@mschulz, post #23
@Hexmage960, post #31
@mschulz, post #32
@Hexmage960, post #33
@Hexmage960, post #33
Ja nie wiem do końca, ale podejrzewam, że te emulowane programy M68k korzystając z zasobów systemowych wywołują "prawdziwe" funkcje systemowe takiego AmigaOS4, czy MorphOS i wszelakie dane muszą być w Big Endian?
@mschulz, post #36
@mschulz, post #36
@Hexmage960, post #37
@Cedrat, post #40
Przykro mi, ale AmigaOS jest tak przestarzały, że szkoda gadać :)
@Hexmage960, post #41
Sama architektura Amiga OS, opisana w ROM Kernel Reference Manual wskazuje na to, że jej projektanci myśleli daleko do przodu. Architektura tego systemu w takim rozumieniu jest przygotowana na zaadaptowanie do innych platform.
Na poziomie API Amiga OS nie jest przestarzały, gdyż w takim rozumieniu jego architektury może być zaadaptowany do innych platform.
Programy musiałyby być skompilowane na nowo na podstawie źródeł.
Stare programy systemowe musiałyby pracować w jakimś środowisku, w którym funkcje systemowe dbałyby o konwersję little/big-endian w obie strony.
Także podsumowując: w teorii Amiga OS jest możliwy do przeniesienia nawet na inne procesory, architektury, wiele rdzeni itd.
W Commodore już w NDK 3.1 namawiano na korzystanie z systemowych bibliotek, przewidując co się będzie działo w przyszłości.
@Cedrat, post #40
Jak wprowadzisz śledzenie zasobów i ochronę pamięci pomiędzy procesami,?
Przykro mi, ale AmigaOS jest tak przestarzały, że szkoda gadać :)
@jubi, post #43
Podsumowując - udawanie w 2018 roku że cechy systemu Amigi zabetonowane w 1985 roku są nowoczesne jest równie zabawne
Jest to analogiczna sytuacja jaka była kiedyś z amigowym chipsetem - w 1985 roku to była rewolucja, a kilka lat później założenia które pasowały idealnie do 1985 roku stały się anachronizmem i hamulcem rozwoju. Stąd porzucenie chipsetu przez NG i osadzenie UAE które ma zapewnić kompatybilność z softem które go wymaga.
@mschulz, post #42
Przykro mi to stwierdzic, ale to absolutnie nie swiadczy o nowoczesnosci (czy chociazby dalekowzrocznosci) tworcow AmigaOS.
Mechanizmy blokujace w systemie sa fatalne (Forbid()/Permit() i Disable()/Enable()) a te ktore sa w miare sensowne sa bardzo ciezkie do poprawy.
@Hexmage960, post #45
Te cechy nie pojawiły się w 1985 roku. Tak naprawdę system Amigi dojrzał i w wersji 2.0 zaczął nabierać coraz lepszych cech
@jubi, post #48
Nie chodzi o powierzchowną pozłotkę typu datatypy itd. ale o core, którego założenia nie zmieniły się nigdy a które ładnie tu wyłuszczył mschulz. Podobnie było z chipsetem, rozwijał się tak, żeby nie naruszyć podstawowych założeń i te niezmienione zostały aż do końca.
@Sventevith, post #9
Czy naprawdę nie było dostępnych innych procesorów niż e500 ?
@MUFA-amigaone-pl, post #51
@michal_zukowski, post #50
Taka jest różnica między chipsetem a systemem. Co więcej, dla użytkownika teoretycznie podstawione elementy będą/byłyby niewidoczne.
@stefkos, post #53
Widzisz, znowu to robisz, znowu piszesz cos co nie jest prawda. No ale dobrze ze rzookol juz napisal jak to naprawde wyglada.
@MUFA-amigaone-pl, post #55
Nie ma żadnego oficjalnego oświadczenia ze strony MOSTeamu, więc trudno zarzucać mi klamstwo.
Nie ma żadnego oficjalnego oświadczenia ze strony MOSTeamu, więc trudno zarzucać mi klamstwo.
Nie ma jasno nigdzie żadnego oświadczenia, którego można by się trzymać i zarzucać mi nieprawdę.
Zobacz że MOS ze wsparciem dla płyty Cyrus (celowo nie używam nazwy X5000 bo wtedy akurat bym skłamał), wyszedł prawie 2 lata po wersji dla AmigaOS, a w sumie od ogłoszenia wsparcia do realizacji komercyjnej, uplynęło chyba ze 4 lata.
@recedent, post #56