Komentowana treść: Natami MX wreszcie wyprodukowana!
[#541] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@1989, post #539

Nie wyciągałbym takich pochopnych wniosków. PowerPC jest rozszerzeniem i kontynuacją idei 68k, dlatego też na tych procesorach działają nowe Amigi i ich pochodne. PPC daje moc, która jest potrzebna w dzisiejszych czasach aby uruchomić nowoczesne oprogramowanie. Jest to moc porównywalna do procesorów z serii x86. Jako programista mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że wybór PPC jako następcy a nie trzymanie się linii 68k dla Amigi jest dobrym posunięciem, te procesory spowodowały, że system Amigi rozwinął skrzydła i spopularyzował pisanie oprogramowania systemowego, a nie zależnego od sprzętu. NatAmi wybiera 68k i układy specjalizowane Amigi, bo dla wielu osób jest to utrzymanie ducha amigowości. Ale przesiadka na PowerPC i skorzystanie z kart graficznych/muzycznych nie musi oznaczać odejścia od tego ducha w mojej opinii. Jeśli pasjonuje kogoś SuperFrog, Cannon Fodder, Pinball Fantasies, AmigaOS3.x to będzie bardzo zadowolony z tego komputera. Jeśli ktoś chce oprogramowania systemowego działającego z dobrą prędkością to polecam jednak sprzęt NG w rodzaju Sam440ep/Sam460ex. Na AmigaOS4.x powstaje nowoczesny soft, głównie porty, ale te porty są obecnie bardzo potrzebne. Na AROS 68k na pewno zadziała większość oprogramowania z AmigaOS3.x jednakże tacy użytkownicy będą musieli poczekać na nowoczesne oprogramowanie w rodzaju dobrej przeglądarki internetowej. Zobaczymy czy nowy procesor z rodziny 68k zadowoli producentów oprogramowania, chodzi głównie o jego wydajność. NatAmi jak się pojawi to najpewniej odrodzi scenę 68k z ich koderami (przynajmniej tak mi się wydaje), choć również koderzy szukają nowszego sprzętu dla coraz bardziej niesamowitych efektów. PowerPC za to jeśli już to jest zapasowym kołem u wozu Amigi i przyda się w nieoczekiwanej sytuacji :) Użytkownicy komputerów z rodziny PPC z AmigaOS to też Amigowcy tyle, że korzystający z nowoczesnego oprogramowania.

Ostatnia edycja: 11.02.11 20:52:20
[#542] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@1989, post #539

Natami jest projektem bez precedensu i tylko czekac na pierwsza wersje oraz kolejne - jak projekt odniesie sukces

Pauerowi PeCetowcy musza przelknac gorzka wiadomosc, PPC byl/jest/zostanie piatym kolem u wozu Amigi

Także się cieszę, że wyjdzie, ale bez przesady. Jeśli będę mógł sobie pozwolić to kupię, ale dużo ważniejszą maszyną dla mnie będzie PPC+MorphOS.

W dawnych czasach przejście z 8 na 16 bit to była rewolucja i w dwa lata 16 bitowe maszyny zmiotły 8-mio bitowce, ale realia rynku były zupełnie inne. Gdybym wtedy mógł sobie pozwolić na C64 i Amigę to miałbym obydwie maszyny. Sprzedałem C64 i za te pieniądze (z dokładką) kupiłem CDTV. Teraz nie ma takiej potrzeby, ba ciekaw jestem ilu userów NatAmi sprzeda peceta i zostawi sobie tylko ją.

Co do drugiego akapitu, skończcie proszę o tym upadku PPC. Są w produkcji, wyszły z rynku popularnych desktopów ale zostały w serwerach i stacjach roboczych. Wykorzystuje je wojsko - tu w Europie np. Francja - komputery okrętowego systemu walki np. na lotniskowcach (a to nówki sztuki ), Norwegia tak samo, Niemcy w czołgach.

Poruszono wcześniej także temat 3D w Amigach. Tylko przypomnę, że na Amidze 3D miało się świetnie z punktu widzenia oprogramowania dopóki ta nie zaczęła odstawać mocą procesora. Wydaje mi się, że to głównie dlatego zdecydowano się przejść w erę PPC. To nadal jest aktualne.
[#543] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #538

Problem tylko w tym, że userzy Spectruma kochają swoje demka, stare gierki i to nie mogło wypalić.
Natomiast Amiga, zaczyna się od zabawek A500, już nie zabawek, czyli rozbudowanych A500, kończąc na A4000, która z koprocesorem PPC i pod AOS3.x, wciąż całkiem dobrze radzi sobie w tereźniejszości. Natami jest zrozszerzoną kontynuacją Amig klasycznych. Dlatego ma tak duże szanse.
[#544] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Minniat, post #541

PowerPC jest rozszerzeniem i kontynuacją idei 68k

rownie dobrze kontynuacja moglby byc x86, bo PPC ma tyle wspolnego z 68k.

PPC daje moc, która

ktora bedzie coraz trudniej dostepna. PPC dzis to juz inna bajka.

NatAmi wybiera 68k i układy specjalizowane Amigi

Natami wybiera N68k, zgodny z 68k, tez dalem sie nabrac na 68k, a co N68k bedzie mial jeszcze poza 68k, to dopiero okaze sie z czasem.

AmigaOS to też Amigowcy tyle, że korzystający z nowoczesnego oprogramowania

nie uprawiaj nowomowy, nowoczesne/kazde amigowe oprogramowanie moze powstawac rownie dobrze dla Natami :)

czy nowy procesor z rodziny 68k zadowoli producentów oprogramowania

N68k na poziomie 68k ma byc 5-6x wydajnieszy od 060, nie wspominajac o dostepie do pamieci Fast. Takze praktycznie skorzysta na tym kazdy program. Powinno to zadowolic wielu, bo to udany CISC. Natomiast na poziomie N68k, no coz, juz konstruktorzy Cella zauwazyli, ze zamiast zwiekszac zegar duzym kosztem o kolejne 1000Mhz, lepiej dodac kolejna jednostke SIMD... Pewna zaleta Natami na przyszlosc jest pewna latwosc rozwijania, tym samym latwosc zwiekszenia wydajnosci, rozbudowy sprzetu itd.. w kolejnych odslonach...

---

Dzisiaj kazdy moze amigowac sobie jak lubi :). Natami jest kontynuacja, nie tylko jak najwierniejsza kopia, to cieszy, bo dzieki temu bedzie PPC Free. Od 1997 uwazalem PPC jako tymczasowa proteze lub przeszczep, dopoki wlasciwy organ nie odrosnie w swojej lepszej formie, jak wiemy, nic takiego nie mialo miejsca i sila rzeczy najblizej bylo do PPC w turbince...

Ostatnia edycja: 12.02.11 01:27:51
[#545] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Minniat, post #541

A w czym PPC jest rozszerzeniem i kontynuacją 68k?
[#546] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@1989, post #544

@1989
@wali7

rownie dobrze kontynuacja moglby byc x86, bo PPC ma tyle wspolnego z 68k.

Ma wspólnego! Motorola po linii M68000 (68k) próbowała wprowadzić na rynek unowocześnione mikroprocesory RISC z serii M88000 (88k). Kiedy jednak okazało się, że nie zdobyły one dostatecznej popularności Motorola zdecydowała się w 1993 roku połączyć z IBM oraz Apple w konsorcjum AIM, której celem było stworzenie mikroprocesora RISC z serii PowerPC. Motorola miała duży wpływ, jako doświadczony producent w stworzenie tego procesora. Na pewno jej zawdzięczamy pracę PowerPC w Big Endian (procesor może pracować w obu trybach Endian). Poza tym można znaleźć części wspólne jeśli chodzi o rejestry wewnętrzne i asembler mikroprocesora PowerPC oraz rejestry i asembler M68k.

Różnicą PowerPC w stosunku do x86 (CISC) jest też duża liczba rejestrów (32, 192, 256, gdzie x86 ma 8.), która ma wpływ na liczbę odwołań do pamięci. Oprócz tego jak rozwinięcie skrótu wskazuje RISC ma znacznie uproszczony repertuar rozkazów co upraszcza znacznie dekoder rozkazów, a asembler takiego procesora jest prostszy, co jest cechą szczególną procesorów M68k. Myślę, że wskazałem w jaki sposób droga M68k-M88k-PowerPC jest drogą naturalną w rozwoju tych procesorów.
[#547] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@1989, post #544

czy ja wiem czy tak coraz trudniej dostepna? ostatnio pojawia sie calkiem sporo calkiem ciekawych soc'ow o "nienajgorszej" wydajnosci, jak chocby ten

http://www.apm.com/products/embedded/multicore460/apm86190/
i
http://www.apm.com/products/embedded/multicore460/apm86290/

[#548] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@1989, post #544

Natami jest kontynuacja, nie tylko jak najwierniejsza kopia, to cieszy, bo dzieki temu bedzie PPC Free.

A co takiego złego ma PPC? Ja sobie tak myślę, że chodzi albo o 1) nie można emulować procesorów PPC na komputerze klasy PC, albo 2) PPC jest niszowym mikroprocesorem, bo ma niewielką popularność na rynku konsumenckim (w porównaniu z x86). Myślę, że powyżej dowiodłem dlaczego właśnie PPC jest naturalną kontynuacją linii M68k i dlaczego właśnie mikroprocesory z tej rodziny powinny być sercem nowych komputerów, którym możnaby nadać miano następców Amigi Classic. Bardzo się cieszę, że historia Amigi toczy się dalej i przeróżni ludzie działają, żeby dołożyć coś od siebie do tej historii. NatAmi też jest pozytywnym zjawiskiem, ale zespół tworzący ten komputer to grupa pasjonatów, a nie jakaś porządniejsza firma, która miałaby pieniądze na sfinansowanie poważniejszego projektu. Jak widać skoro tyle czasu zajmuje zespołowi NatAmi dokończenie projektu to nie mają oni dostatecznych funduszy. Mam nadzieję, że w przyszłości zespół NatAmi porozumie się albo z firmą Amiga Inc. albo Hyperion w celu sfinalizowania tego projektu, bo bez tego to szanse są ale są one niewielkie. Myślę też sobie, że PowerPC ma swoją magię, która wyróżnia te komputery od pozostałych. Każdy ma swoje doświadczenie z Amigami, ale ja widzę w PPC coś co pozwala mi uwierzyć, że Amiga może istnieć w XXI wieku z zachowaniem całego jej dotychczasowego dorobku i z zachowaniem pewnej niezależności, która była od zawsze domeną amigowców. Przejście na architekturę x86 byłoby, oprócz wielu łatwych do wykazania wad, nie w zgodzie z obecnym środowiskiem amigowców. To tak jakby do fabryki piór przyszedł pracodawca i oznajmił, że od teraz zaczynają produkować flamastry bo te o wiele łatwiej się sprzedają. Analogia jest oczywista. Zatem dzięki PPC Amiga może istnieć w XXI wieku i stać się niezależnym komputerem. Hyperion rozumie amigowców i bierze pod rozwagę opinie jednych z najznakomitszych ludzi w historii Amigi (np. Carl Sassenrath). Jak można krytykować AmigaOS4.1 dla Amigi Classic tłumacząc to tym, że Hyperion liczy na łatwy zysk? Gdyby liczył na łatwy zysk to zdecydowałby się na zgoła inne posunięcie. Obecny rynek AmigaOS4.x jest bardzo niewielki, trzeba go poszerzyć, a posiadacze klasyków z PowerPC to ludzie, którzy najwyraźniej stanowią odpowiednią grupę docelową. Zauważełem tendencję, że jeśli ludzie odeszli zbyt prędko od Amigi to potem mają troszkę zmącony obraz rzeczy (często źle kojarzą Amigę tylko jako komputer do zabawy) i porywa ich normalne życie, w którym króluje PC. Amiga z PPC to komputer głównie dla marzycieli, którzy rozumieją, że nowoczesny komputer musi mieć wydajny procesor, jak również wiedzą, że nie należy odcinać się od przeszłości i wykorzystywać technologie już opracowane przy tworzeniu nowych (np. PowerUP, WarpOS). Dzięki temu oszczędza się czas i pieniądze. Hyperion to ziszczenie tych marzeń i to w jak najbardziej namacalnej formie (w przeciwieństwie do NatAmi, której jeszcze nie można dotknąć). Jak wypożyczyłem komputer Sam440ep to do końca nie wierzyłem, że Amiga w takiej postaci może istnieć. Po odpaleniu komputera i krótkiej zabawie z AmigaOS4.1 pojąłem jak Hyperion rozumie "amigowość" - jest to czerpanie z tradycji i opieranie się na obecnej technologii Amigi i sięganie w przyszłość, która tylko czeka aż nowy sprzęt wyjdzie na światło dzienne. Droga jaką obrał Hyperion bardzo mi osobiście odpowiada, jest ona zgodna z duchem amigowości i opiera się na współdziałaniu z obecnymi amigowcami, którzy są głównie starymi wyjadaczami i wiele rzeczy w swoim "amigowym" żywocie uświadczyli.

Ostatnia edycja: 12.02.11 04:12:32

Ostatnia edycja: 12.02.11 04:15:45
[#549] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Minniat, post #546

Niestety, 88k nie ma prawie nic wspólnego z PPC... (o ile 68k i 88k maja pewne cechy wspólne i tworzą pewien logiczny ciąg rozwojowy).
88k okazał się projektem nieudanym (głównie na skutek zbyt późnego wejścia na rynek), a PPC został oparty prawie wyłącznie na architekturze POWER stworzonej przez IBM... co dla Motoroli wyczerpanej projektowaniem i forsowaniem na rynku 88k było darem z niebios. Jak wiemy, rynek przyjął PPC o wiele cieplej :)
Nie napisałeś też co łączy 68k z PPC, tylko czym różni się PPC od x86, a w ten sposób trudno wykazać podobieństwo PPC i 68k. To co napisałeś o PowerPC tyczy się każdego innego procesora RISC:DEC Alpha czy np. MIPS.
[#550] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@wali7, post #549

68k i 88k są produktami firmy Motorola sygnowane podobną numeracją więc podejrzewam, że jest to pewna logiczna droga rozwojowa procesorów. Nie są to zapewne kompatybilne procesory a pewnie o to Ci chodzi. 88k jest opracowany w technologii RISC i dlatego wyciągnąłem wniosek o tym, że 88k i PowerPC mają pewne cechy wspólne (oraz, że 68k-88k-PowerPC tworzą linię).

Jeśli spojrzeć na Wikipedię to można przeczytać, że Motorola jest przedstawiona jako producent procesorów m.in:
- serię 68k,
- serię 88k oraz
- serię PowerPC 601, 602, 603, 604 etc.
Zatem te procesory PowerPC dość wyraźnie wyróżniają się spośród innych procesorów tym, że mają wspólną "matkę" - Motorolę. I najpewniej w dużej mierze to zadecydowało o wyborze tych procesorów jako kontynuatorów 68k w amigowych kartach turbo. Jeśli chodzi o kompatybilność to oczywiście jakaś zachodzi choć pewnie jest nieznaczna, no bo jest to zupełnie nowa technologia. A pewnie o kompatybilność Ci chodzi jak mówisz o tym, czy procesory mają coś ze sobą wspólnego.

To co napisałeś o PowerPC tyczy się każdego innego procesora RISC: DEC Alpha czy np. MIPS.

To prawda, podałem główne cechy procesorów architektury RISC. I zauważyłem pewien związek z 68k - chodzi o dużą liczbę rejestrów i prosty asembler.

Pytanie, czemu nie x86 skoro Apple przeszło po długim czasie na ten procesor? Ale Apple jest sporą firmą, miała fundusze na przepisanie systemu Mac OS X na x86. Hyperion jak widać chce pozostać w zgodzie z architekturą PowerPC, nawet tej drugiej generacji tworzonej przez Motorolę (G2) - patrz - wydaje AmigaOS4.1 dla klasyka. Poza tym opiera się na technologii która już istnieje - PowerUP i WarpOS, Picasso96, AHI itd. To zwiększa szansę na powodzenie projektu i w ogóle umożliwia ukończenie takiego projektu (AmigaOS4.1 i sprzęt ACube jest faktem). Przejście na x86 myślę, że mogłoby kompletnie skreślić tożsamość Amigi i dołączyłaby ona do grona komputerów klasy PC. Choć mogę się mylić. Fanów Amigi jest mnóstwo na całym świecie i mają oni bardzo odrębne zdania.

Jeśli już podnoszą się głosy, że komputery które powstają pod system AmigaOS4.1 to "pecety z PowerPC" to co by się stało gdyby Hyperion zwrócił się w kierunku architektury x86? Na razie Commodore USA ma zapędy by coś takiego zrobić, choć poczynania tej firmy nie wyglądają zbyt poważnie, mimo to zobaczymy co z tego wyjdzie, na pewno czeka nas jeszcze nie mało rewelacji w świecie Amigi :)

Ostatnia edycja: 12.02.11 09:43:59
[#551] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@adam_mierzwa, post #507

Sam więc podajesz argumenty za tym, że NatAmi jest rozwiązaniem oryginalnym, i jednocześnie upierasz się że ona jest podróbką. Twoja teza nie ma oparcia w faktach.

Coś ci się pomieszało.
Z faktu że natami team sam coś opracowuje nie wynika że jest to kontynuacja oryginalnego rozwiązania firmy commodore.
[#552] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@1989, post #544

Natami wybiera N68k, zgodny z 68k, tez dalem sie nabrac na 68k, a co N68k bedzie mial jeszcze poza 68k, to dopiero okaze sie z czasem.

...juz konstruktorzy Cella zauwazyli, ze zamiast zwiekszac zegar duzym kosztem o kolejne 1000Mhz, lepiej dodac kolejna jednostke SIMD... Pewna zaleta Natami na przyszlosc jest pewna latwosc rozwijania, tym samym latwosc zwiekszenia wydajnosci, rozbudowy sprzetu itd.. w kolejnych odslonach...

Jeżeli to będzie udana hybryda w obrębie jednego układu/procesora to jestem za. Już kiedyś pisałem, że Hitachi (Renesans Technology) kiedyś grzebało przy prockach motoroli i to z dobrym skutkiem. Wiem to był 8 bitowy procek, ale co szkodzi żeby w podobny sposob podrasowali N68k.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hitachi_6309

http://pl.wikipedia.org/wiki/SuperH

Dreamcast zaopatrzony jest w procesor Hitachi SH-4 RISC taktowany zegarem 200 mhz. Procek w tej małej konsolce ma wydajność 360 MIPSów/1.4 GigaFlopów przy zachowaniu niskiego kosztu produkcji samego chipa. W chwili wprowadzania Dreamcast’a do produkcji Hitachi sprzedawało go za 29 USD. Dodatkowym wymogiem Segi było to, by procesor jej nowej konsoli, przy tak dużej wydajności był energooszczędny i miał niewielki pobór mocy, a co za tym idzie niewielką ilość wydzielanego ciepła.

http://www.scenial.pl/archives

http://ms-n.org/DataSheets/Hitachi/SH/SH7750(SH-4).pdf

http://en.wikipedia.org/wiki/SuperH

http://www.renesas.com/products/mpumcu/superh/superh_landing.jsp

I nie gadajcie, że to bez sensu. Układy można znaleźć

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&tl=pl&u=http%3A%2F%2Ftoysandgadget.com%2Fgps%2Farm-and-sh4-a-socs-support-windows-embedded-automotive-7%2F

Ostatnia edycja: 12.02.11 10:21:05
[#553] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Andrzej Drozd, post #510

Na razie samej Natami nie ma.

Powiedz z kim ty walczysz?

O Natami zespół Natami i jego klakierzy trąbią na ppa od trzech lat.
W tym czasie firma Acube zaprojektowała i wyprodukowała
trzy płyty z procesorami ppc (Sam440ep,Sam440ep-flex,Sam460).
Zespół Natami gotowego produktu nie ma.
Może nieudacznicy którzy nie potrafią skończyć projektu, nie powinni ryć pod ludźmi którzy umieją coś zrobić i coś robią?

Natami dodatkowo ma jeszcze jedną ważną cechę, której nie mają pecety z PPC - jest kompatybilna z prawdziwą Amigą 68k.

Jeśli komputer ma procesor ppc to nie jest pecetem.
Komputery AmigaOne, sam440, sam460 są prawdziwymi Amigami i są kompatybilne na tyle na ile powinny być.
W materiałach dla developerów z firmy Commodore, jest jasno napisane że przyszłe Amigi nie będą zgodne na poziomie rejestrów.
Jeśli ktoś po tym jak te materiały trafiły w ręce developerów, po styczniu 1993, popełnił na Amigę software które używa rejestrów bezpośrednio, to jest to tylko jego i jego klientów problem.

[#554] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@zxcvb8000, post #553

buuu, a peggi nie niest amiga?
[#555] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@zxcvb8000, post #553

Moje pytanie jest do Ciebie takie:

Czy Ty, czasami czytasz to co piszesz?

Bo wydaje mi się że nie, trąbisz o tym samym od początku, a każdy to wie. Kręcisz się ciągle w tych samych swoich wypocinach, które jak tu nie trudno nie zauważyć, nie mają nic wspólnego z tym newsem.

Tego się czytać nie da, sam śmietnik tu jest.

Dajcie już z tym spokój !!!
[#556] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@(V)(I)mothe(P), post #555

Moim zdaniem nie... ot leci mu taki strumień nieuporządkowanych danych ;)

przykład:

"Coś ci się pomieszało.
Z faktu że natami team sam coś opracowuje nie wynika że jest to kontynuacja oryginalnego rozwiązania firmy commodore."

Dla niego z faktu, że "Natami team sam coś opracowuje" wynika, że to na pewno nie jest kontynuacja Amigi.

Tej nienawiści i pogardy do Natami Team, która wreszcie w tym zdychającym świecie Amigi coś robi CO WIDĄĆ NAMACALNIE, ciężko pojąć w racjonalny sposób. Dla mnie to jakaś chora obsesja naznaczona kompleksami i z pewnością ktoś taki nie jest Amigowcem, bo o ile pomysł Natami może komuś wydawać się nietrafiony to jeszcze rozumiem, ale żeby w tak nieskrywany sposób wyrażać swoją pogardę do nich? To już jest chore.

Poza tym ciągłe klepanie głupot, że nic nie robią i nic nie mają, w sytuacji gdy można obejrzeć filmy z działającą wersją płyty LX zakrawa już na jakieś upośledzenie.

...tak, poszło ostro, bo jestem na kacu więc jak ktoś mnie wku...rza swoją paranoją, to jade dwa razy ostrzej
[#557] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@zxcvb8000, post #553

W materiałach dla developerów z firmy Commodore, jest jasno napisane że przyszłe Amigi nie będą zgodne na poziomie rejestrów. Jeśli ktoś po tym jak te materiały trafiły w ręce developerów, po styczniu 1993, popełnił na Amigę software które używa rejestrów bezpośrednio, to jest to tylko jego i jego klientów problem.

Zalecenia firmy Commodore straciły ważność wraz z jej likwidacją...
[#558] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@G. Kraszewski, post #557

Zalecenia firmy Commodore straciły ważność wraz z jej likwidacją...

Raczej nie straciły na ważności ponieważ firma ta została wykupiona. Co innego, że później pojawiły się kolejne zalecenia, o których można było przeczytać na płytach Amiga Developer CD v1.1, a później Amiga Developer CD v2.1, ale firmy wykupujące nie cofnęły zaleceń Commodore. Dlatego pozostały aktualne. Swoją drogą ciekawe, że Commodore miał bardziej długofalowy plan rozwoju Amigi. Jestem ciekaw co by było gdyby ta firma nie zbankrutowała.
[#559] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!
@Minniat

Jestem ciekaw co by było gdyby ta firma nie zbankrutowała.

Znając tą "firmę" i jej dziadowskie oszczędności, to pewnie nakleili by znaczek C= AMIGA na swoje pecety x86, które się nie sprzedawały, a przez które między innymi zbankrutowali.

Ostatnia edycja: 12.02.11 12:18:21
[#560] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Minniat, post #558

Gdyby zajął się Amigą jakiś dobry szaleniec Amiga miałaby monopol. PPA by pewnie nie było, Natami by nie było ...

Ps. mieli byśmy Polski Portal Windowsowy

Ostatnia edycja: 12.02.11 12:22:24
[#561] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@ede, post #560

Właśnie problem w tym, że za dużo już było tych szaleńców, szczególenie po upadku Congodore.
[#562] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@pinior, post #561

Zgadzam się za dużo ich było. Jeden a dostatecznie dobry by wystarczył ;)

Ostatnia edycja: 12.02.11 12:27:33
[#563] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Minniat, post #558

Jestem ciekaw co by było gdyby ta firma nie zbankrutowała.

A jest ktoś kto nie jest ciekaw? :)
[#564] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Minniat, post #548

1) nie można emulować procesorów PPC na komputerze klasy PC

mozna, bez problemu i da sie uruchomic MacOS X - PearPC, a skoro tak, tym bardziej AOS 4.x.

PPC jest niszowym mikroprocesorem, bo ma niewielką popularność na rynku konsumenckim

owszem i odprawianie tutaj indianskich rytualow niczego nie zmieni. dostepne procesory sa w partiach minimum po 10 tys. egz. co praktycznie skresla PPC, za to dowolna Altere mozna kupic sobie sztuk 1 :), choc bardziej oplacac sie zamowic duzo wiecej, to samo tyczy sie reszty elementow...

To tak jakby do fabryki piór przyszedł pracodawca i oznajmił, że od teraz zaczynają produkować flamastry bo te o wiele łatwiej się sprzedają.

PPC z 68k ma wspolna etykietke Motoroli i to nie na kazdym PPC, nie na dzis, bo sprawa jest od dawna nieaktualna i zamknieta!, a jakos nikt nie krzyczy o podrobkach PPC od innych producentow... Do projektu PPC nie wdrozono nic z architektury 68k... to nie jest kontynujacja jak nie przymierzajac x86 - 386,486,586,686... N68k jest kontynuacja lini 68k - najbardziej wlasciwej dla Amigi (nie wazne zalecenia, liczy sie tylko spuscizna w sprzecie Commodore), analogicznie jak AMD rozwija procesory x86, choc pierwotnie zajmowal sie x86 tylko Intel, to nikt jakos procesora AMD nie nazwie podrobka lub plagiatem.

N68k rozwija sie niejako obok ukladow specjalizowanych i to czyni caly projekt wyjatkowo niezaleznym od kaprysow roznych korporacji i ich szefow...
[#565] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Ender, post #552

Jeżeli to będzie udana hybryda w obrębie jednego układu/procesora to jestem za. Już kiedyś pisałem, że Hitachi...

i to jest TA analogia OK

jest tych analogi duzo wiecej, takze na rynku x86 :)

Ostatnia edycja: 12.02.11 12:42:16
[#566] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@1989, post #564

Nierozwijana już linia 68k jest dla fanów nostalgii, trudno mówić, że to właściwa droga dla Amigi, dla szukających nowoczesnych rozwiązań jest PPC, które nadal jest produkowane. Ale kończę już dyskusję nt. procesorów, bo z pragmatyzmem trudno mi w szranki stawać :D Nie obronię PowerPC choćbym nie wiem jak się starał.

Swoją drogą widzę, że jesteś fanem NatAmi, czy zakupisz ten komputer jak już wyjdzie na rynek? Czy interesuje Cię taki komputer i do jakich przeznaczyłbyś go zastosowań? Odpalanie starych/potencjalnych nowych demek i gier? Czy może próba zrobienia z tego komputera głównej maszyny w domu (przeglądarka internetowa, pakiet biurowy)?
[#567] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Minniat, post #566

Nierozwijana już linia 68k jest dla fanów nostalgii.

No ale jaka nierozwijana, skoro procesor w NatAmi ma mieć rozszerzenia. Chociaż jak na forum NatAmi poczytałem co oni tam chcą zmieniać to trochę niezbyt mi to wygląda. Tam jest za mało dążenia do osiągnięcia konkretnych celów, za dużo zabawy projektem.
[#568] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@ede, post #560

A tak mamy PPA i to powstały w czasach gdy Amiga już przez wielu została skreślona. Cytując Szarego Wilka "Amiga to my" - i to jest fakt i od teraz moje motto amigowca.
[#569] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Minniat, post #566

Nierozwijana już linia 68k

Jak to nierozwijana, a Coldfire?
[#570] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Minniat, post #568

Cytując Szarego Wilka "Amiga to my" - i to jest fakt i od teraz moje motto amigowca

Raczysz żartować oczywiście, ale znalazłeś amigowy autorytet. :P

Ostatnia edycja: 12.02.11 13:24:10
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem