Komentowana treść: AmigaOS 4 na netbooku
[#61] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@ppascal, post #58

MOSTeam, lepiej dogadajcie się z panami z H żeby sportować również wasz system na te netbooki... Albo zróbcie to sami. Dla całego środowiska to będzie istny łyk świeżego powietrza.

a teraz mi wyjaśnij dlaczego netbook od Hyperionu jest lepszy niż Powerbook G4 od Apple, który bedzie supportowany przez Morphosa

dla ulatwienia podaje dane techniczne powerbooka g4:
http://www.everymac.com/systems/apple/powerbook_g4/stats/powerbook_g4_1.67_15_hr.html
[#62] Re: AmigaOS 4 na netbooku
o, i to mi sie podoba. maly sliczny netbook, mam tylko nadzieje ze mos sie na to pojawi. 500 dolcow to calkiem spoko cena, jak sie odda licencje os4 to styknie na mosowa i krate piwa.
[#63] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@Valwit, post #62

Oby tylko sprzęt nie bazował na MPC5121e
[#64] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@rzookol, post #61

Nowy maluch vs używane Porsche 911. Dla każdego coś miłego :)
[#65] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@michalmarek77, post #64

To tak jak porównać Twoje ps3 i x360 do mojego i7 i sli gtx580

Tak wygląda amigaos'owy laptop. JAk pisałem wcześniej zabaweczka usmiech Z Toys'R'Ususmiech
Koszt : ok 230 $

Świetna sprawaOK
[#66] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@AlbertS, post #65

Liczy się software i support producenta. Hardware to tylko dodatek............
Ciekawe w co grasz (oprócz battlefield'a 3) na tym Twoim i7 i sli gtx580 :) W RAGE ? :) Przeciez na PC to porażka.
PC nie są do grania ...od kilku(nastu) lat służą do pracy, facebook'a, naszej klasy, gadu-gadu etc.....

AmigaOS służy do przestawiania ikonek. Ewentualnie nostalgii za czasami, które nie wrócą. Sorry, ale to system tak przestarzały, że wręcz cierpienie odczuwa się od samego nań patrzenia :)
[#67] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@rzookol, post #61

W tym jest lepszy, że jest nowy i ma gwarancję.
[#68] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@Drako^lM, post #60

Jak już to z producentem sprzętu a narazie i tak team ma co robic i na co portowć system

a moim zdaniem, nie ma na co portować, nie ma wyraźnej ścieżki rozwoju itd. Brakuje NOWEGO sprzętu dla MorphOS. Co ciekawe, sprzęt ten nie musi być wydajniejszy od wszelkiej maści Makow G4, chodzi tylko o to, żeby był wybór i jakaś alternatywa dla sprzętu używanego Apple. Pomysł na netbooka to strzał w 10. Jak cena będzie oscylować w okół 300 euro to będzie HIT.
[#69] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@gx, post #68

narazie to i tak tylko kolejna zapowiedź ot trzeba spokojnie poczekać bo narazie porostu wygląda mi to na robienie szumu po ogłoszeniu ceny x1000 żeby troszke ludzi uspokoić
[#70] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#71] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@rzookol, post #61

a teraz mi wyjaśnij dlaczego netbook od Hyperionu jest lepszy niż Powerbook G4 od Apple, który bedzie supportowany przez Morphosa

masz chyba wrazenie, ze poruszyłeś zupełnie 2 rożne rodzaje sprzetu ( to tak jakbyś chciał pokazać wyższość tableta nad smartphonem albo cos w ten deseń) ale jeśli to według Ciebie sa to produkty do porównywania to ja to zrobię za siebie czyli jest lepszy bo ... :

- będzie to przenośna Amiga NG a nie Apple - a to portal Amigowy przynajmniej z nazwy... (dlaczego fani sprzętu Appla nie przenosza swoje wypowiedzi na forum Apple lub systemem Morph os ? , czy fani Amigi NG wchodza na forum/aktualnosci MorphOS i/lub Apple i neguja wszystko co się tam dzieje ?! )
- bo będzie nowy z gwarancja..
- bo będzie uruchamiał AmigaOS 4.1.x + Timberwolf
- bo będzie uruchamiał ... itd , itp..
- bo bedzie malym lżejszym netbookiem a nie starym latopem
- bo sprzet ten (zakładam na podstawie danych innych netbooków) wytrzyma 8-9 h na baterii a uzywany Apple ile pociagnie ? ( od 2 h do 10 min w zaleznosci od uzywania tejze batteri kilkuletniego sprzetu)

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2011 21:17:55 przez fibi

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2011 21:25:46 przez fibi
[#72] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@rzookol, post #61

Ech...

Z danych technicznych, to X1000 jest lepsza od PB, prawda?

Chyba nie do końca odebrałeś moją może odrobinę bombastyczną :) myśl; wyraźnie napisałem, że osiągi sprzętu są w tym przypadku zupełnie pomijalne, liczy ię cena i możliwość szybkiego i skutecznego poszerzenia bazy użytkowników dla platform NG.

Ponieważ jakoś nie mam złudzeń, że H nie sportuje AOS na Maki, a jakaś część userów trzyma się (z jakichkolwiek względów) znaczka BB, to może chociaż MOSTeam skusi się na odrobinę tego tortu i sportuje MOS na taniego netbooka .
[#73] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@rzookol, post #61

a teraz mi wyjaśnij dlaczego netbook od Hyperionu jest lepszy niż Powerbook G4 od Apple

Powerbook G4 jest lepszy od tego zapowiadanego netbooka w każdej konkurencji poza jedną, kluczową. Jest to stary, używany sprzęt.
[#74] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@ppascal, post #72

no a na jakiego taniego netbooka przecież go jeszcze nie ma :)
[#75] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@fibi, post #71

No właśnie głównym plusem tego sprzętu będzie jego wielka mobilność, długi czas pracy na baterii w dodatku nowej a nie sprzed lat, do tego procek może wolniejszy, ale również bez porównania oszczędniejszy niż piecyk G4, to ma być sprzęt przenośny a nie desktop i takie warunki będzie spełniał w 100%, a stare, prawie 10 letnie laptopy appla będą u większości robiły jako desktop stale na zasilaczu.

PS. Poza tym to wielka szansa na sprzęt pod AOS4.x dla każdego.

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2011 21:32:58 przez pinior
[#76] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@tomek, post #73

stary używany sprzęt na który można kupić nowe baterie i zasilacze, zobaczymy czy tak bedzie także z kompem od hyperionu
[#77] Re: AmigaOS 4 na netbooku
Tradycyjnie co by H nie zrobil, MOS zawsze krytykowac bedzie. :)
[#78] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@tomek, post #73

Powerbook G4 jest lepszy od tego zapowiadanego netbooka w każdej konkurencji poza jedną, kluczową. Jest to stary, używany sprzęt.

A to może oznaczać w PB marną baterię, wypalony LCD, czy zheblowany HDD, zjechana klawa do tego były jakieś problemy z pamięcią, czy ogólnie zniszczona obudowa jako, że przecież jest to sprzęt przenośny.
[#79] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@pinior, post #75

Pięknie piszesz o naszym (moim i twoim hobby). Nie chciałbym być na miejscu autorów tych zapowiedzi, jeżeli nie daj Bóg nic z tego nie wyjdzie lub z 2012 r. zrobi się 2014 r. Podobny entuzjazm kojrzę był przy puzlach i AOX1000. Widać tamta zabawa niewiele nauczyła środowisko. Mnie zastanawia jak będzie z ewentualnymi aktualizacjami i usuwaniem błędów, bo chyba team odpowiedzialny za AOS 4.x nie powiększył się, a nowego sprzętu do obsługi przybywa. Wielkość uważam za plus. Sam używam takiego maleństwa (co prawda z XP) i chwalę sobie długość pracy, wymiary. Osobiście jestem zwolennikiem desktopa i netbooka (zamiast noteboka - rozmiar ma znaczenie ;) ), ale to wyłącznie moja opinia.
[#80] Re: AmigaOS 4 na netbooku
@Hyperionmp

Quote:

Hyperionmp wrote:

The device already exists and will be sourced in a special configuration from an OEM.

Hardware development is therefore 100% completed.

You are kidding, Rogue told us that he only has a prototype and a lot of things might still change:
http://www.amigans.net/modules/xforum/report.php?forum=4&topic_id=4910&viewmode=flat&order=ASC&post_id=65604

So it can't be 100% ready.

ot tak mała sprzeczność :)
[#81] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@radzik, post #77

Oj my bardzo bardzo źli .....
[#82] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@Drako^lM, post #80

Lepiej Ci się zrobiło na sercu że coś wynalazłeś, będziesz się cieszyć jak projekt się opóźni, albo przepadnie? Szukaj dalej jak Frieden albo ktoś z Hyperionu przecinka lub kropki zapomni.
[#83] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@pinior, post #82

Myślę, że można śmiało stwierdzić, że ten projekt jest na podobnym poziomie zaawansowania co NATAMI. Oni też mają działające prototypy. Piszę o tym, bo niektórzy chętnie wypominali entuzjastom tamtego rozwiązania to, że to tylko prototyp i daleka droga przed nim. Jeżeli sprzęt uda się sprzedawać, po sugerowanej w newsie cenie, może być konkurencją dla rozwiązań C= i chyba o to chodziło.
[#84] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@Ender, post #83

Dokładnie
[#85] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@pinior, post #78

opisujesz problemy jakie mogą dotyczyć pojedynczego egzemplarza tak jakby to byly problemy calej serii
[#86] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@Ender, post #83

Niedobry Ender, jak mozesz tak pisac. Przeciez juz jest, na swieta beda amipuzzle, na kolejne swieta prerendery plyty glownej, a potem sie zobaczy.
Widze, ze rodzi sie nam nowa galaz amigowania, prorotypofajterzy. Cieszy mnie jednak ten news bo moze;nareszcie bedzie sprzet o cenie bardziej realnej. Oczywiscie, PPC 800MHz i to bez AV to mialem 10 lat temu ale srodowisko os4 wyposzczone jakimis samanthami czy niedorzecznymi x1000 powinno sie na to rzucic.
[#87] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@Ender, post #83

No mi się wydaje, że to coś więcej niż prototyp, że poprostu zaadoptowali gotowe istniejące rozwiązanie, nie jest znana konkretna ilość pamięci czy taktowania CPU jakie wsadzą do sprzętu finalnie sprzedawanego dla AOS4, ale wygląda na to że ogólna konstrukcja już istnieje i jest od dawna używana z innym systemem/systemami. Prototypowo to tam pewnie narazie działa AOS4.
[#88] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#89] Re: AmigaOS 4 na netbooku

@rzookol, post #85

Twierdzisz, że normalne zużycie eksploatacyjne dotykające każdego sprzętu w przypadku PB dotyczy tylko 1 sztuki/egzemplarza? Czyli PB są wieczne? Czy np. problemy z pamięcią też dotyczyły 1 egzemplarza, jeśli by tak było to by go wymiienili i nikt by o tym nie usłyszał.
[#90] [post oznaczony jako OT] wyświetl
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem