Komentowana treść: SamFlex Core
[#31] Re: SamFlex Core

@mailman, post #30

Dziwna sprawa. Dziś rano pod linkiem dla ver. 733 widniala cena 599, jednak w sklepie A-Cube podano cenę, taką którą podał mailman, 699, wraz z info , że Amiga Os 4.1 z wszystkimi updateami jest preinstalowany.
Teraz ogłoszenie jest zmienione, o brak Aos 4 i tym samym cene wynoszaca obecnie 599. Ciekawe ............
[#32] Re: SamFlex Core

@michalmarek77, post #31

Czyli nie tylko ja miałem zwidy poranne. Cena na głównej była taka, którą podałeś, gdy wszedłem głębiej. Podobnie było z dołączonym OS4.
[#33] Re: SamFlex Core

@michalmarek77, post #25

Generalnie, patrząc na oferty sprzętu dla fanów Aos 4xx narzuca mi się takie spostrzeżenie.
Wiecie co jest największą życiową tragedią ? Bycie fanem Aos 4.xx ..............

Jako amigowiec z dwudziestoletnim stażem powiem Ci jedno, amigowanie to nie zabawa dla biedaków. Przy czym akurat w przypadku AmigaOS 4 jest w miarę tanio. Przykład z życia wzięty, swoją Amigę One XE sprzedałem za cenę mniej więcej taką jak cena omawianej Flex Core, kupił ją ode mnie człowiek który właśnie sprzedał A3000. ja stwierdził po sprzedaży staruszka i zakupie mojej A1 zostało mu jeszcze sporo reszty. Takie są realia.
[#34] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#35] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#36] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#37] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#38] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#39] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#40] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#41] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#42] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#43] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#44] Re: SamFlex Core

@Mufa, post #33

Zgadzam się z Tobą w 100 %. Jesteśmy "uprzywilejowani, wyróżnieni". To zaszczyt być wielbicielami najdroższego sprzętu do domowego komputerowania. Obserwując rynek UK widzę tu jak ogłupione społeczeństwo kupuje ciągle nowe i nowe. Tu nawet recykling się opłaca. Dziś był kolega który pracował przy wypakowywaniu z opakowań nowych części do maszyn (łożyska itp.), oczywiście szło do do złomowania, a jemu żal dupę ściskał bo a allegro by miał roczną pensję za te rupiecie.

Podobnie jest z rynkiem komputerów,(jak ja zawoziłem elektronikę to do dziś mam palpitację jak w kontenerze widziałem ze 20 kompów wrzuconych tam z wysokości 3 metrów). Dla wielu ludzi ta konfiguracja w zupełności wystarczy. Czy od razu ludzie będą oglądać FullHD na tym flexie ?

Sprawdzałem na ebayu, moja konfiguracja amigi 1200 pójdzie spokojnie za 499 ft. Więc warto się pośmiać ze starych pececiarzy którzy uczestniczyli w wyścigu szczurów. Dozowano im sprzęt co 33 mhz i dalej tak doją krówkę.

Logiczne że do FullHD to mam 2 blaszaki.
Złożyłem sobie fajnego takiego maxa, czyli Athlon XP3200+, 2x1gb/400, Radeon 9800Pro-128MB,asus a7v-mx400, 600watt zasiłka (radeon spalił 2 zasiłki 400watt). Ten złomek mieli wszystko pos XP legal (acera puszka hehe...)OK

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2012 22:44:54 przez Wojox
[#45] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#46] Re: SamFlex Core

@XoR, post #17

Ja nie rozumiem, czego jak pojawia się jakaś informacją o AOS4 to mamy pełno postów jak to "amigowcy są robieni w jajo". Przecież nikt Wam nie każe kupować tych komputerów (ani nie posiadacie) więc o co wojna ? Lepiej by było jakby AOS4 nie był rozwijany i nic nie było robione ? Jak mnie nie stać na Lotusa, to nie trąbię pod każdą informacją o nim, że jest za drogi i że więcej osób wejdzie do 100x tańszego Citroena Berlingo (którego mam bo niby nie chcę Lotusa). Ludzie mniej jadu, że ktoś coś jeszcze nowego robi w Amigach. Chyba największy żal niektórzy mają, że tego AOS4 nie da się spiracić i odpalić z obsługą wszystkich peryferiów na starym maku lub najlepiej na PC za flaszkę. Wtedy to byłoby amigowanie pełną gębą rodem z lat 90-tych. Mielibyśmy wtedy stadko zwolenników AOS4... Smutne...
[#47] Re: SamFlex Core

@posylus, post #46

Były, są i będą marudy na tym naszym świecie ;) Bo zamiast się zabrać za robotę, to wiecznie narzekają, bo to, bo tam to :D Niektórzy mają już to we krwi, a często wyssanej z mleka matki ;)
[#48] Re: SamFlex Core

@parallax, post #47

Szkoda, że te marudy nie zobaczą Twojej wypowiedzi. Może dałaby im do myślenia
[#49] Re: SamFlex Core

@posylus, post #46

Forum jest do dyskutowania i jak to w dyskusji jedni chwalą a inni krytykują, dlaczego chcesz to prawo odebrać wybranej przez siebie grupie ?

Pozdrawiam
[#50] Re: SamFlex Core

@KingJulian, post #48

No ale zawsze jakaś tam przeczytała ;)
[#51] Re: SamFlex Core

@RadoslawF, post #49

A chwal se! A krytykuj se! Ale nie marudź ;)
[#52] Re: SamFlex Core

@RadoslawF, post #49

Forum jest do dyskutowania

Ciekawe, że to "dyskutowanie" związane jest z płakaniem jakie te "nowe amigi" są słabe/drogie/nie dzisiejsze (niepotrzebne skreślić). I oczywiście nie może zabraknąć informacji jak to lepiej jednak używać MOS-a na starym, super szybkim maczku, mimo, że w news nie ma nawet grama info o mos-ie.

dlaczego chcesz to prawo odebrać wybranej przez siebie grupie

Ja niczego nikomu nie odbieram, tylko od jakiegoś czasu (w sumie niezbyt długiego) jestem na ppa i zawsze, podkreślam to zawsze jak pada info o AOS4 to jest to samo. Nie mam tego sprzętu (bo zwyczajnie nie mam na to kasy) więc uważam że jestem neutralny, ale nigdy nie zauważyłem pod news o MOS-ie aby zwolennicy AOS4 tak napastliwie atakowali błękitną stronę... Dlatego napisałem, że wynika to chyba z ... zawiści, czy jak? Kurczę nie wiem. Powtarzam, to że mnie nie stać na Lotusa nie znaczy, że wszędzie będę pisał jaki to bezsensowny zakup i że lepiej mieć Berlingo... Ot co.

Jako posiadacz tylko (chociaż dla mnie to aż) klasyka z zainteresowaniem czytam nowe informacje zarówno o MOS jak i AOS4. Uważam, że dopóki obie firmy będą szły do przodu, choćby powoli, dopóty duch Amigi będzie trwał.
[#53] Re: SamFlex Core

@posylus, post #46

no ba, oczywiście że lepiej by było jakby AmigaOS chodził na starym Maku bo jest i tani i dobry

w ogóle cała ta umowa z A-Eon i wspieranie jakichś nieżyciowych komputerów od samego początku było ostro poronione. Gdyby AmigaOS os samego początku był rozwijany jako alternatywny system na Maki z prockiem PowerPC to zupełnie inaczej wyglądałaby jego baza użytkowników i była by obecnie znacznie większa niż AOS3.x, AOS4.x, MOS i AROS razem wzięte

komputery o mocy kilkuletnich komórek za cenę 550-600 euro powodują że jest bida jeśli chodzi o software. Podział środowiska na 3 obozy też się do tego dokłada...

Hyperion i jego decyzje zadały śmiertelny cios Amidze. Mam prawo na tych debili narzekać ile mi się żywnie podoba
[#54] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#55] Re: SamFlex Core
Jak zauważyłeś "niektórym", użytkownicy AmigaOS nie są klonami i tak samo są między nami różnice w niektórych kwestiach.
albo raczej (ciekawe!) za byle podrobka etykietki

Nie wiem czemu to wraca jak bumerang, jeżeli ktoś chce używać rozwijanego AmigaOS na nowym sprzęcie - to czy to jest "half-sticker" jest sprawą drugorzędną. Ten argument poległ w momencie wypuszczenia Amig przez Commodore USA. Jakoś "miłośnicy naklejek" się nie przesiedli, więc chodzi o pewną ideę czy po prostu własne hobby a nie gonienie za naklejką.
tymczasem ja pamietam amige jako uzyteczne narzedzie w ktore zainwestowalem bo nie stac mnie bylo na inny komputer o podobnych wlasciwosciach, i tak ja polubilem

Tez mam nadzieję że to jakiś etap przejściowy wszystko i komputerki typu SAM będą coraz mocniejsze i coraz tańsze, a przede wszystkim gdzieś po drodze nie zagubi się to co istotne. Jako użytkownik AmigaOS 4.1 zapewniam cię że rozwój systemu to nie tylko zwiększanie funkcjonalności (poprzez dodawanie nowych rozwiązań) ale i dbanie o kompatybilność wsteczną.
[#56] Re: SamFlex Core
Posty nie dotyczące tematu, a będące dalszym ciągiem brednioserialu "co jest prawdziwą Amigą/moja definicja Amigi" zostały przeniesione tutaj.
[#57] Re: SamFlex Core
W tym kraju żeby być skomplikowanym, wystarczy mieć płytę Myslowitz ;).

Komputery może i fajne, PPC też jest fajne, ale to wszystko jest wyjątkowo drogie. Powoli powstaje port Haiku na Sam460ex( równolegle ppc i arm, ale x86 to priorytet), ciekawe jak to będzie działać.

http://www.freelists.org/post/haiku-development/Porting-Haiku-to-a-current-PowerPC-hardware,8 - więcej jak 100$ nie dam.
[#58] Re: SamFlex Core

@michal_zukowski, post #3

Stara karta graficzna pokazuje, że raczej nie ma co liczyć na nowe 3D w OS4 w najbliższej przyszłości.

Właśnie doczytałem na blogu Trevora że testowane są sterowniki do Radeonów z serii 7. Jak również w Amigakit już są sprzedawane karty HD6570 PCI-E 1GB "Compatible with new Radeon HD Driver". Chyba (ACube) poszli na całość w kategorii "jak najmniejszy koszt" ale widoki na przyszłość nie są złe.
[#59] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#60] Re: SamFlex Core

@XoR, post #27

Tygodniowy ban za przekleństwa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem