Komentowana treść: AmigaOne 500
[#91] Re: AmigaOne 500

@przemysław, post #79

A niby czemu? Analogia dobra jak każda inna. Błękitny Mauritius nie jest ani szczególnie urokliwy, ani też użyteczny (przykleisz na głupią pocztówkę, to nie dojdzie). Jedyne jego atuty to mała ilość wydrukowanych egzemplarzy i "mająca się nijak do rzeczywistości" cena (wypisz wymaluj AmigaOne 500).
[#92] Re: AmigaOne 500

@michalmarek77, post #78

Wątpię by mogła sobie zaskarbić status komputera kultowego

Nie zaskarbi. To jest po prostu odpalaczka AmigaOS4.0. X1000 też będzie zwykłą odpalaczką AOS4.
Kultowe i legendarne są tylko Amigi klasyczne i nic tego już nie zmieni. :)

Ostatnia edycja: 20.09.11 15:33:28
[#93] Re: AmigaOne 500

@MDW, post #84

Czy dzisiaj Xbox360 albo PS3 jest kultowa? Czy cokolwiek dzisiaj ma szansę być kultowym?

Ani Xbox360, ani PS3, ani cokolwiek co tylko nieznacznie przewyższa pionierów, nie będzie kultowe.
Kultowa jest Amiga 68k, PSX lub inne maszynki które w pionierskich czasach po prostu zrobiły niezłe zamieszanie. Amidze to się udało (głównie A500, chociaż dla mnie jest kultowa A1200), PSX także - świat był wniebowzięty tą konsolą i grami które oferowała.

Komputery PPC dla AmigaOS4, to tylko zwykłe komputery. Żadnej rewelacji. Są po to, aby można na nich używać AmigaOS4.

Czekamy zatem na nową rewolucję w dziedzinie komputeryzacji która wzbudzi takie dreszcze jak Amiga 68k i PSX.
Co to będzie i jaka firma zrobi ten pierszy krok? Czy to będą nowe gry wyświetlane holograficznie? Zobaczymy. :)
Amiga już swoje 5 min. miała, a ja lubię wracać do tego wspaniałego świata retro.
[#94] Re: AmigaOne 500

@recedent, post #91

No tak, ale w przypadku komputerów (a takim na pewno jest AmigaOne 500) liczy się aspekt użytkowy. Co prawda bez trudu można znaleźć (w tym wątku także) ludzi usiłujących udowodnić związek tego komputera z jego postulowaną "kultowością". Zapewne nie pamiętają oni (albo nie wiedzą :P ), że Amiga zaczynała jako dobry komputer. Nadający się do tego do czego używano wtedy komputerów: edycja tekstów, muzyki, grafiki, a także do gier będących ówcześnie w ścisłej czołówce rynku. Za przyzwoitą cenę.
Amiga 68k stałą się maszyną kultową, komputery z PPC noszące podobną nazwę (nie taką samą, bo mają obowiązkowo doklejone "One" - efekt ograniczenia praw autorskich) kultowe na pewno nie są. Podobnie jak skarpetki z biało-czerwoną piłeczką.
Tak samo kultowy jest oryginalny VW Garbus, zaś VW Beetle jest tylko drogim gadżetem jadącym na "kultowości" oryginału (tutaj sytuacja jest klarowniejsza, bo nie było żadnych zmian właściciela marki).
Jeszcze jedno - produkty uznawane za kultowe zazwyczaj drożeją z upływem lat. Idę o zakład, że za powiedzmy 10 lat wartość AmigaOne 500 będzie niższa od obecnej.
[#95] Re: AmigaOne 500

@Andrzej Drozd, post #93

Andrzeju WSZYSTKIE konsole są kultowe...tu nie ma o czym gadać :)
NES, SNES, N64, Gamecube, Virtual Boy, Wii ...PSX, PS2, PS3 , damn XBOX jest kultowy :) Popatrz na retro gaming :)
Te sprzęty tak mają - dają fun, są świetne i mają milionowe rzesze WIELBICIELI, fanboy'ów, podobnie jak kiedyś Amiga........
[#96] Re: AmigaOne 500

@wali7, post #94

Może też być coś "kultowe" jedynie w określonych "kręgach" jak AmigaOne X1000 (może-kiedyś...).
Samo słowo "kultowe" jest pretensjonalne i na wyrost.
W każdym razie dla mnie coś żeby było "kultowe" musi wpierw zaistnieć w świadomości masowej. Kultowa mogła być Amiga 500, PSX, VW Garbus, natomiast rzeczy na poziomie produkcji kilkuset sztuk - wątpię.
Pomijam oczywiście aspekty użytkowe (o jakich wspomniałeś ty i Andrzej), czyli rzeczy dzięki którym te przedmioty stały się kultowe na tle innej masówki. Bo na tym polu wogóle niestety nie ma porównania.
[#97] Re: AmigaOne 500

@adam_mierzwa, post #96

Jeszcze taka mała uwaga z mojej strony - wszyscy wspominają tutaj A500, ale przecież wszystko zaczeło się jakieś dwa lata wcześniej od A1000. To był strzał między oczy. Ten sprzęt zmienił spojrzenie na komputer domowy. A500 była "tylko" jego tańszą, "zoptymalizowną wersją", bardziej masową wersją.

Przełom zaczał się od A1000. Prezentacja, a później trafienie do sprzedaży A1000 to była rewolucja na na rynku komputerów domowych.

Filmik D.Hayne na ten temat wpływu Amigi.

http://www.youtube.com/watch?v=fAIrfLUXBF4

Ostatnia edycja: 20.09.11 16:42:55
[#98] Re: AmigaOne 500

@michalmarek77, post #95

Ja wiem że wszystkie...:)
Ale wymieniłem tylko PSX, ponieważ to było dla mnie coś niesamowitego. Totalny odlot. Wykrzywienie psychiki. ;)
Ja mam dużą wyobraźnię i nie potrzebuję super grafiki. Nawet do tej pory gram w gry 2D i starocie. Takie gry najbardziej lubię - dobre 2D. :)

A PSX to był szok. Resident Evil, Tomb Raider i wiele innych. Na tej konsoli poznałem 3D. Rewelacja.
Gdy zaczęly dominować gry 3D, to pecety były za drogie, tak więc lata 90-te to głównie PSX. :)
Najnowsze konsole, oczywiście też są Super Wypas, ale już nie są rewolucją.
W mojej historii na kartach "szoku" zapisała się Amiga 68k i PSX. Takie to były czasy. Z ery 8 bit zbyt szybko (ale dobrze że szybko) przeszliśmy na zupełnie coś nowego. To była kwestia około 5 lat. Szok.
Teraz wszystko się ciągnie. Po szoku z lat 90-tych, do dzisiaj, od 15 lat nie było dużej rewolucji. Technika bazuje na latach 90-tych, gry działają w wyższych rozdziałkach, są dokładniejsze, ale od 15 lat nie było żadnego "tego czegoś", co może wywołać niesamowite wrażenia.

Musimy zatem zaczekać na coś nowego i nowatorskiego. Tak jak kiedyś zrobiła to Amiga i PSX. :)
A poprzeczka w dzisiejszych czasach jest bardzo wysoko.

Jaką rolę w tym wszystkim mają komputery PPC na których działa AmigaOS4? Żadną. Liczy się tylko AmigaOS. To AmigaOS jest najfajniejszą sprawą i jest spuścizną naszej legendy i kultowości - czyli Amigi 68k. :)
Sprzętowa Amiga, to Amiga 68k, natomiast dzisiejsza Amiga, to już tylko genialny system - AmigaOS4/MOS/AROS.
Sprzęt jest kiepski. I już.
[#99] Re: AmigaOne 500

@Andrzej Drozd, post #98

Wracając do tematu - Acube spieprzyło sprawę kompletnie.
Wystarczyło dać śliczną obudowę, dedykowaną klawiaturę i pełny, preinstalowany pakiet Amiga Forever. Nawet gdyby cena trochę się zwiększyła, pewnie byłoby więcej głosów na "tak" , niż obecna sytuacja, gdzie 10 ludziom w Europie obecny obraz AmigaOne 500 się podoba.....

Przez takie kroki, AmigaOS więcej traci niż zyskuje - ludzie odchodzą od tej platformy, bo nie ma ona szans na przetrwanie.
Poczytajcie amigowe fora - informacje o MorphOS na laptopy wszędzie witana jest z entuzjazmem, który może być gwoździem do trumny Hyperion.......
[#100] Re: AmigaOne 500

@michalmarek77, post #99

uruchomienie natywnego oprogramowania dla amigaosu 68k na maszynce przenosnej jest jednak fajne i tysiąc iksów tego nie zmieni więc może to nie jest szansa dla morphosa ale ugruntowanie pozycji
[#101] Re: AmigaOne 500

@michalmarek77, post #99

Naszczescie jes MOS ktory najlepszy jest!
[#102] Re: AmigaOne 500

@radzik, post #101

Każdy ma co lubi. Ty lepiej napisz co z Amiwigilią i czy będę mógł zobaczyć w działaniu "na żywca" AOS 4.x, bo to chyba jedyna okazja jak dla mnie, a ja jestem po prostu ciekaw co i jak.

Ostatnia edycja: 20.09.11 22:14:07
[#103] Re: AmigaOne 500

@przemysław, post #13

@przemysław

To trochę zastanawiające, że firmy potrafiące wykonać egzotyczną płytę główną nie potafią tego dziwadełka opakować tak, aby wygląd odpowiadał jakoś cenie.

10/10

Szkoda, myślę, że znacznie lepiej by się sprzedała w bardziej adekwatnym opakowaniu(choćby coś ala amiga 500 jadąc po najmniejszej linii oporu, albo wariacja na temat 1000 z dodatkową '500' klawiaturą).

Co do ceny - jest zbyt wygórowana.

@stachu1000 polemizowałbym - nas nie wpuścili do tego związku "pro publico bono"(poza wizjonerami) tylko z chłodnej kalkulacji - tania i z kwalifikacjami siła robocza, rynek zbytu.

Jeśli chodzi o rynek zachodni to nie wiem czy się sprzeda - z racji opakowania. Owszem sentymenty wchodzą w grę ale już mogli naprawdę nie podwyższać sobie poprzeczki zaniedbując ten element.

Poza tym poczekajmy, poczekajmy może przy zmianie rządu - albo co ważniejsze większemu wysiłkowi obywateli(bo na polityków za bardzo nie ma co liczyć ) dolar będzie po 2 PLN, a inne waluty znacznie niżej niż obecnie .
[#104] Re: AmigaOne 500

@radzik, post #101

Dokładnie, do tego sprzęt za garść dolarów.

Czego więcej chcieć, niż systemu w którym czuje się ducha amigi po pierwszym odpaleniu i taniego sprzętu :D
[#105] Re: AmigaOne 500

@rzookol, post #100

No, ale to Amiga nie jest, bynajmniej dla mnie.
[#106] Re: AmigaOne 500

@radzik, post #101

Ostatnia edycja: 21.09.11 09:11:32
[#107] Re: AmigaOne 500

@parallax, post #105

No każdy ma swoją wizję amigi. Jedni dają się mamić prawami do marki inni tym czyn system technologicznie przypomina Amigę.

Też kiedyś MOS nie był dla mnie Amigą, do czasu zakupu eMaca za 300 PLN i zaryzykowania.

Jak poużywałem popatrzyłem na to jak wygląda wewnątrz (struktura plików skrypty shellowe, liby także 68k) ile softu 68k się odpala, jak wygląda GUI oparte na MUI to stwierdziłem, że Amigi jest w tym nie mniej niż, w klasyku kanapkowym opakowanym tysiącem paczy. Gdzie moc procka daje PPC z Phase5, a grafikę ATI na mostku PCI.

Inna nazwę jakoś przeboleje i logo, z drugiej strony jak się patrzy w jakiem kierunku idzie OS4 czyli jest coraz bardziej opasły żre zasoby poprzez SO i do tego wiecznie coś w nim, to OS4 jakoś już też nie kojarzy mi się super Amigowo. A może właśnie powinien pamiętając kanapki i ich stabilność.

Ostatnia edycja: 21.09.11 09:11:30
[#108] Re: AmigaOne 500

@Sventevith, post #107

Masz inną wizję Amigi, Twoja sprawa :) Np. dla mnie, bardzo duże znaczenie ma też logo, nazwa i historia :)

---
Tak jak ktoś tam napisał, jak by zrobili dedykowaną obudowę i klawiaturę z myszką, to ta nowa Amiga 500 lepiej by wypadła :)
[#109] Re: AmigaOne 500

@parallax, post #108

Ale przeciez przy tak niewielkiej produkcji zrobienie dedykowanej obudowy bylo by drozsze niz wyprodukowanie plyty z prockiem.Zrobienie formy do obudowy ala A500 to pewnie kilkaset tys zl.
[#110] Re: AmigaOne 500

@Aniol, post #109

Sama forma tyle by nie kosztowała, tak mi się wydaje, ale może i masz racje. Obstawiałbym kilkadziesiąt tys.
Dawno temu jak pracowałem na wtryskarkach, to zrobienie formy do kolanka fi 50 kosztowało coś jakieś 8 tysięcy o ile dobrze pamiętam. Tylko to było do ręcznej wtryskarki, tu raczej wchodziłoby w rachubę automat, albo pół automat jak to robi commodore usa ;)

[#111] Re: AmigaOne 500

@Ender, post #102

W sumie z AmiWigilia to jeszcze nie wiem. Sprawa jest na tyle skomplikowana, ze ja aktualnie w Stuttgartcie zamieszkalem. Troche czasu jeszcze jest, ufam, ze cos wykombinujemy. Jak sie wszystko zgra to spokojnie OS4 bedziesz mogl zobaczyc. :)
[#112] Re: AmigaOne 500

@parallax, post #110

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1486340.html. Tutaj jest rozmowa na temat cen na formy.Jeden z uczestnikow podaje przykladowa cene na forme malego samolociku do klejenia - ok 100k zl Szkoda,ze ceny sa tak zabojcze.
[#113] Re: AmigaOne 500

@Aniol, post #112

Zapewne wpływa wiele czynników na cenę jak to zwykle bywa :) Może być tak, że jedna firma zrobi o 1/3 ceny mniej jak konkurencja, co nie znaczy, że gorzej, a może być tak, że i lepiej zrobi ;)

Naklejki można za grosze zrobić ;)
[#114] Re: AmigaOne 500

@parallax, post #110

Obstawiałbym kilkadziesiąt tys.

Tyle to kosztuje do byle kółka zębatego fi80 :) Niestety ceny są bardzo wysokie.

A co do obudowy AO500 nie jest taka najgorsza, chociaż jestem nieco zawiedziony wyglądem :)

[#115] Re: AmigaOne 500

@Hellena, post #114

Tylko kółka zębate nie są raczej z plastiku :) A może do plastiku taniej wychodzi :) Chodziło mi o taką obudowę na wzór Amigi 500 Classic, plus jakieś dobre ekranowanie czy coś w tym rodzaju ;)
[#116] Re: AmigaOne 500

@parallax, post #115

Tylko kółka zębate nie są raczej z plastiku

te są akurat plastikowe :)

jak wyjdzie AX1000, to cena A500 spadnie :P
[#117] Re: AmigaOne 500
Fajnie, że jest nowy sprzęt. Pasjonaci innych marek mogą tylko o tym pomarzyć. Cena no cóż. Ja na pewno sobie nie mogę pozwolić na zakup takiego sprzętu.

Jednak weźmy pod uwagę parę kwestii. Blizzarda PPC made in Stachu nie kupi się poniżej 3000 pln a to jest sama karta turbo. Gdzie mediator, obudowa, płyta, fast ata itp itd.

Tutaj dostajemy komputer, który na starcie zjada wydajnościowo najmocniejszego klasyka. No i suportuje Os4

Benedykt Dziubałtowski
[#118] Re: AmigaOne 500

@parallax, post #108

Historia? Chyba słabo ją znasz. Twórcy MorphOSa mają kilkudziesięcioletni wkład w Amigę. Twórcy AOS4 znikomy... i przez długi czas bazujący na sprzęcie, który współtworzyli twórcy MorphOSa.
[#119] Re: AmigaOne 500

@Jacek Piszczek, post #118

W latach 80-tych wiadomo, OS Amigowy istniał, Mos też? Mi nie chodzi o ludzi, tylko o system ;]
[#120] Re: AmigaOne 500
Sprzęt taki ma szanse ogromne przy ogromnym spadku ceny. W tej chwili robi się błędne koło. Można zrozumieć, że każdy chce zarobić, ale w kompach zrobienie pareset szuk mija się z celem. Albo producent ryzykuje i robi parę, czy nawet kilkanaście tysięcy, albo w końcu umrze wszystko śmiercią naturalną. Bo owszem on zarobi, ale tak mały rynek będzie się kręcił jedynie wokół wolno rozwijającego się OS-a, a na poważne programu nie ma co liczyć.
Nie wiem ile na tym zarobili, ale jak chcą poważnego rozwoju rynku to powinni wypuścić całkiem nowy sprzęt na nowszym procku i w większej ilości. Jestem przekonany, że jest szansa na większą sprzedaż. Tyle, że nie przy tych możliwościach i nie przy tej cenie.Np. dla siebie to ja mogę kupić do 500 zł., bo nie widzę żadnych zastosowań dla tego sprzętu z powodu braku software, a mówimy to o mocno podstarzałym sprzęcie jeśli chodzi o możliwości w porównaniu do konstrukcji PC. Sprzęt z Genesi ma ciekawą podstawę rozwoju - rynek też niszowy, na prockach ARM, ale zdecydowali się robić coś fajnego, innego, nowego i za przystęþne ceny.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem