Komentowana treść: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000
[#61] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000

@gorzyga, post #58

Dzwiek na plycie dziala jak najbardziej, a jak nie dziala to dlatego ze w koncowej partii produkcyjnej po prostu go nie bylo.
Przy AmigaOS 4.0 tez nie mialem kontrolera i jakos dysk HD dzialal.
Jak chcesz to moge ponazekac na Pega II ktory ma rowniez pare mniej czy bardziej denerwujacych bledow konstrukcyjnych.
[#62] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000

@TomK, post #61

Jak chcesz to moge ponazekac na Pega II ktory ma rowniez pare mniej czy bardziej denerwujacych bledow konstrukcyjnych.

Owszem, możesz. Ale w ten sposób nie dowiedziesz tego, że w A1 ich nie było.
[#63] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000

@TomK, post #61

To nie tak z tym dźwiękiem. Na samym początku developerzy od linuksa narobili paniki i przestano ten układ montować. Większość płyt nie ma tego układu na płycie, a nie że ostatnie sztuki nie miały montowane. Jest prawdą, że ostatecznie okazało się że układ działa i nawet powstały jakieś sterowniki. Ale to było całkiem później. Podobnie z dyskiem - on będzie ci działał ale będziesz mieć dużo błędów. Teraz jest dobrze, ale tak nie było. Dobieranie pamięci - to też nie jest normalne, nawet te nieszczęsne gniazda na płycie nie mają normalnej oprawy (są gołe).
Podstawowa kwestia - po co byłyby robione fixy gdyby były niepotrzebne?
Z pozytywów to muszę przyznać że dopiero SAM 460 dogoniła ją wydajnościowo co po tylu latach świadczy - no właśnie o czym? Że pierwotna konstrukcja jest tak świetna? Raczej że rozwój sprzętu jest tak powolny.
"Odbrązowianie" tego nieudanego komputera ma taki sam sens jak wygrzebywanie jego błędów po latach. Pod newsem o najnowszym modelu. Zupełnie niepotrzebne.
[#64] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000

@adam_mierzwa, post #63

"Odbrązowianie" tego nieudanego komputera ma taki sam sens jak wygrzebywanie jego błędów po latach. Pod newsem o najnowszym modelu. Zupełnie niepotrzebne.

Zgadzam się. To coś jak pisanie pod newsem o MorphOS-ie 3.0 o błędzie w obrazie płyty 1.4.5 dla klasyka sprzed 7 lat.
[#65] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#66] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000

@Sventevith, post #65

W ten sposób (łatanie błędów konstrukcyjnych płyty drucikami) kultywują wieloletnią tradycję Commodore, mam pod ręką płytę od A1200 rev. 1D.1 z drucikiem dolutowanym fabrycznie, jak nic na dowód że jest to płyta od prawdziwej Amigi.
[#67] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000

@RadoslawF, post #66

aczkolwiek fabrycznie ;)
[#68] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000

@RadoslawF, post #66

Moja plyta a nawet dwie 1D4 tez mialy fabryczny drucik.
[#69] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000

@adam_mierzwa, post #63

Nie wiem czy wiekszosc ale ok masz racje "wiekszosc" Ty to wiesz.
Co do bledow na dysku to wierutna bzdura uzywalem wbudowanego kontrolera pod AOS 4.0 rozpakowalem kilkaset archiwuw zapisanych na dysku i nic zadnych bledow.. ale "Ty wiesz".
A za to na partycji Mosowej po Pegiem mam na 100 procent bledy, archiwa i duze pliki maja bledy CRC i co? Program do naprawy partycji pod Mosem radosnie twierdzi ze na partycji nie ma zadnych bledow. Zaiste wspaniale dopracowany system co nawet nie potrafi naprawic bledow w podstawowym systemie plikow. Bo chyba SFS jest podstawowym systemem dla Mosa? Mosa 3.0 jeszcze nie sprawdzalem bo nie mam czasu zainstalowac.
Wiesz mam 5 DDR-ow dla Pega i tylko jeden dziala prawidlowo zaiste wspaniale dopracowana plyta a moze ja mam takiego pecha?
Aaaa to slynne brak oprawy gniazd. A wiesz ze w Pegu poszli na "maksa" i nawet piny dla podpiecia diod resetu itp sa w "oprawie". A wiesz ze Peg ma nietypowe podlaczenie dla USB tylko jedno i jak to podlaczyc jak w obudowie jest "kostka" na dwa USB? To samo tyczy sie reszty podlaczen diod resetu itp? Jak sa na trzy piny to bez "amigowego" rzezbienia sie nie obejdzie.
I tylko czemu o tym nie wiesz? Czemu nikt o tym nie pisal? Bo te niedorobki w sprzecie krory sie mialo nie przeszkadzalo a brak "obudowy" w sprzecie ktorego sie nie mialo (a moze sie slinilo do niego) to juz tak? Bo moze Mosa sie tu kocha a AOSa nie?

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2012 00:54:59 przez TomK
[#70] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000

@TomK, post #69

A za to na partycji Mosowej po Pegiem mam na 100 procent bledy, archiwa i duze pliki maja bledy CRC i co?

Za to u mnie w ciągu 7 lat używania Pegasosa nie wystąpił ani jeden błąd na dysku. I co? .

Wiesz mam 5 DDR-ow dla Pega i tylko jeden dziala prawidlowo zaiste wspaniale dopracowana plyta a moze ja mam takiego pecha?

Tak, masz pecha. Przetestowałem w Pegasosie II ponad 40 różnych pamięci, z czego nie działały dwie, z czego jedna była całkowicie zwalona, bo nie poszła również w pececie.
[#71] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000

@TomK, post #69

Coz, bledy crc sa wina zepewn kabla, nalezy stosowac 80 zylowe, inaczej beda problemy.
Jezeli masz pega 1 z jednym aprilem albo bez niego to nie dziwie sie.
Peg1 jak i a1 mialy znany problem z Articia S.
Jezeli chodzi o gniazda to nie wiem, mialem je ladnie podlaczone, a wiec sie dalo.
To nie byly niedorobki sprzetu, to byl standard bplan-u.
[#72] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000

@TomK, post #69

"Hasło "Ty to wiesz" nie jest żadnym argumentem. Ta zasada działa w obie strony - mogę napisać ci tak samo i nic to nie znaczy. Błędy na dysku przy zapisie są faktem - dlatego ludzie kupowali kontrolery. Feler w Articia S jest faktem - dlatego były fixy na płycie. Nie dyskutujesz ze mną tylko z faktami.
Nie miałeś błędów przy rozpakowywaniu - super. A ja miałem przy zapisie gdy jednocześnie korzystałem z internetu. To nie są moje wymyślone problemy, ani nawet dotyczące konkretnego egzemplarza - do dziś istnieją strony na których możesz o tym poczytać.
Na temat MorphOSa sie nie wypowiadam, gdyż nie widziałem tego systemu nigdy na żywca. Ale jak już wspominasz o systemach plików i błędach to najnowszy system dla AmigaOS czyli JxFS również nie posiada narzędzia do naprawy plików.

Na temat Pegasosa.
A wiesz ze w Pegu poszli na "maksa" i nawet piny dla podpiecia diod resetu itp sa w "oprawie". A wiesz ze Peg ma nietypowe podlaczenie dla USB tylko jedno i jak to podlaczyc jak w obudowie jest "kostka" na dwa USB? To samo tyczy sie reszty podlaczen diod resetu itp? Jak sa na trzy piny to bez "amigowego" rzezbienia sie nie obejdzie.
I tylko czemu o tym nie wiesz?

To jest bardzo proste. Nie mam tego komputera i nie interesuję się nim. Nie neguję tego co napisałeś o Pegasosie. Zapewne jako użytkownik tego komputera wiesz lepiej. Tylko dlaczego się z nim męczysz? Przecież nie ma przymusu używania.
I tylko czemu o tym nie wiesz? Czemu nikt o tym nie pisal?
Widzisz, w przeciwieństwie do tych osób ja piszę o błędach komputera który posiadam i używam. Korzystam z AmigaOS 4.1 na AmigaOne XE świadom braków i tego systemu i komputera. I potrafię z tym żyć, i cieszyć się swoim hobby, bez zakłamywania błędów z przeszłości i bez atakowania kogoś.
Bo moze Mosa sie tu kocha a AOSa nie?
Możliwe. Dla mnie to nie jest powód żeby kłócić się czy przejmować docinkami osób które nie znam czyli dla mnie anonimowych.
[#73] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000

@adam_mierzwa, post #72

Jak czytam Twoje wyważone odpowiedzi to naprawdę mam ochotę zapoznać się z AOS 4.x. Oby jak najwięcej takich wypowiedzi po obu stronach (z Arosem po trzech ;) ). W sumie ciągle wraca jedna myśl co by było gdyby wszyscy pracowali nad jednym systemem, a tak raz jest lepiej tu, innym razem tam.

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2012 12:07:10 przez Ender
[#74] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000

@Ender, post #73

Jak czytam Twoje wyważone odpowiedzi to naprawdę mam ochotę zapoznać się z AOS 4.x. splat . Te niosący kaganek - jaki ma związek wypowiedz kogokolwiek z chęcią poklikania w boingi, bo nie rozumiem.
[#75] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000

@fazior, post #74

Ano taki, że to co napiszę Adam na temat AOS 4.x wydaje mi się obiektywną prawdą i z czystej ciekawości poużywałbym tego systemu gdybym miał taką okazję. Zwróć uwagę, że niektóre posty (ich merytoryka, jakość) potrafią zniechęcić nawet fanów (ostatnio Logan wypiął się na wszystko), a mało które starają się wykazać obiektywną prawdę. Są takie (po obu stronach), ale jest ich niestety nieporównywalnie mniej niż "głupiego szczekania na sąsiada". Mnie to naprawdę wkurza.
[#76] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000

@krashan_, post #70

Za to u mnie w ciągu 7 lat używania Pegasosa nie wystąpił ani jeden błąd na dysku. I co

Nie zrozumiales. Chodzi o to ze program do naprawy ich nie widzi i twierdzi ze jest ok. To jest problem.
[#77] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000

@adam_mierzwa, post #72

Ale bledy z zapisem zostaly usuniete juz w 4.0 a nie 4.1 jak zasugerowales. Bodajze byly tylko w wersji prelease.
System JXFS nie jezt zalecany jako podstawowy. A ze rak narzedzi do niego to juz pisalem o tym na Execu chyba z rok temu w jakims watku.
[#78] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000

@AmiChris, post #71

Jezeli chodzi o gniazda to nie wiem, mialem je ladnie podlaczone, a wiec sie dalo.
To nie byly niedorobki sprzetu, to byl standard bplan-u.

Widocznie males wieze gdzie kable mialy koncowki pojedyncze a nie kostki. Ja dziekuje za "standard" ktory jest niezgodny z polowa wiez na rynku. Znajdz mi jakakolwiek plyte do PC z takim "standardem" jak Bplanu. Byla to po prostu wtopa i tyle.

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2012 00:32:24 przez TomK
[#79] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000

@Ender, post #75

Nadal nie rozumiem. Adam pisze o AłanXE, o jej felerach. Ja nie mogę np. "obiektywnej prawdy" o pegu2 napisać, bo mi działa od 2005 bodaj i to przekręcony o jakieś bez mała 300 Mhz i nigdy z nim problemu nie miałem. Wszędzie znajdą się pokrzywione ludki, ale żeby pod kątem skrzywienia patałachów pyszczących na forach oceniać system operacyjny? Dziwne to mocno.
[#80] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000

@TomK, post #69

Widać masz pecha, albo dwie lewe łapy, albo...coś
[#81] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000

@TomK, post #76

Chodzi o to ze program do naprawy ich nie widzi i twierdzi ze jest ok. To jest problem.

W takiej sytuacji sugeruję zrobienie kopii danych i sformatowanie tych partycji (pełny format z weryfikacją).
[#82] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000
Cały OT przeniesiony do działu Rzeźnia.
[#83] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000
W wątku na forum AW.net Trevor napisał, że ostatnio firma Varisys miała pewne "logistyczne opóźnienia" związane ze wzrostem ceny procesora PA-SEMI o prawie 100%. Nie odbije się to jednak na cenie komputera dla końcowego użytkownika, gdyż A-EON oraz Varisys zdecydowali się ponieść te koszty.

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2012 17:14:26 przez mailman
[#84] Re: Trwa produkcja komponentów drugiej partii AmigaOne X1000

@mailman, post #83

100 % to trochę dużo ciekawe jak to się odbije na kolejnej partii.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem