Komentowana treść: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi
[#61] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@gx, post #60

Dzisiejsze twarde dyski to nie kilka a minimum setki GB więc dla sporej grupy ludzi oznacza to cofanie się a nie rozwój, diabli wiedzą jak to będzie z dyskami podpinanymi przez USB, o ile klawiatury i myszki powinny pod malinką działać to na drukarki i skanery nie liczył bym za bardzo. No chyba że sobie sam te właściwe sterowniki napiszesz.
[#62] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@krashan_, post #59

tu male porownanie, nie sadze zeby to bylo niezbedne http://www.7-cpu.com, przykladowe ARMy nie wypadaja zle.
[#63] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@RadoslawF, post #61

Dzisiejsze twarde dyski to nie kilka a minimum setki GB

zerkajac na obecnie oferte, bo ja sam jestem w mocnym regresie z moim 80GB dyskiem :), to widze najczesciej 250/320 GB, a potem 500GB.

na drukarki i skanery nie liczył bym za bardzo

Linux generalnie ma duzo wiecej tych sterownikow do USB niz Android, wiec moze byc z tym lepiej.
[#64] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@krashan_, post #58

Obecnie nie ma dostępnego za sensowną cenę sprzętu z ARM-em, który by wydajnościowo konkurował z G4 i nadawałby się do odgrywania roli czy to komputera stacjonarnego, czy roboczego laptopa.

To zalezy co definiujemy pod slowem "konkurowal". RPi to mimo wszystko pop******ka, choc slodka pop******ka, nawet w swiecie ARM, ale czy moze konkurowac z np: leciwym juz MM-G4, pewnie w wielu zastosowaniach moze z powodzeniem. Jest to zawsze jakis start dla developerow i uzytkownikow, nie sadze zeby na tym mialo sie to skonczyc. Motyw podchwycili takze inni producenci i temat bedzie dalej rozwijany, a stosowane uklady z czasem coraz lepsze. Moim zdaniem, kluczowa jednak jest tutaj cena (nieco ponizej 100usd), rozmiary urzadzenia, pobor pradu itp. w przeciwnym razie wygryzie toto PCx86.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2012 23:52:30 przez gx
[#65] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@gx, post #64

PS. mam dostac swoja Maline ver.B pod koniec lipca to pokombinuje z tym AROSem na zywym sprzecie :)
[#66] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@krashan_, post #58

"Zakładając hipotetycznie, że istnieje MorphOS na ARM-a, to dla mnie przesiadka z PowerBooka 1.67 GHz z 1 GB RAM na Raspberry Pi to by właśnie był regres"

Ty zapominasz o jednym

Twój powerbook to zombie-ware, jedynie historia, koniec rozwoju (podkreślam zombie-ware które JA lubię, i historia którą JA lubię, szczerze)

a Raspberry to zaledwie preludium czegoś co się rozwija

a z resztą Efika MX na ARM to co? pies?
[#67] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@gx, post #65

a ja myślę, że już de facto pewna staje się Malina v.C, to niemal nieunuknione

spodziewam się czegoś z 2x więcej ramu, co dorówna ecfice mx, równie atrakcyjnego cenowo jak v.B

ja swoją B. zamierzam odkupić z drugiej ręki, od kogoś kto stwierdzi, że to jednak nie było to
[#68] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@rwks, post #66

Twój powerbook to zombie-ware, jedynie historia, koniec rozwoju

Zombie nie zombie, użytecznością zjada to Raspberry na śniadanie. A ja mam kompa po to, żeby go używać, a nie żeby "wąchać zapach nowego plastiku". Skoro Raspberry to preludium, to nie ma się do czego spieszyć, jak będą wydajne laptopy z ARM-em to kto wie, może kiedyś będzie na nich MorphOS. Efika MX jest bardziej interesująca, ale nadal bym na nią PowerBooka nie zamienił.
[#69] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@rwks, post #66

Jest też VIA APC za 49$. I pewnie takich ciekawych komputerków z ARM będzie coraz więcej i będą one coraz bardziej wydajne. Mi ARM też się podoba ze względu na energooszczędność i małe wydzielania ciepła. Dla mnie ARM jako nowy procesor dla amikomputera był by ciekawym rozwiązaniem. Jestem też ciekaw jak dalej będzie wyglądała rywalizacja ARM z x86.

Z drugiej strony to co pisze krashan_ ma sens. ARM w chwili obecnej nie oferuje więcej niż mac z PPC. Ok ARM ma lepsze perspektywy na przyszłość niż PPC. Ale same lepsze perspektywy to trochę za mało na migrację. Poza tym do wyboru jest też x86. A odpowiedź na pytanie "ARM czy x86?" nie będzie łatwa.
[#70] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@sando, post #69

Ok ARM ma lepsze perspektywy na przyszłość niż PPC.

I nikt z tym nie dyskutuje. Co prawda Freescale atakuje procesorami QorIQ, ale one niespecjalnie się nadają na komputery desktop, a już w ogóle na sprzęt przenośny. ARM znacznie lepiej zaczyna pokrywać ten teren rynku.

Ale same lepsze perspektywy to trochę za mało na migrację.

Zgadzam się. Oko warto mieć, ale za wcześnie na decyzję. Zagospodarowanie sporej gamy Maców dało nam kilka lat oddechu, po alternatywie "Pegasos czy Efika" sytuacja po wyjściu MorphOS-a 3 będzie wyglądała znacznie lepiej. Teraz czas na przyłożenie się do rozwoju funkcjonalności systemu i spokojne rozejrzenie się w sprzętowym krajobrazie, oraz przygotowanie się do ewentualnej migracji. Trzeba pamiętać, że nawet firmom o gigantycznych zasobach taka migracja zajmowała parę lat. A co dopiero małemu zespołowi entuzjastów.

Poza tym do wyboru jest też x86. A odpowiedź na pytanie "ARM czy x86?" nie będzie łatwa.

Prawdopodobnie rozwiązaniem tego dylematu będzie przygotowanie nowego MorphOS-a w taki sposób, żeby jego portowalność była podobnego rzędu co AROS-a. Wtedy skutki ewentualnej nietrafionej dezycji nie będą dotkliwe bo będzie droga ucieczki. Teoretycznie możliwe jest nawet równoległe istnienie wersji na ARM i x64_86, chociaż to ma swoją wadę w postaci rozproszenia "zasobów ludzkich".
[#71] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@krashan_, post #70

Panowie spokojnie, wygram mega, super, hiper kumulacje i przyjdę do Was z propozycją zrobienia portu na sprzęt z SH5. ;) A tak serio, to podzielenie Teamu w związku z dwiema wersjami systemu (podwójna robota) to niesamowite opóźnienia i śmierć dla systemu, więc lepiej juz zdecydować się na jeden typ procka.
[#72] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@krashan_, post #68

Zombie nie zombie, użytecznością zjada to Raspberry na śniadanie. A ja mam kompa po to, żeby go używać, a nie żeby "wąchać zapach nowego plastiku".

nie przesadzaj, zjada nie zjada, zalezy w czym i do czego :). W kilku tematach Raspberry Pi jest bardziej uzyteczne od Makow z G4 + R300.
[#73] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@rwks, post #67

spodziewam się czegoś z 2x więcej ramu, co dorówna ecfice mx

mimo wszystko atrakcyjniejszy jest bcm2835 niz mx515, wydajnosciowo, cenowo tez.

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2012 11:01:06 przez gx
[#74] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@gx, post #72

W jednym, mniejszym zużyciu energii. Tyle że jakbym chciał zaoszczędzić na energii to komputera czy jego odpowiednika bym nie kupował i tej oszczędności żaden energooszczędny układ nie przelicytuje.
[#75] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@gx, post #72

W kilku tematach Raspberry Pi jest bardziej uzyteczne od Makow z G4 + R300.

Pewnie tak, ale musisz do niego podłączyć monitor, klawiaturę, myszkę, zasilacz. Ja po prostu włączam powerbooka i używam MorphOS-a. Mimo rozmiarów Raspberry jest sprzętem znacznie mniej mobilnym niż powerbook. Dla mnie MorphOS jest głównym systemem do pracy, więc potrzebuję do niego konkretnego kompa, a nie jakiejś geekowskiej zabaweczki.
[#76] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@RadoslawF, post #74

W jednym, mniejszym zużyciu energii.

Nie tylko w tym jednym, jest mniejszy, tani i nowy :). Osiaga tez tu i owdzie lepsza wydajnosc...
[#77] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@gx, post #76

W czym osiąga tę lepszą wydajność ? bo mniejszy to w tym przypadku nie argument, brak miejsca na HD i brak takiego kontrolera, tani ? to rozpatrzymy jak będzie dostępny bo na razie to czeka się na niego w kolejce jak na dobra wszelakie za komuny.
[#78] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@krashan_, post #75

Pewnie tak, ale musisz do niego podłączyć monitor, klawiaturę, myszkę, zasilacz. Ja po prostu włączam powerbooka i używam MorphOS-a.

W zamysle nie jest to na razie sprzet mobilny, w stylu tych smartbookow na armach, a jedynie sama plytka jak najmniejszych rozmiarow. Noi nie ma MOS'a co dla wielu dyskwalifikuje ten sprzet, chyba to oczywiste :).
[#79] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@RadoslawF, post #77

Tu sie dowiesz chocby w czym

http://www.raspberrypi.org/faqs

"The GPU is capable of BluRay quality playback, using H.264 at 40MBits/s. It has a fast 3D core accessed using the supplied OpenGL ES2.0 and OpenVG libraries."

"The GPU provides Open GL ES 2.0, hardware-accelerated OpenVG, and 1080p30 H.264 high-profile decode. The GPU is capable of 1Gpixel/s, 1.5Gtexel/s or 24 GFLOPs of general purpose compute and features a bunch of texture filtering and DMA infrastructure."

Roznica raczej kolosalna.

bo mniejszy to w tym przypadku nie argument

jest to jakis argument za uzytecznoscia, zawsze lepiej miec mniejszy niz wiekszy komputer.

ps. za komuny na dobra wszelakie nie czekalo sie w kolejce... :)
[#80] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi
Fajne to Raspbery :)

zalety: mały rozmiar... i tyle.
[#81] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@gx, post #79

I pod AROSem wykorzystasz to OpenGL ?

Dyskutował bym ze stwierdzeniem że lepiej mieć mniejszy niż większy. O ile mając do wyboru obudowy do PowerMaka i MakaMini wybiorę mniejszego Mini to poniżej tej wielkości urządzenie traci swoją użyteczność a byle kabel od myszki, klawiatury czy monitora będzie miotał go po blacie.

Jasne kolejki za komuny to urban legend, a dobrobyt był taki że ludzie chcą jej powrotu.

Pozdrawiam
[#82] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@RadoslawF, post #81

I pod AROSem wykorzystasz to OpenGL ?

nie wiem, poczekajmy na rozwoj AROS'a w tej architekturze.

Dyskutował bym ze stwierdzeniem że lepiej mieć mniejszy niż większy. O ile mając do wyboru obudowy do PowerMaka i MakaMini wybiorę mniejszego Mini to poniżej tej wielkości urządzenie traci swoją użyteczność a byle kabel od myszki, klawiatury czy monitora będzie miotał go po blacie.

jak tanczysz brekdensa z komputerem to moze faktycznie lepiej wielki i ciezki eniac miec

Jasne kolejki za komuny

poprawilem jedynie slowa "dobra wszelakie"... raczej na dobra niektore niekiedy.
[#83] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@gx, post #82

Czyli jak na razie nie wykorzystasz więc przewagi czyli lepszej wydajności w tym zakresie nie ma.

Jak rozumiem nie istnieją żadne argumenty na wyższością komputera wielkości karty kredytowej nad komputerem wielkości MakaMini.

Porozmawiaj z kimś kto te czasy pamięta, bywało że stałem w kolejkach po zwykły chleb, tradycyjnie stało się po mięso i wędliny, do mebli czy sprzętu AGD były zapisy i różne listy społeczne, na samochody kolejka liczona była w latach a do mieszkań w niektórych rejonach dziesiątki lat.
[#84] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#85] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@RadoslawF, post #83

Czyli jak na razie nie wykorzystasz więc przewagi czyli lepszej wydajności w tym zakresie nie ma.

jak na razie nie, ale przeciez MOS na Makach tez nie wykorzystuje mozliwosci R300 czy nawet R200, wiec mozna byloby powiedziec prawie to samo, bo wykorzystuje na razie troche wiecej.

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2012 00:13:13 przez gx
[#86] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@RadoslawF, post #83

Porozmawiaj z kimś kto te czasy pamięta, bywało że...

ja tez pamietam tamte czasy, w Polsce i na tzw. zachodzie, gdzie czesto bywalem :), tylko takie odczucia sa tutaj mniej istotne, a dane... Wiesz na czym polega paradoks, ze wtedy tego chleba zwyczajnie spozywano wiecej na glowe, choc jak twierdzisz, musiales stac w kolejce po chleb, a dzis nie musisz, moze dlatego ? :), choc chleb chlebowi nierowny, temat rzeka... Owocow i warzyw tez spozywano przecietnie na glowe 2x wiecej (fakt, glownie krajowych, mniej z importu, choc z punktu widzenia zdrowia, powinno znacznie wiecej spozywac sie z najblizszych okolic..), a ryb jeszcze wiecej... itd.. Reszta to tez sporo bajek i ignorowanie wielu faktow... Mieszkan wtedy budowano wiecej od pewnego okresu i nie bylo jak obecnie pustostanow stojacych latami czy budowy stricte pod wynajem... skoro wtedy budowano wiecej, a czekano dluzej (choc statystycz. wyglada to inaczej), a dzisiaj buduje sie mniej, a czeka krocej, to dopiero zagwozdka dla propagandzistow naszych czasow, jak to wszystko odwrocic :)... Itd. Samochody temat rzeka itd. a takie AGD to w Polsce moglo dopiero zadzialac w latach 60, kiedy skonczyl sie pierwszy program powszechnej elektryfikacji i chyba kazde domostwo moglo miec prad, najpierw nalezy jednak zadbac o dostarczenie pradu, potem swiatla tj. zarowek, zyrandoli itd., a potem reszta... taka byla specyfika Polski w tamtych czasach... Aspiracje Polakow rosly, a to byl postep...

Nie twierdze, ze bylo OK!, tez popieralem Solidarnosc, Walese itd.:), ale tez szybciej niz inni przejrzalem na oczy widzac pewne dzialania pozorne i niepozorne...

ALE skupmy sie moze na Raspberry Pi, zamiast na tym.

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2012 00:16:43 przez gx
[#87] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#88] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@RadoslawF, post #83

Jak rozumiem nie istnieją żadne argumenty na wyższością komputera wielkości karty kredytowej nad komputerem wielkości MakaMini.

istnieja, dla wielu Mak Mini nie jest wystarczajaco Mini, min. dla mnie, tzn. slowo Mini jest w przypadku Maka dzisiaj juz naduzyte, bo dzisiaj to juz spory klocek :)
[#89] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@gx, post #88

To może wyjaśnij, po co komu komputer wielkości karty kredytowej skoro w zestawie z monitorem, klawiaturą i myszą i tak zajmie praktycznie tyle samo miejsca co MakMini ?

Co z tego że MOS na Makach też nie wykorzystuje, rozmawiamy o AROSie na Malince.

Jak rozumiem nie będziesz przekonywał że kolejek nie było.
[#90] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@RadoslawF, post #89

To może wyjaśnij, po co komu komputer wielkości karty kredytowej skoro w zestawie z monitorem, klawiaturą i myszą i tak zajmie praktycznie tyle samo miejsca co MakMini ?

po to zeby sobie wlozyc komputer do kieszeni lub przykleic do tv :), a po co caly zestaw, przeciez tam jest HDMI, to jest komputer do tv, jak swego czasu a500.

http://jakilinux.org/linux/10-sposobow-na-wykorzystanie-raspberry-pi

generalnie to zabawka, nowa i relatywnie b.tania zabawka, ale mini g4 to tez dzisiaj zabawka, nie ma co sie oszukiwac, ze to dzisiaj pelnowartosciowy komputer, juz za duzo mu brakuje do tego miana, choc Raspberry Pi ma jedna przewage, na pewno bedzie rozwijany wraz z innymi/podobymi sprzetami arm, tylko znow ARM nierowny ARM i kazdy producent ma poniekad wlasna nieco inna wersje SoC ARM itd... To bez watpienia zabija cala arch. ARM w oczach tworcow MOS i przybliza bardziej do x86_64.

Jak rozumiem nie będziesz przekonywał że kolejek nie było.

kolejki byly, sa i zawsze beda, do czegos :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem