Komentowana treść: Jump! - ruszyła przedsprzedaż
[#121] Re: Jump! - ruszyła przedsprzedaż

@karolb, post #120

Podepnij kartę do PayPala i problem z zakupem Jumpa rozwiązany.
[#122] Re: Jump! - ruszyła przedsprzedaż

@forge, post #121

Jakby nie mógł wprost napisać, że ma kartę "na gupoty" o której baba nie wie i lepiej żeby tak zostało ;)
[#123] Re: Jump! - ruszyła przedsprzedaż

@Solo Kazuki, post #98

Czyli co? Wedlug Ciebie, kazdy uzytkownik A1200 z HD i fastem, musi miec jeszcze przejsciowke z PCMCIA na SD, karte SD lub micro SD, oraz sasiadke z komputerem albo sam komputer, gdzie bedzie mogl przegrac dane z USB na karte (mikro)SD. I to wedlug Ciebie jest lepsze i szybsze rozwiazanie niz 2-3 dyskietki instalacyjne? No to sie roznimy w tym temacie. Amiga 68k to jest komputer RETRO, ktory obecnie mozna rozbudowac do bardzo zaawansowanego konfigu. W zasadzie jedynym ograniczeniem to jest obecnie szybkosc procesora, ale i w tym temacie sie troche dzieje. A co do ilosci danych, to taki Turrican 2 ma ponad 2.5MB danych (grafika/muzyka/kod) i miesci sie na 1 dyskietce (880KB) przy uzyciu ARJ7. Poniewaz to mialaby byc wersja instalacyjna tej gry to mozna by uzyc LZMA, ma bardzo dobra kompresje (bije ARJ7 dosc mocno) ale wolna dekompresje danych (ale instalacje gry robi sie tylko raz, wiec to nie przeszkadza). Wiec jestem prawie pewien, ze wersja instalacyjna zmiescilaby sie na 2 dyskietkach DD, albo na 1 dyskietce HD (A4000, i co bogatsze konfigi A1200).
1
[#124] Re: Jump! - ruszyła przedsprzedaż

@Don_Adan, post #123

Czyli co? Wedlug Ciebie, kazdy uzytkownik A1200 z HD i fastem, musi miec jeszcze przejsciowke z PCMCIA na SD, karte SD lub micro SD, oraz sasiadke z komputerem albo sam komputer, gdzie bedzie mogl przegrac dane z USB na karte (mikro)SD.

Uważasz że w dzisiejszych czasach każdy kto ma Amigę nie ma innego komputera (PC/Mac/cokolwiek) niż ta Amiga? A jeżeli ktoś rzeczywiście nie ma to ma tą Amigę na tyle rozbudowaną, że jest w niej przynajmniej czytnik CD. Wielu użytkowników wymieniło także stacje dysków na jakieś wynalazki co to do nich się wkłada... pendrive USB. W dzisiejszych czasach takie dyskietki były by tylko kulą u nogi wydawcy, a przynajmniej ja to tak widzę. Tutaj musiał by się wypowiedzieć sam wydawca tej gry dlaczego nie wyda jej na dyskietkach.
Co do upakowania danych ja jednak pozostawię autorowi gry ocenę ile by to zajęło dyskietek.
Czyli podsumowując powinien się wypowiedzieć w tej kwestii autor i zarazem wydawca tej gry "dlaczego tak a nie inaczej".
[#125] Re: Jump! - ruszyła przedsprzedaż

@adam_mierzwa, post #122

Nie no, "baba" wie, po opłaceniu wspólnych rachunków i zakupów, każdy robi co chce ze swoją kasą. :P

@forge: Dzięki! Karta do PayPal'a już przypisana

Teraz się zastanawiam jaki koszt wysyłki jest do Polski, są 4 strefy do wyboru, i chyba jestem nieogarnięty, no nie widzę Polski
[#126] Re: Jump! - ruszyła przedsprzedaż

@karolb, post #125

Jeżeli zmienisz język na stronie na polski, to na pewno będzie prościej, a odpowiedź przyjdzie sama :)

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2021 20:20:14 przez mailman
[#127] Re: Jump! - ruszyła przedsprzedaż

@mailman, post #126

Głupi ja, dzięki za pomoc! :)

edit----

Nawet inpost jest do wyboru, no to teraz nic tylko czekać :)

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2021 20:54:09 przez karolb
[#128] Re: Jump! - ruszyła przedsprzedaż

@Solo Kazuki, post #124

Co do upakowania danych ja jednak pozostawię autorowi gry ocenę ile by to zajęło dyskietek.

Na ten moment nie wiem ile to będzie dyskietek ale może być i z 10. W takiej sytuacji nie widzę sensu nabijania kosztów drogim nośnikiem i poświęcania czasu na zapisywanie tego.
Czy naprawdę są jeszcze ludzie przenoszący dane na Amigę przy pomocy dyskietek? Będą adf-y, wystarczy mieć goteka żeby skopiować dane na hdd w Amidze..
3
[#129] Re: Jump! - ruszyła przedsprzedaż

@Kefir_Union, post #128

Ciekawe czy takie same dyskusje toczyły się, gdy Microsoft zdecydował się nie wypuszczać Windowsa 98 na dyskietkach. :)
3
[#130] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#131] Re: Jump! - ruszyła przedsprzedaż

@Kefir_Union, post #105

Zwykły przelew najlepszy, ale jak nie mieszkasz w Polsce już 15 lat, nie masz konta itp. to trudno. Z tego co się orientuje, to koszt przyjęcia płatności karta jest najniższy ~0.2% dla kart debetowych ? Chyba, że dochodzą opłaty obsługi operacji online... No mniejsza, w sumie ja za wszystko place online albo ostatnio GooglePay , albo karta. PayPal od kilku lat nie używam i już nie będę używał. Nie chce się rozpisywać, bo to nie forum polityczne ;] Ogarnę to jakoś przez znajomych, nie ma problemu.
1
[#132] Re: Jump! - ruszyła przedsprzedaż

@cactoos, post #131

Revolut sobie ogarnij.
[#133] Re: Jump! - ruszyła przedsprzedaż

@mailman, post #106

Możliwe że jemu chodzi o to, że A500 mini będzie obsługiwać gry WHDLoad, więc przypuszczam że ileś tam FastRAM będzie uwzględnione. Nie wiadomo jednak ile, ale przypuszczam że max co da się na 68EC020 użyć (czyli 8-11,5MB), więc jak by tak było to powinno się dać odpalić Jump!
[#134] Re: Jump! - ruszyła przedsprzedaż

@Solo Kazuki, post #133

I jeszcze dodatkowo nie wiemy czy oprócz tych gier wchodzących w skład pakietu będzie można w ogóle uruchamiać inne gry. Może się więc okazać, że A500 Mini będzie zamkniętą konstrukcją opartą na jakimś UAE bez możliwości tworzenia plikopartycji czy dostępu do folderów mapowanych na partycje.
[#135] Re: Jump! - ruszyła przedsprzedaż

@mailman, post #134

I jeszcze dodatkowo nie wiemy czy oprócz tych gier wchodzących w skład pakietu będzie można w ogóle uruchamiać inne gry.

Będzie można, wystarczy rozwinąć opis na podanej stronie by przeczytać:
Możliwość dodawania własnych gier przez USB*, aktualizacji oprogramowania i podłączenia własnego urządzenia. THEA500 Mini jest kompatybilne z setkami klasycznych gier z komputera Amiga i dem, wykorzystując WHDLoad dla prostoty obsługi (gry muszą być legalnie pozyskane / kupione od ich prawnych właścicieli).
* Wymagana własna pamięć USB (BRAK w zestawie).
2
[#136] Re: Jump! - ruszyła przedsprzedaż
Mam wrażenie, że niektórzy tutaj, nie dość, że używają sprzętu retro to tami są już retro Karta płatnicza może być tzw. przedpłacona (trochę głupie tłumaczenie, w angielskim "pre-paid") i każdy raczej o takich kartach słyszał. Masz samą kartę i możesz ją zasilać kasą za pomocą przelewu na jej rachunek bankowy do którego się nie ma dostępu (czyt. nie można z niego zrobić przelewów), możesz się tylko zalogować na rachunek i zobaczyć dostępne środki i historię płatności, można z takiej karty wybrać kasę w bankomacie ale wiąże się to z prowizją, tak samo sprawdzenie salda w bankomacie kosztuje, można sobie na niej zrobić niechcący debet i dopiero po jego spłaceniu znów karty używać. Pozostawione środki na karcie można "wykupić" ale to też się wiąże z jakąś tam prowizją. Tak to działa i takie karty zwykle sprzedają ludzie którzy współpracują z bankami i organizują jakieś akcje typu "zróbmy kartę z jakąś grafiką, np. logiem PPA, którą każdy forumowicz PPA chciałby mieć). Kiedyś te karty były modne gdy kupowało się bilety w RyanAir lub WizzAir. Obecnie są jeszcze karty stricte do zakupów internetowych (np. eKarta w mBanku, kiedyś wydawana fizycznie, dziś tylko wirtualnie, dało się ją podpiąć do PayPal, przynajmniej kiedyś, nie wiem jak teraz) albo karty typu Revolut (te działają na zasadzie pre-paidów). Tego typu karty czasem da się podpiąć pod konto PayPal ale nie wszędzie też da się nimi zapłacić w internecie (np. za rezerwacje w hotelach, czasem wymaga to prawdziwej kredytówki lub przynajmniej debetówki). Uff... to tyle.

Co do tematu wątku. Mnie tam wszystko jedno. Nie mam cd-romu w A1200 ale to żaden problem zgrać to z peceta
[#137] Re: Jump! - ruszyła przedsprzedaż
Można również nabyć w przedsprzedaży wersję cyfrową za 109 zł.
4
[#138] Re: Jump! - ruszyła przedsprzedaż
Zamówione.
2
[#139] Re: Jump! - ruszyła przedsprzedaż
Zamowione !
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem