Komentowana treść: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA
[#61] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@Pero, post #59

nikt nic nie "przejmie" bo AROS jest OpenSource i do nikogo nie należy więc nikt go nie może kupić ani zniszczyć. Patrz hasło "Linux", podobna historia Śpioch

C=USA zapewne wyda taką Amigę na której śmiga AOS4. Tj. mogą zrobić obudowę w kształtce Amigi A1200 wzorem tego ich nowego C64 czyli przód taki sam a z tyłu zwykła blaszka ATXowa. Do środka jakiś SAM460 się zmieści, nieprawdaż?

I tym sposobem mają produkt relatywnie tani w produkcji (jedynie obudowę i klawiaturę chińczyk musiałby naklepać a to po nowym C64 widać że potrafią) i taki właśnie jakiego fani oczekują: z AmigaOS4 ok, racja

i tutaj samo nasuwa mi się pytanko do C=USA:
Czy zamierzacie wydać komputer_w_klawiaturze wzorowany na którejś Amidze np. 1200 a w środku w nim któreś z istniejących rozwiązań dla AmigaOS4 np. SAM460?
[#62] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@XoR, post #61

Taaaa... WSZYSTKIM zrealizują każdą dowolną wizję Amigi. Będą wszystkie rodzaje. Klasyki, nowoczesne, w tower i w klawiaturze, czarne i białe. Co za naiwność !
Facet pojechał po najmniejszej linii oporu składając ultra drogiego peceta, przylepił znaczek Amiga i puścił oko do społeczności amigowej, rzekomo biorąc jej zdanie pod uwagę.
A następnym produktem będzie...kolejny pecet w innej konfiguracji
[#63] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@azazel44, post #62

Jakbyś się chwilę zastanowił, to ta próba reaktywacji marki nie jest w niczym gorsza od poprzednich. Ot, kolejna firemka z małym kapitałem chce coś zrobić. Wybrali drogę najmniej skomplikowaną - zrobić ekskluzywnego PC z własnym OS-em. A że im wyszedł mało ekskluzywnie, a ten OS - jakby mało własny - no cóż. Kolejna Amiga to może być seria bielizny, albo żelazek.
Zresztą mieliśmy serię pc z windows od Amigi Inc niedawno, i tablety z Androidem - skąd ta agresja na CUSA?
"bezczelnym żerowaniem na ludzkiej niewiedzy i podważaniem inteligencji Amigowców "
Jakiej niewiedzy? Jest choć jedna osoba która nie wie że w środku jest PC?
Jakich Amigowców? Czy to jest produkt dla ciebie? Dla nas?
To jest dla dzisiejszych grzybiarzy z sentymentem, którym brak odwagi na "hobby", chcą mieć użytkowy komputer domowy marki Amiga i mieć będą.

Jak odpowie chociaż na połowę pytań to będzie sukces
[#64] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@adam_mierzwa, post #63

Zależy jaką się ma wizję reaktywacji Amigi. Po pytaniach jakie zadają userzy sądzę, że marzy się wielki powrót i kierują swoje nadzieje do gościa który pewnie na oczy Amigi nie widział.
To już ta nieszczęsna X1000 którą można krytykować za przeciętne parametry czy wysoką cenę jest lepszym rozwiązaniem niż zwykły pecet z naklejką Amiga
[#65] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@azazel44, post #64

Zależy jaką się ma wizję reaktywacji Amigi.

Każdy ma inną, w sumie to zależy od użytkowników które rozwiązanie zakupią. Jeden woli AOS inny MOS inny AROS, jeszcze inny chce Win7 na Amidze x86 :)

X1000 to żadna nowa Amiga tak samo jak Commodore Amiga x86.

Nowej Amigi takiej jak A1000 nigdy nie będzie, zostają tylko systemy które próbują dogonić Windy i Linuxy :)
[#66] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@kjb666, post #65

X1000 to żadna nowa Amiga tak samo jak Commodore Amiga x86

Czyli jesteś mądrzejszy od sądu i treści ugody między Hyperionem a A INC ?
[#67] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@azazel44, post #66

czasami mysle, ze nowa Amiga to wytwor zbiorowej fantazji
[#68] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA
co do dyskusji i propozycji pytań - wielu z was gryzie się z tym jaka właściwie ma być Amiga i co jest właściwie prawdziwą Amigą oraz na ile ważna jest marka

to jest zasadniczo główny wątek wszystkich dyskusji tutaj

tym co was gnębi w ogóle nie zajmuje się środowisko linuksowe - tam naturalną rzeczą jest pierdylion dystrybucji systemu/systemów i różnorodność - ludzie przechodzą nad tym do porządku dziennego i robią swoje

no i gdzie - na jakim etapie rozwoju - jest teraz Linux/*BSD/Android???
[#69] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#70] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#71] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@rwks, post #68

Mnie ta nowa "Amiga" by Commodore nie tyle gryzie co kłuje w oczy - tutaj nie ma nic amigowego sensu stricte oprócz nazwy i loga, więc nie jest to nowa linia komputerów i/lub systemu a wzięcie gotowych rozwiązań i opakowanie i oznakowanie po swojemu.

Pytania o kondycję finansową i własną bazę technologiczną wyczerpują to co chciałbym wiedzieć o tym Commodore, i już zostały zadane.

no i gdzie - na jakim etapie rozwoju - jest teraz Linux/*BSD/Android???
Środowisko linuksa zasadniczo ma pieniądze z kilku źródeł: firmy (RedHat, Novell, Mandriva,...), fundacje "na coś" (np. Firefox, firmy korzystające z linuxów wbudowanych np. w rutery - potężny rynek) i firmy wspierające (np. Google). Jednak po tylu latach rozwoju ma mniej niż 0,6% rynku - to ogólnie katastrofa.

My nie mamy nic z tego, a właściel marki "strzela w oba kolana" deprecjonując ją. To może amigowca z pieniędzmi, który chciałby wykupić i odnowić markę, tylko zniechęcić gdyż za jakiś czas bardzo trudno będzie wyjaśnić potencjalnych klientom dlaczego Amiga to inny komputer. Nazwa straci wartość a twarde reguły biznesu dokończą dzieła.
[#72] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@Skotos, post #71

Android, który jest Linuksem, według różnych badań na 2012 ma od 45 do 57% rynku w swojej klasie.
Linuksy, *BSD i serwerowe mają się całkiem dobrze - to bardzo pokaźna część netu.
Linux biurkowy rzeczywiście ma mały 1 % rynku i tu jest bardzo słabo, ale ogółem mówić, że Linux to katastrofa? Trzeba chyba Linuksa nie lubić.

Mój wniosek - dać sobie spokój z marką raz na zawsze i kontynuować filozofię, rozwiązania techniczne, hobby.

W Linuksie nie ma tej zgryzoty - Mandriva miała/ma jako firma problemy, grupa developerów zrobiła fork - Mageia, którego właśnie używam - a grupa polskich devów zrobiła remake/distro z tej Magei pod nazwą Magiczny Remix - najlepszy i najłatwiejszy polski system...

Myślisz że kiedykolwiek miałem cień zgryzoty i tęsknoty za marką "Mandriva"?! Myślisz, że miałbym sekundę żalu co do marki Linux (to tylko nazwa jądra systemów linuksowych). Nie - bez wahania jestem w stanie zmienić kernel linuksowy/bazę systemu na BSD, albo na Haiku! Albo na AmigaOS4 z kupą bibliotek i portów z Linuksów!

Liczy się idea i pewien schemat rozwiązań, który mi odpowiada.
[#73] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@Skotos, post #71

Wszelkie analogie, odwoływanie się do Linuxa jest bez sensu w kontekście tegoż wątku i "Amigi" made in CommodoreUSA.
Problem tkwi w tym, że wedle CommodoreUSA Amigą jest typowy PC zgodny ze standardem IBM. Z Amigą ów sprzęt łączy jedynie programowy emulator. A co za tym idzie - za Amigę można by uznać każdą platformę, na której da się emulację uskuteczniać. Więc - telefony z Androidem, pod którym działa emulacja Amigi też są Amigą?

Pozdrawiam pogodnie
Des
[#74] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA
Tak się zastanawiałem o co by tu spytać prezesa, a w międzyczasie Wy i ludzie z forum Amiga.org wyprodukowaliście kompletną listę Teraz zastanawiam się, czy ten facet coś ciekawego ma w ogóle do powiedzenia... Wątpię, by ten wywiad stał się hitem w ami-światku...
[#75] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@Des, post #73

jest sens mówić o Linuksie, skoro główny/domyślny system dla tej Amigi z C= jest Linuksem
[#76] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@rwks, post #75

Okiej, no skoro tak, to - o ludzieeeeeeeee! mam Amigę nowej generacji!. No bo mój składak AMD Athlon II X2 3 GHz pracujący pod Ubuntu i Win, z zainstalowanymi E-UAE i WinUAE to zajefajna, nowoczesna AMIGA! Hurra! Tylko se w zaprzyjaźnionym zakładzie blacharskim każę wystukać odpowiednie logo na obudowie.

Jakiż jest sens mówienia o Linuksie, skoro każdemu wiadomo, że najlepiej Amigę emuluje się pod Windows?

Pozdrawiam pogodnie
Des
[#77] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@rwks, post #72

Jestem związany z linuksem od lat, zawodowo i prywatnie. Używam go niewiele krócej niż AmigaOS.
Dlatego napisałem "katastrofa" i mam na to argumenty. Według rankingów z jakiego systemu otwierane są strony to zobaczysz dumne 3,2% w tym jest Mac OS X, Android i klasyczne maszyny z dystrybucjami Linuxa (w takiej kolejności), z tym że klasyczny linux pojawia się dopiero na 6 miejscu (z - mój błąd - 0,71%).
Źródełko, np.: http://www.ranking.pl/pl/rankings/operating-systems.html?newsletter

To jest żenujący i frustrujący wynik, biorąc pod uwagę możliwości finansowe, organizacyjne i zasoby programistów linuksa. Podkreślam to tylko dlatego, że gdyby na rynku Amigi (klasyczna, AmigaOS4, MorphOS) było choćby 10% tych środków to wynik byłby znacznie lepszy. Między innymi dlatego, że marka wykształciła pewien mit, który podobnie do Mac OSa, skupiłby uwagę mediów i zdobył użytkowników.

Commodore USA niszczy tą wartość. Każdy z graczy naszego rynku prawdopodobnie z dużym niepokojem obserwuje co z tego wyjdzie. Od tego będzie zależało planowanie rozwoju w firmach. Jak marka dużo straci to wszyscy marzący o wielkim "come back" stracą jedyny realny argument planów.

Mój wniosek - dać sobie spokój z marką raz na zawsze i kontynuować filozofię, rozwiązania techniczne, hobby
[..]
Liczy się idea i pewien schemat rozwiązań, który mi odpowiada.

Właśnie dlatego lubię AmigaOS - za filozofię, rowiązania techniczne (które obecnie należy delikatnie poprawić), oraz jako hobby.
Linuksa naprawdę intensywnie używam, m.in. teraz piszę to na Ubuntu i mam świetne porównanie. Śmiem twierdzić, że jak dalej będzie następował odpływ programistów z głównych gałęzi rozwoju, to czeka go ponowne zejście do niszowego, wolno się rozwijającego, podziemia. Symptony już są.
[#78] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#79] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#80] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#81] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@Des, post #76

Okiej, no skoro tak, to - o ludzieeeeeeeee! mam Amigę nowej generacji!. No bo mój składak AMD Athlon II X2 3 GHz pracujący pod Ubuntu i Win

Twoj skladak prawdopodobnie pracuje tez dobrze pod kontrola MacOS X, czyli masz ALL in One, IBM PC, Commodore AMIGA, Apple Mac :). Wybierz sobie logo i zamow w tymze zakladzie blacharskim.
[#82] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@Skotos, post #77

Statystyki OSów
jako że co i raz słyszę że ktoś używa Linuxa jako główny OS to uważam że statystyki nie kłamią OK
[#83] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#84] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#85] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@gx, post #81

Bądźmy poważni, proszę.
Odróżniajmy - nawet te efektywne bardzo - emulacje, od oryginalnych rozwiązań sprzętowych. Ogólnie wątek jest bez sensu - bo na portalu dedykowanym Amidze dywagujemy (bo przecież nie dyskutujemy, niestety) o PC z Linux i UAE.

Pozdrawiam pogodnie
Des
Ps. W sumie to tak, słusznie prawisz - idąc tropem "filozofii" CommodoreUSA, mam ALL in ONE - bo na miniaczu z Intelem odpalam i MacOS, i Win XP, i emulatory C64, Atari, Amigi. Kwadratowe pudełko miniacza ma - jak to każdy sześcian - sześć ścian;) Na każdej z nich mogę sobie machnąć inne logo. EUREKA, panie dzieju, no EUREKA!
[#86] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@Des, post #85

Odróżniajmy - nawet te efektywne bardzo - emulacje, od oryginalnych rozwiązań sprzętowych.

Nawet klasyczna Amiga nie moze poszczycic sie wszystkimi oryginalnymi rozwiazaniami sprzetowymi, wezmy taki procesor, ten sam znajdziesz w Atari ST, Apple, stacjach Sun, Next itd., o dyskietkach itp. nie wspomne... Komputery majace wszystkie rozwiazania super oryginalne skonczyly sie wraz z koncem dekady lat 70.

To pozostaja juz tylko uklady spec., tylko po co dzisiaj komus tak przestarzale uklady spec., rzeczywiscie byloby to cos naprawde oryginalnego, kiedy dzisiaj na rynku dziesiatki firm za kilkadziesiat dolcow oferuja ich nieporownywalnie lepsze odpowiedniki :). Badzmy powazni, badzmy realistami, minelo ponad cwierc wieku od premiery A1000 i duzo sie od tego czasu zmienilo w swiecie komputerow itd. Nie sadze zeby dzisiaj Jay Miner bawil sie w projektowanie ukladow spec. przy budowie swojej nowej Amigi. Nie sadze tez zeby pchal sie w jakies drogie i niezbyt aktualne juz rozwiazania sprzetowe. Natomiast kwestie kompatyilnosci wstecznej zapewne zalatwilby droga emulacji programowej, jezeli tylko sprzet okazalaby sie wystarczajaco wydajny do tego celu.

Zmierzamy zatem do sedna. Jak sobie wyobrazacie obecnie od strony sprzetowej nowa Amige, bo bycie w 100% oryginalnym to niestety luksus na ktory nie stac nawet najlepszych :D. Trzeba zatem wybrac pewien kompromis, droge ktora bedzie dobra dla Amigi i dobra dla wszystkich
[#87] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@gx, post #86

Ależ masz rację!
Zapodajesz twarde fakty, a z faktami się nie polemizuje, trzeba być nawiedzonym solidnie i mieć nieprzepartą chęć walenia łbem w ścianę, by się kłócić z tym, co napisałeś.

Ale cymes w tym, że ja sobie w ogóle nie wyobrażam "nowej Amigi". Bo nie chcę. Mnie kręcą te przestarzałe rozwiązania, ta zdecydowana i jaskrawa niedzisiejszość Amigi Klasycznej. W tym właśnie urok retroinformatyki. Specyficzny look and feel. Dlatego (mimo, iż to przecież niewygodne) mam wiadro stareńkich dyskietek i lubię sobie raz w tygodniu odpalić klasyczne dema na A500/A2000. Nic mi nie zastąpi tego chrobotu i cykania stacji FDD.

Dlatego czekam z nadzieją (słabnącą) na Natami. Na nowy "stary" sprzęt.

Owszem, miło by było, gdyby Amiga wróciła do gry. Ale nie wróci, nie czarujmy się.

No i spoko - sam smaczek w tym, że dłubiemy w ćwierćwiecznych komputerach. Jak to kiedyś Stachu napisał - cieszy to, że komendy wklepywane w klawiaturę przelatują przez układy zaprojektowane i wyprodukowane ileś tam lat temu przez Commodore.

A co do nowszych rozwiązań - od tygodnia testuję sobie miniacza z MorphOS. I to mnie kręci. Sprzęt jak sprzęt - ale system... Palce lizać. Ma ten amigowy styl i szyk, bardzo specyficzny klimat. I niech tam sobie odbiega funkcjonalnością od Windy i na przykład Ubuntu. Jako niszowy, hobbystyczny system do zastosowań domowych/sentymentalnych - niesamowity jest.

Pozdrawiam serdecznie i słonecznie, z uśmiechem pogodnym
Des
[#88] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#89] Re: Propozycje pytań do Barry'ego Altmana - prezesa CommodoreUSA

@azazel44, post #66

Czyli jesteś mądrzejszy od sądu i treści ugody między Hyperionem a A INC ?

Nie roztrząsam teraz co jest a co nie Amigą, jak to mają w zwyczaju niektórzy userzy AOS4.x.

Po tylu latach od powstania komputera Amiga 1000 bijącego wszystko na łeb, nazwa "Nowa Amiga" zobowiązuje chyba do tego samego. A jako że x1000 i nowa CAmiga tym nie są - piszę o tym otwarcie.

Co ma niby do tego sąd i treść ugody, pozostanie twoją tajemnicą, nie wnikam.
[#90] [post oznaczony jako OT] wyświetl
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem