• Ankieta

Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

• Tak, co to za lokal bez klozetu?
    46 głosów 46
  • Nie, są do tego inne miejsca
    64 głosów 64
  • Mam inne zdanie (opowiem o tym w komentarzach)
    9 głosów 9

Ankieta skończyła się 18.08.2016

[#31] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@lekarz_med, post #30

Nie. :P

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2016 12:41:09 przez _arti
[#32] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@_arti, post #31

Co "nie"?
Znaczy nie mam kilku kont i celowo okłamujesz ludzi?
Po kim jak po kim ale po moderatorze nie spodziewałem się kłamliwych oskarżeń i oszczerstw rzucanych publicznie.

Z resztą, sprawa prosta - gdybym posiadał kilka kont to zostałyby one zablokowane.
Wniosek jest tylko jeden - w jakimś celu rzucasz te oszczerstwa publicznie. Może nas uswiadomisz w jakim?

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2016 13:00:10 przez lekarz_med
[#33] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@lekarz_med, post #32

Nie.
[#34] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@_arti, post #33

Chyba trzeba bedzie przeniesc rozmowe do Rzezni

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2016 13:32:52 przez Aniol
[#35] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@Aniol, post #34

W sumie to byłaby ciekawa forma bana - zbanowany mógłby pisać tylko w dziale rzeźnia... hahhahahahahahah.

Po jakimś czasie byłoby tam więcej wątków okołoamigowych niż mięsa :)
[#36] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?
Co do "Rzeźni" wypowiem się tak:

Z czystej ciekawości poznawania portalu zajrzałem tam parę razy i powiem szczerze: daj Boże, żeby ten dział został zamknięty... Tak, może czasami śmiać mi się chciało, jak czytałem tyle bzdurnych postów, które nie prowadziły do niczego, ale z drugiej strony cały czas zastanawiałem się jak to jest możliwe, że w "Amigowym świecie" ludzie mogą się aż tak nienawidzić... Naiwne myślenie z mojej strony? Może. Ale po prostu nie jestem w stanie zrozumieć po co niektórzy obrzucają się tam takimi inwektywami, sieją wzajemną nienawiść, czy to między sobą, czy (zapewne) w oczach innych użytkowników. Mnie osobiście chyba za każdym razem, gdy tam zajrzałem, robiło się okropnie żal, że tak to może wyglądać, zwłaszcza, że osób interesujących się Amigą na przestrzeni lat będzie już prawdopodobnie coraz mniej. Kto dalej będzie o tym pamiętał, jak Ci starsi, którzy z tym dorastali, zaczną się powoli wykruszać? Może pozostaną tacy "młodociani zapaleńcy klasyki", jak ja, może jeszcze paru takich... A dalej? No właśnie... Nie mam pojęcia, jak w takiej sytuacji można jeszcze znaleźć czas na kłótnie i nienawiść do siebie. Nie chcę też oceniać problemów, jakie wielu miało do siebie (z tego, co udało mi się zorientować), myślę, że do tego zdecydowanie za krótko jestem na portalu, a poza tym... może i za młody? A poza tym uważam, że to prywatna sprawa tych osób, które mają do siebie problem...
Przez wiele miesięcy nosiłem się z tymi myślami, żeby wreszcie komuś o tym powiedzieć, na "Rzeźnię" przestałem zaglądać, bo psuła mi wrażenie zarówno o tym wspaniałym portalu, gdzie, na całe szczęście, nikt nigdy nie wściekał się na mnie, gdy zadawałem proste, może, dla znawców tematu, nawet żenujące, pytania (tak, jak już wspomniano wcześniej, to od razu powiem: nie życzę temu portalowi, żeby stał się "elektrodą" - już wtedy to miejsce przestałoby dla mnie raczej znaczyć cokolwiek - nie rozumiem po prostu nienawistnego podejścia do osoby, która szuka rozwiązania i pyta ludzi, których uważa za takich, co mają o tym znacznie większe pojęcie od niej samej, a oni często traktują ją jak śmiecia), jak i o ludziach, którzy się tam wypowiadali, no ale, jak już została stworzona taka ankieta, to stwierdziłem, że wreszcie powiem Wam wszystkim, co o tym cały czas myślałem.
Także, osobiście, jestem 100% za tym, żeby ten dział zamknąć...
Zresztą, jak już ktoś koniecznie chce się z kimś pokłócić, to już nie można chociaż na PW...?
[#37] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@Krashan, post #25

Wyrżnąłem gadacza ze strony przy pomocy Greasemonkey

Czy to zgodne z regulaminem?

@MDW - tylko się nie wciągnij za bardzo
[#38] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@lekarz_med, post #32

Czy Pan musi wszędzie wszczynać burdę? Nawet w takim miejscu... Proponuję odrobinę relaksu i nie brania niczego do siebie.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2016 15:01:07 przez Hexmage960
[#39] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@_arti, post #33

Jako moderator dobrze wiesz, że nigdy nie miałem podwójnego konta więc celowo piszesz te oszczerstwa i okłamujesz ludzi.
Domagam się publicznych wyjaśnień dlaczego?
[#40] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@Hexmage960, post #38

Jaką burdę? Moderator właśnie publicznie oskarżył mnie o łamanie regulaminu portalu nie podając żadnego dowodu takiego działania.
Nie tylko są to publicznie wypisywane kłamstwa pod moim adresem ale też oszczerstwa użytkownika mającego status moderatora.
Dlatego domagam się wyjaśnienia tej sytuacji. Bo na razie to rzucił oszczerstwa i uciekł wiedząc, że taka sytuacja jest nieprawdziwa.
Więc niech wyjaśni w jakim celu to robi.
[#41] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@recedent, post #12

System nie jest idealny i przy "przegięciu" powoduje frustrację i chęć zemsty u ukaranego. Kłopot w tym, że ban tygodniowy, czy dwutygodniowy na recydywistach wrażenia nie zrobi. Wrócą z banicji i zajmą się dokładnie tym samym co wcześniej. Już to przerabialiśmy.

Jak mają dłuższe bany to zakładają kolejne konta. Ja myślę, że my powinniśmy stosować ostracyzm i częściej ignorować. Tak mi przyszło do głowy, skoro kogoś ignoruję lub on mnie, to czy zamiast (post użytkownika, którego ignorujesz) nie da się (nie mam pojęcia, pewnie masa roboty) sprawić, żebym w ogóle tego postu nie widział?
[#42] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@lekarz_med, post #40

Jeśli nie ma Pan wielu kont to co Panu zależy?

Robi Pan duży off-topic w tym wątku, który tworzy niepotrzebnie napiętą atmosferę. Proszę wyjaśnić sobie wszystko w prywatnej korespondencji, a nie tutaj.
[#43] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@lekarz_med, post #40

Mnie oskarżył kojarzy się z wszczęciem procedury ukarania za to, o co się oskarża. Myślę, że słowo zasugerował byłoby bardziej na miejscu. Chyba sam bana nałożę na siebie za wdawanie się z Tobą w dyskusję.
[#44] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@KM, post #41

Blokować z marszu wątki gdzie dochodzi do kłótni, bo zazwyczaj temat się wyczerpał. Tematy takich wątków się powtarzają i łatwo jest określić czy dany wątek pod to podchodzi. Jeśli to są jakieś istotne sprawy (typu oszustwo), to nikt nie będzie wyżalał się na forum, tylko w prywatnej korespondencji.
[#45] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@KM, post #41

sprawić, żebym w ogóle tego postu nie widział?

Wystarczy że ktoś go zacytuje i i tak zobaczysz co napisał, a takie dziury w numeracji postów by były że chyba już lepiej niech będzie wiadomo że ktoś się wypowiedział.
[#46] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@lekarz_med, post #39

Jako moderator dobrze wiesz, że nigdy nie miałem podwójnego konta więc celowo piszesz te oszczerstwa i okłamujesz ludzi.
Domagam się publicznych wyjaśnień dlaczego?

Nigdzie nie stwierdził że masz multi, a to dlatego że na końcu zdania dał znak zapytania
[#47] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@agrajek, post #46

Ogólnie jest na rzeczy problem, wielu ludzi problem, takich działów i rzeźnia i niektórych użytkowników, że mają bujne skojarzenia.

Komuś się za dużo wydaje, nieproporcjonalnie więcej niż to, co jest napisane.

Albo:

A napisze XXXXXX
B wścieknie się na A że napisał YYYYYY
A pisze że XXXXXX i YYYYYYY to nie to samo
B pisze że dla niego to to samo

Niektórzy ludzie mają taką przypadłość.

Albo mają tendencje do popadania w stany napięcia i poirytowania, spotykane często w psychiatrii - uwaga to analogia jak by się coś komuś teraz miało wydawać - jako schorzenia (na szczęście to lekkie stany i przejściowe ale co do zasady stanowią pewne zaburzenia).

Będąc w takim marsowym trybie, lepiej jak taka osoba nie dyskutuje, bo tylko się bardziej wkopuje natomiast dyskusja z taką osobą jest przez krótki okres w zasadzie niemożliwa.

Ponadto są osoby które mają swoistą nerwicę pod takim kątem aby wszelkie niejasności, nawet poszlakowe, które pojawiają się w internecie, wyjaśniać "tu i teraz, natychmiast, pod pistoletem".

Uważam, że to są problemy osobowościowe (lekkie lub umiarkowane), no ale znaczna część populacji ma jakieś problemy osobowościowo/nerwowe (np. boi się myszy lub obgryza paznokcie). To się akurat tak ujawnia.

No i tacy ludzie właśnie co wspominałem, często "trafiają" do rzeźni lub tam często bywają. Oni po prostu OK jak jest furia, napięcie, nerwy. Inne osoby albo za tym nie przepadają albo mają po prostu większy dystans do siebie lub po prostu internetu.

Stąd, rzeźnia szczególnie w tak nerdowskim środowisku jak amigowe będzie przyciągała osobniki skrajne a w takiej sytuacji uważam że jest zbędna ponieważ osoba która dopiero co dała upust furii w rzeźni, za minute napisze posta w podobnym tonie w innym dziale. Poziom forum się przez to obniża, jak ktoś zauważył wcześniej.
[#48] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@DiskDoctor, post #47

Treść pkt.2 ankiety się troszkę zmieniła (chyba jeszcze wczoraj), wcześniej było "Nie, jeśli ktoś chce" i jako że brzmiało to bezsensownie to wybrałem opcję 3. W podsumowaniu wyników wyjdzie więc jedna osoba mniej "na NIE".

Teraz mamy wynik 26:20:6.

Ciekawe za 2 tygodnie jaki będzie wynik...
[#49] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@agrajek, post #48

Od razu podsuwam pomysł żeby głosy użytkowników zarejestrowanych po ogłoszeniu ankiety nie brać pod uwagę ;]
[#50] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?
Wybrałem "Mam inne zdanie (opowiem o tym w komentarzach)", o uważam że jak są działy "Pręgierz" do narzekania na amigowy światek i "Hyde Park" do wszystkich innych tematów, to Rzeźnia jest zbędna.
[#51] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@adam_mierzwa, post #49

OK
[#52] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?
Rzeźnia do likwidacji - jak ktos nie umie kulturalnie rozmawiać to nie pewien się za to zabierać w ogóle.

Tylko tak myślę, gdzie niektorzy będą zbierać materiał dowodowy do spraw, które chcą nam wytoczyć i/lub wytaczają od kilku lat? ;)

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2016 20:07:52 przez semthex

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2016 20:11:39 przez semthex
[#53] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?
Patrzę na wyniki sondy - no nieźle... Początkowo wyglądało na to, że Rzeźnia przepadnie z kretesem, ale nastąpił "atak rzeźników" i przewaga "wegan" nie jest już tak imponująca. Co za emocje, prawie jak w Rio...
[#54] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?
Nie. Wyzywać ludzi od "cweli" można na Onecie.OK
[#55] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@Hexmage960, post #4

Dokładnie tak powinno być jak piszesz.
[#56] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@agrajek, post #8

ale z drugiej strony obawiacie się że co poniektórzy zaczną wtedy wszędzie się tak wyrażać.

Od razu należy wykasować konto takiemu łobuzowi i wprowadzić na forum rejestrację imienną (dla użytkowników widoczny byłby tylko nick). Konta założone do tej pory nie muszą przechodzić weryfikacji.OK
[#57] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@grxmrx, post #14

Ja jestem nie tyle za zamknięciem działu Rzeźnia co też zlikwidowaniem kanałów polityczny i śmietnik na Gadaczu

Bardzo dobry pomysł. O polityce można pisać w Hyde Parku. A jak polecą bluzgi, to kasować cały wątek i banować nawet na rok.
[#58] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@Andrzej Drozd, post #57

Ja powiem tak...

Rzeźnia jest niepotrzebna... ALE wtedy bany nie powinny być rozdawane z lekkością...

W sensie, coś co kiedyś zasługiwało do przeniesienia do Rzeźni, bynajmniej nie powinno być teraz karane banem...

W ogóle wyluzujcie trochę z tą moderacją... ban to powinna być ostateczna forma w naprawdę skrajnych przypadkach (np oszustwa lub prośby wielu użytkowników)... dać ludziom trochę władzy i będą jej nadużywać... czy to policja, czy politycy, czy nawet szef w pracy...

Czasem ktoś się trochę pokłóci i co? Mamy od tego ignore. Nie potrzeba ingerencji Wielkiego Brata czy wszystko-widzącego oka.
1
[#59] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?

@zmiennik, post #58

Karę administracyjną nadaje się przy złamaniu regulaminu, często po ostrzeżeniu. Gdyby "wyluzować" z karaniem to właściwie regulamin staje się niepotrzebny. A gdzie nie ma regulaminu tam jest "Rzeźnia". Krótko mówiąc - "oddzielna Rzeźnia niepotrzebna, niech będzie wszędzie po trochu"?

Zdanie "przesadzacie z banami" występuje bardzo często w przeciwwadze do zdania "zbyt jesteście pobłażliwi, ja bym nie wytrzymał". Staramy się utrzymywać względną równowagę między tymi dwoma opiniami.
[#60] Re: Czy dział forum "Rzeźnia" jest potrzebny?
Jako staly uczestnik Rzezni, glosuje za zamknieciem tego dzialu.
Sa pewne granice, ktorych nie powinno sie przekraczac.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem