Komentowana treść: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6
[#31] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@KM, post #27

Czyli co Amiga jako taka umarła

No właśnie odżyła i z dnia na dzień ma się coraz lepiej, co można zauważyć po filmikach z prezentacji pracy √ampire v2.

bo teraz w FPGA

Teraz w FPGA mamy karty turbo. To że niby aby działała SAGA musi być zaimplementowana tam cała Amiga to jest mały szczegół i bardziej jest to zrobione dla graczy czy też aby na A600 odpalić dema AGA. Ogólnie implementacja kary graficznej pozwoli na korzystanie z Internetu:) na pewno lepiej niż na ECS i softu który wymagał karty graficznej.

Idąc twoim tokiem myślenia. To Amiga umarła już w czasach PPC o czym można było posłuchać w podcaście. A umarłą z PPC? można powiedzieć że rozwój był. A czy to byłą Amiga no chyba nie? A √ampire ma procesor m68k taki z jakim Amiga została zaprojektowana. Jeśli √ampire x będzie miała zaimplementowany procesor PPC, to głównie po to aby pokazać że się da taką implementacje zrobić.

Amige ma się głównie po to aby pokazać że da się coś zrobić i da się to zrobić na Amidze.
[#32] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@MDW, post #25

Ale po co gonić Linuxa, Windowsa i OSX? Nie można się po prostu bawić tym co jest?

Spytaj tych, którzy jęczą, że nie ma nowej wersji OWB, nie mnie. Ja bawię się tym, co jest .
[#33] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@MDW, post #21

E tam uprzedzony jesteś. Ta "pecetowość" jak to nazwałaś może okazać się zaletą, a nie wadą. No ale każdy lubi co chce.

Przyznam, że MorphOS w wersji na 68k, byłby wyzwaniem, czy jest do zrealizowania i byłby do używania? Kto to wie.
[#34] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@KM, post #33

@KM:

Na kiepawym PowerPC 400 MHz w Efice jest do używania. Więc na jakimś Vampire drugiej generacji też teoretycznie byłby.
[#35] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@Krashan, post #34

Skoro tak piszesz to wierzę. Czyli architektura nie robi różnicy przy tych samych megahercach? W sumie to trzymam kciuki za inkarnację NATAMI w FPGA, bo jak inaczej nazwać to co się teraz dzieje, no i MorphOS-a na taki zestaw.
[#36] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@KM, post #35

@KM: Jakąś tam różnicę pewnie robi. Ale MorphOS rozumiany jako sam system z Ambientem i systemowym oprogramowaniem, nie jest jakoś przerażająco procesorożerny. Na Blizzardach PPC ze 128 MB RAM też się dawało go używać. Ale wracając do rzeczywistości, szczerze wątpię, żeby MorphOS Team był zainteresowany backportem na M68k, nawet przy wysypie urządzonek wampiropodobnych.
[#37] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@Krashan, post #36

Bo moim zdaniem byłby to spory krok w stecz i wiązanie sobie pewnej kul (balastu) u nogi.. więc po co ?
[#38] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@MaaG^dA, post #37

Bo Amigowcy nie potrafią żyć bez kul u nogi. Gdy zachodzi obawa, że kula zostanie im odcięta to próbują sobie doczepić kolejną. MorphOS jest zbyt blisko szczytu. Trzeba więc się trochę stoczyć żeby można było kolejne 10 lat wspinać się pod tę samą górę. Znów będzie można pokonywać te same przeszkody, znów toczyć dyskusje co jest Amigą. O to tu przecież chodzi.
[#39] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@radzik, post #2

Ot pewnie do tematu fab wróci jak będzie miał czas i tyle .
Zreszta mogło by wogóle nie być OWB i co wtedy ?
[#40] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@MDW, post #38

Bo Amigowcy nie potrafią żyć bez kul u nogi.

Przepraszam za bezpośredniość, ale pierniczysz jak stary tetryk. W hobby często równie ważne co się osiągnęło jest w jaki sposób się to osiągnęło. To zrozumiałe, że niektóre z tych sposobów mogą Ci się wydać śmieszne, a może nawet absurdalne, ale nie musisz tego na każdym kroku ostentacyjnie okazywać.
[#41] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@MDW, post #38

Oj tam narazie i tak system sie rozwija a dobrego 68k w fpga o taktowaniu mini 1 ghz nie ma więc nie ma co się gorączkować ...
[#42] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@Drako^BB, post #39

Zreszta mogło by wogóle nie być OWB i co wtedy?

Wtedy byłby Sputnik.
[#43] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@recedent, post #42

Ale obecnie nie było by tak dobrze jak na OWB :)
[#44] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6
Ale co jak nie hobby? Panowie jak wiecie to powiedzcie - to jest wbrew matce naturze, której ludzkie tragedie wydają się być piękne...

Ps. no dobra trochę się wstawiłem ale wiem co piszę
[#45] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6
Dziwię się radzikowi, że tak marudzi na to, że nie da sie korzystać z Odyssey z google docsami. Przecież na jego komputerze z OS4 i tak by to było nieużywalne ze względu na prędkość :). Google docsy są dość ociężałe na PowerMacuG5 to przy ogólnej mizerii sprzętów pod OS4 myślę, że bez X1000 to nie ma co podchodzić.
[#46] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@deadwood, post #1

@deadwood

Sprawdź proszę PW, nie wiem jaki jest @ do Ciebie a mam sprawę.
[#47] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@radzik, post #15

Jak w XXI obsługa www może być tylko dodatkiem?

Ponieważ to złodziej czasu. Wymień mi proszę co tworzysz w czasie przeglądania stron?
Pisanie na forum nie uważam za tworzenie.
[#48] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@Skotos, post #47

Nie osłabiaj mnie... Nie wyobrażam sobie pracy bez Dropbox, Maila, komunikacji z ludźmi czy nawet tworzenia dokumentów. Nawet drukować czy sprawdzania pisowni, translatora itd.
[#49] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6
Fajna rozmowa , nie zawiedliście mnie, bo znowu poruszyliście temat najlepszej gry .

To fajnie, że zawsze o niej pamiętacie
co do ściągania gier z netu, to tu można zassać
dream17
[#50] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@radzik, post #48

Nie wyobrażam sobie pracy bez Dropbox, Maila, komunikacji z ludźmi czy nawet tworzenia dokumentów. Nawet drukować czy sprawdzania pisowni, translatora itd.

Na amisystemach „nextgen” większości z tych rzeczy nie zrobisz, albo zrobisz poświęcając znacznie więcej czasu, niż używając regularnego peceta. Co tylko potwierdza moje zdanie, że nextgeny są równie czysto hobbystyczne jak klasyk, nie mając przy tym składnika „kultowości”.
[#51] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6
Dzięki za info na temat monitorów HP i ich 50 hz OK
[#52] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@Krashan, post #50

No no,takie kubly zimnej wody jeden za drugim.
[#53] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@Krashan, post #50

Na amisystemach „nextgen” większości z tych rzeczy nie zrobisz, albo zrobisz poświęcając znacznie więcej czasu, niż używając regularnego peceta. Co tylko potwierdza moje zdanie, że nextgeny są równie czysto hobbystyczne jak klasyk, nie mając przy tym składnika „kultowości”.

Są hobbystyczne, ale hobbystyczność najwyraźniej jest analogowa, bo widzę przesunięcie w skali :) - rzecz w tym, że jeśli sprawia mi frajdę przeglądanie stron, czytanie maili itp. na MorphOSie to po prostu mogę to robić. Na kultowym klasycznym sprzęcie, nawet na "na sterydach" będzie to niemożliwe.
[#54] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@recedent, post #53

Krashan ma teraz faze na klasyki. Należy poczekać na przesunięcie fazy.
[#55] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@radzik, post #48

Nie wyobrażam sobie pracy bez Dropbox, Maila, komunikacji z ludźmi czy nawet tworzenia dokumentów. Nawet drukować czy sprawdzania pisowni, translatora itd.

Mail - używam YAMa i obejdę się bez przeglądarki,
Tworzenie dokumentów - CED, GED, Amitekst, Wordworth, i te nowe co nie używam
Drukowanie - to jest wbudowane w system (TurboPrint albo generacja do PDFa i TurboPrint ),
Dropbox - oddzielny program, ale się nie wypowiadam bo nie używam, lubie FTP, zwłaszcza na Amidze bo to inna jakość używania,
Translatory i sprawdzanie pisowni - mam taki program z BlaBla, ale nieczęsto włączam,
Komunikacja - mam telefon

A gdzie w tym spisie:
- tworzę kod, kompiluję, rysuję, modeluję 3D, liczę animacje, sampluję dźwieki, tworzę muzykę, tworzę teksty, demoscenuję , słucham muzyki, gram, oglądam filmy z płyt/dysku, kataloguję, tworzę bazy danych, obrabiam zdjęcia, etc.
[#56] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@Krashan, post #40

Spoko. Ja po prostu nie widzę sensu cofania się skoro na tej drodze też widzę dążenie do podobnych celów: szybszy sprzęt, aktualizowany system. Jak czytam te dyskusje fanów Amigi Classic to dosłownie przypomina mi się 1997 rok.
[#57] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@radzik, post #48

Dropbox akurat używam na MorphOSie. Nie jest to normalne używanie, bo przez OWB ale pliki daje się wrzucić i ściągnąć. Na pewno fajnie byłoby mieć pod MorphOSem katalog, który na rozkaz synchronizowałby się z katalogiem w Dropboxie. No ale na razie tak się nie da.
[#58] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@michal_zukowski, post #54

Ja się zgadzam z Krashanem. Walka o NG jest od wielu lat przegrana (w sensie gonienia czegokolwiek). I to nie nawet sprzętowo, tylko w sferze software. Ogromnym błędem Amig NG był i jest brak kompatybilności wstecznej. Wielu fanów Amigi nie kontynuowało przygody z NG, gdyż nawet jakby to się nazywało Amiga 5000, to czegoś brakuje. Dla mnie maszyny z PPC są świetne, ale jak można na nich natywnie uruchomić demko i starą grę, jak na moim CSPPC. Vampir wypełnia lukę po 1994r. Może zjednoczy środowisko. Jest kierunek, szansa rozwoju i skupienia nas Amigowców. Może w przyszłości dołożą PPC (na razie w sferze marzeń) i będzie każdy się cieszył, taki nowoczesny, szybki BPPC/CSPPC dla każdej Amigi.
Amigowe środowisko po 2000 roku, chyba nigdy nie było takie silne, tyle projektów hardware i software co teraz, wiele powrotów ludzi po latach.
[#59] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@michal_zukowski, post #54

OK
[#60] Re: AmiWigilia - Wydanie Specjalne #6

@flops, post #58

Ogromnym błędem Amig NG był i jest brak kompatybilności wstecznej (...) Dla mnie maszyny z PPC są świetne, ale jak można na nich natywnie uruchomić demko i starą grę, jak na moim CSPPC

Ale wiesz, że żeby natywnie uruchomić to demko i starą grę to potrzebny jest chipset? Jak teraz pogodzić chipset z NG? Wybudować/wynająć fabrykę, która będzie te chipsety klepać i zrobić z nimi - ja wiem, kartę na sloty PCI do nowszych komputerów? Jak to niby miało działać i za czyje pieniądze? Przejście na 100% PPC to było oderwanie się od chipsetu, w którym Amiga się wtedy dusiła. Dalej się dusi, a do tego - dławi się kolejnymi kanapkami.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem