Komentowana treść: Natami MX - prezentacja z działania
[#91] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@recedent, post #90

"dla wielu osób nowym modelem Amigi"

Natami wzielo sobie cztery literki - w tym dwa razy jedna. MorphOS wzial sobie jedna literke. AROS wzial sobie dwie literke - dwa razy jedna. Kazdy sobie cos wzial z "AMIGA", wedle uznania, wiec nie ma o co kruszyc kopie piwo Jezeli ktos wzial za malo literek, to pretensje moze miec tylko sam do siebie :)
[#92] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@1989, post #88

pomyśliwszy trochę to Quake mieści mi się pewnie w L2 + L3 cały na raz

Unreal w 1920x1080 wykazał mniejszą różnicę bo 2.27x. Swoją drogą chodził większośc czasu biegania po pierwszym levelu i drugim >100fps

w każdym bądź razie gra na pewno w L2 sie nie mieści i pokazuje mniejwięcej dolny limit realnych aplikacji. Aby dokładny znaleźć musiałbym robić test winrara z ramdysku na ramdysk czy cuś podobnego a to nie ma sensu żadnego realnego :)
[#93] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@XoR, post #92

pomyśliwszy trochę to Quake

jakbys pomyslal, to moze wpadlbys na bardziej sensowny test, niz test kuejkiem czy unrealem :).. bo za chwile osiagniesz absurd w dowodzeniu jakoby szybka pamiec (w Natami) nie miala zadnego znaczenia, takze wszyscy mozemy przejsc na swapfile :)

ps. z skad ta pewnosc, czy sie nie miesci wiekszosc w cache.

Ostatnia edycja: 30.04.11 00:32:14
[#94] Re: Natami MX - prezentacja z działania
Grupa radzieckich konstruktorow wynalazla 1-kolowy samochod. Bardziej ekonomiczny, trwaly, piekny, przyjazny srodowisku, istny przelom... niestety poki co nie jezdzi.

Pozdro :)
[#95] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@pawelini, post #94

tamklik hihihi gitara Thanks
[#96] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@recedent, post #90

Szanowny kolego, w cytowanej przez Ciebie wypowiedzi nigdzie nie napisalem, "że nazywanie NatAmi 'nową Amigą' jest prowokujące i niepotrzebne".

Osobiście uważam nazywanie rzeczy po imieniu za bardzo potrzebne:D

Dziękuję za rys historyczny, był jednak zbyteczny
Doskonale wiem, ze Dave Haynie nie byl w oryginalnym teamie Hi-Toro. Jest oczywiście twórcą Amigi, ponieważ jako chief engineer tworzył Amigi high-endowe takie jak 2000 czy 3000.

Sam sobie odpowiedziales na pytanie, jak to sie ma do tego, co napisalem - NatAmi jest, a AmigaOne była dla roznych osob nowym modelem Amigi. Skoro "każde z tych rozwiązań jest równie prawdziwe i jedyne co pozostałe", to także NatAmi.

Pozdrawiam serdecznie
[#97] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@1989, post #93

jakbys pomyslal, to moze wpadlbys na bardziej sensowny test, niz test kuejkiem czy unrealem
quake pokazuje że może sie liniowo skalować a unreal że może się skalować gorzej i akurat unreal pokazuje to dobrze bo większość testów tak małej różnicy nie notowała pomiędzy 1.8 a 4.6 :) Winrar/7-zip na ramdysku na dużych danych pewnie pokazałby mniejsze skalowanie ale to jest najbardziej nierealistyczny ze wszystkich test...

bo za chwile osiagniesz absurd w dowodzeniu jakoby szybka pamiec (w Natami) nie miala zadnego znaczenia, takze wszyscy mozemy przejsc na swapfile
oczywiście że ma znaczenie, nie twierdzę że nie ma
załagodzi to braki w optymalizacji cache jakie na pewno teraz na tym etapie rozwoju układu są
Mój i3 na 200MHz byłby praktycznie 10x wolniejszy niż na 2000MHz, ale już N68050 na 2000MHz nie byłby 10x szybszy niż na 200MHz bo właśnie muszą dopracować cache.

Ale lepiej się reklamuje towar jak się zmieni coś z rzeczy dobrej i pomagającej łatać wady w super niesamowitą zaletę pomysł
[#98] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@XoR, post #97

załagodzi to braki w optymalizacji cache

cache jest w N68k, nie taki znow maly, bo chyba 64KB icache i 64KB dcache. kolejny poziom cache niewiele zmieni, a propos kolejnych optymalizacji, skoro celuje w zerowa latencje, raczej tylko powiekszenie obecnego cache pozwoli odczuc jakas roznice, ale to wymaga wiekszych zasobow w fpga. Osobiscie mam nadzieje, ze N68k nie bedzie scigac sie na Mhz lub dodawanie na sile dziesiatkow nowych instrukcji itp. bzdetow utrudniajacych zycie programistom, tylko pojda bardziej odpowiednia droga np: zwiekszajac liczbe rdzeni, wtedy przyda sie jakis kolejny poziom cache jako wspoldzielony...

Mój i3 na 200MHz byłby praktycznie 10x wolniejszy niż na 2000MHz, ale już N68050 na 2000MHz nie byłby 10x szybszy niż na 200MHz bo właśnie muszą dopracować cache.

ciekawe twierdzenie, ale zupelnie nieprawdziwe. N68050 moze byc dokladnie 10x szybszy wzgledem siebie, bo to w glownej mierze zalezy od wielkosci porcji kodu i danych. a z skad wiesz czy musza dopracowac cache, na jakiej podstawie wysnules taka teorie, na podstawie swoich rewelacyjnych testow z i3 ? :)
[#99] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@Banter, post #96

Zatem, żeby rozjaśnić sprawy:

Przyznajesz, że NatAmi nie "jest nową Amigą", tylko "dla niektórych jest nową Amigą" (z czego wynika, że nazywając ją tak niepotrzebnie prowokujesz tych, którzy sądzą inaczej). Żeby Ci to lepiej wyjaśnić - możesz napisać "Amiga to szrot" (wypowiedź prowokująca), albo "niektórzy twierdzą, że Amiga to szrot" (wypowiedź mniej prowokująca). Spróbuj. Skoro uważasz, że nazywanie rzeczy po imieniu jest bardzo potrzebne, to tym łatwiej powinno Ci pójść.

Co do Hayniego - ja nazywałbym go raczej "twórcą Amig 2000 i 3000" niż "twórcą Amigi". To drugie sugeruje, że brał udział w tworzeniu Lorraine/A1000. Ale to w sumie dzielenie włosa na czworo.

NatAmi jest, a AmigaOne była dla roznych osob nowym modelem Amigi

I nie można było tak od razu?
[#100] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@recedent, post #99

Haynie nie lubi Mos'a no nie:)
[#101] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@recedent, post #99

Bosz stary, nie zauwazylesz jeszcze, ze ty sam i nikt wiecej w tym watku wsadzasz kij w mrowisko pod przykrywka jakiejs gornolotnej zasady chronienia wszystkich przed skutkami wyrazania wlasnego zdania... fak... wrzuc na luz - ponownie rzeczowa dyskusja sie toczy a ty wlazisz z taka malostkowoscia i czepiasz sie sposobu pisania 'moim zdaniem'... KAZDY TO WIE i nie trzeba na sile troszczyc sie o odczucia czytajacych, to nie sa emocjonalnie uposledzone szympansy. W moim odczuciu skupiajac sie na takich detalach - 1) piszesz offtopic, 2) sam podsycasz atmosfere flamewara. Po cholere?? Pytam sie...
[#102] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@skipp, post #101

Yeah!Dokładnie!

[#103] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@skipp, post #101

Zdziwiłbyś się od czego potrafi się czasem zacząć brednioserial. Jeśli wyjaśnimy sobie pewne podstawy, to może w przyszłości uda się ich uniknąć. Możesz tysiąc razy powtórzyć "jak coś piszę, to w rzeczywistości mam na myśli coś trochę innego, przecież wszyscy to wiedzą", ale nie zmieni to tego jak ktoś Twoje słowa odbiera. I nie, nie wydaje mi się, że dyskusja o NatAmi pod newsem o NatAmi jest offtopem.

@michalmarek: Stwierdzenie "Haynie nie lubi MOSa" jest równie prawdziwe co "recedent nie lubi BeOSa" (ergo: nigdy go nie używałem i szczerze mówiąc - niewiele mnie on obchodzi).
[#104] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@recedent, post #103

nie karmić trolla!
[#105] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@recedent, post #103

...

Facepalm.

Póki co jedyną osobą, która okazała się tak mocno wrażliwa na wyrażanie własnego zdania, jesteś ty sam. Pozwól, że każdy będzie sam decydował o tym co i jak odbiera. Bo znam takich co na siłę i nieproszeni chcieli reprezentować "dobro amigowego ogółu" i narazili się na ogólną śmieszność wśród tych myślących - a inteligentny człowiek zdaje sobie sprawę, że jeśli ktoś inny, biorąc udział w publicznej dyskusji, pisze coś na jakiś temat, to wyraża ni mniej ni więcej tylko swoje własne zdanie.

Prowokowanie Bantera nie było dyskusą o NatAmi, tylko prywatnym przytykiem ("czy to nie ten sam Banter co powiedział bla bla bla wiele wiosen temu") - ewidentny offtop. Jako skrupulatny moderator wykazujesz zaskakującą dowolność w interpretacji tego określenia.

To tyle ode mnie w tym temacie. Zamiast się cieszyć, że chłopaki (i dziewczyny ;)) z NatAmi Team idą do przodu i dzielą się tym co mają, to ciągniesz jakieś małostkowe analizy w stylu "tata a Banter powiedział"... Po co?
[pytanie retoryczne, bo nie chce mi się ciągnąć tego sub-wątku]
[#106] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@skipp, post #101

Dostał moderatora to mu się ego trochę nadęło, cała nadzieja że z czasem z balonika zejdzie mu trochę powietrze.
[#107] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@skipp, post #105

Po odpowiedź (jeśliś jej ciekaw) zapraszam tutaj.
[#108] Re: Natami MX - prezentacja z działania
A tymczasem

NATAMI MX Day #3

:D
[#109] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@recedent, post #107

Recedent: z całym szacunkiem ale Ty jako moderator nie powinieneś rozpoczynać brednioseriali co jest Amigą a co nie a taki wg mnie rozpocząłeś.
[#110] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@pampers, post #109

Zapomnijmy już o tym, było, minęło:)

Z najnowszych wieści: trwają prace nad sterownikiem AHI dla układu dźwiękowego NatAmi, ulepszonej Pauli o roboczej nazwie Pauline:

http://img508.imageshack.us/img508/6822/ahinatami.png

Przypomnę, że NatAmi już teraz ma 8 sprzętowych kanałów dźwiękowych, każdy 16 bit, plus 12-bit głośności, co pozwala na tryby 28-bitowe!

OK

Ostatnia edycja: 30.04.11 13:57:42
[#111] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@Banter, post #110

:) :) :) OK ok, racja :o :D
[#112] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@1989, post #98

Osobiscie mam nadzieje, ze N68k nie bedzie scigac sie na Mhz lub dodawanie na sile dziesiatkow nowych instrukcji itp. bzdetow utrudniajacych zycie programistom, tylko pojda bardziej odpowiednia droga np: zwiekszajac liczbe rdzeni
jeśli chodzi o instrukcje to się zgadzam ale jakim cudem łatwiej byłoby programować więcej rdzeni niż szybciej taktowany procesor to nie mam pojęcia
[#113] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@pampers, post #109

Może masz rację, ale jak w inny sposób zwrócić komuś uwagę, że właśnie nieostrożną wypowiedzią prowokuje kogoś do gwałtownej reakcji i - potencjalnie - flejma? Tak czy siak - jeśli chcesz podyskutować na ten temat, zapraszam do odpowiedniego wątku w Hyde Parku (który tak skrzętnie omija kolega skipp). ok, racja OK
[#114] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@szuler, post #85

Czyli np. USB tez jest zaimplementowane w FPGA?

USB nie jest częścią architektury x86, jest tylko kolejnym urządzeniem jak LAN czy porty COM i LPT poza tym mówiąc FPGA + komponenty PC mówiłem o logice potrzebnej do stworzenia interfejsu pomiędzy chipsetem od PC, a taką logikę implementuje się w FPGA. W jednym FPGA można umieścić procesor i inne układy specjalizowane, po co dodatkowo zwiększać koszty i marnować zasoby na obsługę elementów przystosowanych do innej architektury, skoro można wszystko zamknąć w jednym układzie? Dodatkowo umieszczając kilka urządzeń w jednym układzie można się pozbyć protokołów komunikacyjnych miedzy poszczególnymi modułami i odwoływać się do nich bezpośrednie, co przekłada się na zmniejszenie opóźnień w dostępie do urządzeń, np takie AMD nie bez powodu umieściło kontroler pamięci w procesorze a nie w chipsecie. Po co więc korzystać z zewnętrznych kontrolerów sieci i USB jeśli integrując je razem z procesorem i innymi układami w FPGA można uzyskać lepsze efekty? Przy niskim taktowaniu Natami takie rozwiązanie może mieć akurat duże znaczenie.

To nie cecha sprzętowej architektury PC tylko ograniczenie prymitywnego MBR. Kto chce, ten tego uzywa. Na nowszych maszynach i tak warto uzywac GPT, ktory nie ma takich bezsensownych limitow i jakosciowo znacznie przewyzsza RDB :P

No może trochę się rozpędziłem, ale jest to cecha związana z ta architekturą od początku i MBR jest do dzisiaj szeroko stosowany przez użytkowników, bo nawet najpopularniejszy system PC-towca nie daje możliwości skorzystania z alternatywy (ponoć wspiera tylko z biosami z EFI). Może za jakiś czas coś się zmieni, ale jak dotąd ta skamielina istnieje w większości dysków komputerowych.

Więc bedzie bardzo szybka jak na klasyka. I tylko tyle.
Co racja to racja.

Ostatnia edycja: 30.04.11 16:30:52
[#115] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@1989, post #98

Osobiscie mam nadzieje, ze N68k nie bedzie scigac sie na Mhz lub dodawanie na sile dziesiatkow nowych instrukcji itp. bzdetow utrudniajacych zycie programistom, tylko pojda bardziej odpowiednia droga np: zwiekszajac liczbe rdzeni, wtedy przyda sie jakis kolejny poziom cache jako wspoldzielony...

Nowe instrukcje nie utrudniają życia programistom, tylko je ułatwiają, jak ktoś chce dalej może korzystać z starego zestawu, poza tym pisząc program np w C, zazwyczaj ten zastaw nikogo nie obchodzi, chyba, że ktoś chce wycisnąć ze sprzętu siódme poty, ale to wtedy raczej korzysta z assemblera i instrukcji, które są najbardziej optymalne dla danego zadania. W przypadku dwóch rdzeni musisz pisać aplikacje wielowątkowe i rozdzielać zadania pomiędzy dwa rdzenie, inaczej będziesz wykorzystywał tylko jeden rdzeń, kwestia synchronizacji dwóch wątków, to też nie jest prosta sprawa i jak coś źle zrobisz, to program będzie działał wolniej niż na procesorze jednordzeniowym, im więcej rdzeni, tym wyższe schody.

Ostatnia edycja: 30.04.11 16:41:38
[#116] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@recedent, post #113

zapraszam do odpowiedniego wątku w Hyde Parku (który tak skrzętnie omija kolega skipp)

Wydaje ci się. Byłem, przyswoiłem, ale już powiedziałem, że nie chce mi się ciągnąć tego wątku.
[#117] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@Banter, post #110

kurczak, chętnie bym to przetestował 32bit samplem z RMAA i sprawdził jakie to ma realne parametry :)

btw. wiesz może jaki opamp tam się znajduje na płycie?
[#118] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@skipp, post #105

a inteligentny człowiek zdaje sobie sprawę, że jeśli ktoś inny, biorąc udział w publicznej dyskusji, pisze coś na jakiś temat, to wyraża ni mniej ni więcej tylko swoje własne zdanie.

Skipp, daj spokój, to co chce powiedzieć Recedent, znaczy tylko tyle, że nawet jeśli Ci się wydaje oczywistym, że to co piszesz jest Twoim własnym zdaniem, to nie znaczy, że inni tak to odbierają, przykładem są liczne flejmy i brednioseriale. Inteligentny człowiek mówisz? PPA nie jest społecznością zamkniętą i mają do niej dostęp ludzie o różnym poziomie intelektualnym, są ludzie, którym trzeba wszystko podawać na dłoni i dlatego Recedent jest wyczulony na "moim zdaniem", bo niektórzy jak nie widzą tych dwóch słów od razu traktują twoje odmienne zdanie jako chlaśnięcie rękawiczką w policzek.

Poza tym fajnie że coś wychodzi i nie ma sensu się kłócić, tym bardziej o to co jest Amigą a co nie. Amiga była diamentem, który rozprysł się na kawałki wraz z upadkiem Commodore, dzisiaj te kryształki odnajdujemy w postaci SAM, Pegasosa, Minimiga, Efiki, Natami, X1000 itd Wszyscy użytkownicy tych urządzeń zebrani do kupy tworzą razem jedną wielką społeczność Amigową. Kłótnia na ten temat jest więc czymś w rodzaju kłótni serca i mózgu o kto które z nich jest człowiekiem choć obydwoje są jego częścią.

Ble Ble Ble

Swoją drogą, pokazywali może gdzieś jakieś zrzuty ekranowe z programów takich jak sysinfo? Jakie to szybkie mniej więcej będzie?
[#119] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@rafgc, post #115

Nowe instrukcje nie utrudniają życia programistom, tylko je ułatwiają,

nie sadze zeby ulatwialy np: trzeba napisac na nowo kompilator - co nie jest proscizna, nowe instrukcje wypieraja stare instrukcje (vide x86, sa bo sa), ktore wypieraja ktore? - kolejny dylemat, a dla zachowania kompatybilnosci i tak trzeba trzymac mase zbednej logiki plus nowa logika na nowe instrukcje, moznaby to wykorzystac na nowy rdzen lub cache.., a jak ktos napisal optymalny kawalek kodu w asm, to powinien napisac na nowo z uzyciem nowych instrukcji, a tak tylko wrzuca w nowy watek... nie twierdze, ze zawsze to takie super - wspolne zasoby, ale czy nowe instrukcje sa rzeczywiscie alternatywa dla wielordzeniowosci ?:). tak w skrocie.

jestem za dodawaniem nowych funkcji do SAGA, ale w przypadku 68k, to raczej tylko za optymalizacja obecnego zestawu instrukcji z niewielkimi (malo kosztowynymi) rozszerzeniami (mozna naprawde wiele wycisnac) oraz kolejnymi rdzeniami w przyszlosci.
[#120] Re: Natami MX - prezentacja z działania

@1989, post #119

Wielordzeniowość będzie jak się dokupi kartę procesorową z 68060 i ktoś ją używając podrzędny procesor tak jak DSP do czegoś wykorzysta. Przełomu oprogramowania należałoby się spodziewać jeśli udało by się upchnąć dwa CPU na jednym FPGA ale to nie w pierwszym modelu płyty. Może drugim?

Teraz trzeba zwiększyć "przemiał" czyli dodać więcej jednostek wykonawczych i zrobić układ w pełni out-of-order-execution z wieloma jednostkami wykonawczymi (nie rdzeniami) i dobrym przewidywaniem rozgałęzień, realokacją rejestrów i innymi cudami po to aby jednowątkowe słabo napisane programy dobrze chodziły :D

Dodawanie nowych instrukcji jest optymalnym pomysłem i 68070 jak sie nie rorobi odpowiednika SSE2/AVX to będzie epic fail... Na szczęście takie coś właśnie ma być w 68070 "Chwilowo" jednak czekamy na 68050 FPU jeszcze I całe Natami jako takie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem