Komentowana treść: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA
[#1] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA
Moje pytanie. Czy istnieją szanse na nawiązanie jakiejkolwiek współpracy CUSA z Teamem AROS-a?
[#2] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA
Moje pytanie - dlaczego zmarnowali tak fajną markę, tylko po to, żeby wkładać tandetne pecety w obudowy C=64 i sprzedawać za dziesięciokrotność ceny?
[#3] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA
Czy bedzie na ich komputery system AROS z pelna obsluga sprzetu?
[#4] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@Skrzyp, post #2

Pozwolisz, że zadam twoje (jak i moje) pytanie?
[#5] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA
1) Czy rozważają nawiązanie współpracy z całym środowiskiem, które tyle lat pielęgnowało legendę? Mam tu na myśli przekonanie (finansowe) trzech teamów do współpracy nad jednym systemem na wspólną platformę stworzoną przez C=.
2) Czy rozważają wykorzystanie potencjału projektu Natami do stworzenia karty/układu emulującego klasyka, który to układ/karta mógłby współpracować z ich płytą główną pod nowym wspólnym systemem?
3) Czy planują stworzyć coś na wzór AppleStory i po dogadaniu się z wydawcami/właścicielami dawnych tytułów gier na klasyka, umożliwić legalny zakup plików ADF lub stworzyć remake najpopularniejszych tytułów?
[#6] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@Ender, post #5

Pierwsza partia poszła.
[#7] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA
Zastanawiałem się ale... nie mam pytań do tego pana i tej firmy. Nie są w stanie zrobić czegoś co by nie było profanacją idei Amigi. To skandal, że tak szacowną nazwą jak "Amiga" wycierają sobie mordę takie firmy jak CommodoreUSA i Amiga Inc.
[#8] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@Ender, post #5

Twoje drugie pytanie wydaje mi sie jednak nieaktualne z prostego powodu. Emulatory moga byc sprzetowe lub programowe, z takiego samego zalozenia wychodzi takze Apple :), a poniewaz mamy doskonaly emulator programowy UAE ktory dziala lepiej niz powinien na nowym sprzecie Commodore Amiga to tym samym traci sens emulator sprzetowy.

Moje pytanie bylyby raczej takie...

1. Czy rozwazaja wsparcie projektu UAE w celu dodania obslugi procesora PowerPC
2. Czy mogliby zainicjowac nowy otwarty projekt podobny koncepcja do Wine tylko odnoszacy sie do systemu amigowego
3. Czy planuja dodac numeracje modeli
4. Czy rozwazaja rozszerzenie oferty o tansze modele, modele wykonywane na zamowienie w stylu desktop, modele przenosne itd.
5. Czy planuja wykonac wlasny BIOS w stylu amigowym
[#9] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@tomek, post #1

Czy oprocz nazwy "Commodore" firma CommodoreUSA ma choc jeden element wspolny z dawna linia produktow Commodore? (znaczkow, nalepek, grawerowanych napisikow, czy stylizowanych na retro klawiatur nie bierzemy pod uwage)

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2012 23:01:56 przez selur
[#10] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA
aż dziw że jeszcze nikt nie zadał tego pytania...
Po co te 16GB w nowej "Amidze"? głową w mur

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2012 00:49:45 przez XoR
[#11] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@Ender, post #5

drugie pytanie deko bez sensu bo styknie UAE które na i7 będzie równie szybkie jak nie szybsze od NatAmi...

za to nadrabiasz trzecim pytaniem OK
to dobry pomysł gdyby się dało legalnie kupić gry jak w sklepikach np. nintendo. Niby wiele osób i tak ma cały TOSEC, aczkolwiek taki oryginał to oryginał, nawet jeśli wirtualny :)

Remake'i to byłby już instny cud świata i na pewno tym zaskarbili by sobie życzliwość nieprzychylnych amigowców którzy się na C=USA ostatnio poobrażali ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2012 00:54:10 przez XoR
[#12] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA
Ja mam tylko jedno, czy oni sobie robią jaja ?
[#13] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@gx, post #8

Pytanie nawiązujące do #8 pkt.5
Czy zamierzają wprowadzenie technologii UEFI zamiast BIOSU (oczywiście w stylu amigowym)
[#14] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA
Moje pytanie - po co o cokolwiek pytać producenta/składacza zwyczajnej maszyny zgodnej ze standardem IBM PC, którą z Amigą łączy jedynie UAE? Takich "Amig" mam w chałupie obecnie trzy sztuki - składany blaszak, Maczek z Intelem robiący za "centrum multimedialne", Dell Inspiron Mini. Do tego pożyczkowy Miniacz z MorphOS, który - ZDECYDOWANIE - bardziej jest Amigą, niż ten ponury piecyk od CommodoreUSA.

Pozdrawiam wiosennie (choć śnieg pada od dwóch dni)
Des
[#15] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@dar02, post #13

A są producentem płyt głównych które wkładają do "Amig" ?

Pozdrawiam
[#16] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@RadoslawF, post #15

Tiaaa, jasne. Sami, od podstaw opracowali motherboard swojej "Amigi". Z cała masą unikalnych układów specjalizowanych. I - to oczywiste! - sami napisali Linuxa tudzież emulator E-UAE. ok, racja No normalnie banda geniuszy. Tak se siedli przy kilku piwach i się zawzięli, i Amigę wymyślili.

Serdeczności
Des
[#17] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@XoR, post #10

Do postawienia ESX chociażby.
[#18] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA
Druga partia poszła.
[#19] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA
1. Dlaczego zwykły komputer klasy PC, którego ani system ani architektura ani nawet obudowa w najmniejszym stopniu nie nawiązuje do Amigi, nazwali Amiga?
[#20] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@XoR, post #11

drugie pytanie deko bez sensu bo styknie UAE które na i7 będzie równie szybkie jak nie szybsze od NatAmi...

co tam 050/070 - 150-200MHz, ta i7 to w trybie emulacji zdmuchnie PowerPC
[#21] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@rePeter, post #19

ja Ci odpowiem, dlaczego. Żeby bez zbędnego wysiłku nabić sobie kabzę.
[#22] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@gx, post #20

wg. niektorych ludzi Natami bedzie mialo moc p3 ~1ghz i akcelerator 3d wiec sie tak lajtowo nie zaemuluje :)

aby nie wyszlo ze spekuluje ze bedzie inaczej powiedzialem rownie szybkie...;)
[#23] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA
Ja bym chciał wiedzieć czy jedzą mięso i czy, w związku z tym, często ulegają urazom nóg.
[#24] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@Daclaw, post #23

Jak żyć Panie Barry, jak żyć...

A serio, choć coś podobnego wyżej padło, czy nie rozsądniej by było wesprzeć jakiś projekt pokroju Natami czy Minimig AGA, niż wydawać peceta z linuxem i naklejką Amiga?
[#25] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@slay, post #24

Maja prawa do nazwy i chcą coś z nią zrobić . No raczej wspieranie np natami czy minimiga nie zapewni im dużej sprzedaży ot max 1000 sztuk. A tak maja szanse sprzedać więcej . Pozatym dla wielu ludzi Amiga to tylko sprzet do grania . I nie będzie im przeszkadzało że jest tam windows/linux. Ba sporo ludzi nawet nie wiedziało że jest na ten komputer system operacyjny .
[#26] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@Drako^lM, post #25

Ba sporo ludzi nawet nie wiedziało że jest na ten komputer system operacyjny .

Myślę, że większość byłych użytkowników tego nie wiedziała.
[#27] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@tomek, post #1

moje pytanie do szacownego prezesa:
Czy sa plany wznowienia produkcji Amigi 600 / 1200 / 4000 /CD32 w takiej formie w jakiej znamy je z 1993 r.
[#28] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@HOŁDYS, post #27

To pytanie to masakra HOLDYS, szacun pelny , moze niech jeszcze wymarze ostatnie 19 lat z historii rozwoju komputerow, to bedzie w ogole git, znow poczujemy sie mlodsi. O rany, a to wszystko bylo prawie jak wczoraj, tak ten czas pedzi, Amiga byla na topie w Polsce i nie tylko, na kazdym podworku, szkole i boisku slowo Amiga elektryzowalo, ehh, lezka sie w oku zakrecila, to byly czasy... Dzis to niekonczaca sie lameriada, wszyscy kija polkeneli i marmurem sraja, nie ma w tym juz nic romantycznego, zero Amigi.

Odpalmy sobie A500/600/1200 i olejmy caly swiat cieplym moczem, ja wiem, ze to getto, ale i7 to tez getto tylko aktualne i nie nasze, dopoki Ami zyje mozemy srac na CUSA i PCety z i7
[#29] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@gx, post #28

mi klasyczna amiga wystarczy a powoli 25 letni sprzet zaczyna padac...ceny wiesz jakie sa
produkcja orginalnej amigi - spowodowaloby spadek cen uzywki..a popyt na takie maszyny prosto ze sklepu pachnace ...i z folia na napisie C=Amiga1200 ..JEST !! ... by sie sprzedawaly jak cieple buleczki.
Juz nie zmuszam mojej Ami do tego do czego nie byla zaprojektowana ....

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2012 12:22:47 przez HOŁDYS
[#30] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA
Czy planują współpracę z firmą Hyperion, aby przenieść system AmigaOS4 na ewentualne Amigi z PPC, które być może wyprodukują w przyszłości.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem