Mam dopaloną a600 (klasykowiec), jestem zwolennikiem Natami (radykał), ostatnio nabyłem MacMini (mosista), ale trzeba wprost i wyraźnie powiedzieć: jeśli zapowiedzi się sprawdzą, to właśnie taki netbook za 300-500 dolców może ruszyć całe środowisko NG do przodu. Moim zdaniem parametry tego sprzętu są kompletnie pomijalne -- czy to będzie 400, 600 czy 800 MHz ma znikome znaczenie, znikome znaczenie ma też układ graficzny, ważne żeby AOS obsługiwał ten sprzęt W CAŁOŚCI.
Taki sprzęt pełniłby rolę platformy referencyjnej, czyli punktu odniesienia dla wszystkich developerów i całego softu. W tej cenie jest przystępny zarówno dla developerów jak i dla użytkowników -- nie ma lepszego sposobu na podniesienie aktywności społeczności (poza portem na x86). Moc, wydajność -- fajnie, ale tzw. ekosystem systemowo-aplikacyjny nie buduje się na high-endzie, tylko na powszechności. Ograniczenia wydajności w platformie referencyjnej są nawet wskazane -- developerzy (zarówno systemu, jak i aplikacji) muszą się liczyć z zasobami i wykazać się pomysłowością, a nie tylko portować bloatware.
Że netbook? Ja własnie, po 10 latach pracy wyłącznie na laptopach (wyłącznie na thinkpadach

) kupiłem wczoraj nettopa, żeby wreszcie mieć ludzki monitor i klawiaturę (chociaż thinkpadowa klawiatura to jest state of the art, to jednak Happy Hacking Keyboard Pro jest jeszcze lepsza

). Nie zależy mi na maksymalnej wydajności, nie zamierzam zmieniać kart graficznych (w laptopach i tak nie zmieniałem), potrzebuję kompa który jest cichy i nie przeszkadza (mieszkanie malutkie). Ten netbook w światku amigowym może być strzałem w dziesiątkę -- jedni się ucieszą, że mobilny, reszta podłączy monitor i klawiaturę i będzie się cieszyć sprzętem TANIM.
Jak dla mnie, ten TANI netbook, choćby miał tylko 500 MHz, zjada na śniadanie cały projekt X1000 (sorry, fani "high-endu") -- bo jak żaden inny sprzęt dla licencjonowanego AOS jest dostępny dla skromnego kowalskiego, nawet jeśli ten ma konto wspólne z małżonką

.
Jeśli projekt netbooka się zakończy w sensownym czasie (tzn. w zapowiadanej połowie 2012 roku) mogą mnie wciągnąć na listę kupujących.
Doprawdy nie wiem jak podkreślić wagę (w moim przekonaniu) tej zapowiedzi dla światka amigowego -- moim zdaniem to właśnie jest prawdziwy Most Ambitious Project. Zaraz po Natami

. To jest coś na miarę wymarzonych przez wielu nowych, tanich karty PPC do klasyków.
MOSTeam, lepiej dogadajcie się z panami z H żeby sportować również wasz system na te netbooki... Albo zróbcie to sami. Dla całego środowiska to będzie istny łyk świeżego powietrza.
Ostatnia aktualizacja: 23.10.2011 19:48:01 przez ppascal