[#308]
Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!
@zxcvb8000,
post #288
Ta grupka osob to mialbyc wg. mnie zespol NATAMI.
To czy to jest zrobione na podstawie planow czy nie to nie ma zadnego znaczenia jesli chodzi o kwestie dzialania dla przecietnego uzytkownika.
To nie jest podrobka(bo nie sprzedaja jako zamiennik AGA) tylko kopia(moze nie 100%) ukladow Amigi, Niby nic wielkiego, ale w sumie dosc ciekawy projekt, licze, ze szybko go skoncza, a nastepnie dokoncza kopiowanie i tworzenie malych rozszerzen zabytkowego procesora.
Sam pomysl ma szanse na 'sukces rynkowy' nawet na wieksza skale - bo ja jestem w stanie wyobrazic sobie np. joystick ze zminiaturyzowanym sprzetowym emulatorem Amigi podlaczany do TV. Zreszta w swiecie 8bit juz cos takiego bylo i bodajze projektowala to kobieta

.
A wszystkie dyskusje typu bo to nie PPC/Klasyk/rozwiniecie Amigi/odtwarzacz Blu-ray nie maja do konca sensu - oni sobie wybrali zabawe w (przyszlosci) lekkie rozwiniecie starych ukladow na cos nieco lepszego od AAA. W sumie to tez nie jest dziwne - vide bodajze VBXE, czyli lekkie rozszerzenie mozliwosci Atari 8bit.
Teoretycznie jest to pozbawione sensu - ale to tylko zabawa i moze kilka osob napisze pare ciekawych programow...
Skoro zabytkowa karta z PPC osiaga calkiem niezle wartosci - to byc moze zaczna projektowac tez jakies turbo do Amig. Chocby do takiej A2000 PPC sie w zasadzie nie wlozy, a cos nieco lepszego od 68060 moze znalezc nabywcow, pod warunkiem nizszej ceny.
A juz 'odbieranie rynku' nowym amigowym rozwiazaniom to sa zarzuty pozbawione sensu. Raz, ze MorphOS jest coraz bardziej niezalezny od konkrentego wyprodukowanego w malych ilosciach sprzetu. A dwa, ze Workbench 5 jesli wogole powstanie pewnie bedzie Linuxem ze zintegrowanym emulatorem Amigi.
Ja nie wroze AmigaOS 4.1 porazki bo pewnie tez znajdzie zadowolonych klientow - ale zamiast hardware powinni juz lepiej produkowac turbo do klasyka, bo niestety jak pokazuje przyklad AmigaOne X1000 to nie jest taka latwa sprawa. Choc jak ktos sie za to bierze bardziej na powaznie - jak w przypadku Sam to tez moze uzyskac calkiem ciekawa konstrukcje.