Komentowana treść: AmiWest 2015 w pigułce
[#31] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@TomK, post #30

Rozmawiałem jednym z nich, oczywiście brak czasu i galopujące wersje programu. Teraz skłaniałoby się bardziej do Chrome. Aczkolwiek po godzinach za dużo nie da się zrobić, więc kółko się zamyka. To samo mamy w przypadku np. Odyssey.
[#32] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@recedent, post #6

Aktualizacja oprogramowania to problem? zawsze uważałem że dobrze mieć poprawki... A nazwa to tylko nazwa..
[#33] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@radzik, post #31

Eee tam Odyssey to był klasyczny skok na kase bogatych amigowców. Autor wiedział że rezygnuje z rozwoju to postanowił wydoić amigowców. Teraz zrobi nową przeglądarkę którą nazwie Prometeusz. I znowu każe nam bogatym amigowcom zapłacić na żródła. szeroki uśmiech Mam nadzieję że emotek starczy by zrozumić mojego komenta (dosyć już byłem poważny)
[#34] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@PrzemasIII, post #32

Owszem tyle, ze nie w tym przypadku. FE miał być ostatnim przystankiem przed nieuchronnie zbliżającym się, rewolucyjnym 4.2. Ostatnia wersja z wszelkimi poprawkami, ktora definitywnie miała koczyc rozwój wersji 4.1. Nagle (???) okazuje się, że ta 4.2 jest dalej niż bliżej i trzeba ciągnąć wózek zwany 4.1FE dalej. Powinni zmienić nazwę juz na 4.2 a OS z gallium, multicore nazwać 5.0 czy jakoś tak (co zresztą SS sugerowal). To 4.1FE to tylko marketingowy bullshit, nic więcej. Swoją drogą obejrzałem sobie prezentacje SS. Ciekawe rzeczy kolo wtracal między wierszami. Interesujące, że jawnie przyznaje, iż rozwój systemu obecnie niemalże utknął w martwym punkcie.
[#35] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@TomK, post #33

Eee tam Odyssey to był klasyczny skok na kase bogatych amigowców.

A skasowanie przez Friedenów 6700 euro za nie nadający się do użytku port Firefoxa jak nazwiesz?
[#36] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@Krashan, post #35

A skasowanie przez Friedenów 6700 euro za nie nadający się do użytku port Firefoxa jak nazwiesz?

Ech strasznie poważny jesteś. Z Tobą to sie nie da pożartować

Więc powaznie. Timber był moją podstawową przeglądarką do wyjśca Odyssey czyli do grudnia 2013. Owszem miał kaprysy u mnie szczególnie przy uruchomieniu. Bardzo często pierwsze uruchomienie wywoływało błedy ale kliknięcie ignoruj wystarczyło. Potem musiałem uruchamiać program ponownie bo pierwsza kopia stawała na błędzie ale system żył. Ponownie uruchomiony program działał godzinami stabilnie. Na Odyssey przeezsedłem bo był troszkę żwawszy i błędy dwukrotnego uruchomienia Tibmera zdażały się coraz częsciej co mnie denerwowało. Tak właściwie to program stał się zwiechliwy dopiero na FE.
Reasumując uważam że na kasę zasłużyli udowodnili że się da. Teraz i tak trzeba portować od nowa bo zmiany są zbyt wielkie.
Napisz coś sensownego na OS4 zaproponuj rozsądną kasę a zobaczysz że amigowcy docenią Twój trud.
[#37] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@TomK, post #36

O przepraszam Odyssey wyszło chyba dopiero w marcu 2014 na AmigaOs.
[#38] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@TomK, post #37

Sam sobie odpowiem. Zrobiłem zrzut z działającego Timbera ale nie wiem jak dodać wysłaem do galerii jak moderacja przepuści to będzie w Galerii szeroki uśmiech
Proszę

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2015 11:22:17 przez TomK

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2015 11:22:50 przez TomK
[#39] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@TomK, post #36

Czyli jeżeli portują Friedenowie to

na kasę zasłużyli udowodnili że się da.

A jak portuje Fab to

to był klasyczny skok na kase bogatych amigowców

[#40] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@Krashan, post #39

fab nie portowal, bounty bylo przeciez na kod
[#41] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@Krashan, post #39

Bardzo dobrze to ująłeś:)
[#42] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@michal_zukowski, post #40

Ale portował WebKita na MorphOS-a. Czyli zrobił 90% roboty.
[#43] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@TomK, post #33

Cytat z bounty na Timberwolfa:

If, after 12 months after the release of a new major version of Firefox, the author(s) of Timberwolf have not released a new version or at least committed to a new version, the source code shall be given to an interested party that can continue development of Timberwolf.

Cytat z bounty na udostępnienie kodu źródłowego OWB:

Optional

If this project is successfully funded, and as long as the resulting ports stay true to the original version of the Odyssey Web Browser in terms of user experience and feature sets, Fabien Coeurjoly plans to share all source code that he will develop himself for future versions of Odyssey Web Browser for free.

Masz coś jeszcze mądrego do dodania?
[#44] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@recedent, post #6

"Jesli nazywam cos "ostateczna wersja 4.1" to rozumiem, ze kolejna wersja bedzie 4.2"

Tylko trzeba mieć na uwadze to że:

- AmigaOS 4.2 nie będzie już działał na klasykach, lepiej więc dla tych użytkowników aby jak najdłużej Hyperion pozostał przy starej numerologii,
- zmiana numerka przy kolejnej małej aktualizacji (bez wsparcia dla SMP, Gallium) z 4.1 na 4.2 spowodowałaby oburzenie środowiska,
- zmiana numerka przy dużej aktualizacji z 4.1 na 4.2 może okazać się płatna dla komputerów innych niż AmigaOne.

Jak widzisz i tak źle i tak niedobrze. Cokolwiek Hyperion by nie wymyślił to i tak nie zadowoli wszystkich.

Odnośnie obiecanek Hyperionu w sprawie SMP, Gallium równie dobrze można się czepiać teraz MOS Teamu, że obiecał przejście na inną architekturę i przez lata tego nie uczynił. A ile naczytałem się komentarzy na PPA i to nie byle kogo jak deweloperów tego systemu.
[#45] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@Leon, post #44

Hmn...Kiedy to MOS Team obiecał to przejście na inna architekturę? Omnibusem w temacie nie jestem ale z tego co kojarzę to w wypowiedziach dawali znać, że jeśli już to kiedyś coś takiego nastąpi, bo po prostu będzie trzeba. Nigdy nikt nie obiecywał, że to już robią, że będzie w jakimś określonym czasie.
Hyperion natomiast te wersje 4.2 reklamuje od wielu lat, ba nawet sprzedaje a tu teraz mówi "sorry chłopaki, nie umiemy sobie z tym poradzić, progresu nie ma, kiedyś może będzie ale nikt nie ma pojęcia ile lat to czekanie jeszcze potrwa". Prezentacja SS na AmiWest jednoznacznie pokazuje w jakim marazmie się znajduje developing systemu. Trochę mi żal tych X1000 - ostatni wyprodukowany egzemplarz juz sprzedany a systemu za który właściciele zapłacili nadal nie ma i długo nie bedzie.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2015 15:29:14 przez michalmarek77
[#46] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@michalmarek77, post #45

Jeżeli przez wiele lat deweloperzy systemu MorphOS pisali, że planowana jest w przyszłości zmiana architektury na inną to czy to nie jest to samo co obiecanki Hyperionu o Galiumm czy SMP dla AmigaOS 4.2? Nie można więc mieć pretensji do Hyperionu, że planują wydać w nieokreślonej bliżej przyszłości AmigaOS 4.2 zawierającego SMP czy Gallium.

Pretensje mógłbyś mieć gdyby była podana konkretna data wydania AmigaOS 4.2 a by jej nie dotrzymali. No niestety niszowe systemy tak już mają, że na wszystko trzeba czekać latami. Zawsze jak komuś się to nie podoba to może zmienić hobby na inne. Mnie się nigdzie nie śpieszy i cieszę się tym co już jest.
[#47] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@Krashan, post #39

Ach tu mnie masz szeroki uśmiech No cóż nikt nie jest obiektywny i zawsze "swoich" się bardziej lubi Ale staram się być obiektywny i dlatrego to było w tonie sarkastycznoironicznieżartobliwym szeroki uśmiech
A swoją droą Timber dziaj odpalił mi się bez problemów. Naprawdę trudno zrozumieć ten port on żyje własnym życiem

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2015 15:42:49 przez TomK
[#48] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@Leon, post #44

- AmigaOS 4.2 nie będzie już działał na klasykach, lepiej więc dla tych użytkowników aby jak najdłużej Hyperion pozostał przy starej numerologii,
- zmiana numerka przy kolejnej małej aktualizacji (bez wsparcia dla SMP, Gallium) z 4.1 na 4.2 spowodowałaby oburzenie środowiska,
- zmiana numerka przy dużej aktualizacji z 4.1 na 4.2 może okazać się płatna dla komputerów innych niż AmigaOne.

Jak widzisz i tak źle i tak niedobrze. Cokolwiek Hyperion by nie wymyślił to i tak nie zadowoli wszystkich.

nie strasz. trudno sobie wyobrazic zeby ta "firma" mogla sobie jeszcze czyms zaszkodzic.

Odnośnie obiecanek Hyperionu w sprawie SMP

tak, "obiecanki" to to wlasciwe slowo i dotyczy wlasciwie prawie wszystkich projektow rzeczonej firmy. nie chcialbym byc dosadny, wiec reszte komentarza lepiej zatrzymam dla siebie..

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2015 15:50:17 przez wawrzon
[#49] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@TomK, post #47

Ach tu mnie masz szeroki uśmiech No cóż nikt nie jest obiektywny i zawsze "swoich" się bardziej lubi Ale staram się być obiektywny i dlatrego to było w tonie sarkastycznoironicznieżartobliwym szeroki uśmiech

widze ze szkola "przodownika rozwoju systemu" robi swoje, niesamowicie to wszystko zartobliwe (szeroki usmiech)..
[#50] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@Leon, post #46

Rozumiem i doceniam, że lubisz swoje hobby. Świetnie. Nie rozumiem jak można cieszyć się jednak z tego, że firma stojąca za Twoim hobby kompletnie sobie z nim nie radzi.
Ciekawe gdzie dziś byłby AOS4.x gdyby nie A-EON. Pytanie oczywiście retoryczne bo odpowiedź jest oczywista.
[#51] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@pamp3rs, post #43

No mam. szeroki uśmiech
Co do Friedenów zawsze można się zastanawiać co mieli na myśli pisząc "zainteresowanych stron" może chodziło im o odpowiednią ilosć zer na przelewie szeroki uśmiech Pamiętraj że to prawnicy są szeroki uśmiech

A co do słów Faba. Napisałem NOWĄ przegądarkę czyli inny kod inny silnik. Ach wyluzuj toż były żarty toż to tylko hobby "nie umieraj" za nie
[#52] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@TomK, post #51

Gdyby ktoś napisał coś w podobnym tonie ale w drugą stronę to też byś powiedział "to tylko żarty"? Zarzucasz komuś oszustwo a to nie jest żart, przynajmniej dla mnie.
[#53] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@Krashan, post #39

Wiadomo, że mosista będzie skąpił grosza więc spróbował wydoić użytkowników Nowych Amig.
Udało mu się, to pewnie znajdą się kolejni cwaniacy chcący wydoić Amigowców.
Nawet w mosistowskim obozie widzą, że kasa jest w świecie Amigi - dlatego takie portowanie/bounty czy przepisywanie waszego systemiku na X5000.
Opluwać amigowców po forach to wam łatwo przychodzi ale kasę od nich wyciągać to chętnie jeden przez drugiego się pchacie.
[#54] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@TomK, post #51

Co do Friedenów (...) Pamiętaj, że to prawnicy są

szczęka opada! Szok
[#55] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@pamp3rs, post #52

Mylisz się nie oszustwo. Co najwyżej można by to nazwać sprytnym ruchem czy co najwyżej cwaniactwem. Nigdy oszustwem. Czytaj ze zrozumieniem. A pod adtresem drugiej strony czyli "mojej" padło na PPA tyle inwektyw i bzdur że juz się przyzwyczaiłem
Chociażby w tym wątku "że do wersji nazwanej FE nie moży być już żadnych poprawek bo to ....." przejżyj wątek i sobie dopisz.
Chłopie wyyylllluuuzuj. szeroki uśmiech
[#56] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@lekarz_med, post #53

Wiadomo, że mosista będzie skąpił grosza więc spróbował wydoić użytkowników Nowych Amig.

znaczy uwazasz uzytkownikow tzw. "nowych amig" za bezwolne lemmingi? cos w tym jest.. przynajmniej jakis podzbior tej grupy sprawia takie wrazenie.

Udało mu się, to pewnie znajdą się kolejni cwaniacy chcący wydoić Amigowców.

jak by nie bylo to dzieki temu "cwaniakowi" uzythownicy tzw. "nowych amig" maja jedyny w miare dzialajacy browser, i wyraznie wiekszosc cieszy sie z tego a nawet chwali sie tym na forach, jakby sami go zaprogramowali.
[#57] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@TomK, post #55

A pod adtresem drugiej strony czyli "mojej" padło na PPA tyle inwektyw i bzdur że juz się przyzwyczaiłem

zaraz tam inwektywy.. po prostu nagrabiliscie sobie kupe smiechu i tyle.
[#58] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@lekarz_med, post #53

Zapomniałeś jeszcze napisać o pluciu jadem.OKOKOKOKOK
[#59] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@DeeL, post #29

Mnie interesuje ostatni punkt z listy. O Firefoxie słyszeliśmy latami. Ktoś coś robił/zrobił/niezrobił. Ostatnio sprawa przycichła i chyba wszyscy zaczęli zapominać o sprawie. Dlaczego więc Pan Solie wyskakuje z takimi informacjami bez konkretów? Fridenowie chcą czy nie chcą tego robić (w sensie dokończyć pracę)? Chcą udostępnić kod źródłowy czy nie? A może nikt ich o to nie pytał? Albo pytał ale (tu domysły) cena była za wysoka?

Jeżeli się wysłucha wypowiedzi Solie w tym temacie, to można odnieść wrażenie, że Friedeni są obrażeni na społeczeństwo, bo były jakieś groźby pod ich adresem i dlatego nie chcą upubliczniać kodu. Solie wyskoczył z tym, bo takie padło pytanie z sali.
[#60] Re: AmiWest 2015 w pigułce

@mailman, post #59

są obrażeni na społeczeństwo

A ja myślałem, że to permanentny stan każdego ami-developera.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem