Komentowana treść: Nadchodzi Raptor 1200 - nowy akcelerator dla Amigi
[#121] Re: Nadchodzi Raptor 1200 - nowy akcelerator dla Amigi

@koczis, post #120

Cena to jest jedna strona medalu, przeciętny czas oczekiwania to druga. Mimo, że projekt jest deczko mniej skomplikowany to i tak jest więcej niż dość by to nie było "z palcem w ... " dlatego jeśli nie ogarnęli produkcji wydajniejszej niż do tej pory to będzie tylko jeden element układanki więcej do zapchania kolejki - jak u TSMC w 5nm teraz.
[#122] Re: Nadchodzi Raptor 1200 - nowy akcelerator dla Amigi

@abcdef, post #121

Ja mogę poczekać nigdzie mi się nie spieszy.
2
[#123] Re: Nadchodzi Raptor 1200 - nowy akcelerator dla Amigi
Zdjęcie prototypu karty

[#124] Re: Nadchodzi Raptor 1200 - nowy akcelerator dla Amigi

@JakubH_, post #123

Wygląda jak emulator.
To już Blizzard1220 wyglądał poważniej.
[#125] Re: Nadchodzi Raptor 1200 - nowy akcelerator dla Amigi

@Daclaw, post #124

Po pierwsze to prototyp , po drugie tam tylko będzie fpga + pamięć. Nie wiem co może być "poważniejszego" na tej karcie. Pewnie będzie w czerni to nabierze trochę charakteru
[#126] Re: Nadchodzi Raptor 1200 - nowy akcelerator dla Amigi

@JakubH_, post #125

Lampy powinny być
1
[#127] Re: Nadchodzi Raptor 1200 - nowy akcelerator dla Amigi

@abcdef, post #116

Nie, wszystko zależy od tego jak się ktoś umówi jak co się nazywa.

Tak, i jak to uwzględnimy, również w świetle informacji zawartych w wstawianych przez Ciebie cytatach, to następną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę jest zastosowanie, co też wynika zresztą z tych cytatów, więc nie wiem dlaczego kłócisz się z treściami, które sam wstawiasz.

Zatem nie mam problemu gdy ktoś twierdzi, że zaimplementował logikę układu kompatybilnego z AGA. Ale mam problem gdy ktoś twierdzi, że zrobił reimplementację AGA.

Więc pytam się ponownie. Ile wspólnego ma i9 z 8080? Myślisz, że gdyby dziś Commodore tworzyło układy do współczesnych Amig to ich kompatybilność z AGA miałaby cokolwiek wspólnego z tym jak AGA jest w środku zaimplementowana? I co, też byś narzekał? Co z tego, że nie mieli dokumentacji i musieli sobie radzić sami? Nic, poza czapki z głów. Jest to nowa wersja układów, rozszerzona i zaimplementowana w FPGA. Naprawdę Twoje zaklinanie rzeczywistości nic tu nie zmieni.

ACM also defines seven sub-disciplines of the computing field:

A co mnie jakieś ACM obchodzi. Widziałem różne dokumenty różnych organizacji i cuda tam napisane tylko dlatego, że ktoś chciał być fajny i wymyślić coś "nowego". Tego wszystkiego, co wkleiłeś i nie tylko, uczą na studiach na informatyce więc dla mnie to informatyka. Terminu "technologie komputerowe" nikt nie używa, a komputer to tylko narzędzie wykorzystywane w informatyce i gdy napiszę program na kartce to nadal jest to program.

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2021 01:48:22 przez smith
2
[#128] Re: Nadchodzi Raptor 1200 - nowy akcelerator dla Amigi

@smith, post #127

Myślisz, że gdyby dziś Commodore tworzyło układy do współczesnych Amig to ich kompatybilność z AGA miałaby cokolwiek wspólnego z tym jak AGA jest w środku zaimplementowana

Dalej niemądrze strzelasz ... i9 jest zupełnie niekompatybilne z 8080 (8bitowy procesor z którego w prostej linii powstał bardziej rozbudowany ... Z80 od Ziloga!) To raz. Dwa - z 8086 też jest dużo niekompatybilności, ale też nikt nie nazywa go 8086 v2020 tylko procesorem x86 (należącym do rodziny wywodzącej się z 8086) - już zdecydowanie innym choćby z typowych trybów pracy, integracji fpu, 64bitowego ISA, zupełnie innej szynie systemowej czy integracji peryferiów i kontrolera pamięci. I tak, nowy chipset - tak jak AGA względem OCS - jest tylko i wyłącznie kompatybilny. Nikt nie twierdzi, że AGA to jest rozbudowany OCS, bo to ewidentna nieprawda. Ale ma wspólne rejestry i tryby pracy - uzyskane przez bardziej rozbudowaną logikę niż OCS. Więc kompatybilność jest uzyskana, ale w ciut inny sposób niż integrację opisu logiki samego OCS. Więc nowy chipset też mógłby być "kompatybilny" i nikt nie twierdziłby, że to AGA.
na którą należy zwrócić uwagę jest zastosowanie, co też wynika zresztą z tych cytatów, więc nie wiem dlaczego kłócisz się z treściami, które sam wstawiasz

Heh, zabawne ... wskaż co się kłóci, albo przestań fantazjować.
I co, też byś narzekał

W przeciwieństwie do twojej fanbojskiej furii - ja nie narzekam. Tylko nazywam rzeczy po imieniu. Nie ma za tym ani krztyny złośliwości. To Ty i Banter uczepiliście się jak rzep psiego ogona nie udzielając w większości merytorycznych argumentów, a ograniczając się do tego co pisze Gunnar mimo, że w tym wątku W ANI JEDNYM PRZEKLĘTYM MIEJSCU NIE PISAŁEM O EMULACJI W KONTEKŚCIE JEGO PRODUKTÓW. Więc zejdź ze mnie albo zacznij używać merytorycznych argumentów, bo ja podałem - na poparcie swojego stanowiska - już takich mnóstwo. Razem z oficjalnymi manualami do rozszerzeń amigowych.
Tego wszystkiego, co wkleiłeś i nie tylko, uczą na studiach na informatyce więc dla mnie to informatyka

No patrz, tak samo na elektronice, mechatronice i automatyce - z naciskiem na nieco inne poddziedziny. Nie pogrążaj się. Dopiero co twierdzisz, że nie ważne jak ktoś (jakiś ACM) coś nazywa, a potem twierdzisz, że skoro jest na kierunku informatyka więc to informatyka. Toż to hipokryzja w czystej postaci. Termin ten został w PL zastosowany taki, a nie inny bo go ktoś zaproponował i się przyjął. Poza PL to jest z reguły computer science, a nie żadne "informatics" ... Ja rozumiem, że charakterystyczna dla PL jest zadziorność granicząca z zarozumiałością, ale nie na Polsce się świat zaczyna i nie na niej kończy. A technologie komputerowe - o dziwo te, które twierdzisz, że się nie używa - są jednym z kierunków do wyboru na wielu polskich uczelniach. Tak, "informatycznych" z reguły. Ale termin JEST używany wbrew temu co twierdzisz. Dalej chcesz ciągnąć ten brednioserial tylko dlatego, że Banter i Ty założyliście, że coś o raptorku złego napisałem chociaż nie napisałem?
3
[#129] Re: Nadchodzi Raptor 1200 - nowy akcelerator dla Amigi

@abcdef, post #128

Nie musisz się gorączkować, 8080 to była literówka.

Dwa - z 8086 też jest dużo niekompatybilności, ale też nikt nie nazywa go 8086 v2020 tylko procesorem x86 (należącym do rodziny wywodzącej się z 8086) - już zdecydowanie innym choćby z typowych trybów pracy, integracji fpu, 64bitowego ISA, zupełnie innej szynie systemowej czy integracji peryferiów i kontrolera pamięci.

Więc i9 to nie emulator 8086? Na pewno? Bo przecież w środku jest mikroprogram? I co teraz? :-O

Więc nowy chipset też mógłby być "kompatybilny" i nikt nie twierdziłby, że to AGA.

Chyba, że producent nazwałby go AGA 2 czy jakoś tak.
A w przypadku 68080 jest prościej, bo to nie inny procesor tylko rozbudowany poprzedni, lepszy i kompatybilny.

Tylko nazywam rzeczy po imieniu.

No właśnie z tym masz problem.

Termin ten został w PL zastosowany taki, a nie inny bo go ktoś zaproponował i się przyjął. Poza PL to jest z reguły computer science

Gdzie my jesteśmy? I po jakiemu rozmawiamy? Muszę sprawdzić na mapie i w Wikipedii :-O

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2021 01:41:12 przez smith
3
[#130] Re: Nadchodzi Raptor 1200 - nowy akcelerator dla Amigi

@smith, post #129

Więc i9 to nie emulator 8086? Na pewno? Bo przecież w środku jest mikroprogram? I co teraz?

Ooo, to teraz wyznacznikiem emulacji jest to, że coś ma w sobie mikrokod? To już zupełnie można pominąć, że i9 nie pracuje jak 8086, nie udaje 8086, jest od tego samego producenta i w tej samej linii produktów? Aha...
Chyba, że producent nazwałby go AGA 2 czy jakoś tak.

Nie wiem jak Ty, ale ja nie miałbym z tym najmniejszego problemu.
A w przypadku 68080 jest prościej, bo to nie inny procesor tylko rozbudowany poprzedni, lepszy i kompatybilny

Nie ma żadnego poprzedniego (chyba, że mowa o 68070 z czasów natami). Jest lepszy od ostatniego oficjalnego procesora z linii motorola 68k i jest z tą linią kompatybilny. I co w związku z tym?
Gdzie my jesteśmy? I po jakiemu rozmawiamy?

Ooo, a co w związku z tym? Przecież Ty pierwszy zarzuciłeś mi, że posługuję się terminem, którego w PL nie ma (a jest i co udowodniłem), dodatkowo wspomniałęś IT, które zupełnie jest oderwane od tematu. Więc jeszcze raz poproszę - masz jakikolwiek merytoryczny argument? To go przytocz, a nie ciągnij brednioserialu, tylko dlatego, że nieopacznie założyłeś, iż słowa emulacja użyłem wobec AC68080. Jeśli dalej będziesz pierdzielił bez sensu to sorry, ale myślę, że dużo nie stracę nie oglądając Twoich postów...
2
[#131] Re: Nadchodzi Raptor 1200 - nowy akcelerator dla Amigi

@smith, post #129

Więc i9 to nie emulator 8086? Na pewno? Bo przecież w środku jest mikroprogram? I co teraz? :-O

A jak ktoś zaprogramuje Alterę Cyclone na płytce Vampire/Raptora wsadem pozwalającym udawać 8086, to co się stanie z "68080 - najszybszym procesorem z serii 68k"? Uda się do krainy wiecznych procesorów programowych?

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2021 10:04:51 przez Jacques
1
[#132] Re: Nadchodzi Raptor 1200 - nowy akcelerator dla Amigi

@smith, post #129

A w przypadku 68080 jest prościej, bo to nie inny procesor tylko rozbudowany poprzedni, lepszy i kompatybilny.

Dla mnie sprawa jest prosta - zrobią go w krzemie, to będzie procesorem, będzie można go nazywać następcą, dalszym krokiem rozwojowym linii 68k, jakkolwiek. Dopóki istnieje tylko w formie programowej implementacji, która dzisiaj jest czymś, a pojutrze będzie czymś innym, to jest syf a nie procesor. W najbliższym razie - prototyp.
1
[#133] Re: Nadchodzi Raptor 1200 - nowy akcelerator dla Amigi

@Daclaw, post #132

O bez przesady, w FPGA są implementowane np. DSP :) I nikt nie twierdzi, że to nie są DSP tylko dlatego, że są w formie logiki programowalnej. W przypadku produktów Apollo Teamu FPGA jest poniekąd medium do prototypowania, w końcu to projekt rozwojowy. Gdyby kilka lat temu wydali wersję "hard processor" to by nie było całego tego progresu jaki przez ten czas się dokonał. Oczywiście, w momencie gdy jest odłączone zasilanie to układ jest nieskonfigurowanym FPGA, ale po uruchomieniu w kilka ms ładuje konfigurację i staje się tym do czego został przeznaczony. Większy problem stanowi nieudana aktualizacja wsadu bo wtedy bez odpowiedniego interfejsu z JTAG mamy de facto złom. Ale czy to jest jedyne gdzie jest logika programowalna w amidze? No to zerknijmy na fastata - jest CPLD? Jest. Mediator? Jest CPLD? A jakże, jest! G-Rex? Też. Prometheus? A jakże, również. Więc idąc tym tokiem myślenia można by powiedzieć, że mediator i spółka udają hosta pci...
Nie ma możliwości by tak ograniczony (względem ilości potencjalnych klientów) projekt wykonać "w krzemie" (w cudzysłowie, bo przecież FPGA to też krzem). A logika programowalna jest w amigach od samego początku, w tej czy innej formie. Bo tak jest efektywnie i wygodnie. A od wielu lat - nawet finansowo wychodzi zdecydowanie lepiej. FPGA to jest konieczność, która istnieje w produktach amigowych od dłuższego czasu, a teraz jest w sumie jedyną szansą na jakiś szerszy rozwój klasyka ... no może obok produktów gdzie procesor jest zrealizowany w formie algorytmu tłumaczącego w locie kod 68k (tu prawie pasowałaby emulacja programowa choć w zasadzie nie jest konkretny procesor emulowany, a jest zapewniona kompatybilność z określonym zestawem instrukcji). I tak buffee korzysta z bare metal czyli napisanego od podstaw firmware z pseudo JIT do osiągnięcia tego celu. I tu bliżej jest właśnie do Transmeta Crusoe w świecie x86. W przypadku zaś PiStorma tłumaczenie 68k jest dokonywane przez musashi 68k które przez samego autora jest nazwane emulatorem procesorów 68k, a dodatkowo działa to jako aplikacja w systemie linux. Co raczej jednoznacznie nasuwa na myśl "no to już jest prawdziwy emulator procesora" ... choć nie tylko procesora, bo ostatnio też dodano wirtualne napędy scsi oraz rtg, a od wczesnych etapów był też fast ram. I o ile jest to rozwiązanie finansowo opłacalne (bo koszty kompletu są stosunkowo niewielkie, a jak nam się znudzi zawsze można rpi wykorzystać do zabawy w coś innego) to dla wielu purystów powinno być zdecydowanie większą herezją niż fpga.
[#134] Re: Nadchodzi Raptor 1200 - nowy akcelerator dla Amigi

@abcdef, post #130

Ooo, to teraz wyznacznikiem emulacji jest to, że coś ma w sobie mikrokod?

No właśnie nie, tak samo jak kilka innych cech, co od samego początku próbuję Ci uświadomić.

Nie wiem jak Ty, ale ja nie miałbym z tym najmniejszego problemu.

Ja też nie, nawet jakby to był inny producent.

Nie ma żadnego poprzedniego (chyba, że mowa o 68070 z czasów natami). Jest lepszy od ostatniego oficjalnego procesora z linii motorola 68k i jest z tą linią kompatybilny. I co w związku z tym?

No i ponownie kult naklejki.

Ty pierwszy zarzuciłeś mi, że posługuję się terminem, którego w PL nie ma (a jest i co udowodniłem)

Którego się nie używa.
1
[#135] Re: Nadchodzi Raptor 1200 - nowy akcelerator dla Amigi

@Jacques, post #131

Ale w każdej chwili może powrócić i jest to dużo prostsze niż wylutowanie 68k wlutowanie 8086 i operacje odwrotne No i zadziała w przeciwieństwie do opcji z lutownicą. Widzisz, same zalety
1
[#136] Re: Nadchodzi Raptor 1200 - nowy akcelerator dla Amigi

@Daclaw, post #132

programowej implementacji

FPGA to sprzęt nie program i w obecnej sytuacji jest dużo lepszym rozwiązaniem niż ASIC.
1
[#137] Re: Nadchodzi Raptor 1200 - nowy akcelerator dla Amigi

@smith, post #136

A ja to cały czas powtarzam - jest potrzebna regulacja, podobna do Karty Weneckiej, albo manifestu Dogma 95, która arbitralnie ustali zakres dobrych praktyk w podejściu do Amigi. Co jest czym, co należy a co nie, jakie elementy są ok w przypadku jakich konfiguracji.

Weźmy raz zróbmy komisję i to ustalmy. OK
1
[#138] Re: Nadchodzi Raptor 1200 - nowy akcelerator dla Amigi

@smith, post #136

FPGA jest takim samym sprzętem jak i9 z WinUAE. Nie są w nim ustawione na stałe żadne mityczne bramki sprzętu zgodnego z Amigą. Jest to program w VHDL (lub innym odpowiedniku), skompilowany na daną platformę sprzętową, zapisywany do flash, a następnie w momencie startu FPGA przepisywany do RAM i konfigurujący działanie CLB. Jakby ktoś skompilował WinUAE np na CUDA różnica między Vampire była by jeszcze mniejsza.

(emulation) COMPUTING
reproduction of the function or action of a different computer, software system, etc.
"software emulation of complete systems"

What Does Emulation Mean?
Emulation is the process of imitating a hardware/software program/platform on another program or platform. This makes it possible to run programs on systems not designed for them.

Emulators, as the name implies, emulate the functions of one system on another. Thus, the second system behaves like the original system, attempting to exactly reproduce the external behaviors of the first system.

Tak, tak, wiem, żelbet uważający Vampire za "nie emulator" i tak pozostanie nieskruszony😉 Bo przecież bramki w Vampire poukładane są tak jak by to zrobił Jay Miner, no dokładnie tak samo, tyle, że lepiej 😂

Co z tego, że to emulator skoro pozwala się cieszyć Amigą? A Raptor to w ogóle będzie świetna sprawa, zwłaszcza jeśli ze względu na cenę pozwoli się cieszyć wydajną Amigą większemu gronu pasjonatów. Trzymam kciuki żeby karta była w dobrej cenie i w miarę bezproblemowo dostępna
5
[#139] Re: Nadchodzi Raptor 1200 - nowy akcelerator dla Amigi

@RaNGuN, post #138

Co z tego, że to emulator skoro pozwala się cieszyć Amigą?

To z tego, że należy nazywać rzecz po imieniu, a nie zakrzywiać czasoprzestrzeń jakimś "kontynuacjami linii 68k".
5
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem