Komentowana treść: AmigaOne 500
[#31] Re: AmigaOne 500

@parallax, post #27

mnie stać na taki sprzęt ale skoro nie ma 3d to nie ma co kupować :P
[#32] Re: AmigaOne 500

@parallax, post #27

Ej paralax... coś zdaje się z twoimi zarobkami też coś nie najlepiej, skoro wciąż piszesz z peceta. A po twoich komentarzach sądząc, jesteś bardzo zainteresowany OS4 i sprzętem dla niego.
[#33] Re: AmigaOne 500

@parallax, post #27

Kiedy to nie jest nawet tyle kwestia ceny co tego, że ten sprzęt nie jest jej w żaden sposób wart..
[#34] Re: AmigaOne 500
Zieeeeeew.
[#35] Re: AmigaOne 500

@wali7, post #32

Nie mam neta w Amigach :P Jak by była "normalna" przeglądarka, co wszystko łyka, to i bym się podpiął :P

A co do obudowy, to nie podoba mi się i jeszcze jak nie ma sprzętowego reseta, to lipka trochę :D
[#36] Re: AmigaOne 500
Jak dla mnie to sprzęt ten nie robi wrażenia, ale cena jego owszem tak, ale negatywne wrażenie. Szczerze mówiąc mam taką cichą nadzieję, że może w przyszłości Mos Team zrobi port Mosa na maci z prockami G5. Także wtedy G5 "łyknie" mocą obliczeniową oraz możliwościami nową A500.
[#37] Re: AmigaOne 500

@ZED^lM, post #36

Na Twoim miejscu tak bardzo bym nie wyczekiwał wersji na G5, bo nie jest to teraz najważniejszy priorytet Teamu.
[#38] Re: AmigaOne 500

@pampers, post #37

Prawdę mówiąc G5 to też nie jest to na co my czekamy. W tej chwili G4 wystarcza aż nadto. :) Chyba bardziej ludzie czekają na oficjalne pełne (touchpad, wi-fi) wsparcie dla laptopów (PowerBook).
[#39] Re: AmigaOne 500
Ale biadolicie! Wreszcie ktoś coś zrobił pod kątem amigi, a tu same stękanie. Przecież amigowanie (hobby) nie przelicza się na pieniądze. Jak na allegro jakaś 20 letnia amiga kosztuje tyle co AONE500... a nawet więcej. Obudowa moim zdaniem jest bardzo fajna. Ludzie zrozumcie, że póki amiga nie przejdzie na x86 nigdy nie będzie tym rewolucyjnym urządzeniem w momencie premiery A500 by commodore, zawsze będzie w tyle... i drogie (produkowane z podzespołów z małych produkcji, jak ktoś nie rozumie niech przeczyta sobie historie marki FORD) Ale czy o to chodzi, żeby przeganiać świat, chyba bardziej chodzi o dalszy rozwój AOS, jedynej pozostałości prawdziwej amigi na w miarę nowoczesnym sprzęcie. Większość prawdziwych amigowców/nostalgików ma teraz od 30-50 lat i raczej te 4000 tys zl nie jest dla nich az takim wielkim wydatkiem. Jak się nie ma gotówki zawsze można wziąć kredyt ratalny, albo sie po prostu nie kupuje.
[#40] Re: AmigaOne 500

@wawul2, post #39

Dokładnie, kiedyś byliśmy bardzo młodzi i się łaziło do szkoły a jakoś amiga stanęła przed telewizorem, czy to dziadek dorzucił grosza czy rodzice, może trochę sami i była. Teraz jesteśmy starsi, każdy ma pracę (przynajmniej powinien), 4tyś to nie jest jakiś straszny wydatek, hobby niestety kosztuje i to każde a nie tylko amigowanie. A jak się nie ma grosza to się człowiek nie bawi w drogie hobby i tyle.

Mnie by bardzo zadowoliła taka SAM 460ex w obudowie ala a1200 nawet za 5tyś, to by było przynajmniej coś.

Obudowa poprostu brzydka, już chyba samemu lepiej kupić obudowę, może i nalepki AmigaONE 500 będą dostępne to by się przykleiło a jak nie to samemu można zrobić logo czy nalepkę.

Ale ogólnie sam460ex jest niczego sobie, nie jest potworem ale też nie jest wolna. W sam raz dla AmigaOS! Przecież nikt nie będzie na tym obrabiał filmów HD! Niech ta przeglądarka wyjdzie i office i będzie naprawdę git.
[#41] Re: AmigaOne 500

@atarens, post #40

Ciekawe jak na execu zakfalifikują tą AmigęONE 500. Na forum są osobno klasyki, AmigiONE i klony amig jak samantha/peg/draco
[#42] Re: AmigaOne 500

@atarens, post #41

Będą mieli zgryz chcąc się dostosować do obecnego podziału... :D
[#43] Re: AmigaOne 500

@atarens, post #41

Ma w nazwie "Amiga" czyli ma do tego prawo. No a jak ma prawo to jest Amiga. Swoją drogą to pokazuje bezsens tej całej wojny o naklejkę. :)
[#44] Re: AmigaOne 500

@wawul2, post #39

Widzisz wawul2, poza kasą liczy się też jakaś klasa. Jak dawno temu kupowałem sprzęt od C= to żeby to była najtańsza wręcz maszyna, to nie było się czego wstydzić. Wizualnie sprzęt prezentował się bardzo dobrze, do tego oprogramowanie i drukowane instrukcje/podręczniki. Jak kupowałeś w porównywalnym okresie pecetowego składaka określanego przez sprzedawcę mianem "ajbiema" to była czarna rozpacz i wizualnie i w sensie dodatków.

Patrząc z perspektywy gościa, który otwierał pachnące nowością pudła z A500 czy A3000, taka dzisiejsza AOne500 to jakieś takie wizualne "disco polo" jest... Dobrych kilka lat za pecetowskim obciachem Medionem zwanym. I nie chodzi o drukowane dodatki (niech żyje ekologia i PDFy), a o wizualną formę komputera spasowaną do kwoty jaką trzeba wydać. Tak jak napisałem wcześniej, dziwnym jest że firma potrafiąca wykonać egzotyczną płytę główną nie potafi tego dziwadełka opakować tak, aby wygląd odpowiadał jakoś cenie.

I nie ma się co zasłaniać słowami typu "nisza" i "hobby" - bo są to firmy komercyjne, a nie dziecko biednego rolnika siedzące przy drodze i sprzedające borówki w zakurzonym słoiczku.

Ostatnia edycja: 19.09.11 14:11:42
[#45] Re: AmigaOne 500

@atarens, post #40

Swoja droga fajna jest zmiana amigi z komputera na codzien na antyk/rarytas. I bardzo kosztowna.
Gdy amiga byla dla wielu osob komputerem na codzien (Jakis rok 2000) malo u kogo dalo sie uswiadczyc amigi w oryginalnej obudowie. Albo stal porozkrecany stos elektroniki z wiszacymi na tasmach dyskami i cdromami, albo przepaskudne towery AT (Sam mialem jakis chinski big tower at). A jedyna chyba w tamtych czasach jako tako ladna obudowa infinitiv miala za slaby zasilacz i byla za ciasna :)
Dzis z kolei kazda srubka by commodore jest w cenie. Prawie jak popielniczka do mustanga '70! :) (Btw, szukam oryginalnej zaslepki do zatoki 3,5 do a4k!, tej dolnej z wyzlobionymi rowkami)
[#46] Re: AmigaOne 500

@przemysław, post #44

Zgadza sie.
Nie wiem czy przy takiej niszowej ilosci zamowien, nie mogli sie zdecydowac na jakas domorosla firme/warsztat , ktory zrobil by im aluminiowe lub nawet plexiglasowe pudelko w stylu appla na plyte glowna z wytrawionym projektem graficznym. Przeciez takie cos zmontuje nawet srednia firma poligraficzna grzebiaca sie w jakichs pleksach/dibondach. Przy takiej cenie i rynku ceniacym sobie indywidualnosc, nazwy, znaki towarowe nawet dorzucenie paru stowek nie zmienilo by nic. A jaki mogl byc efekt... ech kolejny zmarnowany moment do lepszego zaistnienia.
Mimo to gratulacje dla acube. W koncu to tez w pewnym stopniu hobbysci (pewnie mogli by sie zajac wdrazaniem mniej ryzykownych i bardziej dochodowych pomyslow w innych dziedzinach) i dla nich przyznanie nazwy jest rowniez jakims tam splendorem :)

Ostatnia edycja: 19.09.11 14:18:31
[#47] Re: AmigaOne 500
Po cichu liczylem tez na wykorzystanie FPGA lub zlacza z plyty. Moze fajniej komponowalo by sie to z nazwa amiga, obudowa jako komplecik z np sprzetowa emulacja ;) Odpalanie superfroga bezposrednio z karty sd paru osobom by sie spodobalo :)

Ostatnia edycja: 19.09.11 14:24:28
[#48] Re: AmigaOne 500

@przemysław, post #44

Dokładnie......

Swoją drogą, na stronie Acube szumnie napisane jest o dziedzictwie Amigi 500 , które to ten komputer zabiera na jakiś nowy poziom......

No sorry, to ja już jednak wolę sprzęty C=USA........
[#49] Re: AmigaOne 500

@michalmarek77, post #48

wolisz - tzn masz, używasz ? ;)
[#50] Re: AmigaOne 500
"naklejki na klawiaturę" Hit
[#51] Re: AmigaOne 500

@Dark_luke, post #50

Z tymi naklejkami to pojechali po całości. Już mogli zmotać za parę groszy jakiś stempel i wyciskać na gorąco ;]
http://www.youtube.com/watch?v=c6bGcMZCLkM&feature=player_detailpage#t=36s
[#52] Re: AmigaOne 500
O, wreszcie Sam będzie można nazywać AmigaONE.
[#53] Re: AmigaOne 500
przychylająć się do głosów, które już tu padły powiem że dałbym mawet i 5K PLN jak by to choć trochę miało znamiona sprzętu ze stylem.
pomijam możliwości tego sprzętu - to nie ma być demon prędkości, ale czułbym się bardziej "dopieszczony: gdyby to mialo unikalny wygląd (alu + szkoło ?) ładne instrukcje i fajne design'erskie pudeło.... a tak kupując AO500 czyłbym się jak ktoś drugiego gatunku... komu taniocha z chin (no offence) wystarczy.

co do naklejki na klawirę.... apple też dodaje do każdego produktu te naklejki, które się potem na zdeżak w samochodzie nakleja ;)

[#54] Re: AmigaOne 500
OOO trafiłem idealnie z typowaniem, teraz czekam na Amige One600 Amige One 1200 Amige One cd32 ta wydaje sie być bardzo ciekawa:)

Mimo wszystko uważam że to dobry news , od samego poczatku Samy powinny być nazywane Amigami.
[#55] Re: AmigaOne 500

@ZED^lM, post #36

Także wtedy G5 "łyknie" mocą obliczeniową oraz możliwościami nową A500.

A strucel z prockiem 1.5 GHz nie "łyka"?
[#56] Re: AmigaOne 500
nie wiem dlaczego oni nie zrobia amigi jako not booka i wtedy ja moglbym nawet dac 6000 ;) tylko zeby to bylaamiga a nie jakas podroba ;)
[#57] Re: AmigaOne 500

@SzaryWilk, post #56

Odpowiedź jest bardzo prosta:
NIGDY im tego nie powiedziałeś.
[#58] Re: AmigaOne 500

@stachu100, post #57

Może Szary Wilk nie zna języka, pomogę:

"dear acube i dont know why you havent made an amiga not book yet i would gladly pay even 6000 but it should be an amiga not a fake"

Wilku, jak widzisz zachowałem nawet Twój unikalny styl i gramatykę. Formularz kontaktowy znajdziesz tutaj.
[#59] Re: AmigaOne 500
obudowa 46 euro, dysk to jakies 30 euro, ram 40, mysz 10 (pesymistycznie), kontoler sata (czemu osobny?) 20, nalepki na klawiature i obudowe 5 euro. w sumie jakies 150 euro, odjac od 1062 daje pi razy drzwi 900 euro brutto za plyte i system. i nie wiem kto oszalal: acube czy hyperion, a moze wszyscy?
[#60] Re: AmigaOne 500

@recedent, post #58

A w co będzie można na tym pograć ? Trzeba UAE odpalać i emulować aby w Superfroga zagrać ?
3D ponoć nie ma, więc raczej pogramy w Ogame jesli OWB poprawnie wyświetli... OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem