Komentowana treść: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?
[#61] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@parallax, post #60

chciałbyś.....
[#62] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Mufa, post #54

Cena jest tutaj drugorzędna, kto chce to odłoży i kupi, w końcu kompa w amigowych realiach kupuje się na 5 - 10 lat, więc koszty się amortyzują.

Sam zauważasz, że kto chce amigowego sprzętu, ten go kupi. Czyli można założyć, że będzie tak, niezależnie od tego czy port na makówki będzie czy nie. Po co ograniczać sobie pole działania? Ekspansja to jedyna możliwość uniknięcia bankructwa przez Hyperion. Oni swój system sprzedają tylko raz, a później już tylko robią darmowe updejty. Gdzie tu interes? Interes jest tylko po stronie ACube i A-EON`u ale jak pokazuje doświadczenie, te działania ledwie podtrzymują zainteresowanie wśród istniejących użytkowników, a nie zyskują nowych (czyt. powracających). Port na makówki, zrobię odważne założenie, dałby kilkudziesięciu nowych użytkowników praktycznie z dnia na dzień, a w dłuższej perspektywie pewnie kilkuset. Biorąc pod uwagę cenę systemu, to sporo $$$ dla tak małej firmy jak Hyperion.
[#63] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Mufa, post #40

Nie porównuj najpopularniejszego systemu desktop do hobby os jakim jest OS4. Jak ktoś zarzuca, słabość OS4 w stosunku do Windowsa to bronisz go mówiąc, że Hyperion to nie M$. Bądź konsekwentny. MacPPC zwęszył by bazę userów drastycznie, ale celem Hyperionu nie jest robienie porządnego systemu spełniającego oczekiwania użytkowników tylko jak najprostsze wydojenie fanów osiągając jak największą marżę. Wysoka marża to mało pracy duża cena.
Stąd taka a nie inna polityka H$.
[#64] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Mufa, post #44

I co z tego, że OS4 jest na nowszym troszeczkę sprzęcie skoro:
1) Nowszy sprzęt za $$$$$ jest wolniejszy od starego z 2006 swoją drogą PA6T to z którego jest roku ??
2) Nie potrafi obsłużyć starszego sprzętu na którym działa i nie ma sterowników 3d zapowiadanych od premiery OS4 ? Ile to już lat 10 ?
3) Nie potrafi wykorzystać tego hiper nowoczesnego X1000. Jaki soft korzysta z Xeny i jakie jest wsparcie dla tego układu ?
4) Hyperion wykazuje się rozsądkiem dojąc kasę, czego o dojonych już powiedzieć nie można.
Rozsądkiem w innych kwestiach się nie wykazywał. Na pewno w kwestii sprzętu o rozsądku nie może być mowy. Ile to było zapowiedzi sprzętu który się nie ukazał: Troiki, karty do A1200/A4000 i jak widać Notebooke też wpisuje się w tą tradycję. Podali informację o pracach nad sprzętem Notebookiem i co nagle w trakcie prac policzyli że im się to nie opłaca ? Brak rozsądku lub kłamstwo innej możliwości nie ma ... Pomijam fakt, że to liczenie trochę im zajęło
5) Słowo rozwój w przypadku OS4 troszkę brzmi jak oksymoron. Przez 10 lat próbują spełnić obietnice które kiedyś złożyli i do dziś się nie udało.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2013 14:00:49 przez Sventevith
[#65] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@wali7, post #59

Wali, dla Mufy ważne jest to, że np taka X1000 ma nowsze pamięci, PCI-E zamiast AGP itp itd, nie przyjmuje jednak do wiadomości że ten starszy technologicznie sprzęt, jakim jest G5 zmiata X1000. Dla niego liczą się suche porównania, ja wolę porównywać w praktyce.
[#66] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@pampers, post #65

Miejmy nadzieję że i G5 z PCI-E i DDR2 będą kiedyś obsługiwane przez MOS - Quad 2.5GHz z fabrycznym wodnym chłodzeniem... mniam.
[#67] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@pampers, post #65

A więc czekamy aż zrobisz testy na Amidze X1000 pomysł
[#68] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@pampers, post #65

No ja też wolę konkrety zamiast sfabrykowanych wykresów. Niestety konkrety ciężko jest z herrmetycznego niebieskiego światka wyciągnąć. Np. przyznam się bez bicia że o najbardziej Was kompromitującej tajemnicy, czyli skopanym stosie TCP/IP w tym "lepszym systemie" nie wiedziałem. A przecież internet to to dzisiaj taka podstawa jak w latach 80-tych obsługa myszy. Entuzjastyczne obwieszczenie w połowie 2013r wytłuszczonym czerwonym drukiem tekstu że na łączu 10MBit net działa z prędkością 10MBIt, traktuję równie humorystycznie jak gdyby ktoś w latach 80-tych powiedział "od 10 lat mamy sterownik myszki, ale wreszcie udalo nam sie doprowadzić do tego że użytkownik widzi poruszający się wskaźnik na ekranie".

Niemniej nieopatrznie coś tam się Wam wymknie, jak np. prędkośc działania MDK pod DosBoxem i to jest własnie dla mnie konkret a nie słupki z Deluxe Painta.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2013 14:43:19 przez Mufa
[#69] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Katias, post #62

Jakiś czas temu poważnie myślałem nad zakupem Maca mini, żeby pobawić się na nim MorphOS, ale w końcu doszedłem do wniosku, że nie za bardzo mi się chce... Jeżeli mógłbym na tym samym sprzęcie zainstalować i wypróbować wersję demo AmigaOS4 to na bank bym go kupił. Fajnie by było mieć tanią i małą maszynkę, na której można by było używać AmigaOS i MorphOS.

BTW, może warto zrobić zrzutę i kupić koledze Mufa (lub mu pożyczyć) najmocniejszego obsługiwanego przez MorphOS Maca G5? Jako, że uważa się za osobę wygłaszającą merytoryczne opinie, testy porównawcze zrobiłby uczciwie, co nie? Sam jestem ciekaw jak wyszło by porządne, bogate porównanie wydajnościowe obu sprzętów i zainstalowanych na nich systemów.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2013 14:49:43 przez gorzyga
[#70] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Mufa, post #68

Sfabrykowane? Dobre, dobre :) Niestety jak prosiłem Cię w innym wątku o porzucenie animozji i konkretne benchmarki to mnie olałeś, w sumie się nie dziwię - nie miał byś pola do fabrykowania.
[#71] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Mufa, post #68

Np. przyznam się bez bicia że o najbardziej Was kompromitującej tajemnicy, czyli skopanym stosie TCP/IP w tym "lepszym systemie" nie wiedziałem.

Przyganiał kocioł garnkowi.. Na Sam440 net aby zadziałał trzeba było nie lada wyczynu, sam widziałem jak to działa. Btw - jak tam działa wbudowana sieciówka w X1000, wyciąga z łącza 100% prędkości (oczywiście mam na myśli OS4 a nie linuxa)?
[#72] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@pampers, post #70

Kiedyś pisał na PPA że ma cię w ignorowanych (tam jeszcze kilka nicków innych było), może do dziś nie czyta twoich postów.
[#73] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Katias, post #62

Port na makówki, zrobię odważne założenie, dałby kilkudziesięciu nowych użytkowników praktycznie z dnia na dzień, a w dłuższej perspektywie pewnie kilkuset. Biorąc pod uwagę cenę systemu, to sporo $$$ dla tak małej firmy jak Hyperion.

Myślę że taki sam przyrost dałby komputer mniej wydajny niż G5, i droższy, ale nowy i dający możliwość instalacji trzech systemów: AmigaOS, MorphOS, AROS.

Netbook mógł być próbą wyjścia współcześnie - w erze urządzeń mobilnych i internetu - do każdego. Oryginalny netbok Lime był sprzedawany z Ubuntu, niestety amigowe systemy mają w stosunku do niego spore braki.
Taki netbook z AmigaOS to mógłby być ciekawy gadżet, ale nędzna specyfikacja i odwieczny problem z pisaniem sterowników położyły projekt. Cena na tym poziomie jest nieakceptowalna, byłby to produkt dla nikogo (brak nabywców).
Prawdopodobnie netbook dla amigowców nigdy się nie ukaże - nie ma istniejących konstrukcji z PPC. To musiałoby być coś na ARM oparte .
[#74] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Mufa, post #44

Technologicznie zatrzymali się więc w okolicach 2006 roku i z każdym kolejnym rokiem będą tylko bardziej zacofani.

Cały problem polega na tym, że wydajnościowo i tak są "bliżej" roku 2013 niż użytkownicy SAMów, a nawet X1000.
Dzięki czemu mamy dziś wsparcie dla kart pod PCI-E, pamięci DDR2, HDAudio itd. System musi się rozwijać, a nic tak nie pomaga w rozwoju jak rozwojowy sprzęt.

To po kolei:
PCI-E: do dobrej karty graficznej przydaje się dobry proc. Mało zadań jest takich, że karty nie trzeba "karmić", albo wspomagać w pewnych operacjach. Wydajnego proca X1000 nie ma i to jest jej wąskie gardło. Pomijając to w jakim stanie są sterowniki.
DDR2: wiesz dlaczego wprowadzono DDR2? Z powodu "fajnego" zjawiska fizycznego jak linia długa. Wcale nie są wydajniejsze(wyższe taktowania, ale większe opóźnienia), a ilość obsługiwanego ramu w "post-amigowych" systemach praktycznie uniemożliwia napotkanie się na problem linii długiej.
HDAudio - to jest niewątpliwa zaleta, ale biorąc pod uwagę, że można używać zewnętrznych kart to żaden z tego killer feature.

Żadna firma na świecie (już nie chodzi tylko Windowsa 8 ) nie wydaje systemów operacyjnych nakierowanych wyłącznie na jakiś stary nieprodukowany 10-letni sprzęt.

Procesory zgodne z 486/586/8052 są produkowane do dzisiaj, wiele urządzeń przemysłowych na tym pracuje.
Wiem, że większość ludzi o tym nie wie. Tak samo jak o MOSie i AOS4ie...

System musi się rozwijać, a nic tak nie pomaga w rozwoju jak rozwojowy sprzęt.

Skąd to wytrzasnąłeś?
Pomijając fakt, że żadna ze stron nie ma rozwojowego sprzętu jak na razie...

Nie masz przypadkiem przecieków, czy ACube nie planuje SAM460 z lepszym procesorem? Gdyby taka się ukazała i będą na niej dostępne 3 systemy (2 już są) to przyznam, że rozważę na serio zakup tej płyty.

Fajnie by było. Mała, niegrzejąca się płytka z SATA (ale sensowny kontroler - w końcu mamy czasy SSD...) i prockiem o wydajności G4 1.5GHz wystarczyłaby środowisku zapewne na długo.

Myślę że taki sam przyrost dałby komputer mniej wydajny niż G5, i droższy, ale nowy i dający możliwość instalacji trzech systemów: AmigaOS, MorphOS, AROS.

Mi tez się tak wydaje. 1500-2000zł na ciekawą płytkę z PPC z w sumie dość ciekawymi systemami byłbym skłonny przeznaczyć. Do tego Linux do codziennej pracy i w sumie tyle mi potrzeba...
[#75] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Katias, post #62

Gdzie tu interes? Interes jest tylko po stronie ACube i A-EON`u

swego czasu kiedy projekt moana zostal zaproponowany przez czlonkow acube, a aeon jeszcze nie istnial, to ben hyperion osobiscie zablokowal ten projekt jak wynika z udokumentowanego blogu irc. moze to falsyfikat, nie bylem przy tym obecny, ale nie sadze. tak wiec brak portu na makowki nie jest dzialaniem na rzecz acube. mozliwe ze projekt aeon-x1k juz byl w perspektywie, wiec tu nie jestem pewien.

ja nawet sobie wyobrazam ze nawet taki ben hyperion a juz zwlaszcza trevor dzialaja w dobrej wierze. niestety ich polityka to godny kontynuacja ciagu porazek commodore i ich nastepcow. za co w koncu placa fani systemu i to slono. problem jest nie personalny albo detaliczny ale systemowy. to znaczy warunki prowadza do coraz glebszej zapasci, a jezeli tak, to nalezy warunki te zmienic. filozofia koncernu matki (jakim prewdopodobnie widzi sie hyperion) i robienia kasy na uzytkownikach nie ma sensu na dluzsza mete, no chyba ze ktos sobie jeszcze chce nagrabic resztki i zwiac, o co nie posadzam.

dlatego jedynym wyjsciem jest otwarty system taki jak aros, tam skumulowana wiedza i praca jest udokumentowana i przetrwa kazda zapasc. tam nie wazna jest platforma, ktorych rozwoj i produkcja stala sie zbat droga. tam nie ma problemu przestarzalych architektor bo jest hal i mozna sie spontanicznie dostosowac. prawdopodobnie taka alternatywa nie istnieje dla os4 z jakiego to badz powodu, tym bardziej: aros!
[#76] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Mufa, post #44

zapominasz że można zrobić port MOSa na X1000 i każdy jeden nowy komputer pod AmigaOS
port na SAM460 już powstaje to i X1000 też się w końcu doczeka niebieskiego motyla ok, racja

także przewagi AOS4 jeśli chodzi o sprzęt nie widzę nie...
[#77] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Katias, post #29

daj sobie szanse i wypróbuj nowego morphosa (i os4)
[#78] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Mufa, post #68

mam gdzies oryginal mdk to zaraz lookne na g5 2ghz
[#79] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Mufa, post #68

dobra Mufa, mdk na Powermacu G5 2ghz pod morphosem w testerze wyciąga 9 pkt, ile wyciaga twoja X1000?
[#80] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@parallax, post #60

Deluxe Painta, to chyba widziałeś na screenshotach
[#81] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@adam_mierzwa, post #72

Kiedyś pisał na PPA że ma cię w ignorowanych (tam jeszcze kilka nicków innych było), może do dziś nie czyta twoich postów.

Wiesz co, gdy moja córka zatyka uszy, to ja nadal jej cierpliwie tłumaczę ;)

A Mufa tak właśnie się zachowuje ;)

edit----

Prawdopodobnie netbook dla amigowców nigdy się nie ukaże

Z racji tego że istnieją już dwa amigowe systemy na dostępne netbooki, to nie jest potrzebny dedykowany netbook który będzie drogi i słaby, a jedyną zaletą będzie naklejka :)

Tu jest potrzebny port 3ego systemu, ale na to niestety nie możecie liczyć, bo komuś to się nie opłaca...

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2013 21:38:07 przez KJB
[#82] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@pampers, post #71

No cóż możesz wierzyć lub nie, ale ja też byłem w szoku że takie badziewe mieliście na Mosie a tak ładnie żeście to ukrywali :D Pamiętam że ktoś tam miał straszne problemy na Samancie ale na Pegu pod Osem 4.1 kilkansćie Mb jest jak najberdziej możliwe i to od dawna.
[#83] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@TomK, post #82

Rzeczywiście, straszną tajemnicę mroczni morphosowcy ukrywali od wieków. teraz, gdy ja odkryłeś, niechybnie rządy będą upadać, wilcy zaczną biegać po ulicach, a niewiasty zaczną się golić.
Używam Morphosa od blisko 10 lat.... o problemach ze stosem TCP/IP dowiaduję się dzisiaj. Wcześniej nigdy ich nie zauważyłem. Zapewne były, zapewne karta 100 MBit wyciągała sporo mniej niż mogłaby..., ale niewątpliwie sporo szybciej niż oferowało mi łącze 0.5 MBit którym dysponowałem ówcześnie. Ty miałeś wtedy szybsze?
A z innej beczki, jak czułeś się, gdy dowiedziałeś że niektóre złącza w X1000 (kosztującej 12000 zł!!!) działają kilkadziesiąt razy wolniej niż na komputerach kosztujących 300 zł?

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2013 01:23:27 przez wali7
[#84] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@wali7, post #83

Ja też nie zauważyłem żadnych problemów i tu pojawia się fundamentalne pytanie czy to dobrze, czy może źle? Według mnie działało jak trzeba, ale ja mam inne oczekiwania. Nie muszę filmu mieć w FullHD i oglądać go online.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2013 01:48:18 przez Ender
[#85] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@pampers, post #71

Przyganiał kocioł garnkowi.

No nie wiem. MDW cieszy sie ze na laczu 2MB wyciaga mu juz 1.6MB i ze nigdy nie spodziewal sie ze doczeka sie iz bedzie tak super. Ja tam mam lacze 20MBit, czyli jakies 2.3MB. Tyle wlasnie wyciaga mi na pecetach czy PS3, tyle tez wyciaga na X1000. No ale nie skacze do gory z radosci to wszak zupenie normalne. Od samego poczatku gdy pojawil sie w moim domu internet zawsze moje Amigi wyciagaly maksymalna moc z lacza, skakac pod sufit nie mam wiec powodu.
[#86] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@wawrzon, post #75

Widzisz Twoje teorie mają jeden słaby punkt. Taki że jedyne wyjście, czyli otwarte źródła Arosa, to jakieś 500 userów, dobra niech będzie 1000. Morphos to 1500 userów, czyli razem macie może połowę userów AmigaOS 4 i to jest najlepsza odpowiedź na tę cytuję "co raz większą zapaść". Twój Aros chciałby taką zapaść mieć.
[#87] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Mufa, post #85

Na wbudowanej sieciówce w X1000, na pewno.
[#88] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Mufa, post #85

MDW cieszy sie ze na laczu 2MB wyciaga mu juz 1.6MB i ze nigdy nie spodziewal sie ze doczeka sie iz bedzie tak super

No i co z tego że tak jest . Prawdę mówiac wolę takie "problemy" niż te które są w AmigaOS4 - ot choćby niemożliwość zainstalowania systemu dołączonego razem z zakupioną X1000 .

Wiem - to co napisałem było złośliwe, ale o co Tobie chodzi , chcesz, to napisze Tobie co mnie wkurza w mosie i będziesz zadowolony :
- problemy z zewnętrznymi kartami USB 2.0
- problem z zewnętrznymi kartami SATA
- w mosie 3.2 spadł transfer z SSD ( z 90MB/s na 60MB/s)
- w mosie 3.2 wieszają się panele
- w mosie 3.2 emulacja CPU 68k wydaje się być wolniejsza 50MIPS vs 70MIPS w MOS3.1

Zadowolony , uszczęśliwiony , jestem ciekawy czy ty też napiszesz co jest nie tak z OS4 :D
[#89] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@michal_zukowski, post #79

dobra Mufa, mdk na Powermacu G5 2ghz pod morphosem w testerze wyciąga 9 pkt, ile wyciaga twoja X1000?

Zaczyna od około 23, kończy również na 9 punktach. Tak czy owak zapowiadanych niegdyś przez ciebie kółek do okoła X1000, wykonywanych przez Twojego było nie było o naście procent taktowanego wyżej G5, tutaj nie widzę.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2013 09:38:33 przez Mufa
[#90] Re: Co dalej z netbookiem dla AmigaOS?

@Olo, post #88

Prawdę mówiac wolę takie "problemy" niż te które są w AmigaOS4 - ot choćby niemożliwość zainstalowania systemu dołączonego razem z zakupioną X1000

Chwileczkę, AmigaOS 4 to poważny projekt przy którym pracuje kilkuset betatesterów i takie rzeczy nie przejdą. To że Amigafan nie wiedział że w firmowych komputerach od lat standardem jest partycja recovery to już nie wina AmigaOS. To właśnie w przypadku Morphosa widzę takie wtopy że wypuszczają uaktualnienie, którego nie idzie zainstalować. Zastanawiam się czy oni w ogóle mają jakiś betatesterów.

A co do AmigaOS jak każdy system nie jest idealny. Widzi mi 2GB Ramu chociaż mam 4, pewne działania w tym względzie zostały poczynione, no ale nie zmienia to faktu że póki co jest jak jest. Na PA6T (jak i chyba na SAM460) nie działa emulacja WOSa. W sumie nie jest to wielki problem, gdyż 90% WOSowego softu, albo ma natywne ododpowiedniki, albo przynajmniej wersję 68k. Niemniej problem zgłosiłem, zresztą nie tylko ja i mam nadzieję że to przejściowe kłopoty. Poza tym nic mi się nie wiesza (owszem wieszało jakieś 1.5 miesiąca temu, ale to było wynikiem tylko systemu w wersji beta, co zostało już poprawione). Emulacja 68k działa bardzo dobrze. Oczywiście trochę inaczej wygląda sytuacja na kernelu nowej generacji przeznaczonym do wykorzystania pełni mozliwości X1000, ale tutaj już wchodzimy w sferę NDA, więc zakończę moją wypowiedź.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2013 09:59:09 przez Mufa
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem