@Jacques,
post #31
Katalog MorphOS sam się backupuje przy aktualizacji. Zauważ, że po aktualizacji na dysku SYS: mamy zarówno katalog "MorphOS" jak i np. "MorphOS_189796193746". Na tej małej partycji w której jest boot.img też zostaje backup ("boot_189796193746.img"). W razie czego zawsze można wrócić.
Poza tym AmigaOS/MorphOS to nie jest jakiś microsoftowy magiczny bajzel nawarstwiony przez dziesięciolecia niesprzątania. Tutaj wszystko jest tylko plikami i katalogami. Możesz sobie zrobić kopię jak chcesz.
Ja od kilku lat robię jednym ruchem ręki kopie wszystkich partycji PowerBooka (dawniej Pegasosa) na dysku zewnętrznym podłączanym przez USB. Jest do tego fajne i proste narzędzie na Aminecie -
MirrorCopy. Można go sobie użyć w skryptach, które podpina się do menu górnego Ambienta i potem backup wszystkich albo wybranej partycji robi się dosłownie jednym ruchem ręki. I jest to szybki backup różnicowy, a nie długie kopiowanie całości. Regularnie robiony właściwie nie zajmuje czasu. U mnie to działa bardzo fajnie od lat. Nie usiadłbym do komputera/tabletu/smartfona, który nie ma kopii bezpieczeństwa.
A tak swoją drogą to dziwi mnie pewna sprawa. Z jednej strony marudzimy jak to nic się nie rozwija, jak wolne jest tempo zmian. A z drugiej strony często stykam się z tym, że ktoś przez rok nie zaktualizował MorphOSa.

Jeszcze rozumiałbym gdyby wychodziły kolejne wersje AmigaOS 3.x. Tam potencjalny backup to problem, bo może ponadpisywać różne rzeczy użytkownikowi. Ale MorphOS? Przecież to zostało tak zorganizowane żeby dało się aktualizować. SYS jest dla użytkownika i aktualizacja tam nie grzebie, a MOSSYS jest dla twórców systemu i tam użytkownik grzebać nie powinien.
Ostatnia aktualizacja: 07.07.2018 19:11:10 przez MDW