Komentowana treść: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto
[#31] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@michal_zukowski, post #30

Ja tam nie widze, zadnej roznicy z moralnego punktu widzenia pomiedzy Cloanto i Hyperion. Obie firmy mocno naginaja swoje prawa licencyjne. Cloanto mialo prawa do uzywania systemow do Amiga OS 3.1 max w formie cyfrowej do emulatorow. Skonczylo sie na dystrybucji kickow w formie fizycznej, oraz sprzedazy Amiga OS 3.9 jako Amiga OS 3.X, bodaj bez zgody H & P. Za to Hyperion ma przynajmniej plusa, bo rozwija Amiga OS 3, a Cloanto kompletnie nic nie robi jesli chodzi o rozwoj Amiga OS.
4
[#32] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@Don_Adan, post #31

Zapomniales, ze Cloanto jest posiadaczem autorskich praw majatkowych obecnie wiec obecnie Cloanto nic nie nagina.
1
[#33] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@michal_zukowski, post #32

Zapomniales, ze Cloanto jest posiadaczem autorskich praw majatkowych obecnie wiec obecnie Cloanto nic nie nagina.

A mają prawa do sprzedaży Workbencha 3.9 i czy to robią/robili?
1
[#34] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@michal_zukowski, post #32

Cloanto, nic nie nagina? Nie sledzilem kariery tej firmy. Ale od kogo i kiedy ta firma zakupila licencje na uzywanie kickow i systemow Amigowych? Jakie oplaty licencyjne poniosla z tego tytulu, i wzgledem kogo? Jakiego typu oplaty to byly, jednorazowe (raz na zawsze) czy coroczne? A co sie tyczy WB 3.5 i WB 3.9 to o ile mi wiadomo duza czesc programistow, ktorzy pracowali nad tymi systemami nie dostala obiecanych pieniedzy, dlatego tak wielu programistow zrezygnowalo z 68k. A skoro programisci zostali nieoplaceni to nie wiem, czy taka Amiga Inc, moze sprzedawac ich prace innym. Od kiedy Cloanto ma prawa do WB 3.5 i WB 3.9? Dlaczego uzywala nazwy kick 3.X skoro cos takiego nie istnieje podobnie jak Coffin OS.Choc w Coffin OS jest bodaj pare programow autorskich.
[#35] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@Don_Adan, post #34

Chyba powinniśmy od tego zacząć kto tak naprawdę ma prawa do Amigi. Bo jest z tym niezły burdel.
[#36] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@SzaryWilk, post #35

Nie ma burdelu. Obecnie to Cloanto posiada prawa do Amigi i AmigaOSu.

Można to w uproszczeniu przyrównać do sytucji że Pan Radosław zapłacił panu Arturowi za wybudowanie domu z materiałów ze składu budowlanego pana Radosława. Następnie Pan Artur przejął dom pana Radosława (dzięki pokręconej umowie) i dodatkowo wyprzedaje resztę materiałów budowlanych pana Radosława (już bez umowy). Pan Radosław machnął ręką i sprzedał prawa do materiałów budowlanych panu Erykowi.

Do kogo należą materiały budowlane?

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2023 13:17:45 przez michal_zukowski
1
[#37] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@michal_zukowski, post #36

Do tych, którzy kupili je od Artura?
[#38] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@recedent, post #37

Z tego wynika, jesli to sie potwierdzi w drugiej sprawie to wszyscy ktorzy kupili AmigaOS 3.2 sa paserami.
1
[#39] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@Don_Adan, post #34

@Don_Adan

Jeszcze dodam że Cloanto zdaje się swego czasu "wsławiło się" także niuprawnionym wykorzystywaniem w swoich produktach Picasso 96, do ktorego wykorzystania prawa mają tylko Hyperion i Individual Computers.
2
[#40] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@MUFA-amigaone-pl, post #39

Rzeczywistosc przeczy twojemu zdaniu:
https://www.amigaforever.com/news-events/20011029-af-rtg/

Nie rozumiem jak mozesz pisac tak jak powyzej przy bezposrednim pokazaniu dowodow przez Cloanto ze posiadaja licencje na Picasso96

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2023 15:45:04 przez michal_zukowski
1
[#41] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@michal_zukowski, post #40

Nie rozumiem jak mozesz pisac tak jak powyzej przy bezposrednim pokazaniu dowodow przez Cloanto ze posiadaja licencje na Picasso96

Posiadał, a posiada to dwie różne kwestie. Cloanto posiadało licencję na uzycie P96 z pakietem Amiga Forever z 2001 roku. Tego nikt nie kwestionuje. Jens zauważył jednak że Cloanto posiada licencję P96 tylko dla jednej wersji Amigi Forever o czym świadczył zapis "licensed copy [...] without upgrade privileges" w umowie na P96 dla Cloanto.

Tak więc Włoch chciał się wykazać nielada sprytem, płacąc raz tysiąc euro za licencję, by potem przez kolejne 50 lat czerpać zyski z emulatora sprzedawanego tysiącom uzytkownikow pecetów. Wydaje się jednak że odpuścił, znaczy ja nigdy z pakietu Amiga Forever nie korzystałem i tego nie sprawdzałem, natomiast wiem że Jens zapowiadał że jeśli przegra spór o Picasso z Cloanto to wycofa się z rynku amigowego do lutego 2020 roku. No a się nie wycofał, co jasno świadczy kto miał rację.
2
[#42] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@michal_zukowski, post #36

Wiesz, czytajac troche tamten watek to Cloanto wykupilo licencje na (binarki) Amiga OS i kickstarty (do 3.1 wylacznie) od syndyka po masie upadlosciowej Commodore. I to jest ok. Dotyczy tzw. wersji cyfrowych i nie dotyczy zrodel Amiga OS, bo ich od syndyka nie dostali. I o ile dobrze zrozumialem to Cloanto w latach 2000 wykupilo firme czy firmy, ktore niby mialy prawa do Amigi, zrodel Amiga OS. I na tej zasadzie niby jest wlascicielem tych praw teraz. Problem jest chocby taki, ze te firmy to jakies dziwne byly, bo juz nie maja zrodel Amiga OS 3.1, nie mowiac o nowszych czyli Amiga OS 3.5 i 3.9. Wiec moze w teorii Cloanto ma prawa do Amiga OS, ale w praktyce nic nie moze zrobic.
[#43] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@Don_Adan, post #42

Cloanto wykupilo pełnie praw do Amigi w lutym 2019 roku. To, że fizycznie nie ma źródeł to tylko techniczna przeszkoda.
Z ciekawostek to jeszcze przypomnę, że pierwszy raz romy 3.1 były licencjonowane dla Macrosystem więc Macrosystem też może je dystrybuować.

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2023 17:30:22 przez michal_zukowski
2
[#44] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@MUFA-amigaone-pl, post #41

Proszę, czy ty przeczytałes tę dokumentację. Jens kłamie albo nie rozumie pisanego angielskiego.

> ‐ Also included in Amiga Forever: the "uaegfx" Monitor file, and
> interface code, which was originally developed with your help when Brian
> was here in Italy, if I remember well, under license from Brian. This
> could include future improvements.
I assume that is also fine for you as
> part of this agreement?
Sure.

A więc z angielskiego na nasze. Cloanto pyta, czy jak ktoś poprawi uaegfx to nie będzie problemu żeby to wykorzystać (poprawione uaegfx, z uwagi na brak możliwości update Picasso96). Tomasz Abt odpowiada: Sure

Czyli nowa wersja uaegfx powoduje stworzenie nowej wersji Amiga Forever i według autora Picasso96 (z którym Cloanto podpisało umowę) nie ma problemu, a według losowego typka jakim jest Jens jest problem. To komu wierzyć? Losowemu Jensowi czy autorowi Picasso96?

"licensed copy [...] without upgrade privileges" oczywiście odnosiło się do nowych wersji Picasso96, które będą (miały mieć) klucz). Trzeba mieć dużo samozaparcia żeby rozumieć to inaczej.

Podobną umowę musi mieć także Elbox dla swojego MultimediaCD. Ciekawe czy ich też Jens się czepia.

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2023 17:56:11 przez michal_zukowski
4
[#45] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@michal_zukowski, post #43

Dystrybucja fizyczna a dystrybucja cyfrowa to nie jest to samo. Macrosystem uzywal ROM-ow fizycznych 3.1 w Draco w formie zakodowanej co mi sie wydaje co najmniej troche dziwne, no chyba ze juz zle pamietam po tylu latach, bo to wygladalo tak jakby cos chcieli ukryc. Jezeli Cloanto wykupilo pelnie praw do Amigi w 2019 roku to po co proces Hyperionowi wytoczylo wczesniej? Nie posiadanie dostepu do zrodel Amiga OS dla przecietnego uzytkownika Amigi oznacza tylko tyle albo az tyle, ze z ta firma nie mozna wiazac, zadnych nadziei na ewentualny dalszy rozwoj Amiga OS, i ze tej firmie chodzi tylko o kase.
[#46] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@Don_Adan, post #45

Jezeli Cloanto wykupilo pelnie praw do Amigi w 2019 roku to po co proces Hyperionowi wytoczylo wczesniej?

No na zachodnich forach też się nad tym zastanawiają :). Nie świadczy to dobrze o prawnym ogarnięciu Cloanto

Cloanto wykupilo pelnie praw do Amigi w 2019 roku to po co proces Hyperionowi wytoczylo wczesniej? Nie posiadanie dostepu do zrodel Amiga OS dla przecietnego uzytkownika Amigi oznacza tylko tyle albo az tyle, ze z ta firma nie mozna wiazac, zadnych nadziei na ewentualny dalszy rozwoj Amiga OS, i ze tej firmie chodzi tylko o kase.

A to źródła już znikłęły z internetu?

Oczywiście w dużo lepszym położeniu jest Hyperion bo ma źródła z rcsa czyli pełny zrzut z każdą wersją (nawet kiedyś zrobili animację rozkwitu źródeł amigaosu), i Olsen wyprostował kompilowanie źródeł pod nowszymi kompilatorami, ale Cloanto nie jest aż w tak tragicznym położeniu.

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2023 19:09:28 przez michal_zukowski
2
[#47] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@michal_zukowski, post #44

Tak pierwotni właściciele Picasso pewnie też kłamią i nie rozumieją angielskiego. Dlatego kilka lat temu jako aktualnego właściciela oraz aktualnego licencjonobiorcę wymienili tylko dwa podmioty i Cloanto wśród nich nie było link
2
[#48] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@michal_zukowski, post #46

Czyli mamy przysłowiowy burdel. Po którymś tam bankructwie firmy która wykupiła prawa do Amigi przestałem śledzić sytuacje.
1
[#49] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

Ja ma tylko takie wrażenie, że Cloanto bez względu czy ma (fizycznie) czy też nie źródła do AOSa to i tak nic z tym by nie zrobiło. Z mojej perspektywy MB odcina kupony już ładnych kilka lat wydając to samo. Innymi słowy patrząc na to z prawnego punktu widzenia, trzeba być 'geniuszem' mając prawa do nazwy, marki etc. by tak nieudolnie pozwać. Natomiast od strony amiuserów lepiej by przegrał gdyż na 99,9% Hyperion po wydaniu AOS3.2 bedzie kontynuował rozwój co cieszy społeczność bo jest progres, nie oceniam czy dobry czy nie ale jest. Równanie jest proste 'nic' vs 'coś'.
1
[#50] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@MUFA-amigaone-pl, post #47

Pierwotnie właściciele pewnie rozumieją angielski ponieważ na stronie nic nie napisali o licencjonowaniu tylko o sprzedaży IP (autorskich praw majątkowych) do IComp i Hyperionu.

https://web.archive.org/web/20170505161612/http://picasso96.tabt.de/

To jest ta sama sprawa co z Cloanto i AmigaOSem tylko, że to tu IComp i Hyperion zyskał IP na Picasso96, a Cloanto ma umowę (mailową, ale nadal ważną) na korzystanie z Picasso96. Odnośnie AmigaOSu jest tak samo tylko firmy się zamieniają miejscami: Cloanto ma IP, Hyperion ma umowę na development, rozwijanie i wydawanie dla aktualnych i przyszłych komputerów.

Podobną umowę z twórcami Picasso96 musiał mieć Elbox bo przecież dołącza(ł) Picasso96 do Multimedia CD dla Mediatorów.

Podsumowując:
Na stronie http://picasso96.tabt.de/ nie ma nic o licencjach. Jest o przekazaniu IP. Cieszę się, że mogłem pomóc.

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2023 20:34:40 przez michal_zukowski
2
[#51] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@RadziN, post #49

Cloanto zapowiedziało, że po sprawie (tej drugiej, właściwej) zrobi AmigaOS w jakiejś formie opensource. Ze strony amigauserów byłoby to najlepsze rozwiązanie, lepsze od tego co firmuje Hyperion. Programistom AmigaOSu 3.2 i tak powinna byłaby być rybka bo oni kasy od Hyperionu nie dostają, więc mogliby pracować nad wersją opensource.
4
[#52] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

Ta wersja zrodel Amiga OS, ktora wyciekla to podobno nie jest pelna wersja. Ja tam przegladalem i korzystalem z niej tylko jako pomoc do wlasnych zdeasemblowanych zrodel, zeby komentarze pododawac albo lepiej zrozumiec o co chodzi. Wiec mnie to tam nie przeszkadzalo. Na pewno nie ma tam programow kompilujacych, jak np. GreenHill C (podobno to jakis drogi i bardzo rzadki kompilator dla intuition.library). Wedlug mnie Cloanto brakuje programistow, zeby mogli cos uzytecznego dla Amigi z nimi zrobic. Samo uwolnienie zrodel raczej nic nie da.
[#53] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@Don_Adan, post #52

Zobaczymy. Możliwe że ktoś ma faktycznie pełne źródła i zechce przekazać Cloanto.

btw. znalazłem ten filmik od Hyperionu z wizualizacją zmian w AmigaOsie

3
[#54] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@michal_zukowski, post #50

Cieszę się, że mogłem pomóc.

Ależ zupełnie niepotrzebnie w niczym mi nie pomogłeś. Znaczy w teorii może mógłbyś mi pomóc w scharakteryzowaniu Ciebie jako stronniczego gościa, który interpretuje wszystko na korzyść każdego kto walczy z Hyperionem oraz ślepo i naiwnie wierzy w zapewnienia firmy, która przez 5 lat nie potrafiła nawet napisać zdania na Amiga.com.

No ale nie pomogłeś mi tego zrozumieć albowiem doskonale zdaję sobie z tego sprawę już od dekad.
2
[#55] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@MUFA-amigaone-pl, post #54

Jestem stronniczy, z tym, że nadal nie wskazałeś gdzie panowie od Picasso96 pisali coś o licencjach. Więc erystycznie wrzuciłeś coś ad personam zamiast odnieść się do meritum.

Widzisz, mi tam w sumie wszystko jedno kto wygra spory z Hyperionem i satelitami jak IComp. Nie odmawiam też Hyperionowi większych umiejętności prawniczych i nie przeczę że nieudolność Cloanto jest aż nadto widoczna. Dla mnie ta sytuacja to jak zapasy w kisielu, można pokibicować, ale wynik nie wpłynie na moje życie amigowe. Mam z 30 Amig, połowa z nich jest dobrze skonfigurowana pod 3.1 albo 3.9. Jakby Hyperion wypuścił 4.1 dla 68k to bym kupił (tak jak kupilem dla blizzarda ppc i pegasosa2). Natomiast obecny stan AmigaOSu 3.2 od Hyperionu nie zachęca do wymiany systemu, szczególnie że potem może się okazać że stałem się paserem.

btw.
Na eab ogarneli już temat, że kolejna sprawa będzie się toczyła o zapis z ugody:
"Without prejudice to any Existing License Agreements ... the Amiga Parties hereby grant Hyperion an exclusive, perpetual, worldwide and royalty-free, transferable right and Object Code and Source Code license to the Software in order to use, develop, modify, commercialize, distribute and market the Software in any form ... on any medium ... through any means ... and for any current or future hardware platform."

i języczkiem uwagi będzie słowo current (pol. natężenie prądu). Jeśli sąd uzna że chodziło o aktualne (na czas pisania ugody) Amigi ONE to Hyperion przegrał sprawe o AmigaOS 3.x, jeśli chodziło o wszystkie istniejące na czas stworzenia ugody to wygra. Nie wiem co sąd ustali, nie opowiadam się za żadną ze stron (abstrahując od moralności działań Hyperionu).

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2023 21:37:54 przez michal_zukowski
2
[#56] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@michal_zukowski, post #51

A widzisz, tego nie wiedziałem. Ale to i tak znów będzie trwać X lat zanim się wyklaruje, jeżeli w ogóle. W tym czasie Hyperion 'dogoni numeracje' wydając kolejne wersje i samo przekazanie źródeł dla społeczności obawiam się, iż może być już mało rozwojowe samo w sobie. Ale co tam gdybać, zobaczymy, kto tak naprawdę na tym skorzysta i oby nie za kolejne 5 lat. Strasznie poje^%$e to wszystko jest, chyba na innych retro platformach nie ma takich dram jak na naszym amipoletku.
1
[#57] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@michal_zukowski, post #55

Szacun dla wszystkich, którzy próbują zrozumieć kto jest właścicielem Amigi. OK Ja wymiękłem.
3
[#58] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@KM_Ender, post #57

Właścicielem Amigi jest Cloanto, ma zarejestrowany znak i kupiło IP. Natomiast kto może rozwijać i sprzedawać AmigaOS3.x to określi sąd. AmigaOS4.x może dowolnie rozwijać i sprzedawać Hyperion.
4
[#59] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@michal_zukowski, post #58

A jakie podmioty sà brane pod uwagę?
[#60] Re: Hyperion Entertainment zwycięża w procesie z Cloanto

@_DiskDoctor_, post #59

to już wyjaśniłem w https://www.ppa.pl/forum/komentarze/45468/hyperion-entertainment-zwycieza-w-procesie-z-cloanto/2#m784262
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem