• Ankieta

Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

• Nie
    49 głosów 49
  • Tak
    29 głosów 29
  • Nie mam zdania
    14 głosów 14

Ankieta skończyła się 25.07.2017

[#1] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)
Chwileczkę, a Polskie Pismo Amigowe? Przecież podobno za mało było autorów tekstów.
[#2] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

@Hexmage960, post #1

Jakoś Amigazyn i Retrokomp nie mają z tym problemu.
[#3] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

@Sokok, post #2

Ja myślę, że Adam częściowo te tytuły zalepia swoimi tekstami.

Wracając do PPA - można je było ciągnąć dalej, tylko po co? Ludzie mieliby się rozdrabniać z tekstami na różne projekty, a cel podstawowy (tzn. wydawanie papierowego pisma o tematyce amigowej) i tak przestał mieć znaczenie, skoro istniał również Amigazyn.
[#4] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

@Sokok, post #2

Retrokomp obejmuje nie tylko Amigę. Udzielają się w niej też użytkownicy innych komputerów (Atari, Commodore, Amstrad, ZX Spectrum).

Zaś jeśli chodzi o Amigazyn to rzeczywiście Adam pisze dużo tekstów, ale też ma współpracowników w osobie Rafała "Mufy" Chyły, czy Radzika, którzy nie pisywali do PPA.

Kto miałby redagować to nowe pismo?

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2017 12:48:40 przez Hexmage960
[#5] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

@Hexmage960, post #4

Jako fanzin / gazeta hobbystyczna może i tak. Jako gazeta komercyjna - czyste samobójstwo finansowe.
[#6] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)
Będzie wychodziła - będę kupował (najchętniej wersję cyfrową). Ale mam nadzieję, że nikt nie będzie próbował na tym zrobić, bo nie zarobi i się tylko zrazi.
[#7] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)
Uważam że tak, ponieważ ludzie spoza środowiska nie mają pojęcia o co chodzi z tym NG. Kojarzą A500, system w wersji do 3.9, ogólnie historię do 2000r. i myślą, że NG jest na poziomie z tego okresu. Po drugie jak już zdecydują się spróbować, to warto żeby mieli gdzie poszukać co działa, jak najlepiej, czego unikać. Szukanie tego po forum zajmuje dużo czasu i może zniechęcić.
[#8] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

@KM, post #7

Dziwne porównanie WB 3.9 i roku 2000, biorąc pod uwagę że w listopadzie 2000 miał premierę, jęli ktoś interesował się na tyle Amigą że słyszał o 3.9. To wie czym jest NG.

Amiga 500 to paczka dyskietek i gry a nie WB 3.9 i rok 2000.

Po za tym w NG nie występuje coś takiego jak new user. Gdzie powrót do 68k to jest długo droga.

Powrót do NG polega na włożeniu CD do napędu i zainstalowaniu Systemu. Przy instalacji MorphOS to nie trzeba się jakoś namęczyć.

Jeśli pismo będzie pokazywać wady i zalety wszystkich Systemów NG to czemu nie ale jęli będzie lokowanie produktu to raczej to będzie słabe.
[#9] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)
Zagłosowałen na NIE, ponieważ uważam że byłoby to zbytnie rozdrabnianie ogólniepojętego tematu Amigi i AmigaOS, który to temat można ładnie zmieścić w jednej paczce, co z powodzeniem pokazuje AMIGAZYN. Poza tym, uważam że, środowisko ogólnopojętej AmigiNG w PL jest zbyt małe, by takiemu pismu dać support.
[#10] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)
Nie. Nie ma sensu tworzenia pisma dla 10 czytelników.
[#11] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

@TechNineWonder, post #8

Ja osobiście zakończyłem swoją karierę amigowaca na OS 3.9 i WarpOS. Później długo nic, żeby po kilku latach zaglądania od czasu do czasu na PPA czy exec wrócić, najpierw emulując klasyka a później kupując iBooka i MorphOS. Osobiście cieszyłbym się z gazetki (nie koniecznie komercyjnej) bo mógłbym poznać bardziej systemy NG od tej NG strony.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2017 18:46:04 przez jarokuczi
[#12] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)
Dobry pomysł jeśli będą ciekawe artykuły poruszające nowe tematy.
[#13] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

@agrajek, post #12

Dobry pomysł jeśli artykuły po publikacji w gazecie zostaną zamieszczone na PPA :)
[#14] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)
Nie. Stan w jakim znajdują się portale starające się być wyłącznie NG najlepiej o tym świadczy.
[#15] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

@recedent, post #13

A jak nie to pomysł jest zły? Wyjaśnij mi logikę twojego rozumowania. Bo jakoś nie kojarzę żeby na PPA były wrzucane treści z Amigazynów.
[#16] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

@adam_mierzwa, post #15

No właśnie, a szkoda.

Gazeta papierowa ma to do siebie, że kupuje ją ograniczona ilość ludzi. To pierwsza wada (dostępność).
Czytasz ją (albo i nie), odkładasz na półkę i w momencie gdy czegoś potrzebujesz okazuje się, że albo nie wiesz w którym to numerze, albo akurat ten numer się zapodział. To druga wada (trudność w znalezieniu konkretnej informacji).

Żadnej z tych wad nie posiada portal internetowy. No, może poza faktem, że trzeba mieć internet żeby znaleźć w nim informacje.

Z mojego punktu widzenia pisanie artykułu do gazety zamiast na portal (i bez możliwości późniejszej jego publikacji na tymże portalu) jest bezcelowe.
[#17] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

@recedent, post #16

To dobrze że Magazyn Amiga i ACS dostarczyły nam tyle numerów, bo w dzisiejszych czasach ich redaktorzy dowiedzieliby się że ich działalność nie ma sensu.
Tak, czasy się zmieniły, ale portal ma swoje wady (uzależnienie od internetu, możliwość zniknięcia z sieci) i nie oferuje wydzielonych treści. Jesteś w stanie na PPA znaleźć coś bez trudu w temacie OS4? Raczej żmudne grzebanie.

A taki model jak szwedzki Amiga Forum czy nasz rodzimy Komoda&Amiga? (PDF darmo, wersja papierowa płatna).

Patrze na dział "PPA na papierze" i widzę ładną biblioteczkę, każdy numer ze spisem treści, to jest dobre.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2017 13:23:23 przez adam_mierzwa
[#18] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

@adam_mierzwa, post #17

Jesteś w stanie na PPA znaleźć coś bez trudu w temacie OS4? Raczej żmudne grzebanie.

Bo widocznie w tej materii nie występuje nić ciekawego u Mufy też za bardzo nic nie ma oprócz nowych portów i płatnych sterowników czy aktualizacji AmiStore.

A gazetę mogą zjeść mole...

No przecież każdy artykuł na PPA jest w formie PDF i można go pobrać i czytać gdzie się chce na czym chce i kiedy się chce.

Do tego wertować całą gazetę bez hiperłączy "bo przecież postęp boli". A odszukać coś szybko w dziale z artykułami. To z czym do czego?

Ja rozumie że Ideologia nie pozwala na wybijanie się przed szereg ale ile można
[#19] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

@adam_mierzwa, post #17

Ich redaktorzy dowiedzieli się o tym wcześniej, a konkretnie - jak dostali wypowiedzenia :)

Jesteś w stanie na PPA znaleźć coś bez trudu w temacie OS4? Raczej żmudne grzebanie.

Gdyby był to artykuł - nie ma problemu. Wpis na forum? Trochę gorzej, bo na forum "bałagan robi się sam".
[#20] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)
Skoro Polskie Pismo Amigowe padlo, to po co jakiekolwiek nowe pismo?
Nawet nie zaglosuje, bo nie ma sensu. Skonczy sie tak samo jak z PPA...
na poczatku "Ochy Achy" a pozniej kazdy polozy na to "lachy".
[#21] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

@selur, post #20

Jakoś wydawnictwo A2 funkcjonuje, a nawet dochodzą nowe tytuły.
Ja PPA kupowałem do ostatka, pomysł był fajny (wciągnąć społeczność w pisanie artykułów), niestety siadło to faktycznie przez brak tekstów.
Ale w jednym nie mylisz się - są i tacy których sama czynność kliknięcia w "pobierz" męczy, co dopiero żeby czytać. To zajmuje cenny czas który można spożytkować na przykład na narzekanie.
[#22] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

@adam_mierzwa, post #21

Bo wydawnictwo A2 jako calosc, to przedsiewziecie komercyjne i jakos samo potrafi sie utrzymac na rynku.
Natomiast pismo PPA bylo hobbystycznym ruchem spolecznym amigowcow, ktore padlo szybciej niz to ustawa przewiduje.
Nie wyobrazam sobie zeby pismo o NG bylo typowo komercyjne.
No chyba, ze NG'owcy polacza sily na calym swiecie i beda zgodnie co miesiac kupowali to pismo ale dla mnie, to brzmi troche jak kolejna ami-utopia.
[#23] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

@selur, post #22

PPA bylo hobbystycznym ruchem spolecznym amigowcow, ktore padlo szybciej niz to ustawa przewiduje

Que?

Pierwszy numer: 15.12.2009
Czternasty numer: 05.01.2015

Pismo nie "padło". Zostało zawieszone (w szóstym roku istnienia), z dwóch powodów:
1. Nie było już potrzebne jako "jedyne papierowe pismo o Amidze"
2. Strumyczek artykułów nadsyłanych do gazety sączył się coraz słabiej, a redakcja PPA ma inne rzeczy do roboty niż własnoręczne zapełniane gazety.
[#24] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

@adam_mierzwa, post #17

Tak, czasy się zmieniły, ale portal ma swoje wady (uzależnienie od internetu, możliwość zniknięcia z sieci) i nie oferuje wydzielonych treści. Jesteś w stanie na PPA znaleźć coś bez trudu w temacie OS4? Raczej żmudne grzebanie.

Znaleźć łatwo tylko warto wiedzieć czego szukać. Co więcej - gdy brakuje przyporządkowania do kategorii to osoba zaangażowana zgłasza osobie edytującej, że można dodać brakującą kategorię lub dodać do już istniejącej. Jest kategoria AmigaOS 4 w dziale Programy, jest tam podpięty jeden tekst a może być więcej - kwestia by osoba edytująca to pozaznaczała.

Zalety umieszczania artykułów w internecie są takie, że nie tylko łatwiej je znaleźć wewnętrznie, ale i zewnętrznie - przez np. Google. Artykuły trafiające tylko do pisma trafiają do zamkniętej grupy a artykuły są znajdywane w sieci przez kolejne osoby, które dołączają do społeczności lub zaczynają interesować się tematem (a przynajmniej jest taka możliwość).

Wydzielanie treści zależy od współpracy i zaangażowania ludzi. Wszystko od tego zależy. Podobnie z napływem tekstów i jakichkolwiek treści. Kiedyś zrobiliśmy os4.ppa.pl i czy po początkowych tłumaczonych tekstach ktoś chciał stronę rozwijać? Nikt. Natomiast narzekających czy przyklejających łatki nie brakowało.

Ja widzę jeszcze coś innego - pismo jako takie to tylko forma, która ma odbiorców preferujących tworzenie biblioteczki czy to z powodów kolekcjonerskich czy lubienia takiej formy porządkowania treści. Dla mnie liczy się możliwość edycji i aktualizacji treści oraz dostępność.

Co do uzależnienia od internetu to każdy artykuł można pobrać w formie pliku. Ze zniknięciem z sieci - nie znamy przyszłości, ale nadmienię, że póki co nawet zewnętrzne narzędzia nas archiwizują. Równie dobrze sam internet może przestać istnieć, może nie być prądu i co wtedy zrobimy?

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2017 17:08:32 przez grxmrx
[#25] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

@michalmarek77, post #10

Niech by było nawet 3 osoby. Moim zdaniem licznik osób nie jest wyznacznikiem sensu istnienia. Sens definiuje osoba, która chciałaby to tworzyć niezależnie od kontekstu ekonomicznego czy jakiegokolwiek innego.
[#26] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

@recedent, post #23

Ok przesadzilem z tekstem padlo "szybciej niz ustawa przewiduje" ale wydanie 14 numerow przez 6 lat na tak duze srodowisko, to naprawde porazka a jeszcze dodajac do tego fakt, ze pismo mialo grubosc broszury, to juz w ogole nie ma o czym mowic.

Zgodnie z wszechobecna poprawnoscia polityczna mozemy i powiedziec, ze pismo zostalo "zahibernowane" do nastepnej epoki lotow zalogowych na Marsa... ale dla mnie to jest oczywiste, ze "padlo".

No wiec, skoro strumyczek artykulow wysechl przy takim przedsiewzieciu juz przy 14 numerze, to ile poplynie wodospad artykulow do gazety NG?
starczy chociaz na 4 numery?
[#27] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

@grxmrx, post #24

Poruszyłeś kilka istotnych kwestii.
Znaleźć łatwo tylko warto wiedzieć czego szukać.

Dokładnie tak, czyli jeśli o czymś nie słyszałem to nie wpiszę w wyszukiwarkę. Kupując pismo widzę treści bez wyszukiwarki czyli mam szansę "odkryć" coś ciekawego dla siebie o czym wcześniej nie słyszałem. Jakoś nikt tego nie zauważa.
To czasopisma rozwijały dawniej i mogą robić to teraz. No chyba że ktoś śledzi niusy non stop to jest na bieżąco, ale co do faktów a nie wiedzy na dany temat.
PPA ma świetną wyszukiwarkę, ale fora są dobre dla użytkowników którzy już siedzą w temacie, do uzupełnienia wiedzy, a najczęściej do znalezienia rozwiązania problemu. Ale nie do wprowadzenia w temat czy ogólnie edukowania.
Lubię internet, cenię sobie, ale dla mnie czytanie tekstu na monitorze 23 cale w jednej szpalcie jest męczące. Kwestia upodobań, kupowałem każdą polską prasę amigową (od Magazynu Amiga do Amigazynu) i ta forma do mnie trafia.
Jest kategoria AmigaOS 4 w dziale Programy, jest tam podpięty jeden tekst a może być więcej - kwestia by osoba edytująca to pozaznaczała.

Ale co mam podpiąć? Wpisałem "OS 4" w wyszukiwarkę w kategorii "Artykuły" i nie znalazło nic.
Kiedyś zrobiliśmy os4.ppa.pl i czy po początkowych tłumaczonych tekstach ktoś chciał stronę rozwijać? Nikt. Natomiast narzekających czy przyklejających łatki nie brakowało.

No to dla mnie jest prehistoria. To znaczy nie byłem wtedy aktywnym amigowcem jak to się działo o czym piszesz. Znam tę stronę, i wiem że ma podpięte newsy, ale chyba nikt o niej nie wie bo jest w zwijanej części menu. Nie czuję się odpowiedzialny za kontekst tego, mam swój blog i stronę i mam co robić. Jeśli ktoś teraz dowiedział się o tej podstronie PPA - ma okazję napisać do ciebie na temat współpracy i jej rozwoju. Choć dla mnie ta podstrona to relikt i pamiątka, i nie sądzę żeby przeżyła modernizację PPA. To jedno z takich zapomnianych miejsc, jak kącik RC5. Nie chcę zmyślać ale wydaje mi się że kilkukrotnie wypowiadałeś się na temat rzadko używanych funkcjonalności PPA że będą zlikwidowane.
Ja widzę jeszcze coś innego - pismo jako takie to tylko forma, która ma odbiorców preferujących tworzenie biblioteczki czy to z powodów kolekcjonerskich czy lubienia takiej formy porządkowania treści.

Prawda, ale to się dzieję po latach. Dla mnie to wygodna forma do bycia na bieżąco z wiedzą, łatwiej napisać artykuł niż książkę.
Dla mnie liczy się możliwość edycji i aktualizacji treści oraz dostępność.

Teoria. Może encyklopedie mają aktualizowane treści, ale artykuły to się raczej pisze nowe.
Co do uzależnienia od internetu to każdy artykuł można pobrać w formie pliku.

Idea piękna. Ale spróbuj wejść tu:
link a nastepnie wygeneruj PDF i porównaj z wersją online.
Równie dobrze sam internet może przestać istnieć, może nie być prądu i co wtedy zrobimy?

Żyjemy normalnie, wreszcie Bez fejsbuka i całego tego "szumu" informacyjnego.

W tych rozważaniach "za" i "przeciw" padło kilka sensownych argumentów, ale wszystko jest niczym naprzeciwko liczb. Jeśli wierzyć ankiecie to tylko 11 osób w Polsce przeczytałoby takie pismo. To jest porażające.
[#28] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

@adam_mierzwa, post #27

Idea piękna. Ale spróbuj wejść tu:
link a nastepnie wygeneruj PDF i porównaj z wersją online.

W czasach gdy powstawało to generowanie PDF nie było jeszcze czegoś takiego jak wkhtmltopdf. Zmiana sposobu do generowania PDF-a dałaby obraz generowany przez silnik przeglądarki.
[#29] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)
Wyłącznie o NG - nie.
Po co mieć klapki na oczach?
Jak pismo będzie ogólnie o Amigach klasycznych oraz NG to istnieje większa szansa,
że kogoś z klasykowców NG zainteresuje.
Gazeta będzie ewoluować swobodnie zamiast od razu mieć wąskie marginesy.

Dziś nie interesuje mnie NG, ale jeżeli będzie tam o wszystkim to jakieś numery może kupię.
Jeżeli będzie wyłącznie o NG to nawet nie będę pytał czy ktoś to już czytał.
[#30] Re: Czy powstanie polskiego pisma wyłącznie o tematyce Amiga NG to dobry pomysł? (odpowiedź uzasadnij w komentarzu)

@Vato, post #29

Dlaczego klapki? Dla mnie na przykład kupowanie Amigazynu w którym użyteczne dla mnie (OS 4) jest kilka stron (resztę nie przeczytam bo mnie nie interesuje) jest bez sensu.
I pewnie działa to w drugą stronę - fani klasyka przewrócą te trzy kartki bez czytania, złorzecząc że "to" miejsce marnuje.

Mnie się zdaje - może jestem odosobniony w swojej opinii - że produkt powinno się kierować do osób które są nim zainteresowane. Uszczęśliwianie na siłę tekstami NG fanów Amigi klasycznej to jest pisanie dla nikogo (no, może kilka osób to przeczyta). Ja widzę po forum jaki jest odbiór NG i nie mam złudzeń ;]
Bardzo mnie ciekawi ten wątek, bo dla mnie jest dziwne że takiego pisma na świecie nie ma. Parę tysięcy użytkowników NG jest.

Końcem roku będzie A1222 i co, lekturka dla nich to będzie "pismo o wszystkim" czyli Amigazyn? Patrzę na spis treści najnowszego numeru i widzę takie tytuły jak "Przełomowa Motorola 68000", "Super Żaba wciąż powraca" . Nie ujmując nic autorom ale chyba jest jakiś procent bardziej ambitnych czytelników?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem