Komentowana treść: Worthy - recenzja
[#31] Re: Worthy - recenzja

@A2, post #2

Ja zakupiłem wersję elektroniczną bo odrzuciła mnie cena za pudełkowa.
Z wypowiedzi Adama wynika, że na ceny ma wpływ przede wszystkim wynagrodzenie autorów.

"To może od razu wyjaśnię: cena każdej gry, którą wydajemy zależy przede wszystkim od wynagrodzenia dla autorów. Twórcy z zagranicy mają dużo większe oczekiwania, dlatego Worthy jest droższa niż np. Tanks Furry. Inaczej gra po prostu nie mogłaby powstać.
"

Tą grę wydaje A2 i tylko A2, czy też w Polsce wydaje A2 a w innych krajach kto inny?

Jeśli tylko A2, to koszty wydania leżą po stronie naszej rodzimej firmy. Zatem koszty wydawania takich gier w Polsce są stosunkowo wysokie. Tak z ciekawości Adam, ile by kosztowała ta wersja pudełkowa gdyby było 10 000 sztuk na stan do zrobienia (i ile sztuk oczywiście wy robiliście)?

Mamy trzy opcje:

1.) Autorzy biorą honorarium dwa razy, za wersję elektroniczną i dodatkowe gdy wersja jest jeszcze pudełkowa (ktoś już tutaj wspomniał o tym)
2.) Koszty wydania wersji pudełkowej są znacznie wyższe.
3.) Koszty wydania wersji pudełkowej nie są bardzo wysokie (choć mimo wszystko są na pewno znaczne), ale A2 dorzuca swoją marżę, czyli nijako sytuacja się odwraca: Autorzy gry biorą raz, a A2 dwa razy.

I żeby nie było. Szanuję firmę A2 i inicjatywę Adama. Sam kupiłem w A2 wiele pozycji Amigowych i trzymam kciuki aby działał prężnie i wszystko się rozwijało. Szanuję również prawo autorów do wynagrodzenia i dopinguję ich zapał do dalszej pracy. Jednak Adam w przypadku tej konkretnie gry to trochę nie bardzo wygląda... . Popatrz na ceny AlarCity w Waszym sklepie i porównaj procentowo jak to się ustawia.

Taka moja podpowiedź.... , następnym razem wersja elektroniczna cena 75PLN, wersja pudełkowa cena 95PLN i wszystko się zgadza i co najważniejsze nie kłuje w oczy .

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2018 10:28:03 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2018 10:39:50 przez Azzorek
[#32] Re: Worthy - recenzja

@Azzorek, post #31

Ja osobiście z zakupem wersji pudełkowej zaczekam na darmową wysyłkę, o ile taka promocja się znów pojawi, bo poniżej 100 zł to moja psychiczna granica za całość
[#33] Re: Worthy - recenzja

@Azzorek, post #31

Jednak Adam w przypadku tej konkretnie gry to trochę nie bardzo wygląda... . Popatrz na ceny AlarCity w Waszym sklepie i porównaj procentowo jak to się ustawia.

Jest prawie tak samo, więc nie rozumiem o co ten cały wywód...

A tak w ogóle, to może już czas zakończyć te popychanie pierdół odnośnie cen. Nie chcesz, nie kupuj. Chcesz kup - nie zaglądaj nikomu do kieszeni. Jeżeli jesteś w stanie zrobić coś taniej - stwórz konkurencję. Jeżeli się utrzymasz, wymusisz niższe ceny. Proste jak konstrukcja cepa. Póki co firma Adama jest jedynym polskim przedsiębiorstwem, które wydaje w Polsce i na świecie tytuły "godne bycia wydanymi".
[#34] Re: Worthy - recenzja

@Jacques, post #32

Dla mnie 100PLN za pudełkową wersję to ciut za dużo. Może jak to był np. Warlords II na Amigę (który nigdy na nią nie wyszedł), albo Syndicate II, generalnie coś nowego ale legendarnego, to nawet i więcej by człowiek uzbierał. Worthy na taki tytuł nie wygląda choć mnie zainteresował, stąd zakup. Bardziej kupiłem żeby moi synowie w coś popykali na Amidze. Ten najmłodszy do tej pory zagrywa się w Tanks Furry, aż mu się pot leje z głowy z wrażeń - a ile się przy tym naskacze z tym padem .

Pozdrawiam,

Azz

P.S. Mailman

Rzeczywiście podobnie - przebitka 50% wersja elektroniczna do full pudełkowej. Czyli jednak reguła. Ja tam nie narzekam, ale jakoś to kłuje w oczy więc moja wypowiedź. Żalu do nikogo nie mam. Tanks Furry pokazuje, że można inaczej. Świat jednak jest kolorowy, więc dla kontrastu mamy inne podejście.

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2018 11:04:04 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2018 11:05:17 przez Azzorek
[#35] Re: Worthy - recenzja

@Azzorek, post #34

Dla mnie 100PLN za pudełkową wersję to ciut za dużo.

Ale nikt nie zmusza. Dlatego jest alternatywa wersji elektronicznej.

P.S. Na 35 komentarzy były chyba tylko 2 o samej grze. Reszta to wypowiedzi, po których Adam powinien zamknąć biznes i wypiąć tyłek na amigowy świat...
[#36] Re: Worthy - recenzja

@Azzorek, post #34

Rzeczywiście podobnie - przebitka 50% wersja elektroniczna do full pudełkowej. Czyli jednak reguła. Ja tam nie narzekam, ale jakoś to kłuje w oczy więc moja wypowiedź. Żalu do nikogo nie mam. Tanks Furry pokazuje, że jednak można inaczej. Świat jest jednak kolorowy, więc dla kontrastu mamy inne podejście.

Tanks Furry robili Polacy. Być może chłopaki nie cenili się tak mocno, nie robili tego dla pieniędzy - nie jest to istotne. Bridge Strike mogą już wydać drożej, wzorując się na kolegach z zachodu lub po prostu zachód ma nieco inne postrzeganie wartości swojej pracy. Jak dla mnie, Tanks Furry powinno być sprzedawane drożej, bo jest tego warte.
[#37] Re: Worthy - recenzja

@mailman, post #35

Wybacz mailman, ale jeszcze gry nie dostałem. Pewnie się wypowiem na ten temat w wątku już założonym.

A dyskusja o cenach jeśli merytoryczna nie jest złem. Przecież Adamowi też zależy na dobrych relacjach z klientami. Nie jest to osobista sprawa tylko ogólne wrażenie. W tym wypadku jest trochę za duża dysproporcja i tyle. Możliwe, że za granicą bardziej się cenią, tylko skąd ta niższa cena wersji elektronicznej?

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2018 11:10:18 przez Azzorek
[#38] Re: Worthy - recenzja

@Azzorek, post #37

Możliwe, że za granicą bardziej się cenią, tylko skąd ta niższa cena wersji elektronicznej?

Patrz post 20 w tym wątku - płacisz tylko za tantiemy + odrobina dla wydawcy. W przypadku wersji pudełkowej płacisz za to samo + WYDANIE.
[#39] Re: Worthy - recenzja

@Azzorek, post #31

Taka moja podpowiedź.... , następnym razem wersja elektroniczna cena 75PLN, wersja pudełkowa cena 95PLN i wszystko się zgadza i co najważniejsze nie kłuje w oczy .

Mam nadzieję, że do podpowiedzi się nie ustosunkują, bo mnie interesowała wersja tylko i wyłącznie elektroniczna. Płacenie więcej za wersję podstawową, bo komuś rozjazd cenowy między elektroniczną a fizyczną psuje poczucie estetyki czy czegoś tam, nie dla wszystkich jest w porządku. 40zł za taką grę to uczciwa cena, zważywszy że prowizja dla twórców musi być przeliczona na euro.

Nie chcę na ten temat dalej dyskutować, piszę swojego posta jako przeciwwagę do Twojego, na wypadek gdyby ktoś te posty jednak czytał i wziął sobie do serca Twoje słowa. ;)
[#40] Re: Worthy - recenzja

@Diaboł, post #24

To mówicie, że zaglądacie komuś do kieszeni, liczycie nie swoje, a potem przyjdziecie skomleć o więcej?

♥ This.
[#41] Re: Worthy - recenzja

@AceMan, post #40

Tu nie chodzi o zagladanie do kieszeni, tylko od razu na pierwszy rzut oka widac ze cos jest nie tak. Jesli ktos sie decyduje na takie dziwne rozwiazania to musi sie z tym liczyc ze ludzie beda komentowac bo od tego m.in. sa komentarze. Jest jakis nakaz ze w komentarzach to nalezy tylko niezdrowo sie podniecac w trakcie zachwytow nad wydana wlasnie gra? Kazda krytyka jest dobra o ile jest konstruktywna... A taka wlasnie tutaj mamy.
[#42] Re: Worthy - recenzja

@Axi0maT, post #41

Z mojej prostej kalkulacji wynika, że sama gra kosztuje 39 zł, CD z dyskietką - 42 zł, a pudełko - 15 zł. Co tu jest nie tak? Ceny nośników? W porównaniu do czego? Wcześniejszych gier? A skąd wiadomo ile ich zostało zamówione i po jakich cenach? Znasz nakład? A może wiesz po ile aktualnie chodzą dyskietki DD? Bo ja na przykład znalazłem na eBayu dziesięciopak za 10 dolarów plus 15 koszty wysyłki, co daje nam około 10 zł za czystą dyskietkę nie wliczając takich "drobiazgów" jak opłaty celne.

Powiesz: "Panie, ale przy wcześniejszych grach dyskietka dodawała 5 zł do ceny". Może i tak, ale może dyskietki były wtedy z innego źródła, które np. właśnie "wyschło"?

W każdym razie - mam bardzo dobre rozwiązanie dla wydawnictwa A2: Wprowadzić do sprzedaży samo pudełko do gry w cenie 15 zł plus wysyłka. Malkontenci kupią sobie wersję cyfrową, instrukcję drukną z pdf-a, plakat zamówią w zaprzyjaźnionej drukarni, płytę wytłoczą w zaprzyjaźnionej wytłoczni (minimum 300 sztuk, ale za to tylko po 2 złote z groszami sztuka), a dyskietkę nagrają z własnych zapasów. W ten sposób zapłacą jedynie 38 plus 15 plus wysyłka, koszt wydruku plakatu, ulotki, wytłoczenia płyty i nagrania dyskietki. I będą finansowo mocno do przodu! jupi!

...a nadmiarem wytłoczonych płyt obłożą samochód, co by odbijał lidary.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2018 15:38:08 przez recedent
[#43] Re: Worthy - recenzja

@Axi0maT, post #41

Ale tutaj nikt nie napisał słowa o grze. Wszyscy o jej cenie i tym ile nachłapał się wydawca Usiądź, załóż firmę, zdobądź kontakty z drukarniami i tłoczniami i wtedy krytykuj. Na razie to wszyscy krytykują bezpodstawnie, bez odniesienia do realności i porównania. Jak napisałem - niech się zrodzi konkurencja. Jeżeli będzie tańsza, A2 samo zejdzie z ceny. Jeżeli nie będzie, no cóż...

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2018 15:39:17 przez mailman
[#44] Re: Worthy - recenzja

@Axi0maT, post #41

Kazda krytyka jest dobra o ile jest konstruktywna... A taka wlasnie tutaj mamy.

No z tą konstruktywnością to jest średnio, bo niektórzy sugerują, że wydawca nie powinien zarabiać, tylko utrzymywać się z drobnych pochlebstw na forum- obudźcie się, w jakim świecie żyjecie?!

Owszem, mam łatwiej niż niektórzy z Was, bo nie jestem kolekcjonerm a cena za wersję elektroniczną jest bardzo przyzwoita ok, racja

Chcę podobnie jak większośc z Was, żeby były wydawane nowe tytuły na Amigę (ale raczej nie w BackBone), możliwe, że jeśli cena pudełkowa za ten tytuł była by niższa to bym się skusił (może, ale nie na pewno), żeby bardziej zachęcić Twórców i Wydawców, ale nie płaczę z tego powodu, bo mam wybór (wersja elektroniczna). OK

Więc tak, sam głos, że cena pudełkowa jest dla kogoś za droga, jest ważny i potrzebny, ale rozliczanie kogoś publicznie to jest po prostu niesmaczne
[#45] Re: Worthy - recenzja

@recedent, post #42

Sorry ale ta kretynska ironia jest nie na miejscu. Jesli chcesz zgrywac janusza biznesu i zamawiac dyskietki z ebaya to faktycznie cena moze byc taka jak napisales ale jesli robi sie naklad 500 egzemplarzy to raczej kupuje sie nowe dyskietki ktore sa nadal produkowane przez rozne firmy, jak chocby Athana. Wychodzi po lekko ponad 3 zyki za sztuke wiec daruj sobie te idiotyczne insynuacje. Zakladam ze wydawca doskonale zdaje sobie sprawe z tego jak kupic niedrogie i nowe nosniki, no chyba ze radzil sie recedenta jak kupic dyskietki na ebayu... To wtedy cena faktycznie jest po kosztach i charytatywnie.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2018 18:45:02 przez Axi0maT
[#46] Re: Worthy - recenzja

@Axi0maT, post #45

No i dlatego właśnie sprzedaż pudełek byłaby hitem sezonu. Każdy sobie zamówi w Kalifornii własne dyskietki po lekko 3 złote, do tego dokupi wersję elektroniczną i wszyscy będą zadowoleni.

P.S. Nikt nie mówi, że "jest po kosztach i charytatywnie". Za to wielu mówi, że jakoś nikt nie dał rady tego zrobić lepiej i taniej.
[#47] Re: Worthy - recenzja
Dzięki wielkie za recenzję. Trochę martwi mnie, że sceneria gry przez 40 plansz jest wciąż z tego samego tilesetu.
Mam pytanie: Czy jest wersja demo tejże gry ?
[#48] Re: Worthy - recenzja

@asman, post #47

Czy jest wersja demo tejże gry ?

Dema chyba nie było.
[#49] Re: Worthy - recenzja

@recedent, post #46

Jednej dyskietki nie zamówisz z Kalifornii. Minimum 100 dolarów zamówienie + shipment i nie wiem jak z cłem. W tej sytuacji kupno wersji pudełkowej to byłoby prawie 400 zł szeroki uśmiech (i miałbyś stos dyskietek)

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2018 20:21:15 przez mailman
[#50] Re: Worthy - recenzja

@mailman, post #48

Dzięki za odpowiedź. Rozumiem, że gra została napisana w asemblerze, czy się mylę ?
Tak z ciekawości ile zajmuje w kilobajtach plik wykonywalny tej gry ?
[#51] Re: Worthy - recenzja

@asman, post #50

Gra jest NDOS, ale zrobiona tak tylko dla wygody grającego bazując na track systemie Franka Wille z gry "Solid Gold". Wersja HD to plik wykonywalny o rozmiarze ponad 500 kB (dane gry + grafika) oraz w osobnym katalogu pliki z modułami (P6.1A) oraz etapami. Gra napisana w ASM.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2018 22:07:56 przez mailman
[#52] Re: Worthy - recenzja

@mailman, post #51

A tak pomijając cenę gry . Jaka jest ta gra ? Czy graliście już w nią ?
Czytałem recenzję gry ale to jest opinia jednej osoby.
Chciałbym kupić wersję pudełkową i nie interesuje mnie cena 100 czy 200 zł mnie interesuje czy warto. Na razie czytam tylko narzekania na temat ceny .
Nie jestem zwolennikiem wersji elektronicznej mnie interesuje tylko namacalny przedmiot i fajna zabawa, nawet jak by miała trwać tylko godzinę i potem powędrować w kąt wraz z innymi pudełkami z grami na Amigę .
Dzięki Adam Z. że zajmujesz się dalej sprzedażą oprogramowania na Amigę bo chyba jesteś jedyny odważny który w Polsce to robi . I uważam że powinieneś coś tam z tego mieć !
[#53] Re: Worthy - recenzja

@Jacol, post #52

Gra jest ładna, kolorowa, muzyka jest dobra. Ogólnie jest super - dwa mankamenty: plansze są podobne i gra jest trudna. Nieraz ważne są ułamki sekund. Pierwszy poziom, który mnie zestresował to już 4, a jest ich 40. Jak lubisz ten typ gier - powinieneś być zadowolony.
[#54] Re: Worthy - recenzja

@mailman, post #51

Serdeczne dzięki. Waham się czy kupić czy nie. Być może jestem aż za bardzo staroświecki ale w przypadku gier komercyjnych zawsze podobało mi się że można w demko zagrać zanim ewentualnie się coś kupi.
[#55] Re: Worthy - recenzja

@asman, post #54

[#56] Re: Worthy - recenzja

@Jacol, post #52

Jacol
Niedlugo pojawi sie moja recenzja tej gry w RnG - mi sie podoba ;)
[#57] Re: Worthy - recenzja

@Amig_OS, post #55

Trainery dla graczy jak ja OK
[#58] Re: Worthy - recenzja

@BULI, post #57

Lepiej gac bez trainerow
Wieksza frajda
Ja dzisiaj w godzine zrobilem 4 levele i jestem juz w 18
Gra super az mozg boli od kombinowania ;)
[#59] Re: Worthy - recenzja

@WojT_GL, post #58

Zakupiłem dziś Worthy i szczerze czapki z głów za łamigłówki, wizualnie jak i audio na wysokim poziomie. Może dlatego że gra ma bardzo podobne instrumenty z gry Nicky Boom którą uwielbiam. Po 1 godzinie grania zatrzymałem się przy 14 lvl. Normalnie już miałem chęć rozpier..... joya. Polecam.
[#60] Re: Worthy - recenzja

@RoniWorlds, post #59

Dobra więc tak Stream 4 godzinny z gry zrobiony do 24 etapu doszedłem. Ale jak się okazało po drodze moja przejściówka na 2x CF zaczęła się przegrzewać. Zmieniałem na drugą i się okazało że mi nie zapisało Save z gry i teraz muszę wszystko przechodzić od nowa. Więc pewnie następny stream jutro.....

Opinia gry nie żałuję wydanych pieniążków za nią, jest mega.

OSTRZEŻENIE

Gra dla cierpliwych !!!!!!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem