Komentowana treść: Timberwolf - postępy prac
[#31] Re: Timberwolf - postępy prac

@rzookol, post #30

Aha, czyli jak odpalam na GNOME Amaroka to znaczy, że zastępuję GNOME przez KDE? :> Dobre!
A co do iff, to czekaj... jaki udziałowo % plików na Amidze z rozszerzeniem IFF to ILBM? Znacząca większość? Aaaaa. No proszę ;) Tak samo przyjęło się, że mkv to wideo, baa, nawet z konkretnym kodekiem (x.264) dzięki ripowaniu filmów HD i zamykaniu w tym kontenerze. Dla Ciebie skrót myślowy może niedopuszczalny, tylko napisz szczerze co ci pierwsze przychodzi na myśl jak widzisz rozszerzenie mkv ;) albo xml? :>
[#32] Re: Timberwolf - postępy prac

@rzookol, post #30

A jaki jest "docelowy wygląd OS4"?
Czy ktoś tu nie szuka przypadkiem dziury w całym?
[#33] Re: Timberwolf - postępy prac

@abcdef, post #31

u mnie na amidze?
prakycznie nie mam iffów ilbm
Catalogi to iffy, prefsy programów to w większości iffy, sample to iffy
[#34] Re: Timberwolf - postępy prac

@tszczurek, post #32

no skoro zamierzają olać reaction i przejśc na qt to jak ma wyglądać pulpit ?
[#35] Re: Timberwolf - postępy prac

@rzookol, post #34

To chyba przespałem info że zamierzają olać. Jedynie spotkałem się ze zdaniem mr Konrada B. który określił taką możliwość (oprócz bardziej prawdopodobnej, że będzie obok SDL to kolejny element do robienia portów pod Amigę).
[#36] Re: Timberwolf - postępy prac
OS4 zamiast w QT powinno iść w MUI. Łatwiej będzie przenosić soft (OWB jest przykładem) a i przynajmniej jakiś punkt zaczepienia do integracji programistów.
[#37] Re: Timberwolf - postępy prac

@tszczurek, post #29

Co zostało zastąpione przez qt i .so w AmigaOS 4?

Na razie jeszcze nic nie zostało zastąpione, bo to jest długi proces. Poza tym Qt nie jest jeszcze oficjalnym komponentem systemu. Biblioteki *.so coraz bardziej zastępują amigowe *.library i ten proces jest już widoczny. Mimo tego, że implementacja nadal jest zwalona i każdy program tworzy swoją własną kopię obiektu współdzielonego w pamięci...

Co zostało zastąpione przez Firefoxa i w jaki konkretny sposób, i jak to wpłynie na "Amigowość" AmigaOS 4?

Przez Firefoxa nic. Przez Timberwolfa może w przyszłości, sami bracia określili, że jakaś publiczna wersja pojawi się latem. Skoro sami piszą o aplikacjach w przeglądarce, Timberwolf zastąpi im znaczną część systemu operacyjnego. Jeżeli taki mają plan, proszę bardzo, ale ja do tego pociągu nie wsiadam...
[#38] Re: Timberwolf - postępy prac

@abcdef, post #35

Któryś z Friedenów się wypowiadał na amigans.net. Ręki za to sobie nie dam uciąć ale poszukam później linka i wstawie.
[#39] Re: Timberwolf - postępy prac

@luk, post #19

A dlaczego wcześniej napisałeś, że działa pod AmiCygnixem?

Ponieważ tak myślałem. W końcu po to zrobili X-y aby szybko i łatwo portować soft z Linuxa.
[#40] Re: Timberwolf - postępy prac

@Andrzej Drozd, post #39

@Andrzej
X-y zrobił Edgar Schwan i nie sądzę, żeby Hyperion miał w tym projekcie jakiś większy udział. Pod łatwiejsze portowanie dodane została za to obsługa bibliotek .so. Swoją drogą - drugi update AOS4.1 łatał także te problemy w architekturze, które portowanie FF obnażyło.
[#41] Re: Timberwolf - postępy prac

@rzookol, post #26

Idź sprawdź czym się różni iff od gifa i jpega i czemu tych formatów nie da sie porównać. Jak sprawdzisz to napisz.

A firma Microsoft upakowała to co ma gif i jpeg i parę jeszcze innych rzeczy w swoim formacie riff który jest iffem tylko litle endian.
[#42] Re: Timberwolf - postępy prac

@tszczurek, post #32

Czy ktoś tu nie szuka przypadkiem dziury w całym?

Po prostu ludzie związani z MOSem nie mogą przeboleć że MOS nie został Amiga Osem.
Bo tak poza tym to to naskakiwanie na Amiga OS sensu nie ma.
[#43] Re: Timberwolf - postępy prac

@G. Kraszewski, post #37

Biblioteki *.so coraz bardziej zastępują amigowe *.library i ten proces jest już widoczny.

Biblioteki #?.library nie są Amigowe. Są to biblioteki z systemu TRIPOS.
Są tak samo obce w Amiga OS jak *.so.

Mimo tego, że implementacja nadal jest zwalona i każdy program tworzy swoją własną kopię obiektu współdzielonego w pamięci...

Co wynika z tego że pod obecnym Amiga OS jest jedna ciągła przestrzeń adresowa.
Nie można tego zmienić bez utraty kompatybilności.
Jest to tak samo zepsute jak np limit 2 GB w MOS.

Jeżeli taki mają plan, proszę bardzo, ale ja do tego pociągu nie wsiadam...

No cóż to trudno, ale jakoś to przebolejemy.
[#44] Re: Timberwolf - postępy prac

@rzookol, post #38

Któryś z Friedenów się wypowiadał na amigans.net. Ręki za to sobie nie dam uciąć ale poszukam później linka i wstawie.

Też pamiętam, trudno skoro MOS Team nie chce współpracować w temacie MUI, to chyba dobre rozwiązanie.
Uprzedzając uwagi o Amigowości - BOOPSI również nie uważam za czysto Amigowe.
Za bardzo to przypomina zrzynkę z ObjC.
[#45] Re: Timberwolf - postępy prac

@zolty, post #44

A czy ktos z hyperionu proponowal taka wspolprace ? Pytam serio bo nie slyszalem o takiej propozycji.
[#46] Re: Timberwolf - postępy prac
Mam takie pytanie, bo tu i ówdzie toczą się dyskusje czy Timberwolf jest potrzebny skoro jest OWB (a ma być jeszcze lepsza jego wersja wkrótce..). Mianowicie, czy ten amigowy firefox będzie miał obsługę np. flasha i javy (nie script)? Jako użytkownik morphosowego OWB jestem bardzo zadowolony z jego obsługi html5 ale jednak czasami brakuje tego nieszczęsnego flasha - niestety nie wszystkie serwisy linkują swoje materiały wideo przez youtuba (np. wp.pl).
[#47] Re: Timberwolf - postępy prac

@zolty, post #43

Biblioteki #?.library nie są Amigowe.

A to ciekawe, biorąc pod uwagę, że mamy z nimi do czynienia od wersji 1.0 AmigaOS.

Są to biblioteki z systemu TRIPOS.

źródło
"Tripos składał się z krenela, biblioteki DOS-a i zbiotu narzędzi użytkownika. Ponieważ Exec już działał, a Intuition zależało od niego, nie było sensu zastępowania go kernelem Triposa. Zamiast tego z AmigaOS zintegrowano tylko moduł DOS Triposa i polecenia CLI."

Dopasowujesz rzeczywistość do swoich naciąganych teorii. Obsługa bibliotek zawarta jest w Execu, poza tym Intuition i Graphics są bibliotekami, a istniały w rozwojowych wersjach AmigaOS zanim zaimportowano moduł DOS z Triposa.

Jak wobec tego wytłumaczysz fakt, że są takie biblioteki, które występują pod AmigaOS 4 jako *.so, a pod MorphOS-em jako *.library i pod tym ostatnim nie tworzą wielokrotnych kopii w pamięci?

Ostatnia edycja: 29.03.11 17:58:22
[#48] Re: Timberwolf - postępy prac

@zolty, post #42

prawdziwa cnota krytyki sie nie boi :)
[#49] Re: Timberwolf - postępy prac

@luk, post #46

oczywiscie, ze ten firefox nie bedzie mial obslugi flasha i javy,
jesli chodzi o flash i jave to bedzie miec identyczne mozliwosci co morphosowe owb - czyli jak ktos napisze plugin to bedzie
[#50] Re: Timberwolf - postępy prac

@zolty, post #43

Biblioteki #?.library nie są Amigowe. Są to biblioteki z systemu TRIPOS.

Nieprawda. Tripos to DOS opakowany w dos.library. Tripos to komendy z C: (te stare, z WB1.3). Tripos to struktura katalogow i nazwy woluminow. Tripos to GlobalVector.

Amigowe .library nijak maja sie do Triposa.

Nie można tego zmienić bez utraty kompatybilności.

Innymi slowy implementacja .so jest bez sensu.

Ostatnia edycja: 29.03.11 18:01:46
[#51] Re: Timberwolf - postępy prac

@zolty, post #41

A firma Microsoft upakowała to co ma gif i jpeg i parę jeszcze innych rzeczy w swoim formacie riff

GIF i JPEG to formaty zapisu obrazów. RIFF to tylko kontener. Musisz trochę się dokształcić. A tak przy okazji - jaki format stratnej kompresji obrazu korzysta z kontenera RIFF? Bo napisałeś że Microsoft upakował w RIFF-a to, co ma JPEG...
[#52] Re: Timberwolf - postępy prac

@G. Kraszewski, post #47

Czy możemy już wrócić do tematu newsa? Ta techniczna dyskusja jest bardzo ciekawa i wciągająca, ale wolałbym ją widzieć w innym miejscu.
[#53] Re: Timberwolf - postępy prac

@rzookol, post #49

hmn....

Jeśli FFox na Aos4 nie będzie wydany wraz z pluginem Flasha i Javy to sorry ale wg mnie ten cały okalający powstanie tego portu hype to demagogia.

Zresztą, za dużo tu "już za chwilę, już za momencik".....
uwielbiam przeglądać ten portal, ale społecznośc "amigowa" jest chyba najmniej softwareowo płodnym środowiskiem hobbystycznym danego sprzętu.

Tak to widzę, mam nadzieję że się mylę /srogo/....
[#54] Re: Timberwolf - postępy prac

@michalmarek77, post #53

Jak śmiesz, Ty nie dobry konsolowcu. Jak możesz tak bluźnić? Ja, ja...Ci pokaże. Zacytuję ci słowa pewnego redaktora z Execa:

"Zacznij pouczać ludzi ze swojego środowiska. Od środowiska Amigi to się odwal."

No! :P

PS. A tak swoją droga, to cieszę się że TW będzie używał systemowego GUI, a nie AmiCygnixa. Domyślam się więc że po zakupie AOS4.1 dla klasyka, także będę mógł cieszyć się TimberWolfem. :)
[#55] Re: Timberwolf - postępy prac

@Andrzej Drozd, post #54

Sorry , ale jeśli jest źle to nei napisze ,że jest dobrze....
jeśli coś jest kiepsie , wychwalać też nie będę.

Moje przekonanie, niekoniecznie musi być ono prawdziwe - mogę nie dostrzegać wszystkeigo i się mylić.

Lepiej oświecać wiedzą niż bronić się przed nią i stawiać dogmaty :)
[#56] Re: Timberwolf - postępy prac

@Andrzej Drozd, post #54

masz 256 mb ram żeby się tym firefoxem móc cieszyć?
[#57] Re: Timberwolf - postępy prac

@michalmarek77, post #53

z jakimś bidapluginem flasha może zostać wydany bo to jest w zasięgu ręki, natomiast nie będzie to nic lepszego od tego co obecnie ma morphos jako plugin flasha dla owb czyli max flash8 i w praktyce zadzialaja tylko reklamy i ledwo co filmiki flashowe (ktore beda za wolne i tak by je ogladać)

o javie zapomnij
[#58] Re: Timberwolf - postępy prac

@rzookol, post #56

Narazie mam 128 ramu. Czekając na Natami, nie prypuszczałem że jeszcze będę rozbudowywał A1200. Ale jak widać, będę musiał rozbudować. :)
[#59] Re: Timberwolf - postępy prac

@Andrzej Drozd, post #54

@Andrzej Drozd

Proszę prowadzić polemikę ze słowami z innego portalu, na portalu, z którego one pochodzą. Jest to próba wywołania flame'a.

Ostrzeżenie. Również dla wszystkich innych, którzy będą kontynuować wątek.

--
Moderator
[#60] Re: Timberwolf - postępy prac

@G. Kraszewski, post #47

A to ciekawe, biorąc pod uwagę, że mamy z nimi do czynienia od wersji 1.0 AmigaOS.

No popatrz a ludzie mieli do czynienia z nimi dużo wcześniej zanim Amiga Os powstał.
Format Hunk to format systemu TRIPOS, co powinieneś doczytać.

Dopasowujesz rzeczywistość do swoich naciąganych teorii.

Po prostu tobie nie chciało się sciągnąć i doczytać dokumentacji.

Obsługa bibliotek zawarta jest w Execu, poza tym Intuition i Graphics są bibliotekami,

Tylko czy to był ten Exec który obecnie znamy.
Bo ten w 1.3 jest praktycznie ściągnięty z systemu TRIPOS.

Jak wobec tego wytłumaczysz fakt, że są takie biblioteki, które występują pod AmigaOS 4 jako *.so, a pod MorphOS-em jako *.library i pod tym ostatnim nie tworzą wielokrotnych kopii w pamięci?

Powinienem jeszcze dodać "bez bezsensownego przerabiania kodu bo ktoś uważa że format bibliotek z TRIPOS jest amigowy a z Unixa nie".
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem