Komentowana treść: MorphOS 3.5
[#61] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#62] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#63] Re: MorphOS 3.5

@MDW, post #58

OK. teraz już wiem .
Dzięki !!
[#64] Re: MorphOS 3.5
Niepotrzebnie się nagrzewacie chłopaki, wszyscy jedziemy na tym samym wózku, jeżeli braknie "was" albo "nas", to będzie znaczyło że koniec nas wszystkich jest już bliski. Ja widzę jedyną nadzieję w oprogramowaniu "uniwersalnym", na wzór DB3. To jedyna sensowna droga w tak małym świecie, jedyna która daje jakiekolwiek nadzieje że coś się będzie ciekawego i pożytecznego działo.

Przy okazji, jakieś nowe przecieki w sprawie MOSa na iMaci G5?

@Drako^BB z posta 66
To już niedaleko OK, ale czy to znaczy że niedługo?

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2014 21:21:21 przez Radek_Cz
[#65] Re: MorphOS 3.5

@gorzyga, post #59

Jednak moim zdaniem prędzej skończą się ultra-rzadkie procesory
Czytałem że to nie są procesory tylko sterowniki, rodzaj mostka w którym są USB/LAN i inne zintegrowane cuda z kontrolerem pamieci włącznie. Mogą też pełnić rolę CPU, ale podejżewam że z wydajnością będzie kiepsko, zapewne coś w okolicach proca z 460ex ale wiekszym zegarem. Brak Altiveca mówi za siebie...
[#66] Re: MorphOS 3.5

@Radek_Cz, post #64

No może z 3.6 się pojawi mam taką nadzieje hehe :)
[#67] Re: MorphOS 3.5

@Drako^BB, post #66

No a od 4.0 będzie wspólny system. AEON dogadał się z MOSTeamem na temat zrobienia MorphOS-a na ich nowe płyty i na gwiazdkę 2014 roku planują wydanie wspólnego systemu (AmigaOS+MorphOS z ludźmi od Arosa trwają rozmowy) z nowym jądrem Linuksa Ubuntu. Informacje raczej pewne, bo znalazłem je na stronie mufapufa_paralakflak_retrojeleniom.com.nl

A teraz sprawdzimy jak długo może żyć plotka.
[#68] Re: MorphOS 3.5

@Drako^BB, post #66

Może czas zacząć się rozglądać za iMacem G5 2,1GHz z 20" matrycą, Radek X600XT da rade.
[#69] Re: MorphOS 3.5

@pawelini, post #52

jestem przkeonany, ze Friedenowie posiadaja loader na maca mini.

Loader to już dawno temu krążył po np. chomiku, tylko że brakowało sterowników do sieciówki i dźwięku.

Wydanie Amoiga OSu na maca mini definitywnie podcina i konczy galaz komercyjnych rozwiazan.

No tak, bo jedyne komercyjne zastosowanie AOS4.x, to jest odcinanie kuponów od drogich sprzętów dedykowanych... czy w takim razie MOS Team nie zarabia na systemie bo wyszedł na mini maki ?

Trochę kuleje ta Twoja teoria.
Powiem więcej - wydając AmigaOS4.x na maki - zarobili by więcej na licencjach bo ilość userów wzrosła by minimum dwukrotnie
[#70] Re: MorphOS 3.5

@MorphOS_pl, post #18

Wiesz że żartuję. Ale chyba jednak się staczam. Tym głupkowatym zarówkom czasami ciężko się oprzećpomysłOK
[#71] Re: MorphOS 3.5

@gilban, post #53

Ej, ludziska, nowy MOS wyszedl, po cholere pod tak radosnym njusem rozmawiacie o krapie w bialo czerwone kropki? sio. CED:) wlasniem przeczytal posta w odpowiedzi na ktorego zem napisal:). Odpowiadam zatem: trzeba byc zdrowo trzepnietym zeby posmakowawszy mosa kupic boing system, zaufaj mi, mam oba - w tym jeden nie uzywany od 5 lat. Zgadnij ktory:).

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2014 22:16:54 przez fazior
[#72] Re: MorphOS 3.5

@KJB, post #69

Dawno temu zassałem płytkę z opisem AOS4.x on mac mini, ale nie mam na czym sprawdzić czy to rusza...

Tutaj jak to działa : AOS 4.x on mac mini
[#73] Re: MorphOS 3.5

@Ender, post #67

Wez czlowieku men swoje jadra w garsc i odejdz, prosze. rybka na droge: splat
[#74] Re: MorphOS 3.5

@fazior, post #71

No to masz tu pozytywny wpis :
Research firm Gartner is predicting that over 1 billion (yes 1 billion) Android devices will ship in 2014, a 26% rise over 2013 figures. Who would have thought that search engine revenues would create such a massive company who is on the verge of domination in the computer retail world. Fortunately, we Amigans are not easily assimilated into the straight jacketed thinking of the computing masses. We may use Windows PCs, Mac's, Laptops, Net Books, Tablets and Smart-phones but we still get a lot of enjoyment from our Classic and Next-Generation machines. Whether your preference is for AmigaOS, MorphOS or AROS resistance is not futile and long may it continue. So when you hear someone complaining on a web forum that nothing is happening just remember that, behind the scenes, small but dedicated teams are working hard to "keep the dream alive".

Oto całość : link

Mała dygresja z goglowego tłumaczenia końcówki : że za kulisami, małe ale dedykowane zespoły ciężko pracują, aby "utrzymać marzenie przy życiu".
Myślę że nie utrzymać 'marzenie" ale kurę która znosi złote jajka...

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2014 22:35:22 przez Voyox
[#75] Re: MorphOS 3.5
Mam propozycję dla MOSTeamu. Jednym z problemów związanym z uruchomieniem MOSa jest konieczność posiadania odpowiedniego modelu Maka (wiem że tych modeli jest wiele, ale nie wszystkie). Może dobrym pomysłem byłoby oferowanie nie tylko samej licencji MOSa, ale np. gotowych zestawów komputer (używany) z zainstalowanym MOSem. Myślę, że dla wielu taka forma dystrybucji MOSa mogłaby być ciekawa.
[#76] Re: MorphOS 3.5

@DeeL, post #75

był taki pomysł, z braku chętnych chyba umarł. samo kupienie kompatybilnego Maka nie jest jednak specjalnie skomplikowane
[#77] Re: MorphOS 3.5

@DeeL, post #75

To już chyba na x86 i dogadanie się (pewnie mało realne) z producentem sprzętu np. Asus, Gigabyte
[#78] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#79] Re: MorphOS 3.5

@Ender, post #77

Chyba żartujesz. W takim Asusie to zapytanie tego typu skierowano by od razu, do kotłowni albo portierni...
Co roku ubywa kilku/kilkunastu użytkowników. Nie pomaga Aros na x86, MOS na sprzęcie za kilka dolarów. To dowód, że tani sprzęt nic nie zmieni. Może tylko na chwilę zwiększyć zainteresowanie sympatyków...
[#80] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#81] Re: MorphOS 3.5

@pini, post #79

Przeczytaj raz jeszcze ze spokojem. Miłego dnia.
[#82] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#83] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#84] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#85] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#86] Re: MorphOS 3.5

@pini, post #79

Co roku ubywa kilku/kilkunastu użytkowników. Nie pomaga Aros na x86, MOS na sprzęcie za kilka dolarów

Skąd takie stwierdzenie?
[#87] Re: MorphOS 3.5

@waldiamiga, post #86

:) z powietrza albo jego braku
[#88] Re: MorphOS 3.5

@waldiamiga, post #86

Z obserwacji jak znikają ludzie na forach, jak coraz trudniej zebrać bounty, jak coraz częściej współpracują niezależni a nawet zależni developerzy w poszukiwaniu kasy u sąsiednich społeczności. Logicznie, jest nas coraz mniej przecież, ludzie się wykruszają a nowych wiadomo, nie ma skąd brać. Ot prosty przykład. Skoro jeden z developerów uważa, że bardzo dobra sprzedaż jego programu to 50szt. to chyba wiele mówi....
Widzę, że niektórzy wierzą w pozory rozwoju...ale to inny temat...
[#89] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#90] [post oznaczony jako OT] wyświetl
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem