Komentowana treść: AmigaOS 4 na netbooku
[#31] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@adam_mierzwa, post #29

to raczej cos innego, chocby dla tego ze ma być 12 cali, a te tutaj to 10 calówki z ekranami ok 9 calowymi :) ale prawdopodobnie zbuudowany na tej samej platformie referencyjnej. mam nadzieje ze jezeli to bedzie 12 cali to matryca bedzie 1366x768 ( juz przyzwyczaiłem sie do platform na amd brazzos ktore maja ta wyzsza rozdzielczosć niz te badziewia na atomie -1024x600), kolejna rzecz to czy takty tego e300 beda wyzsze niz 400 mhz z "linkbooka" - 600-700 dało by radę :)
[#32] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#33] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@_arti, post #30

Jeżeli będzie miało e300 800Mhz i co najmniej 256MB RAMu, to już będzie coś więcej niż sprzęt do poklikania na AOS4.
[#34] Re: AmigaOS 4 na netbooku
B.dobra wiadomość, może powstać z tego jakaś linia nowych maszyn :). Bez nowych komputerów nie ma co liczyć na utrzymanie się wśród żywych.

Liczę na procek min. 500Mhz i 1GB RAM :)
[#35] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@AlbertS, post #33

256 RAM nadaje sie do klikania w ikonki i sluchania mp3. Do wygodnego WWW jest to 3x za malo w tej chwili. Wiekszosci wymagajacych gier, bez gimastykowania sie z s:S-S i żebraniem o ostatnie skrawki wolnej pamieci, tez nie odpalisz. Nie widze sensu. Nie widze...
[#36] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@_arti, post #35

No nie wiem, na takim netbooku nie było by odpalonych kilkunastu aplikacji na raz i browsera z kilkunastoma zakładkami na raz, jak na desktopie, wiec 256 MB do www na AOS4 powinno starczyć, oczywiście jakby było 512 to już miodzio, obawiam się jednak, że ktoś będzie chciał zaoszczędzić.
[#37] Re: AmigaOS 4 na netbooku
No wkońcu cos taniego dla AmigaOS PPC! Ten procek jest chyba w pełni kompatybilny z 603e a najszybsza jego wersja to 800Mhz! Jeżeli to prawda to kupuję natychmiast!
[#38] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@atarens, post #37

No super! To już wiemy kto reckę napisze.
[#39] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@AlbertS, post #33

tia, bedzie można jeszcze przegrać plik z katalogu do katalogu, sprawdzic pocztę i obejrzyć film na youtubie 240p

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2011 14:24:39 przez rzookol
[#40] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@rzookol, post #39

No jak na netbooka na 800MHz to wypas;)
[#41] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@AlbertS, post #40

Ale 12" to żaden netbook tylko mały laptop, Apple tłukło swoje powerbooki 12" lata przed netbookami a i parametry miały lepsze. W sumie 800 mhz nie bylo by takie zle jakby byl altivec, trzeba miec nadzieje że bedzie.
[#42] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@_arti, post #35

nie wiem po co tyle piany ubijac o ten RAM...

"prototyp" Friedena ma 512 Mb , i zaznacza ze finalny produkt moze miec inna wartosc i chyba nie sa na tyle glupi by byla to wartosc mniejsza...
[#43] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@_arti, post #30

No nie porównuj badziewiarskiej efikowej płytki z 128MB do kompletnego mobilnego komputera w dodatku przynajmniej 2x szybszego.

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2011 14:53:18 przez pinior
[#44] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@pinior, post #43

Ciekawe jaka będzie nazwa tego maleństwa AmigaOne??????
[#45] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@vegeta, post #44

Amiga One Laptop Per Child?
[#46] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@Andrzej Drozd, post #17

Jaka kula u nogi? Czy ty w koncu zrozumiesz ze x1000 to ciezki finansowo projekt i takim mial byc? Zamiast wypisywac takie teorie zrozum, ze to po pierwsze nowa plyta robiona praktycznie na zamowienie pod system, po drugie sam system musial zostac do takiego projektu odpowiednio przygotowany. Jest to niejako prototyp. Prototyp przeciera szlaki i otwiera mozliwosci produkcji czy tez migracji na nowy sprzet. Teraz bedzie latwiej. Prototyp juz jest. To nie mial byc od poczatku sprzet dla mas ani sukces rynkowy. To mial byc sprzet dla waskiej grupy zainteresowanych i pieprzenie, ze wole costam bo kosztuje 500zl kompletnie dyskredytuje autorow takich stwierdzen. Czekaj na swoj produkt.
Hyperion mogl od razu wydac sprzet na maki i jestem gotow sie zalozyc ze maja dzialajaca czesc systemu na takim czyms, tam tez pracuja fani i jara ich pewnie takie grzebanie w systemie i odpalanie na czym tylko sie uda. Zdecydowali sie jednak na projekt drogi i ryzykowny ale rozwojowy. Rozwojowy bo wymusza na nich wejscie w nowsze technologie, a nie ograniczenie sie do tego co juz bylo. Ktory prototyp nieistniejacego sprzetu jest tani ? Czy masz moze watpliwosci, ze czy sprzedadza wszystkie wyprodukowane egzemplarze ? Ja nie mam. Teraz moim zdaniem bedzie duzo latwiej. Maja doswiadczenie, zmusili sie sami do oprogramowania nowszego sprzetu (grafika, mostki itd). I TANIEJ, bo czegos sie nauczyli i beda mieli doswiadczenie. Tylko zlosliwy tego nie widzi.
[#47] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@AlbertS, post #33

Jest taki e300 ? Pytam poważnie bo po pobieżnym sprawdzeniu specyfikacji MPC5121 (max 466MHz) czy PowerQUICC II (466, wersja Pro max. 667MHz) nie widzę wersji 800MHz.
[#48] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@pawelini, post #46

x1000 to ciezki finansowo projekt i takim mial byc

Hmn, skoro sama plyta + proc to koszt ok 1500 funtów, tworzone przez kilka lat, wrecz tytanim wysiłkiem, Hype na całe środowisko Amigowe......które do dziś nie może się ziścić......
Hyperion nie jest w stanie napisać systemu korzystającego z możliwości systemu, skoro od początku wiedział jakie możliwości i procesor system mieć będzie.....
Amigowcy po zobaczeniu ceny pre-release, nie zawierającej systemu AmigaOS, wydali krzyk rozpaczy, i zanegowali maszynę wręcz kompletnie....

Nagle, ni z gruchy ni z pietruchy, okazuje się że jest 3rd party hw developer, mający notebooka , na któym działa Amiga OS4. No i jego całkowity koszt jest 8 razy tańszy (Z SYSTEMEM AMIGA OS 4) od gołej A1Xk.......co najmniej 2 razy tańszy od płyty głownej ACube.......

Albo Hyperion poszedł po rozum do głowy, jednocześnie wbijając nóż w plecy A-EON i Acube (jaki sens bedzie mialo kupno ich sprzetu po premierze notebooka?) albo to tylko tani chwyt marketingowy, by Amigowcy jeszcze całkowicie nie porzucali AmigaOS4.......

Tak czy inaczej , w świetle tego notebooka, tworzenie i sprzedaż A1Xk jest (bedzie) totalnym niewypałem, stratą czasu.
Faktycznie , system nie dziala odpowiednio na A1Xk a Hypoerion juz przerzuca sie wrecz na inny, sporo dostepniejszy system ? Jak bedzie wygladal support dla A1Xk po powiedzmy 6 miesiacach ?????? :)

LimePC Z9 idealnie odpowiada temu co pisał Frieden :) Zabaweczka

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2011 17:14:06 przez michalmarek77
[#49] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#50] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#51] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#52] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@waldiamiga, post #47

Już znalazłem - Freescale MPC837x to chyba jedyny e300 z taktowaniem 800MHz
[#53] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@adam_mierzwa, post #29

Możliwe. W sumie to może mogli podobnie postąpić z AOX1000 i wykorzystać/zmodernizować/wykupić projekt power station (czy jak to zwał). Ja raczej nie kupię, bo mam inne plany. Widzę, że moje życzenia z tematu o AOX1000 chyba się spełniły (post 68 nodp. na OT). Niech teraz ktoś mi powie, że mosiści to zło.
[#54] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@waldiamiga, post #52

Tak wygląda amigaos'owy laptop. JAk pisałem wcześniej zabaweczka :) Z Toys'R'Us:)
Koszt : ok 230 $

Z licencją AmigaOS 4 na bank będzie 499$ w podstawowej wersji :) Co i tak jest pryszczem w porównaniu do A1Xk albo A1 0,5k :) Czasem strach przynosi pozytywne efekty :)

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2011 19:45:17 przez michalmarek77
[#55] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@michalmarek77, post #54

fajny :) ktoś wie ile ten Lime kosztuje?
[#56] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@michalmarek77, post #54

Czytanie ze zrozumieniem kuleje? W newsie jest mowa o 12 calowym sprzęcie więc daruj sobie takie linki.
[#57] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@michalmarek77, post #54

Nie do końca tak, ten ma jedynie 8.9" a w newsie pisze że netbook pod AmigaOS będzie miał 12'.
[#58] Re: AmigaOS 4 na netbooku
Mam dopaloną a600 (klasykowiec), jestem zwolennikiem Natami (radykał), ostatnio nabyłem MacMini (mosista), ale trzeba wprost i wyraźnie powiedzieć: jeśli zapowiedzi się sprawdzą, to właśnie taki netbook za 300-500 dolców może ruszyć całe środowisko NG do przodu. Moim zdaniem parametry tego sprzętu są kompletnie pomijalne -- czy to będzie 400, 600 czy 800 MHz ma znikome znaczenie, znikome znaczenie ma też układ graficzny, ważne żeby AOS obsługiwał ten sprzęt W CAŁOŚCI.

Taki sprzęt pełniłby rolę platformy referencyjnej, czyli punktu odniesienia dla wszystkich developerów i całego softu. W tej cenie jest przystępny zarówno dla developerów jak i dla użytkowników -- nie ma lepszego sposobu na podniesienie aktywności społeczności (poza portem na x86). Moc, wydajność -- fajnie, ale tzw. ekosystem systemowo-aplikacyjny nie buduje się na high-endzie, tylko na powszechności. Ograniczenia wydajności w platformie referencyjnej są nawet wskazane -- developerzy (zarówno systemu, jak i aplikacji) muszą się liczyć z zasobami i wykazać się pomysłowością, a nie tylko portować bloatware.

Że netbook? Ja własnie, po 10 latach pracy wyłącznie na laptopach (wyłącznie na thinkpadach ) kupiłem wczoraj nettopa, żeby wreszcie mieć ludzki monitor i klawiaturę (chociaż thinkpadowa klawiatura to jest state of the art, to jednak Happy Hacking Keyboard Pro jest jeszcze lepsza ). Nie zależy mi na maksymalnej wydajności, nie zamierzam zmieniać kart graficznych (w laptopach i tak nie zmieniałem), potrzebuję kompa który jest cichy i nie przeszkadza (mieszkanie malutkie). Ten netbook w światku amigowym może być strzałem w dziesiątkę -- jedni się ucieszą, że mobilny, reszta podłączy monitor i klawiaturę i będzie się cieszyć sprzętem TANIM.

Jak dla mnie, ten TANI netbook, choćby miał tylko 500 MHz, zjada na śniadanie cały projekt X1000 (sorry, fani "high-endu") -- bo jak żaden inny sprzęt dla licencjonowanego AOS jest dostępny dla skromnego kowalskiego, nawet jeśli ten ma konto wspólne z małżonką .

Jeśli projekt netbooka się zakończy w sensownym czasie (tzn. w zapowiadanej połowie 2012 roku) mogą mnie wciągnąć na listę kupujących.

Doprawdy nie wiem jak podkreślić wagę (w moim przekonaniu) tej zapowiedzi dla światka amigowego -- moim zdaniem to właśnie jest prawdziwy Most Ambitious Project. Zaraz po Natami . To jest coś na miarę wymarzonych przez wielu nowych, tanich karty PPC do klasyków.

MOSTeam, lepiej dogadajcie się z panami z H żeby sportować również wasz system na te netbooki... Albo zróbcie to sami. Dla całego środowiska to będzie istny łyk świeżego powietrza.

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2011 19:48:01 przez ppascal
[#59] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@ppascal, post #58

OK zgadzam się w pełni, dokładnie tak samo to widzę.
[#60] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@ppascal, post #58

A dlaczego MorphOS Team miał by się dogadywać z H ?
Jak już to z producentem sprzętu a narazie i tak team ma co robic i na co portowć system :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem