zaoowocowac dobra wydajnoscia podstawowych programow uzytkowych :), ale gry i dema to pewnie bedzie samo ZLO, albo prawie ZLO
[#454] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@1989, post #452

rewolucja się skonczy szybciej niż się zacznie :P
[#455] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #454

rzookol, a możesz mi podać szóstkę na jutrzejsze losowanie Dużego Lotka? Śpioch
[#456] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Duracel, post #455

po co ? prawdopobienstwo wygranej jest takie jak prawdopodobienstwo osiagniecia przez natami sukcesu rynkowego
[#457] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #456

Rzookol,
Z tym się akurat każdy zgodzi. Natami na pewno nie odniesie sukcesu rynkowego i nie osiągnie nawet 1% wolumenu sprzedaży hitów rynkowych jak np. Xbox 360. Natami to zabawka dla entuzjastów. I pewnie będzie to kosztowna zabawka.
[#458] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@stachu100, post #457

przecież sobie tylko żartuje, poczekamy zobaczymy
[#459] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@stachu100, post #448

Chlopcze to jest slang amigowo szarowilkowy he he he,no ale nie wiem czy ty wiesz co to jest slang no ale ty sobie to wytlumacz ze jestem amidota a do tego analfabeta i pisac nie umiem he he he.

ps a tak propos miodka czy tego drugiego to ktory z nich podpisal lojalke he he he ja sie przyznam szczeze ze jakbym zyl w tamtych czasach i dali mi amige za podpis zaraz bym sie zgodzil.
[#460] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@SzaryWilk, post #459

Nie chłopcze.
I slangu nie używam, co najwyżej gwary.
[#461] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@SzaryWilk, post #459

co ci po amidze jakbys programów nie miał :P
[#462] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #456

po co ? prawdopobienstwo wygranej jest takie jak prawdopodobienstwo osiagniecia przez natami sukcesu rynkowego

No ale przecież ty tak doskonale znasz przyszłość i wiesz, że NATAMI to dno, ktore się nie sprzeda, ba! nie wyjdzie itd. więc prosiłbym o małą przysługę... ot głupie 6 cyferek na jutro.

..też żarcik taki ot.

Ostatnia edycja: 08.02.11 12:59:58
[#463] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Duracel, post #462

niestety, z pracy by mnie wyrzucili
[#464] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@stachu100, post #460

Gware tez znam ;) co do chlopcze to byl taki zwrot no ale sorry jak cie to urazilo,a propos dyskusji to fajnie by bylo jakby z tych 460 postow cos wyszlo np zakup nat ami,ciekawe jak beda ja dystrybulowac ?.
[#465] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Duracel, post #462

a tam zaraz 6 mi wystarczy teraz 4 bedzie na browara albo jakas przystawke do ami ;).
[#466] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@SzaryWilk, post #465

Wracaja do dyskusji o nat ami tak czesto odchodzimy od sena sprawy,nat ami dla mnie bedzie nastepca amigi i co najwazniejsze bedzie miala to co bylo pieta achilesowa amig uklad odpowiedzialny za grafike 3 d,moze podyskutujemy o tym co bedzie miala nat ami i jak to sie ma do starych ukladow takich jak aga czy paula albo alice ;).;
[#467] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@ruberum_ignis, post #440

Udowaniasz mi, ze posiadajac ten sam procesor nie emuluje maca, korzystajac z ShapeShiftera.

Ja napisałem coś innego.
Coś ci się pomieszało.

Rownie dobrze mozna powiedziec, ze Amiga Sam/x1000 ma sporo wspolnego z PS3 czy jest wrecz makiem...

Mnie to nie przeszkadza.

To co definiuje wspolczesny komputer to nie tylko procesor, ale mnostwo innych rzeczy. Amiga powstala bo geniusz wymyslil wspaniale kosci graficzne i muzyczne. Dopasowali potem do tego przyzwoity mikroprocesor, kilka ciekawych usprawnien. Na sile zaadaptowano os, i troche software...

Tylko że te układy były bezwartościowe już w 1992 roku.
To co było świetne w 1985 było zbyt słabe siedem lat później.

Osiagniecia graficzne ST byly dosc watpliwe w porownaniu z Ami,

Fakty są takie że Atari Falcon z 1992 roku miał tryb 640x400 16 bit chunky pixel.
A Amiga nawet 4000 bez karty graficznej z układami z PC jechała na bitplanach.
Niebo a ziemia jeśli chodzi o wydajność układów i łatwość tworzenia softu.

zaawansowane PC z tego roku(1992) pokonywaly Amigi z AGA.

Zwykłe 386 o parę trochę tylko droższe od Amigi 1200.
A biorąc pod uwagę koszty rozszerzeń pamięci 386 wychodził nawet taniej.

Kazde dzialajace urzadzenie z amigowym duchem to bardzo dobra wiadomosc

O ile jest tworzone z poszanowaniem Amigowej tradycji.
Do której należą procesory ppc i karty z pc.
[#468] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@zxcvb8000, post #467

Ja napisałem coś innego.
Coś ci się pomieszało.

Alez dokladnie to udowadaniales. Zobacz swoje komentarze - twierdziles, ze karta z PPC nie bedzie emulatorem, a Natami jest emulatorem.

Tylko że te układy były bezwartościowe już w 1992 roku.
To co było świetne w 1985 było zbyt słabe siedem lat później.

I co z tego? Cytowane zdanie mialo Ci udowodnic, ze choc definicja komputera jest dosc jasna z punktu widzenia informatyki, to tak naprawde, zeby nazwac cos Amiga czy czymkolwiek innym trzeba zrobic cos odrobine innego niz konkurencja; choc prawnicy zapewne stwierdza, ze wystarcza prawa do marki.

Fakty są takie że Atari Falcon z 1992 roku miał tryb 640x400 16 bit chunky pixel.
A Amiga nawet 4000 bez karty graficznej z układami z PC jechała na bitplanach.
Niebo a ziemia jeśli chodzi o wydajność układów i łatwość tworzenia softu.

Te Falconowskie chunky nie uratowalo mu zycia i rynku. Bitplany mialy swoje zalety, a A4000 byla nieco spozniona. A i tak chyba sie sprzedala w wiekszej ilosci sztuk. Po prostu projektowano to pod inne cele (a amigowskie przegraly z pctycznymi w zwiazku z grami 3D), zreszta tajna bronia mialy byc AAA.

Zwykłe 386 o parę trochę tylko droższe od Amigi 1200.
A biorąc pod uwagę koszty rozszerzeń pamięci 386 wychodził nawet taniej.

Czy ja wiem, czy taki zaawansowany 386 byl tanszy w '92. Raczej na pewno wychodzil taniej (jesli chodzi o karty gfx i bardziej zaawansowane stosowanie) w dniu premiery Wirusa95. Ale to nie oznacza (bodajze byla jedna gra tego przykladem), ze amiga nie miala mocy do wolfensteino-doomowatych gierek. A pamiec byla znacznie lepiej wykorzystywana, co chyba pokutuje do dzis. Owszem lepiej przystowany byl juz 386, ale nadal relatywnie lepiej wykorzystywano motorole. Zreszta te wszystkie operacje ulatwiajace 3d pojawily sie troche pozniej w procesorach (a 386 chyba nie mial nawet obowiazkowego koprocesora) zreszta postawiono na karty gfx, ktore niemalze z miejsca sie rozwinely, dzieki rzeszom nowouzytkownikow komputerow. (przepraszam za nowomowe ). Bo rynek sie kilkakrotnie razy zwiekszyl.

Tym zdaniem to za przeproszeniem mnie "rozwaliles"

Jesli czescia amigowej tradycji sa karty pc i ppc (a w sumie po 'dekadzie' MorphOsa mozna tak powiedziec) to tym bardziej jest tworzonie zgodnie z wytycznymi sp. Commodore i pomyslami tychze . A czym innym nazwac ulepszanie AGA? Wg. skali tradycji to Natami jest blizej do tradycyjnej A1200 niz AmigaOne X1000.

@WilkSzary
Chyba nikt nie bedzie dyskutowal merytorycznie zwlaszcza, ze w lapkach nie mielismy w wiekszosci tego sprzetu jeszcze. Ale to co ja oczekuje to jest joystick-emulator sprzetowy. Dobrze jakby obslugiwala Catweasel. A juz swietnie, gdyby na podstawie jej przyszlosciowych chipow stworzono turbo i gfx do A2000. To naprawde bylaby swietna wiadomosc!

Ostatnia edycja: 08.02.11 19:16:00
[#469] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Duracel, post #441

To nie bylo tak z tymi nowymi amigami. Po prostu amigowcy byli nauczeni w tych czasach, ze wydanie wiekszych pieniedzy na amige mija sie z celem. Sterta dyskietek,tv i to im wystarczylo. Oczywiscie gwozdziem do trumny byla zamknieta architektura juz wtedy archaicznych Amig. To co kiedys bylo ich sila stalo sie przeklenstwem.
Ja zastanawialem sie nad kupnem w ~2002 mediatora do mojej a1200 ppc, mialbym wtedy mozliwosci wrzucenia kart pci do trupka. Na szczescie trafily sie dobre osoby ktore poinformowaly mnie o MorphOS. Zakupilem pega1 i cieszylem sie amigowaniem na poziomie wyzszym o kilka 1000% niz wypasiony klasyk.

Natami mi sie podoba jako maszynka zastepujaca klasyka. Uwazam ja za produkt w 100% swietny, nawet jak bedzie kosztowac te 2000zl.
Jednakze osoby uzywajace (szczegolnie) MOSa czy os4 nie zobacza w natami niczego specjalnego. Ot, stary, polatany system, slaby hardware. Nic czego nie dadza nowe amigi NG.
[#470] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@zxcvb8000, post #467

No, dla jednych tradycją jest stół wigilijny sięgający czasów początku chrześcijaństwa, a dla innych tradycją jest rodzinne podróżowanie po supermarkecie w niedziele.
[#471] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@ruberum_ignis, post #468

Zobacz swoje komentarze - twierdziles, ze karta z PPC nie bedzie emulatorem, a Natami jest emulatorem.

Ale co chciałeś przez to powiedzieć?

Cytowane zdanie mialo Ci udowodnic, ze choc definicja komputera jest dosc jasna z punktu widzenia informatyki, to tak naprawde, zeby nazwac cos Amiga czy czymkolwiek innym trzeba zrobic cos odrobine innego niz konkurencja;

Niestety nie udowodniło.
To coś odrobinę innego oprócz tego że inne powinno być jeszcze coś warte.

...coś o grach 3d ? ...

Ale o co chodzi?

Jesli czescia amigowej tradycji sa karty pc i ppc (a w sumie po 'dekadzie' MorphOsa mozna tak powiedziec) to tym bardziej jest tworzonie zgodnie z wytycznymi sp. Commodore i pomyslami tychze .

Ale wytyczne firmy Commodore były jasne.
W materiałach dla developerów Commdore jasno się określiło, że przyszłe Amigi nie będą zgodne z AGA (konferencja DevCon 93).
Układy AAA miały być zgodne z ECS i to tylko częściowo.

Ale to co ja oczekuje to jest joystick-emulator sprzetowy.

Tu się zgadzam Natami w postaci joysticka "emulatora sprzętowego" byłoby czymś rzeczywiście pożytecznym.
[#472] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Duracel, post #470

mam nadzieje, że jesli korzystasz z peceta to także jest taki tradycyjny, z gniazdami ISA 8bit rozwinietymi do 128 bit, przeciez to takie tradycyjne

Ostatnia edycja: 08.02.11 23:19:57
[#473] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@SzaryWilk, post #466

pieta achilesowa amig uklad odpowiedzialny za grafike 3 d,moze podyskutujemy o tym co bedzie miala nat ami i jak to sie ma do starych ukladow takich jak aga

duzo zalezy od tworcow Natami, ale AGA ma sie tak do SAGA, jak dwuplatowiec do odrzutowca :). wydajnosc sprzetowo realizowanych wymienionych operacji 2D/3D - starych i nowych, bedzie glownie uzalezniona od szerokosci (32bit), czestotliwoscia pracy szyny Chip (ok. 100Mhz przypuszzam), pamieci DDR2 Chip, takze czestotliwosci ukladu FPGA (choc w najmniejszym stopniu, bo tworcy Natami wymieniaja raczej "proste" operacje 2D/3D do ktorych nie potrzeba b.duzo zasobow i Mhz FPGA przy 100Mhz szynie...). Moge przypuszczac, ze wydajnosc tych operacji bedzie oscylowac gdzies na poziomie geforce 1/2 (podobna pamiec/taktowanie). Takze bedzie mozna AROSa N68k/SAGA spokojnie wzbogadzic o efekty realtime znane z X-owego Compiza np: przezroczyste okna, cienie, plynne skalowanie, przesuwanie itd. itp. (256MB Chip wystarczy).

Ciekwostka moze byc to, ze jak juz tworcy Natami zrobia/ustala co/jak jeszcze..., to wystarczy upgrejdnac flesza i nagle Natami wzbogaci sie o sprzetowe "cos" na wzor np: piksel szaderow lub tym podobnych rozwiazan, bo niekoniecznie piksel szader jest najlepszym wzorem :)

Tych fiuczerow w Natami juz wymienionych przez tworcow jest wiecej np: bezproblemowa praca z monitorami VGA/DVI, 16bit dzwiek, USB, LAN, slot PCI, IDE 3.5 itd., dzieki temu Natami teleportuje klasyka w czasie, do XXI wieku - A1200 moze spoczac w muzeum :).

Zaleta Natami jest tez relatywnie nieduzy pobor mocy.

Osobiscie licze na instrukcje FPU i SIMD w N68k, YUV, na dzien dobry:), bo dzieki temu bedzie mozna w miare wygodnie sluchac mp3,ogg,mpc itp. ogladac filmy w najpopularniejszym formacie/rozdzielczosci MPEG2/H.263/Xvid/Divx czy FLV youtuba itp. (w kazdej obslugiwanej rozdzialce wyswietlania), coz, do realizacji tego konieczny bedzie zapewne odpowiedni kompilator C, albo chociaz wstawki ASM do np: mplayera. Co prawda mozliwosci wielu nowych FPGA pozwalaja na dekodowanie FullHD do FullHD juz nawet przy 33Mhz, tylko szkoda na to zasobow i nie taki jest cel tego projektu itd.

PS. gdyby to miala byc tylko czysta reaktywacja klasyka z 1992 r., to byloby raczej kiepsko :)

Ostatnia edycja: 08.02.11 23:42:06
[#474] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #456

prawdopobienstwo wygranej jest takie jak prawdopodobienstwo osiagniecia przez natami sukcesu rynkowego

Rynkowego? I Ty też zaczynasz bredzić jak portal brunatny? :P
Zrób sobie kalulację i puknij się, że pomyślałeś o jakikmkolwiek sukcesie komputerów z MOS, tudzież AOS4.
Wydroleślej i zajmij się hobby.
[#475] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@SzaryWilk, post #444

A ja ci powiem, że ty to masz rację. Prawdziwi Amigowcy, używają tylko klasyków.
[#476] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!
Puknijcie się w głowę. Wszyscy.
Natami po prostu rozejdzie się jak ciepłe bułeczki.

(zaraz się odezwie jakiś idiota z przemową o bułeczkach :P)

Właśnie dlatego, że jesteśmy tak bardzo daleko od idiotów, którzy chcą gonić pecety.
Około 10 osób po stronie AOS4 i 20 po stronie MOSa, wmawiają Nam żeby nie iść w stronę Natami. Wyludkowie cholerni, pseudoamigowcy, pecetowcy z PPC. Dziadostwo i dno. :P

Teraz zasłużyłem na bana. Może być na 100 lat, albo do czasu pojawienia się Natami. Jedynej, prawdziwej Amigi 68k.

INNYCH AMIG NIE MA. Commodore zmarło i spuścizną jest tylko 68k. Amen - teraz proszę o jakiś hit Enigmy. :)
Dobranoc i do nastepnego bana.
[#477] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Andrzej Drozd, post #476

Jak cieple buleczki na placu swietego marka u floriana :) 50 eur za sztuke ;)

Ostatnia edycja: 09.02.11 03:42:43
[#478] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #472

mam nadzieje, że jesli korzystasz z peceta to także jest taki tradycyjny, z gniazdami ISA 8bit rozwinietymi do 128 bit, przeciez to takie tradycyjne

Ależ pisałem o tym wcześniej. Albo nie czytałeś mnie zbyt uważnie, albo nie zrozumiałeś :)

PC jest komputerem do pracy, do rozrywki jedynie dodatkowo. Od tego komputera nie oczekuję "tradycji" i rygorystycznej kompatybilności wstecznej, bo jego pozycja i wartość nie leży w sile społeczności, nostalgii itp. tylko w praktycznym wykorzystaniu.

PC to taki robol, od którego wymagam jedynie wydajności... dawałem już wcześniej porównanie do auta seryjnego i składanego ręcznie. PC ma mi przewieść jak najwięcej towaru w jak najkrótszym czasie. NATAMI (Amiga) ma mi udostępnić relaksu przejemości z obcowania z nią, dostosowanych naturalnie do dzisiejszych realiów... i bez włochatych skojarzeń proszę ;)
[#479] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Duracel, post #478

Dla mnie Pegasos/Mac z Morphosem, a wcześniej A1200 z PPC i MorphOSem jest komputerem do pracy (a wcześniej do nauki). Dla mnie siła tego komputera leży w praktycznym wykorzystaniu. Nie oczekuję od niego rygorystycznej kompatybilności wstecznej, ważne żeby działało oprogramowanie, z którego korzystałem przez ostatnie 20 amigowych lat. Wartością Amigi i rozwiązań Amigowych jest system i związane z nim technologie.

Dla mnie Amiga i pochodne to takie robole, od których wymagam wydajnosci żeby nie zapuścic korzeni podczas wykonywania normalnych czynności. O PC się nie wypowiem bo w domu z niego nie korzystam ale interesuje mnie nostalgicznie rozwój pierwszych pecetów (maszyn biurowych), tych jeszcze na 8080/Z80 i CP/M. Nieraz sobie włączam C128D pod cp/m żeby zażyć nostalgii i pomyśleć jak to dawniej fajnie bywało. zamierzam także kupić EuroPC, fajna maszynka dla nostalgików pecetowych takich jak ja.
[#480] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #479

Wartością Amigi i rozwiązań Amigowych jest system i związane z nim technologie.

No i tutaj nasze wnioski na temat tego co było wartością Amigi w kontekście dnia dzisiejszego i w kontekście NATAMI się rozbiegają.

Oczywiście, bez dwóch zdań, rozwiązania w Amidze były przełomowe swego czasu, (ba przecież po upadku Commodore kilka projektów do nowych Amig zostało wykorzystanych w rozwiązaniach PC'towych), ale to właśnie dzięki owym przełomowym rozwiązaniom komputer ten zaczął zdobywać rzesze fanów, bo czegoś takiego wcześniej świat komputerów i multimediów nie widział.

Tyle, że w przełożeniu na dzień dzisiejszy owe przełomowe rozwiązania nie miały by większego znaczenia i byłyby po prostu informacją w annałach elektronicznej historii, gdyby nie ów społeczność.

Główny rdzeń tej ówczesnej społeczności, który dzisiaj pracuje na PC i MACach i który chcąc nie chcąc się do nich przyzwyczaił, chciałby wrócić do Amigi, ale do takiej która dawała by im pewien stan ducha z minionej epoki.

Jak wielokrotnie już tu o tym mówiono, NIE MA SZANS, na walkę z profesjonalnym zastosowaniem i rynkiem PC i MAC (a przynajmniej nie odrazu w taki sposób jak widzą to tacy jak Ty). Dlatego wszelkie Pegasosy, a dzisiaj X1000 skazane są na porażkę. Jest jednak szansa na znalezienie swojego miejsca w segmencie rozrywkowo-nostalgicznym, który w dłuższej perspektywie, może być pewnym przyczułkiem do wzmocnienia siły i kolejnego kroku.

Zdaję sobie sprawę, że ciężko jest się z czymś takim pogodzić ludziom takim jak ty, którzy przez te lata wykazywali się pewnym rodzajem determinacji w walce o Amigę wielkiego formatu. Oczywiście nie jest moim celem aby wyrywać kogokolwiek z tego bądź co bądź w moim odbiorze obłędu i utopii, jednak dobrze by było aby dla zdrowotności i pewnej nadziei na przyszłość ocenić realnie stan dzisiejszy i realne perspektywy.

W zeszłym tygodniu kupiono do nas do firmy dwa nowe Maki z CS5 i Indesignem. Robię już na tym programie od jakiegoś czasu i przyzwyczajenia z Quarka dają o sobie znać. Poza nielicznymi praktycznymi dodatkami (np. obsługa przypisów) uważam ten program za przekombinowany i burzący wieloletnie przyzwyczajenia choćby w postaci innych skrótów klawiatury (które w większości programów są takie jak w Quarku!). W domu zainstalwoałem sobie próbnie Quarka 8.0 i uważam go za krok w dobrą stronę (brak jedynie tych cholernych przypisów).

Jednak realia są takie, że w mojej firmie znalazło się na wyższym szczeblu wielu "fachowców", którzy uważają, że InDesign będzie lepszym rozwiązaniem. Po pierwsze z miasta przychodzi w tym formacie coraz więcej dokumentów, po drugie pakiet CS5 jest tańszy od nowego Quarka, po trzecie "oni mają znajomych" którzy pracują na Indesignie i wiedzą, że "jest lepszy". Próbowaliśmy w kilka osób (tych głównie zainteresowanych, bo pracujących na tym oprogramowaniu) przekonać twardogłowych, że to nie jest najlepsze rozwiązanie, ale nie przyniosło to żadnych wymiernych efektów.

I teraz biorąc pod uwagę to co powyżej, jak sobie wyobrażasz że miał bym przekonać przełożonych jako jeden z głównych zainteresowanych, aby zamiast tych dwóch nowych Maków za 20 tys złotych kupili 2 X1000?

Jakie oprogramowanie zastępujące Photoshopa, Quarka, Illustratora itd? Jak kwestia wymiany plików i ich obsługi??? Powinno ci to chyba wystarczająco uzmysłowić jak nierealne są mżonki którymi się kierują tacy jak ty. Dlatego Amiga jedyną szansę jaką ma dzisiaj, to odnalezienie się na rynku multimediów domowych, rozrywki i ogólnie domowych zastosowań. Co będzie potem... zobaczymy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem