Komentarze do artykułu: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

[#31] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@ZorrO, post #26

Widze, ze nie za bardzo wiesz co piszesz. Pamiec fast przez PCMCIA w latach 90-tych byla drozsza niz pamiec fast w postaci karty SIMM pod klapke do A1200. Nikt jej ze znajomych w A600 nie posiadal takiej pamieci. Za to niektorzy posiadali rozszerzenia do 2MB chip do A600. Za to w przypadku A1200 wszyscy wybierali pamiec fast pod klapke, bo po prostu byla duzo szybsza, niz pamiec fast przez PCMCIA. Oczywiscie montaz PCMCIA w A600/A1200 to bylo zuzywanie czesci do PC laptopow Commodore, ktore sie niezbyt dobrze sprzedawaly.
2
[#32] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@Don_Adan, post #31

A ja widzę że masz zwyczaj wkładać innym w usta to czego nie powiedzieli.

Nie wiem o ile wolniejsze było Fast w Pcimci w A1200 od Fast pod klapką. Ale nic na ten temat nie wspominałem, tylko mówiłem o Fast w Pcimci do A600. A kilka miesięcy temu ktoś tu na forum robił testy i przyspieszała kompa o 30%, podobnie jak Fast na Zorro np w A2000, albo Fast podłączany do A500 w rozszerzeniach z lewej strony, za to Slow pod klapkę w A500/+ tego nie potrafi.
Wiem że te Pcimciowe pamięci początkowo były drogie, ale przeciwnie do Amigowych rozszerzeń które trzymały ceny niemal przez całe lata 90te, to te Pcimciowe taniały średnio o 50% co 2 lata jak nie szybciej.
Choć bywalcy Amigowych sklepów mogli tego nie wiedzieć bo raczej ich tam nie było, nawet większość zwykłych sklepów komputerowo PeCetowych w początkach lat 90ych ich nie miały, tylko w takich specjalizujących sie w laptopach były.
Dlatego nie podałem roku kiedy bo nie pamiętam, trzeba by przewertować jakieś stare cenniki w PeCetowych gazetach. Przypuszczam że to było około '93-95.
1
[#33] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@ZorrO, post #32

Twoje slowa.
"Dzięki Pcimci łatwiej i taniej do A600 było Fast wstawić i to taki który przyspieszał komputer o 30% niż do A500, która w podobnej cenie to miała co najwyżej Slow RAM, w dodatku raczej nie przekraczający 2MB. A do A600 w tej samej cenie z rok czy 2 później sobie 4MB na Pcimci wstawiałeś. "

Nikt tego nie mial wtedy w A600, bylo zbyt drogie. Pierwszy fast na PCMCIA jaki widzialem to byl bodaj 1993 lub 1994 rok. I byl testowany na A1200, a ten ktory testowal nie byl zadowolony z rezultatow, ten fast byl zbyt wolny.
Zreszta jedna z pierwszych gier Amigowych, czyli LEGION ktora wymagala 2MB RAM. Miala napisane, ze wymaga do dzialania A600 z 2MB chip RAM lub A1200. A nie, ze wymaga 1MB chip i 1MB innej pamieci, choc na takim konfigu gra dziala. Nikt z autorow nie testowal tej gry na A600 z fastem, bo go wtedy prawie nikt nie mial. Za to 2MB chip w A600 mialo juz troche osob. To co napisales jest prawda po parunastu latach od powstania A600. Ale na pewno nie bylo prawda, w 1991 roku oraz przez pare(nascie) nastepnych lat. W momencie swojego powstania A600 byla bardzo malo popularna, ze wzgledu na problemy jakie wywolywala z dzialaniem z dostepnymi owczesnie grami. Brak klawiatury numerycznej, nowy kick 2.0 i 1MB chip to byly wtedy jej glowne wady.
[#34] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@Don_Adan, post #33

1MB chip to wada? W porównaniu z czym? z 2x droższą A1200? czy w porównaniu z A500 w której bez lutowania to sobie tyle chipu nie zrobisz. A z 80% Amigowców miało tylko pół MB chipu. Nie jestem specem od tego na której wersji płyty w A500/Plus ile chipu da sie wlutować. Ale wiem że standardowo żadna nie ma więcej niż 1MB więc A600 niczym im nie ustępuje a może nawet jest lepsza bo bez lutowania można z 1 zrobić 2MB. Bo porównywanie do 2x droższej A1200 jest bez sensu. Co w tym dziwnego że tańszy komputer i aż 2x tańszy ma czegoś mniej?

Nazywanie tego wadą to argument w stylu jakby twierdzić że największą wadą mężczyzn jest że nie mogą karmić piersią. :D
Boki zrywam. rotfl

A że nikt sobie nie wstawiał Pcimci to dlatego że tuż po premierze w gazetach Amigowych napisali że cena tego jest z kosmosu więc Amigowcy sie przestali tym pomysłem interesować, zwłaszcza że do Laptopowych sklepów gdzie one taniały nie zaglądali. A amigowe gazety chyba nigdy nie napisały że teraz Pcimciowe RAMy już nie są tak drogie. Może mieli znajomych w Amigowych sklepach które sprzedawały RAM pod klapkę. No i może się walnąłem o rok w tym co napisałem, że po roku czy dwóch... od premiery tych Amig. :) A ty znowu sugerujesz że napisałem że w 1991, a wcale tak nie napisałem! Człowieku ogarnij sie. :)

A jak ktoś z góry planował by mieć twardego to od razu mógł dobrego 2.05 kupić. Zresztą o czym tu mówimy przecież wadą A500, tak to nie pomyłka wadą A500 było to że nawet wstawienie do niej 2.0 czy 3.0 nie pozwalało do niej podpiąć tańszego od Skazików twardziela IDE Atapi. A w A600 takiej wady jak bycie skazanym na drogie Skazi nie było. A ty odwracasz kota ogonem i widzisz wady tam gdzie ma zalety. :)

W sumie to jestem ciekaw czy więcej było posiadaczy A600 z przełącznikami KS 1.3/2.0 (no wiesz żeby im gry chodziły), czy posiadaczy A500 z takim przełącznikiem żeby im nowsze użytki działały. Trzeba by zapytać kogoś kto je sprzedawał. I to by był jakiś argument za tym który KS był bardziej kłopotliwy czy też użyteczny.

A poza tym ile % ludzi było stać by kupować nowy komputer już w roku jego premiery? Podejrzewam że niewielu, i oni musieli sie zmagać z pewnymi niedogodnościami które wychodziły w "praniu", zanim jakoś rozwiązano te problemy. Ale na biednych nie trafiło więc mi ich nie żal, a po roku czy dwóch już było wiadomo jak obchodzić czy likwidować pewne niedogodności tych teraz już mniej nowych i mniej drogich modeli, lub z jakich powodów faktycznie nie warto ich do pewnych zastosowań kupować, a do jakich owszem można wbrew temu co pletli niektórzy. :)

Moim zdaniem zakup komputera to nie demokracja. Nie ma znaczenia czy jakiś model jest bardziej czy mniej popularny, każdy kupował taki jaki mu pasował (lub na jaki go namówili znajomi), a potem ewentualnie żałował że ich posłuchał. Większość ludzi tyje na starość, nie myje zębów, pije w weekend na umór, itp, ale wg mnie argumentowanie że wszyscy tak muszą no bo większość ma zawsze racje, to głupota.
Jeśli wolisz to co większość - wolność Tomku, nie zamierzam cie powstrzymywać. Tłumaczenie ci że nie wszyscy tak muszą też mnie właśnie przestało bawić. Więc pisz sobie co chcesz, bo i tak nikogo tym nie skłonisz do wywalenia swojej A600. :)
1
[#35] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@_tBn_, post #25

od 1993 byl kick 3.1 (40.063) w jednej kosci, do A500/600
[#36] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@Valwit, post #35

Czego nastolatek w Magazynie Amiga nie przeczytał, to nie wiedział szeroki uśmiech
[#37] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@ZorrO, post #34

W sumie to jestem ciekaw czy więcej było posiadaczy A600 z przełącznikami KS 1.3/2.0 (no wiesz żeby im gry chodziły), czy posiadaczy A500 z takim przełącznikiem żeby im nowsze użytki działały. Trzeba by zapytać kogoś kto je sprzedawał. I to by był jakiś argument za tym który KS był bardziej kłopotliwy czy też użyteczny.

Nie znałem nikogo kto by miał przełącznik kicków w A600, ale każdy znany mi lokalny użytkownik A600 miał 2mb chip i korzystał z dyskietki relokującej kick 1.3. Przeważnie to wystarczało żeby odpalać te starsze problematyczne gry.
2
[#38] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@ZorrO, post #34

Tak, 1MB chip w 1991/1992 roku to byla wada A600. Po prostu duza czesc owczesnych Amigowych gier nie dzialala na 1MB chip, bo potrzebowala slowfast Teraz to jest zaleta, ale wtedy to byla wada A600. Nim producenci gier to ogarneli to troche czasu minelo.
[#39] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@Valwit, post #35

Nie bylo tego kicku nigdzie dostepnego w sprzedazy w 1993 roku. Dopiero w XXI wieku sie pierwszy taki kick pojawil w sprzedazy.
[#40] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@Don_Adan, post #38

Może już mnie pamięć myli, ale nie przypominam sobie gier które nie chciały działać na A600 z powodu konfiguracji pamięci- podasz jakiś przykładowy tytuł?
Pamiętam, że jeśli coś nie odpalało na A600 to najczęściej z powodu problemów pirackimi wersjami wzbogaconymi o Intra/Cractr etc gryzące się z kickiem wyższym niż 1.3
Za pamiętam doskonale, że były gry które wymagały pełnego 1MB CHIP (musiałem przezworkowywać pamięć JUMPERem na płycie A500) np Power Drive ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2024 10:18:47 przez BULI
1
[#41] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@BULI, post #40

link

Tutaj masz przyklad, bodaj dotyczy Commando, ktore nie dziala na A500+, a to jest w zasadzie to samo co A600 jesli chodzi o kick 2.0 i 1MB chip. Ten uzytkownik "ransom1122" duzo takich watkow dotyczacych gier nie dzialajacych na A500+ ma na EAB. Wszystko zalezy, kiedy gra powstala i czy wymagala 1MB RAM. Sporo gier dziala na sztywnych adresach, to samo dotyczy dem. Pierwsza wersja State of The Art (o ile tytul dobrze pamietam), nie dzialala na 1MB chip, a to bodaj 1992 rok jest.
[#42] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@Don_Adan, post #41

Co do dem to się zgodzę, ale tym wątku goście znaleźli całe dwie gry:
Startglider i Commando (i to wersje pirackie)
1
[#43] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@BULI, post #42

Pirackie czasami sa lepsze niz oryginaly, bo niektore maja poprawione loadery.
A gier jest duzo wiecej, to byl tylko przyklad. Aaargh, Kult, Oath, Beach Volley. Byl nawet specjalny watek na EAB z fixami ross-a gier dla 1MB chip. Sam pamietam, ze duzo gier sprawdzalo czy jest pamiec pod $C80000. Jak nie bylo slowfast to albo nie dzialaly, albo uruchamialy sie w wersji na 0.5MB chip. Teraz i tak prawie wszyscy uzywaja WHDload albo WinUAE a nie graja w gry z dyskietek na 500+/A600, bo takich Amiga jest/zostalo malo. Co innego A500, tutaj jest duzo wiecej uzytkownikow, i informacje, ze nowa gra nie dziala sa czestsze. Ale i umiejetnosci programistow sa mniejsze niz byly dawniej. Jedynie autorzy dem na A500 ciagle trzymaja forme, inni ida na latwizne.
[#44] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@BULI, post #42

A tutaj masz oryginalne tytuly:
link

Jak ogladasz boxy Amigowych oryginalow z poczatku lat 90-tych to czesto sa naklejki w stylu "A500+/A600 kompatybilne" lub "A500+/A600 niekompatybilne".
[#45] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@Don_Adan, post #43

Beach Volley to bardzo dobra gra, jedna z niewielu z dobrą grafiką przed 90tym rokiem
[#46] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@BULI, post #40

Może już mnie pamięć myli, ale nie przypominam sobie gier które nie chciały działać na A600 z powodu konfiguracji pamięci- podasz jakiś przykładowy tytuł?

Ja kojarzę grę Dugger (taki bardzo fajny audiowizualnie klon Dig-Dug). No ale to promil promila...
[#47] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@Jacques, post #46

Jasne, że były takie tytuły, ja też się z nimi spotkałem, sugeruje tylko, że większość z tych niedziałających tytułów nie odpalała z powodu pirackiego cratra/intra, a nie z powodu konfiguracji pamięci CHIP-SLOW ok, racja
2
[#48] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600
Ciekawy wątek, tylko dlaczego nie zostało poruszone to, że miał wyjść laptop. Rozmiar A600 tłumaczył by ten zamiar. Skąd wiem? Ano z reklam poważnych magazynów stricte Amigowych.
[#49] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@koczis, post #48

To by tłumaczyło zarówno SMD, PCMCIA, dysk 2,5 cala jak i brak złącza krawędziowego. Tylko po co Commodore miałoby robić amigowy laptop o tak słabych parametrach jakie ma A600? Laptopy wtedy nie były dla "basic usera", tylko dla "power (business) usera", więc nie trzeba było ciąć kosztów. A użytkownik domowy nigdy nie kupiłby laptopa o możliwościach lekko rozszerzonej A500 w cenie A3000.
2
[#50] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@recedent, post #49

Dla wojska? Niski pobór mocy, szybkie uruchamianie? Waga? Cena?
[#51] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@recedent, post #49

Z tym mogło być tak, jak później stało się z A3000+. Nie jest powiedziane, że, na etapie planowania laptopa, nie zakładano w nim np. 030 z fastem. Jak dziś wiemy, wsadzenie takiego procesora do A600 nie jest zbyt trudne. Jednak, kiedy temat zaczął rozłazić się w szwach, jak to zwykle w C= bywało, pospiesznie wsadzono tę płytę, w najbardziej możliwie okrojonej konfiguracji, do tradycyjnej obudowy i puszczono takiego ulepa szybko na rynek.

Amigowy laptop z 030, fastem, HDD w 1990 roku to całkiem niezła propozycja by była.

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2024 12:58:37 przez Daclaw
[#52] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@Daclaw, post #51

Moim zdaniem w lapku najważniejsza jest bateria. Jeśli 030 żarło by ją szybciej niż 68k to nie byłby lepszy lapek tylko gorszy.
2
[#53] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@Don_Adan, post #39

Nie bylo tego kicku nigdzie dostepnego w sprzedazy w 1993 roku.

Był 3.0. Miałem go w A500 w 1993.
Fakt, nie 3.1. Ale czy to jakakolwiek różnica w A500 w 1993?
[#54] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@Daclaw, post #53

A czy miałeś w tej A500 twardziela?
[#55] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@Daclaw, post #53

Ja mialem wtedy Amige 2000, a czesc programow juz wtedy chcialo kicka 3.0.
Kicka 3.0 tez nie bylo wtedy dla A500, bo to jest kick, gdzie jest kod 68020+.
Chyba, ze miales karte turbo w A500 i kicka z A1200. A to nie jest to samo.
Dlatego ja w A2000 mialem tylko kicka 2.04 z A600.
A roznica byla wtedy taka, ze nie mogles odpalic programow na A500/A600/A2000, ktore wymagaly kicka 3.0.
Pozniej do tego WHDload potrzebowal kicka 3.1 do niektorych slave'ow gier.
A byly tylko kicki w wersjach na A1200 i na A4000 obslugiwane wtedy przez slave'y..
To samo dotyczy Amiga OS 3.5/3.9. Wymagaly kicka 3.1 minimum.
Choc i tak spora czesc programow z tych OS-ow byla skompilowana na 68020, ale byly tez takie ktore poszlyby na 68000.
[#56] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@Don_Adan, post #55

ja w cdtv mialem normalnie kicka 3.0 w 94 roku
[#57] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@michal_zukowski, post #56

To pewnie zle zapamietalem.
[#58] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@ZorrO, post #54

Tak, przez MegaRamHD i GVP530+.
Przecież A500 nie miała własnego kontrolera, więc te przystawkowe i tak obsługiwały HDD po swojemu.
[#59] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@Don_Adan, post #39

Nie bylo tego kicku nigdzie dostepnego w sprzedazy w 1993 roku. Dopiero w XXI wieku sie pierwszy taki kick pojawil w sprzedazy.

W takim razie musiało mi się tylko wydawać, że miałem w 1996 roku Amigę 500+ z potrójnym przełącznikiem kickstartów 1.3/2.0/3.0.
Jaka ta ludzka pamięć zawodna. Inne moje komputery też musiały być mirażem jeno. Tak jak ten post. Ehhhh...

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2024 18:29:45 przez zilog
[#60] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@ZorrO, post #6

Nie pisał o 100 funtach, tylko o 199 funtach. Masz nad swoją kolejną wypowiedzią duży screen z gazety z ceną 189 Funtów i idziesz dalej w ślepą uliczkę jakbyś był niewidomy, ale co innego...

Czy w dzisiejszych czasach tak naprawdę przyznać komuś rację nawet wtedy gdy wszelkie znaki na niebie i ziemi sugerują aby to zrobić i ratować resztki honoru i godności?

Honoru... no tak, sorry, znowu zapomniałem w jakich czasach żyjemy.

pozdrawiam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem