Komentowana treść: Amiwest 2022 - podsumowanie
[#91] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@Sventevith, post #90

nie, ja mam także dla Pega2
[#92] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@Sventevith, post #89

Ano, nie będzie. Chociaż - w tym świecie widzieliśmy już tyle fikołków z nazwami, że nic mnie nie zdziwi.

Zobacz na Tabora z newsa - nikt nawet nie sugeruje, że nazwą go kolejną Amigą One. Ma być po prostu A1222 plus albo Tabor. Czemu, skoro A-Eon był dogadany na korzystanie z marki Amiga One dla swoich produktów?
[#93] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#94] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@recedent, post #92

Eldee Stephen's AmigaOne 1222 Tabor Amiwest DevCon 2022:

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2022 13:04:45 przez Amig_OS
[#95] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@Amig_OS, post #94

Problem z Taborem jest taki, że poza stare GCC się nie wyjdzie (dlatego zostawiono stare GCC w najnowszym SDK). Z tego też wynika, że przeglądarki na poziomie Wayfarera (czyli z aktualnym Webkitem) w natywnym kodzie tego dziwnego procka nie zobaczymy. Jako, że wszystkie procki PowerPC są za wolne dla aktualnego Webkita (tzn. dla javasciptu), to emulacja FPU w procku Tabora jeszcze bardziej zwolni ten dość wolny procesor.
1
[#96] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@michal_zukowski, post #95

Za wolne na jednym rdzeniu, jednak na Amiwest potwierdzono że celem jest wykorzystanie przez przeglądarkę multicore oraz 4GB RAMu.
[#97] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@MUFA-amigaone-pl, post #96

Procek z Tabora nadal będzie za wolny nawet jeśli zostaną użyte 2 rdzenie. Procki z X5000, X1000 czy G5 może byłyby ok (w trybie multicore), o ile będzie jeszcze JIT i dekodowanie video na karcie graficznej (video w przeglądarce a nie niezależnie). Pytanie co jeszcze webdeveloperzy od frameworków javascriptowych wymyślą bo o ile dzisiaj prędkość 2x byłaby ok, to za 2 lata już tak nie musi być.
[#98] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@Sventevith, post #81

1. Początkowo powodem było to, że Hyperion się ceni. Po tym jak przeżarli budżet LibreOffice Dickinson zakręcił kurek, a Leaman nie kwapi się do płacenia roboczogodzin. Każdy woli płacić za produkt, proste. Powodów było więcej, np. część osób była niezadowolona, że pisząc dla Hyperiona piszą za darmo do szuflady i odeszła. "Do szuflady" to znaczy, że nie szła ich praca do ludzi. Jest grupa betatesterów i "znajomych królika", którzy odlecieli już od reszty i mają swoją, alternatywną wizję rzeczywistości, ale z punktu widzenia szaraka gołe fakty są takie: AmigaOS 4.1 Final Edition - 2014 rok, Update 1 - 2016, Update 2 - 2020 (w zasadzie 2021 - istotny hotfix) i brak realnego wsparcia dla komputerów innych niż X5000. Wyszła też sytuacja, że firma Amiga Inc. upadła i nastąpiło "nowe rozdanie", które poddaje w wątpliwość prawa Hyperiona. Powiedzmy, że one są kruche, np. nie może rozwijać AmigaOS na innych platformach niż PPC. Czyli np. obecny AmigaOS 3.2 jest nielegalny i powinien być upubliczniony darmo, a port na x86/ARM nie może powstać.

2. Jest niezależny będąc zależnym ;) To znaczy nie jest obciążony licencjami Hyperiona i kimkolwiek, kto chciałby położyć łapę. Jednocześnie na tym etapie prac nie ma "spodu", bo Exec SG nie jest ukończony, a budowa od góry (od Enhancera) no to są raczej skromne osiągnięcia.

3. Exec SG jest własnością Dickinsona po to, by mógł powstać system niezależny licencyjnie od innych podmiotów, nowy OS. Który w przyszłości mógłby działać też na innych platformach niż PPC. To raczej chodzi o zastrzeżenie znaku, niż wykorzystanie kodu, bo jak wiadomo exec jest symboliczny dla AmigaOS (w końcu nazwa portalu exec nie została wybrana przypadkowo). Exec SG ma dobre "pochodzenie", możesz o nim poczytać tutaj od strony 4, gdzie są podane założenia (2003 r.). Dickinson nie jest właścicielem A-Eonu; teoretycznie to są udziałowcy, praktycznie to podmiot całkowicie zależny od Amiga Kit, rozdaje Leaman.

Prawa Hyperiona odnośnie AmigaOS 4.x i AmigaOne są praktycznie nieprzenośne na inny podmiot. Dodatkowo A-Eon nie ma licencji na AmigaOS 4.1 link. Sytuacja wygląda nieciekawie, ale prawdopodobnie będzie to sobie pełzało jeszcze przez lata, dopóki będzie jakikolwiek rozwój (dostępne nowe komputery, sterowniki, oprogramowanie).
1
[#99] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@michal_zukowski, post #91

QEmu obsługuje chyba tylko wersje na SAM.
[#100] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@michal_zukowski, post #95

Wayfarer nie ma JIT, z JITem większość stron przyspieszyła by znacznie nawet G4. Korzystam obecnie z OpenBSD na MacBooku c2d 1.8 Mhz i Firefox daje radę.

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2022 15:21:21 przez Sventevith
[#101] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@adam_mierzwa, post #98

Sytuacja wygląda tragicznie. Po tylu latach brak multicore, wieczne obietnice zrobienia kompa na archaicznym już procesorze, ceny wywalone w kosmos i brak sprecyzowania jednego właściciela co do rozwoju... Nie mogę się doczekać aż powstanie A500maxi lub coś co ma sens z racji sensownego dorobku i atrakcyjnej ceny bo tutaj niestety ani nowoczesności, ani sensownego rozwoju nie widać... AmiKit na Rpi400 niestety zjada Os4.x pod kątem funkcjonalności. Nie mówię tego złośliwie, a jedynie mi żal zmarnowania potencjału marki
[#102] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@WojoS, post #101

Ja czekam na zmianę lidera. Leaman jest dla mnie nie do przyjęcia. Dickinson staje się dla mnie postacią tragiczną. Obecnym deweloperom zadedykowałbym fragment piosenki Kazika:
Starszy człowiek w barze mlecznym je kartofle z ogórkami
Całe życie tyrał w hucie, a do huty dokładali
Cała jego ciężka praca, wszystko było****a warte
Gdyby leżał całe życie, mniejszą czyniłby on stratę

A przyszłym?
Czasy rodzą się na nowo o pięćdziesiąt lat za późno
Eksperyment wykonany, lecz niestety nie udany
A więc powrót do przeszłości, chwytać to, co już uciekło
I wymyślić sobie niebo, i wymyślić innym piekło

Liczę na zupełnie nowe produkty. Na pewno nie na 'Tabora'.
4
[#103] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@michal_zukowski, post #97

Wzialbym jeszcze uwage to co bylo w informacji.
Czyli jak sie apka odpala to ona idzie na 1 core.
Wiec gdzie "multicore"? Znaczy sie multi jest ale to dalej nie to samo a takie przeciez mialo byc. To nie przyspieszy dzialania takiego silnika javascriptowego bo on byl robiony na "prawdziwy multicore".
Oczywiscie moze mnie ktos sprostowac, ja tak to zrozumialem.

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2022 16:30:39 przez stefkos
2
[#104] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@stefkos, post #103

Z tego co kiedyś gadałem z jacą to dowolne biedamulticore, gdzie nawet byś explicite podawał na jakim core coś uruchomić było by dobre przy JS.
[#105] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@michal_zukowski, post #104

Zgadzam sie. Ale dobre to nie to samo co najlepsze rozwiazanie.
[#106] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@stefkos, post #103

To jest AMP, tak jak z m68k i PPC. Z tego co zrozumiałem SMP nie jest możliwe przy architekturze AOS.

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2022 18:57:35 przez Sventevith
[#107] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@Sventevith, post #106

No tak. Tylko wiesz u "nas w srodowisku" problem jest taki ze malo kto chce powiedziec "zrobilismy taki SMP jaki moglismy". Pamietam te wszystkie zapowiedzi ze bedzie prawdziwe SMP, ze programisci morphosa i arosa sie nie znaja, ze sa slabi. Powstawaly przepiekne artykuly z pieknymi obrazkami.
Wystarczylo napisac "nasi programisci zrobia co moga w temacie" i byloby po sprawie.
A ze jeden z systemow ma szanse wyjsc gdzies cos poza swoje grono to od razu dowiadujesz sie ze to "PC morphos".
I tak kazdy z nas docelowo bawi sie tym czym lubi sie bawic.
1
[#108] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@stefkos, post #105

Developerzy AmigaOS4 mają inne zdanie i będzie wykorzystane
w Wayfayer TO CO JUŻ JEST ZROBIONE :)

- wiele rdzeni
- ExtMem (4GB)
- sprzętowe dekodowaniem video na kartach RadeonHD/RX

https://forum.amigaone.pl/download/file.php?id=633&mode=view
[#109] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@Amig_OS, post #108

Chyba nie zrozumiales, trudno, przeczytaj jeszcze raz.
Niestety na forum nie moge wejsc bo administrator sie na mnie pogniewal.
[#110] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@stefkos, post #107

A ze jeden z systemow ma szanse wyjsc gdzies cos poza swoje grono to od razu dowiadujesz sie ze to "PC morphos".

To już nagle biblioteki .so - "Pecunia (.so) non olet".
Hypokryzja pełną parą.
[#111] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@Amig_OS, post #110

A co mają wspólnego biblioteki typu .so z MorphOS-em NG?
3
[#112] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@recedent, post #111

To chyba taki odruch ze jak nie wiesz co powiedziec powiedz cokolwiek.... A mozna by napisac to co wyzej napisalem "nasi programisci robia co moga" i nikt by slowa nie pisnal a doszly by nawet slowa wsparcia.
1
[#113] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@stefkos, post #109

Zrozumiałem dobrze, każdy w środowisku ma swój pogląd, każda pliszka chwali swój "ogonek".
Tylko jakoś lepiej wygląda to w AmigaOS4 bo niebawem będzie brakować tylko nowego klienta pocztowego reszta jest lub trwają betatesty.

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2022 19:30:42 przez Amig_OS
[#114] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@recedent, post #111

Były niekoszerne bo z PC a "PC-MorpOS" już taki nie jest.
Udajesz czy kolejną amnezja w twoim wydaniu ?

Znowu przyleciałeś na pomoc kolegom ?

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2022 19:30:24 przez Amig_OS
[#115] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@Amig_OS, post #113

Wiec nie zrozumiales, polecam powrot do tego co napisalem.
Szczerze, jest to bardzo przykre jak widze ze traktujesz to emocjonalnie, jak bronisz sie jak ktos chce po prostu pomoc. Mi naprawde nie bedzie przeszkadzac SMP, WDW, JS, ZWZ czy SCJP.
A to czego bedzie brakowac niebawem dowiemy sie niebawem. To jak z Taborem, gdzie lista z zapisami? Gdzie niebawem?
Czy Ty nie widzisz tego rozlamu, kolejnego?
Mam przynajmniej nadzieje ze maszynka sprawia Ci wiecej frajdy niz pisanie komentarzy.
1
[#116] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@stefkos, post #112

Tak
A mozna by napisac to co wyzej napisalem "nasi programisci robia co moga" i nikt by slowa nie pisnal a doszly by nawet slowa wsparcia.

To moze tak napisać Bigfoot bo Hans de Ruiter na pewno nie.
Tak może napisać Jaca bo Solie nie.

Pod morphosem wiecznie się nie da albo się nie opłaca.
Jeszcze najlepiej wychodzi krytyka AmigOS4.

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2022 19:35:32 przez Amig_OS
[#117] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@stefkos, post #115

@Stefkos
To jak z Taborem, gdzie lista z zapisami?

Lista już była.
Sam zapłaciłem przedpłatę i otrzymałem obiecane pudełko z AAA :)

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2022 19:38:00 przez Amig_OS
[#118] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@Amig_OS, post #117

i nie będzie Ci przykro, że nie uruchomisz natywnej wersji dowolnej przeglądarki nowszej niż stare Odyssey?
[#119] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@Amig_OS, post #116

Bo u nas biją czarnoskórych. Na szczęście wystarczy wszystkich mosistów zdemilitaryzować i zdemorphosować i świat będzie piękniejszy.

Ciekawym tego AMP. O czymś takim z 10 lat temu pisał Krashan, nawet miał ochotę popróbować coś takiego napisać (chyba miał wtedy PowerMaca G4 z dwoma procesorami). No ale w porę ze złej drogi zawrócił i chociaż nie przeszedł na jedyną słuszną stronę granicy to jednak nieprawomyślność porzucił.

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2022 19:39:43 przez recedent
[#120] Re: Amiwest 2022 - podsumowanie

@Amig_OS, post #116

To mozesz sie przekonac wlasnie teraz "na sobie" czego sie nie da zrobic.
Wystarczy znalezc stare zapewnienia Hyperionu i innych gosci o SMP czy innych "wynalazkach w amigaos". Czy nie czujesz sie oszukany?
To co napisales potwierdza tylko to ze Ci ludzie (od morphosa, od arosa zreszta tez) mieli racje.
Wiesz co, nie przekonam Ciebie, rob co uwazasz, jak dla mnie potwierdziles dokladnie to co madrzejsi ludzie probowali Ci udowodnic przez lata.
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem