Komentowana treść: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi
[#91] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@gx, post #90

mini g4 to tez dzisiaj zabawka, nie ma co sie oszukiwac, ze to dzisiaj pelnowartosciowy komputer

Jak zwykle wszystko zależy od definicji. Tym razem od definicji wyrażenia „pełnowartościowy komputer”. Dla mnie PowerBook jest pełnowartościowy, Raspberry Pi nie.
[#92] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@gx, post #29

Do internetu, filmow, muzyki etc. styknie, a nawet do wielu gierek sieciowych ala Counter Strike, Quake itp.

Dla 99% userow styknie mocy.

buahahaha
AMR11 700MHz nawet w komórce nie starcza a co dopiero jako komputer osobisty 10 lat temu takich wolnych komputerów jeśli chodzi o procesor ciężko było kupić

taki SoC jest ok do przykładowo telewizora czyli jako wbudowany odtwarzacz plików MKV i pewnie do tego był przewidziany

generalnie to żaden ARM na tą chwilę nie nadaje się do domowego użytku. Płytę z IONem + Atomem albo jakimś wynalazkiem od AMD kupisz dużo taniej od jakiegokolwiek Cortexa-A9 a przeciweż ten ARM będzie sporo wolniejszy Sensu używania komputerów na tym nie ma żadnego. Takie R-Pi i podobne wynalazki są ok jako kontroler do kamery, do torrentów, mini serwer albo wbudować w monitor, przykleić do telewizora. Sam kupiłbym coś takiego ale mam jeszcze tańsze terminale na X86 które spełniają swoje zadania w zupełności... i mają XP

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2012 12:51:50 przez XoR
[#93] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@krashan_, post #91

Jak zwykle wszystko zależy od definicji.

Dokładnie! Ale każdy przecie musi mieć swoje zdanie i wypowiedzieć je na forum jakby to był niepodważalny dogmat... Szkoda, że niektórzy zapominają rozpocząć swoje wypowiedzi od "Dla mnie...".

Np. dla mnie C64 pest pełnowartościowym komputerem, a x86 z Windowsem jest bezwartościowe.
[#94] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@gx, post #90

Z tym noszeniem komputera w kieszeni to fantazjujesz, komputery kieszonkowe to były Palmy i PDA, dziś to gatunek wymierający wykończony przez telefony a dobity przez tablety.
Do A500 tak bezkrytycznie bym malinki nie porównywał, pięćsetka miała klawiaturę, myszkę i możliwość rozbudowy o kilka innych pożytecznych dodatków, malinka nie jest równie podatna na rozbudowę a już samo dołożenie niezbędnych dodatków jak klawiatury i mysz oznacza że przestaje być zestawem mieszczącym się w kieszeni.

Większość komputerów domowych to zabawki, tyle że malinka nie bardzo się kwalifikuje na bycie komputerem, ale nie martwił bym się, ciągle pojawiają się mniej lub bardziej konkurencyjne rozwiązania, znając panującą tendencję będą dążyć do osiągnięcia możliwości komputera.
[#95] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@XoR, post #92

generalnie to żaden ARM na tą chwilę nie nadaje się do domowego użytku. Płytę z IONem + Atomem albo jakimś wynalazkiem od AMD kupisz dużo taniej od jakiegokolwiek Cortexa-A9 a przeciweż ten ARM będzie sporo wolniejszy

A co robi się takiego na domowym komputerze czego nie uciągnie np. Tegra 3 (4 rdzenie po 1.5Ghz) albo coś jeszcze szybszego?

Tutaj masz porównanie ARM vs Atom vs Core Duo:
ARM On Ubuntu 12.04 LTS Battling Intel x86?
Jak widać wcale Atom nie musi być szybszy. Oczywiście są nowsze Atomy niż ten użyty w teście ale są też i mocniejsze ARMy.
[#96] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@krashan_, post #91

Dla mnie PowerBook jest pełnowartościowy, Raspberry Pi nie.

Dzisiaj zaden sprzet oparty na G4 nie jest pelnowartosciowym komputerem na biurko, moim zdaniem :)
[#97] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@RadoslawF, post #94

Większość komputerów domowych to zabawki, tyle że malinka nie bardzo się kwalifikuje na bycie komputerem

to zalezy, dla wielu osob majacych mniejsze wymagania co do wydajnosci samego procesora, ale wieksze co do wydajnosci w multimediach, taka mala malinka moze byc pelnowartosciowym komputerem. wszyscy oceniamy to subiektywnym okiem, co jest komputerem, a co tylko przystawka do czegos, nie nalezy odmawiac innym prawa nazywania malinki pelnowartosciowym komputerem skoro tak uwazaja :). Dla mnie malinka jest pelnowartosciowym komputerem, choc o bardzo malych mozliwosciach :).
[#98] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@gx, post #97

Przyznaj się że chcesz tak jak ja zrobić z niej playera do divixów, tyle że ja playera nie uważam za komputer. Były czasy że do bycia komputerem wystarczała klawiatura i magnetofon, potem potrzeba było klawiatury i flopa, potem do tych dwu doszła myszka a za jakiś czas twardy dysk.
Flopa można odpuścić, ale klawiatura, mysz i twardy dysk lub jego odpowiednik o porównywalnej pojemności, tego niestety w malince brakuje i o ile nie będę zaprzeczał że da się z tego zrobić wiele pożytecznych i specjalizowanych urządzeń to na komputer domowy bez tych dodatków zwyczajnie się nie nadaje. I nie zmieni tego że ktoś ją uważa za pełnowartościowy komputer.
[#99] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@XoR, post #92

10 lat temu takich wolnych komputerów jeśli chodzi o procesor ciężko było kupić

10 lat temu to tez GPU nie byly tak uzywane jak dzisiaj. tak naprawde to malo kiedy potrzeba dzisiaj duzej wydajnosci w samym procesorze. oczywiscie na x86 dzieje sie podobnie zob. sobie chocby SoC C60 (radeon) vs Atom (gma), ktory ma zdecydowanie lepsze GPU i wypada glownie dzieki temu lepiej...

Co do ARM'ow, to nadrabiaja tutaj wielkoscia i poborem pradu, oraz w pewnym sensie, innoscia. Mysle jednak, moim zdaniem OK, ze za jakis czas nawet najslabszy SoC ARM dla 99% userow korzystajacym z internetu i ogladajacym mat. multimedialne bedzie w zupelnosci wystarczal. Dzisiaj coraz czesciej scigamy sie juz tylko wirtualnie tj. w roznych coraz mniej zyciowych benczmarkach.

Gdyby ktos jednak chcial miec na chacie miniaturowe centrum obliczeniowo-przetwarzajace to kupi x86, a do tego dolozy jakas Tesle

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2012 19:58:50 przez gx
[#100] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@RadoslawF, post #98

Przyznaj się że chcesz tak jak ja zrobić z niej playera do divixów, tyle że ja playera nie uważam za komputer. Były czasy że do bycia komputerem wystarczała klawiatura i magnetofon, potem potrzeba było klawiatury i flopa, potem do tych dwu doszła myszka a za jakiś czas twardy dysk.

ale pewne dodatki tez z czasem odchodza, nie tylko przychodza, kiedys za pamiec masowa robil papier/karty z dziurkami :), kto to pamieta, potem tasma magnetyczna w roznej formie i postaci, przepadla globalnie, potem dyskietka, dzis zupelnie zbedna (moze poza Andrzejami grajacymi w SF z dyskietki na Natami), potem jakies ZIP itp., kto za tym teskni, potem twardy dysk, wiadomo jak dziala, dzisiaj powoli wypierany przez pamieci w postaci kart SD itp., pendrive itd. takze czytnik plyt CD/DVD.. przestaje byc juz niezbedny i niektorzy z tego ustrojstwa rezygnuja... np: na rzecz pendrive, ktory dzisiaj mozna wlozyc praktycznie we wszystko, nawet audiofilskie sprzeta maja coraz czesciej USB na pendrive zamiast klasycznego czytnika CD, ktory oczywiscie mozna nadal podlaczyc, bo to jeszcze taka tradycja...

A co bedzie jak ktos tutaj stwierdzi, ze pelnowartosciowy komputer musi miec dziurkarke kart i wtopa, nawet najnowszy PC tego wymogu juz nie spelnia :)...

Na razie to nic nie chce zrobic, kupuje, bo chce miec taka zabawke z czystej ciekawosci :).

Malinka ma 2xUSB, z hubem jeszcze wiecej, a dzis do USB podlaczamy wiekszosc urzadzen, obsluga wielu to bedzie jedynie kwestia sterownikow na ARM...

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2012 20:06:14 przez gx
[#101] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@RadoslawF, post #98

Zapomnialem dodac jeszcze jedna czesto pomijana zalete, otoz te ustrojstwa mniej sie grzeja i nie halasuja :)

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2012 20:48:11 przez gx
[#102] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@gx, post #100

Nie twierdzę że komputer musi mieć magnetofon lub czytnik kart perforowanych ale jakiś nośnik tzw. pamięci masowej powinien mieć, w przypadku malinki karta SD czy pendrive nie dorównuje twardym dyskom pojemnością a dysk sieciowy prędkością. Dysk zewnętrzny na USB nie nadaje się do ciągłej pracy i nie widzę możliwości czym można by go zastąpić.
[#103] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@gx, post #101

Akurat kolega przesadza w drugą stronę. Ta zaleta nie jest taka istotna jeśli chodzi o komputer domowy. Zresztą pecet też może być chłodzony pasywnie i zupełnie bezgłośny.
[#104] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@sando, post #103

Oczywiscie, tylko wtedy musimy liczyc sie ze zwiekszona masa i mimo wszystko zmniejszona wydajnoscia. Sam mam Pentium M 1.86Ghz w laptoku, ktory pracuje mi najczesciej na 800Mhz/0.7V (reguluje sobie skokowo jak mi sie podoba, wlacznie z napieciami tj. obnizam), a mimo to, wiatrak czasami zalacza sie i nie da sie nie wyczuc ciepla.
[#105] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@RadoslawF, post #102

w przypadku malinki karta SD czy pendrive nie dorównuje twardym dyskom pojemnością

nie dorownuje, jeszcze :). Oj przesadzasz z tym, ze do malinki nie mozna podlaczyc zew. HDD, mozna przez USB, tylko trzeba zapewnic dodatkowe zrodlo zasilania, mozna tez uzywac zew. HDD na wifi... Zgodnie z tym co napisali to zadziala kazde urzadzenie USB o ile jest sterownik i wystarczy 100mA na USB. Dyski zew. 2.5 potrzebuja wielokrotnie wiecej, a 3.5 to nawet na wiekszosci PC nie rusza bez dodatkowego zasilania...

Poza tym, nie dorownuja to nie oznacza automatycznie, ze juz nie wystarczaja.

Pendrajwy maja taka zalete, ze mozna nosic prawie jak dyskietki, a ceny 32GB sa dzisiaj dosc atrakcyjne dla kazdego, zeby mozna bylo dokupic sobie w miare potrzeb kolejne... do skladowania.

Generalnie wybor jest spory i nie ma co dramatyzowac.

Dysk zewnętrzny na USB nie nadaje się do ciągłej pracy i nie widzę możliwości czym można by go zastąpić.

A mi sie zdaje, ze 16/32GB karta SD wyzszej klasy wystarcza w zupelnosci dla tego sprzetu... oczywiscie miec lepiej wiecej niz mniej, ale niekoniecznie u wielu osob cokolwiek to juz zmienia. System nie zajmuje tam 20GB jak Win7 itp., a raptem kilkaset MB i programy tez sa zdecydowanie mniej rozepchane... Pewnie wielu ludziom wystarczy w ogole taka karta, nie kazdy trudni sie zbieractwem i magazynowaniem, tacy sa dzis juz w mniejszosci, skoro coraz wiecej jest w sieci od reki... Mi osobiscie wystarcza caly czas 80GB :), choc sklamalbym nie mowiac o paczce nagranych plyt DVD gdzie skladuje sobie glownie muzyke, najczesciej w kompresji bezstratnej...
[#106] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@sando, post #95

Za cenę tej płytki z ARMem złożę sobie spokojnie komputerek Mini-ITX na i3

Tegra 3 do komputera?
Najbliższe normalnemu komputerowi gdzie by to mogło się sprawdzić to Nettop
[#107] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@gx, post #104

Bo w laptopie jest zbyt mało miejsca i ciepło trzeba wyrzucać na zewnątrz - stąd wiatrak. W obudowie choćby mini itx jest tyle miejsca, że wystarczyłby sam radiator bez wiatraka, do tego jeszcze obudowa pomieściłaby dysk ssd i masz bezgłośny i mały domowy komputer.
[#108] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@XoR, post #106

Nie wiem skąd te śmiechy. Przecież nie piszę że to będzie maszyna do grania. Napisałeś bzdurę, że żaden ARM nie nadaje się do domowego użytku. Więc poprosiłem abyś napisał co robi się takiego na domowym komputerze czego nie uciągnie np. Tegra 3. Jak widzę pytanie naprawdę bardzo trudne zadałem bo odpowiedzi brak.
[#109] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@sando, post #107

do tego jeszcze obudowa pomieściłaby dysk ssd i masz bezgłośny i mały domowy komputer

ale nadal grzejacy sie i znacznie wiekszy mimo wszystko, pobierajacy wiecej pradu, tez drozszy, no chyba, ze da sie bardzo spowolnic :)

ps. niekoniecznie cichsze, niektore zasilacze wydobywaja z siebie cichy pisk ;)

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2012 22:33:16 przez gx
[#110] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@sando, post #108

Weź klika ostatnich gazet komputerowych, zobacz jakie programy dodają na płytkach a potem znajdź ich odpowiedniki na procesor ARM. Nie zapomnij się pochwalić ile znajdziesz.
No i nie zapominaj że tematem dyskusji nie jest Tegra3 a "wydajny" procesor taktowany całymi 700MHz.
[#111] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@RadoslawF, post #110

1. Pisząc o Tegrze 3 nie nawiązuję do procesora w malince tylko odpowiadam na tekst "generalnie to żaden ARM na tą chwilę nie nadaje się do domowego użytku"
2. Ilość oprogramowania w gazetkach nie ma nic wspólnego z wydajnością procesora.
[#112] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@sando, post #111

Nie zrozumiałeś to wyjaśniam, brak oprogramowania na ARM jakie jest na procesory Intela czy AMD i nie liczył bym specjalnie na zmianę tego, bo ARMy trafiają do zabawek takich jak telefony czy tablety.
I moc najnowszych ARMów nie pomoże bez wykorzystującego go oprogramowania.
[#113] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@sando, post #108

uciągnąć "uciągnie" ale jak to będzie działać? zobacz sobie porównania chociażby Tegry 3 a Cortex-A15 po których widać jakim szmelcem A9 jest... a przecież A15 to też żadna rakieta...

dużo lepszy dla Kowalskiego do netu będzie stary laptop z Pentium M niż taka Tegra 3 a minimalne optimum dzisiaj to Core 2 Duo ~2GHz

ARM nie ma nic do zaoferowania dla desktopów. Zresztą nie ma ARMu w desktopie z tego właśnie powodu a tu gdzie jest czyli Raspberry-Pi i podobne to nie jest desktop bo nikt tego poważnie używał nie będzie...

ps. A15 może się w desktopie pojawić ale zapewne szans nie będzie miał poza małą grupą osób którzy chcą "coś innego". Większość ludzi chce Windowsa a nawet jeśli Linuxa to takiego pełnosprawnego

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2012 23:59:59 przez XoR
[#114] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@RadoslawF, post #112

Wyjaśniasz oczywistości, a sam nie zrozumiałeś dyskusji. Lepiej przeczytaj to co napisał XoR. Pisał on o mocy procesora a nie o ilości oprogramowania (post nr 92), cytat poniżej:

"AMR11 700MHz nawet w komórce nie starcza a co dopiero jako komputer osobisty 10 lat temu takich wolnych komputerów jeśli chodzi o procesor ciężko było kupić
taki SoC jest ok do przykładowo telewizora czyli jako wbudowany odtwarzacz plików MKV i pewnie do tego był przewidziany
generalnie to żaden ARM na tą chwilę nie nadaje się do domowego użytku."

Tak więc podałem Tegrę 3 jako kontrprzykład który ma już moc wystarczającą do domowego użytku. Nic więcej. Dyskusja na temat ilości oprogramowania to już inna sprawa.
[#115] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@sando, post #114

On pisał o sprzęcie o którym dyskutujemy czyli procesorze w malince, tegry tam nie ma więc zmień przykład i przestań się upierać aby porównywać tegrę z komputerem, motywem wiodącym jest malinka i optymista który twierdzi że je procesor da radę jako zamiennik komputera domowego.
To tak jakby w dyskusji o maluchu przylazł średnio rozgarnięty i stwierdził że mercedes to plus tamto i od tego momentu rozmawiamy o mercedesie.
[#116] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@RadoslawF, post #115

Widzę, że kolega nie rozumie po polsku. Cytat: "generalnie to żaden ARM na tą chwilę nie nadaje się do domowego użytku" - to nie jest o procesorze z maliny tylko generalnie o procesorach ARM które są dostępne w chwili obecnej na rynku.

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2012 00:33:57 przez sando
[#117] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@XoR, post #113

Nie wiem o jakim porównaniu piszesz. Podałem Ci link do porównania jakiegoś 2-rdzeniowego ARMa 1.2Ghz (czyli słabszego od Tegry 3) do Atoma, Pentium M oraz Core Duo. Wnioski można sobie wysnuć z tego porównania samemu. Mój jest taki, że ARM właśnie osiągnął wydajność wystarczającą na słabszy komputer domowy. Bez fajerwerków, ale wystarczający do zwykłych zadań jakie przed domowym komputerem stoją.
[#118] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@gx, post #99

główny rynek komputerów dzisiaj to tzw. "stacjonarne laptopy". Zużycie prądu w tychże urządzeniach jest najmniej ważną sprawą bo mają względnie nie mulić i odpalać normalnego Windowsa. Możesz wierzyć lub nie ale ARM-a nikt w tychże laptopach nie chce

w mikro komputerowym świecie też nikt nie chce ARM-a oprócz paru popaprańców uważającuych X86 za zUo i może jeszcze firm zajmujących się produkcją ARMów. Normali ludzie chca takie coś
[#119] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@sando, post #117

to jest poziom niższy od Atoma. Może wystarczy a może nie, jednak skoro większość ludzi twierdzi że Atom muli to raczej nie starczy...

jak wyjdzie kontretnie Cortex A15 to pewnie nie będę pisał takich nieprzychylnych tekstów o ARM bo i skok wydajności ma być konkretny. A narazie ARM razem z Tegrą 3 to muł ok, racja
[#120] Re: AROS Broadway X obsługuje Rasberry Pi

@XoR, post #119

to jest poziom niższy od Atoma

To też zależy od jakiego Atoma. Ja bym powiedział, że to ten sam poziom. Od Atoma który był w teście który podlinkowałem jest dużo lepszy. Od Atoma D525 którego mam w netbooku i który jest bardzo mocnym Atomem może będzie słabszy. Niestety jest mało testów które porównują ARM z x86 więc ciężko precyzyjnie stwierdzić.

Może wystarczy a może nie, jednak skoro większość ludzi twierdzi że Atom muli to raczej nie starczy...

Zazwyczaj to nie Atom muli tylko bzdety zainstalowane na dysku. Większość ludzi nawet nie wie, że razem z systemem uruchamia się niepotrzebne oprogramowanie dodawane gratis przez producenta oraz inne "wartościowe" programy które sami zainstalowali (jak choćby ciężkie GG które można by zamienić na coś lżejszego). Większość ludzi z czasem każdy komputer potrafi zmulić.

No, ale ok. Tak podsumowując. Dla mnie ARM osiągnął poziom Atoma i jest to już dla mnie całkiem przyzwoity rezultat (z Atoma jestem zadowolony). Dla Ciebie Atom to muł więc automatycznie ARM to też muł.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem