Komentowana treść: A-EON - nowe informacje
[#31] Re: A-EON - nowe informacje

@selur, post #29

Nie mozesz oceniac Billa Gates'a jako czlowieka przez pryzmat wszystkich dzialan Microsoftu. Generalnie pleciesz glupoty wyssane z palca. Nie chodzi o filantropie, bo to po czesci pomysl jego zony, tylko sam sposob bycia, zachowania, prowadzenia dyskusji, polemiki...

Gdyby nie konkurencja Appla i licencje, ktorych Microsoft nie moze wykupic, to juz dawno kazdy placil by licencje za podlaczenie komputera do gniazdka.

Co zawdzieczamy Apple ?. Wg. mnie NIC!. Ich systemy byly zawsze szalenie drogie, niedostepne i posiadaly mnostwo absurdalnych ograniczen. Gdyby nie Microsoft, pecety kosztowalyby tyle co komputery Apple, mialy jeden przycisk w myszce, dzialalby tylko z myszka Apple, a inne myszki dzialaby pod warunkiem kupienia specjalnej przejsciowki od Apple, oczywiscie brak specjalnej przejsciowki od Apple oznaczalby zlamanie zasad licencji korzystania z systemu i tym samym utrate gwarancji na system oraz komputer...
[#32] Re: A-EON - nowe informacje

@Ender_ppa, post #1

Weź przestań, narazie testują tylko kernel Linuxa. Oby te moje "3" lata się nie spełniły. Ale już za chwilę minie rok... Tak czy inaczej trzymam kciuki. :)
[#33] Re: A-EON - nowe informacje

@eastone, post #7

Ciekawe czy gui linuxa bedzie w stylu os4 ?

Co mądrzejsi i mniej zawzięci, wracją do MUI. Myślę że jeszcze będą z tego "ludzie", a Xy to tylko chwilowe niewiadomo co. :)
[#34] Re: A-EON - nowe informacje

@Sventevith, post #20

Po co linux jak już OS4.X jest na to gotowy ??

Ponieważ tylko na Linuxie PPC można "obadać" prawidłowość działania nowego komputera z PPC.
Zauważ że komputer X1000 jest tworzony od nowa. Dopiero gdy sprawdzą kompa na Linuxie, wtedy będzie można przystosowywać AOS4 pod ten hardware.
[#35] Re: A-EON - nowe informacje

@JaCoP, post #26

A co do wątku, to moim zdaniem trochę wolno się kręci temat x1000 (jak na komercyjny projekt). Niestety czarno to widzę...

Niepotrzebnie. Przyjmijmy że portal Exec nie istnieje. Tylko PPA.
Przyjmując że jest tylko PPA, wtedy nie ma "głośnej propagandy".
Nie ma rulezoexecowania, a świat i tak idzie dalej naturalnym rytmem. Exec to tylko taki polski folklor, mało znaczący na całym świecie AOS4. Ot, paru krzykaczy i ksenofobów. :)
[#36] Re: A-EON - nowe informacje

@selur, post #29

Gdyby nie konkurencja Appla i licencje, ktorych Microsoft nie moze wykupic, to juz dawno kazdy placil by licencje za podlaczenie komputera do gniazdka.

taa, mow mi jeszcze. to Apple kaze sobie placic za kazdy wiekszy update systemu, sprzet kosztuje 2x wiecej, iphony ipady itp maja okrojone funkcje tyolko poto zeby wcisnac userom nowsza wersje pol roku pozniej, albo zapodac upgrade za 49.99. aplikacje do byle gowna kosztuja, nie masz mozliwosci uzywac wlasnego sprzetu jak chcesz bez haczenia, bo to wbrew wizji Jobsa. zamykaja blogi i stronki piszace nieprzychylnie o firmie, patentuja nawet najglupsze rzeczy zeby potem zdzierac kase lub blokowac innowacje. i ty piszesz o pelikanach :)
[#37] Re: A-EON - nowe informacje

@Valwit, post #28

Koleś jest świetnym liderem.

est ikoną? Tak. To co piszesz ozbieraniu resztek po NeXT -- zastanów się, słyszałeś trochę o tej platformie? Tam urósł ObjectiveC, tam użytkownicy otrzymali DisplayPostScript, najpełniejszą możliwą (i moim zdaniem rewolucyjną w pomyśle) implementację koncepcji WYSIWYG (DPS jest w jakimś stopniu wcielony doOS X,ino że z PDF-em zamiast PS -- mniejsze koszty licencyjne), tam powstał NextSTEP, który przez lata był wzorcem dla lubianego WindowMakera a teraz ma rozwinięcie w interfejsie Mac OS X.

I przypomnij sobie synchronizację sukcesu "muszelkowych" maków z powrotem Jobsa.

Za samego NeXT-a ma u mnie szacunek. Plus za faktyczną, bezprecedensową (hm... Amiga? ) popularyzację komputera OSOBISTEGO, dla stereotypowego lamera. Nie używam OS X, ale trzeba mu przyznać, że w 3 lata osiągnął to, co Windows próbowało zrobić 10 lat (wciąż nie do końca skutecznie): dać ludziom coś, co mogą używać bez kursów dołączanych do gazetek.
[#38] Re: A-EON - nowe informacje

@ppascal, post #37

dać ludziom coś, co mogą używać bez kursów dołączanych do gazetek.

pod warunkiem ze robia to co przewiadzial jobs w swojej wizji, w jedyny sluszny sposob i nie probuja nic zmienic. inaczej jest masakra. apple userzy to stado lemmingow robiacych wszytsko tak samo, w zuniformizowanym swiecie osx czy ios, wszelkie odstepstwo od "normy" jest nieszczone, ale mimo to kazdy jest przkonany ze mysli inaczej (think different) i generalnie jest tak alternatywny ze niemalze sra bursztynem. i wlasnie to wszytsko jest zasluga jobsa, dlatego uwazam go za geniusza marketingu. innowacyjnosc i wizja to byla dzialka steva wozniaka, ale jego sie juz dawno pozbyli.

pamietasz jak gnojono ms za to ze dodaje darmowego ie do windowsow i to bez pytania? no to popatrz na itunes instalujace bonjour na windzie, instalujace safari i generalnie nie wiadomo co wysylajace do domu przy kazdym polaczniu. ale to jest spoko bo apple jest fajny i daje biale sluchaweczki. pasuja do bialych kozaczkow.

a poniwaz to sie robi mega off top to dalszy ciag proponuje w hydeparku. z mojej strony tutaj juz EOT
[#39] Re: A-EON - nowe informacje
Muszę przyznać że ta biała obudowa jest bardzo fajna - tylko żeby jeszcze piłeczka była kolorowa (czerwone kwadraciki),byłoby ok.

Czyli widzę to tak - System będzie później teraz pobawcie się Linuxem PPC
[#40] Re: A-EON - nowe informacje

@1989, post #31

Nie chodzi o filantropie, bo to po czesci pomysl jego zony, tylko sam sposob bycia, zachowania, prowadzenia dyskusji, polemiki...

Mówimy o tym samym dobrym człowieku, który twierdzi(ł) w jednym ze swoich wystąpień, że ilość ludzi na świecie jest jedną z głównych przyczyn efektu cieplarnianego na ziemi, ponieważ ludzie produkują dwutlenek węgla podczas oddychania?
[#41] Re: A-EON - nowe informacje

@Valwit, post #38

To ja myślałem, że M$ jest do dupy, że apple stało się dla nas kiedyś jedyną alternatywą. Ja z niej korzystam od lat. I innej nie widzę. Ale z tego co czytam lepiej byłoby gdyby apple zakończyło swój żywot jak commodore. Niewiele brakowało, na szczęście stało się inaczej.

To ja myślałem, że Amiowce łykają wszystko. Teraz palą się na X1000, która ma być w cenie maca pro, a os 4.1 nie dorównuje funkcjonalnością nawet macos 9.

To ja myślałem, że "szrotowe" powermacki są OK przynajmniej od kiedy jest na nie mos.

Myliłem się? Ktoś ma pretensje do apple, że żyje i uprawie gadżeciarstwo? Pewnie temu gadżeciarstwo może nadal sobie pozwolić na produkcję komputerów. Wiele osób kupując takiego ipoda nagle dowiedziało się, że taka firma instnieje. I pewnie potem spróbowało osx. To chyba oczywista oczywistość. Wyprowadźcie mnie z błedu, jeśli jest inaczej. Bo jak nie to zaraz pobiegnę do supermarketu po "tani i wydajny komputer", po włączeniu którego nie będę wiedział o co chodzi:)

Mam czasy, że to M$ próbuje robić się na osx. I dobrze, choć tego pierwszego nie planuję już nigdy używać.
[#42] Re: A-EON - nowe informacje

@jarema, post #41

No zobaczymy jak dł ugo wogle era komputerow dektopowych z woatrakami jeszcze potrwa. CHyba juz jest jej schyłek.... ostatnie pokolenie....cyfrowe.

nie zdziwił byms ie jak by sie za jakis czas okazało ze komputery przybiora forme tabletow... albo jakis innych gietkich form ktore mozna zawiesic se na rece albo dac jako "opasko okulary" na głowie.

Fajnie patrzec jak to wszystko ewoluuje i miec swiadomosc ze masa amoigowcow bierze udział w tej ewolucji roznych dziwnych urzadzen :)

[#43] Re: A-EON - nowe informacje

@Valwit, post #28

Skoro Jobs to taki nikt to dlaczego taki nikt wpada na coś na co jakoś reszta wielkiego świata nie może wpaść, zauważa coś czego inni nie zauważają. On konsekwentnie realizuje jakąś swoją (może i chorą) wizję, a reszta świata (z Microsoft, Nokia, Google, Samsung, HP/Palm, Sony Ericsson, LG i innymi wielkimi tego świata na czele) ciągle kopiuje z lepszym lub gorszym rezultatem te rozwiązania? Niezależnie od tego co myślę o Apple to przyznać trzeba, że mają wizję jak nikt inny na tym świecie i bardzo konsekwentnie ją realizują. Jak się to komuś nie podoba to są inne rozwiązania. Jednak jak na razie na brak klientów, developerów czy zysku (w kryzysie) nie narzekają. Jakoś G. Lucas nie potrafił zauważyć potencjału Pixara i zauważył go właśnie Jobs. Jakoś Sony mając markę Walkman nie potrafiło zrobić przenośnego odtwarzacza gdy skończyły się kasety magnetofonowe, a Apple mające zerowe doświadczenie i żadnej marki potrafiło stworzyć iPod/iTunes, które ma dzisiaj większość rynku muzycznego. Jak Apple robiło telefon z ekranem dotykowym bez rysika to wszyscy się śmiali, a ponad rok później wszyscy robili klony i kolejne "iPhone killery". Jak Jobs zapowiedział iPada to świat leżał ze śmiechu na ziemi. I co? Dzisiaj nie ma producenta urządzeń mobilnych, który nie robiłby jakiegoś tabletu, a rynek i tak w 95% należy do Apple. Sklepy z aplikacjami byly od zawsze ale to właśnie Apple zrobił wreszcie sklep, który jest wygodny dla developerów, użytkowników, pozwala pominąć złodziejskich pośredników, daje szansę dużym, małym i ceny ma znacznie niższe niż wcześniej (i to nie są wymuszone ceny tylko wyregulowane przez sam rynek). Akutalizacje systemu były zawsze. Tylko to właśnie Apple sprawił, że stała się to czynność nie serwisowa tylko użytkowa z którą radzi sobie każdy Homer Simpson i robi to w kilka minut po wypuszczeniu systemu. Dzisiaj na giełdzie Apple warte jest więcej niż Microsoft. Apple w czasach kryzysu notuje rekordowe zyski, podczas gdy upadają takie historyczne potęgi jak General Motors czy Metro-Goldwyn-Mayer. To Apple rządzi rynkiem mobilnych urządzeń nie mając żadnego doświadczenia, zrzuca z piedestału Microsoft, który wraz z Palmem trzymali 100% rynku (Windows Mobile, PalmOS i sprawia, że spadają oni do zera. No a to przecież Microsoft podobno był mistrzem marketingu. :)

No i to wszystko wyjaśnia dlaczego Apple z wielkiego przyjaciela Amigowców stało się wielkim wrogiem. Odniosło trochę za duży sukces. :) Jak Microsoft był na szczycie to był tym wielkim złym. Jak Google niebezpiecznie rośnie w siłę to też powoli zaczyna być wielkim wrogiem. Nie lubimy cudzych sukcesów. :) Jednak przy ocenie człowieka i jego osiągnięć trzeba umieć oddzielić własne odczucia. Ja doceniam nawet talenty Hitlera i to jak potrafił wykorzystać sytuację i przemówić do zdołowanego wówczas ludu niemieckiego (chociaż nie rozumiem jak mogli za kimś takim pójść). Niezależnie od tego kim jest byli i co robili Hitler, Stalin, Jobs, Eric Chahi czy Jan Paweł II, potrafię docenić i ocenić ich osiągnięcia.

Tłumaczenie się "garstką fanbojów" miało sens w czasach MacOS Classic (PPC). Teraz Apple nie przemawia do garstki makowych fanbojów tylko do większości świata (bo Maki to dzisiaj margines ich działalności). I ten świat ich słucha niezależnie od tego co sobie myśli garstka zbuntowanych Polaków, których nikt przecież do niczego nie zmusza.

I jeszcze coś odnośnie umiejętności obserwacji istniejących rozwiązań, wygody użytkowania i upraszczania wszystkiego. Apple właśnie zauważyło, że fajnie byłoby mieć możliwość uruchamiania aplikacji w trybie fullscreen (nie tylko na zmaksymalizowanych oknach jak w Windows czy aktualnym MacOSX). No i MacOSX Lion będzie miał coś takiego co AmigaOS ma od ponad 25 lat.

Ostatnia edycja: 08.03.11 09:17:23
[#44] Re: A-EON - nowe informacje
Witam

A-Eon robi taką amatorkę, że dajce spokój.
Czy faktycznie jest chętny wydać ponad 1000 E na AOneX1000 ?
Laptop za 1/3 tej ceny daje nieporównywanie więcej pod KAŻDYM względem.

Swoją drogą, dlaczego za of-topa /Gates, Jobs/ nie lecą bany ?:)
Moderatorom się zaspało :) Ech, zmieńcie sobie Wasz przydział stanowiskowy na "Cenzorzy". z dopiskiem "niesprawiedliwi" :)

Gates, Jobs - widzicie same wady ? Czy powtarzacie teksty z innych for ? Czy są tu myślące osoby ? Żenada...............

Kończąc wątek dotarło do mnie jedno - jacy fani taki sprzęt.
A, panowie, obecny sprzęt "amigopodobny" jest zacofany, przestarzały, kiepski.............................

Jedynie klasyk nie starcił nic ze swojej magii - jego fani podobnie - jakoś nie czytam tylu bluzg, bezmyślności z ich strony.....

Pozdrawiam
[#45] Re: A-EON - nowe informacje

@MDW, post #43

Dokładnie!

Gates, Jobs to ludzie, którzy zmienili świat, de facto nasze ŻYCIE!

Respect 4 life!

"history is written by the victors"

Swoją drogą, od czasów Istore, XBOX Live, PSN - nie zakupiłem, nie używam ani jednego nielegalnego, niezakupionego /pudełkowe, downloadable, platforma użytkowa - bez znaczenia/ softu - co wcześniej mi się nie zawsze zdażało.
Microsoft i Apple /Sony, Nintendo także/ robią teraz tak ZAJEBISTĄ robtę dla propagowania, dystrybucji oprogramowania niezależnego, że kto jak kto, programiści powinni z tego skorzystać , i chwalić a nie bluzgać i wyśmiewywać.......

Ostatnia edycja: 08.03.11 09:24:13

Ostatnia edycja: 08.03.11 09:32:11
[#46] Re: A-EON - nowe informacje

@michalmarek77, post #44

Na laptopie za 1/3 ceny nie uruchomisz AmigaOs4 więc dyskusja jest bezcelowa
[#47] Re: A-EON - nowe informacje

@michalmarek77, post #45

To fakt. Przyznam się, że ja w czasach Symbiana miałem Nokię zawaloną nielegalnym softem. Ciągle na setkach stron szukałem czy pojawiły się nowe wersje, szukałem potem piratów, wieczne kombinacje, sprawdzanie, problemy. Apple sprawiło, że z czystą przyjemnością się zalegalizowałem i nie mam ani jednego pirata, zupełnie mnie do tego nie ciągnie i jest mi tak miliony razy bardziej wygodnie. No a jednocześnie mój skromny budżet zupełnie tego nie odczuł, bo ceny są rzędu jednorazowego biletu MPK. To kolejne osiągnięcie Apple.

Uczciwie przyznam, że AmigaOS/MorphOS też trochę mnie od piractwa odzwyczaiły. Po prostu głupio mi piracić na tych systemach. Człowiek ma wręcz radochę gdy wspomaga kogoś komu chciało się coś zrobić.
[#48] Re: A-EON - nowe informacje

@rzookol, post #46

Na laptopie za 1/3 ceny nie uruchomisz AmigaOs4 więc dyskusja jest bezcelowa

Słuszna uwaga. To tak jakby powiedzieć, że jakaś lodówka jest tańsza od odkurzacza. No fajnie tylko nawet najlepsza lodówką nie poodkurzam.

Generalnie ja nie mam nic przeciwko wysokim cenom sprzętu hobbystycznego. Chętnie bym zapłacił więcej za coś co mnie kręci. No ale niestety z pustego nie naleję. :)
[#49] Re: A-EON - nowe informacje
mysle ze informacje na stronie a-eon potraktowaxc nalezy jako pr. niewiele tu nowego jak mi sie wydaje. jak wynika z postow na aw net, jak do tej pory jedyna konkretna wiadomosc podana zoatala w artykule amiga future a dotyczy dalszego przesuniecia terminu betatestow na kwartal drugi tego roku. czy sa jeszcze jakies inne rewelacje?
[#50] Re: A-EON - nowe informacje
Jestem ciekaw jak Linux będzie działał na tym sprzęcie - myślałem że A-EON ograniczy się tylko do AmigaOS a ewentualną wersję Linuxa zostawią tylko dla developerów. Widać jednak chcą mieć większą sprzedaż niż liczba licencji AOS.
[#51] Re: A-EON - nowe informacje

@alekc, post #50

Tylko właściwie nie wiem jaką kosmiczną strategię marketingową mmusieli by zastosować, by sprzedać ten sprzęt jakiemukolwiek linuksiarzowi...

Ostatnia edycja: 08.03.11 11:56:04
[#52] Re: A-EON - nowe informacje

@tszczurek, post #51

Bo ten sprzęt nie jest dla linuksiarzy, nie miał nigdy takich planów i nie będzie nim zapewne w przyszłości. A dlaczego Linuks na nim jest w jako takiej formie użytkowej) i dlaczego będzie(w formie pewnie bardziej rozbudowanej) to w newsie jest akurat podane dosyć precyzyjnie.
[#53] Re: A-EON - nowe informacje

@MDW, post #43

Skoro napisales tak dlugi monolog, wlasciwie panegiryk nt. Apple i Jobsa, to bez watpienia jestes fanboy tej marki :). Jacy zbuntowani Polacy, o czym Ty piszesz ?. W Polsce Apple jest firma marginalna, bez znaczenia na rynku komputerow osobistych, konsol etc., takze bez istotnego udzialu na rynku mobilnym - i tak jest w wiekszosci krajow swiata. Glownym powodem tego jest getto w ktorym zamyka sie Apple. Nic nie jest konstans, moze wiec przypuszczac, ze podobnie jak w przypadku komputerow, tak w przypadku urzadzen mobilnych, wlasnie getto stworzone przez zamkniety umysl Jobsa bedzie z czasem marginalizowac Apple.
[#54] Re: A-EON - nowe informacje

@1989, post #53

A już myślałem, że oftop sam wygaśnie... Sio do Hyde Parku, jak słusznie postulował Valwit. Oj, bo będę zły cool
[#55] Re: A-EON - nowe informacje

@dzordan, post #42

Komputery przybraly forme tabletow, ale nie wypra ich z uzycia. Klasyczny komputer z klawiatura i myszka pozostanie, wspierany innymi rozwiazaniami np: piorko i tablet, plotno itp.

Tablety np: Ipad to gadzety przeznaczone w glownej mierze do odbioru jakis tam tresci.
[#56] Re: A-EON - nowe informacje

@recedent, post #54

ok
[#57] Re: A-EON - nowe informacje

@tszczurek, post #51

I tu sie mylisz. Innosc przyciaga linuksiarzy :).
[#58] Re: A-EON - nowe informacje

@1989, post #53

----Of-tOP-------

[będę dobrym "cenzorem" i przeniosę ten oftop tutaj. Można to traktować jako ostatnie ostrzeżenie.
Moderator.]
[#59] Re: A-EON - nowe informacje
biala obudowa to pewnie tez efekt tego ze fractal design kilka dni temu wprowadzilo wlasnie taki kolor obudowy do oferty. nie jest to juz obudowa "R2",ale nieco usprawniona wersja "R3"

http://www.fractal-design.com/?view=product&category=2&prod=53
[#60] Re: A-EON - nowe informacje

@1989, post #57

Ale nie za taką (sugerowaną) cenę...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem