Komentarze do artykułu: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

[#91] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@vojo, post #84

Witam.
wcisnąłem w nią twardziela 3,5 cala, nie domykając obudowy

Moim drugim komputerem (po C64) była Amiga 600.
Mimo początkowych problemów z uruchamianiem części gier (KS 1,3) powoli i systematycznie
była rozbudowywana.
Najpierw o dodatkową pamięć 1 MB „pod klapką” - pięćsetkowicze uważali, że w małej Amidze jedn mega to max.
Potem była druga stacja, którą zrobiłem według schematu z MA.
Kolejną był zakup kolorowego monitora Philips CM 8833-II.
I wreszcie na koniec twardy dysk.
Ze względów cenowych został zakupiony Caviar 340MB 3,5”.
Aby działał zakupiłem przełącznik KS 3.0/1.3 oraz kabelek sygnałowy dla takiego dysku.
Początkowo wewnętrzna stacja dyskietek wylądowała na zewnątrz ustępując miejsca na HDD.
Potem jednak udało mi się upchać tego twardziela razem z flopem i domknąć obudowę.
Na dysku udało się zainstalować wszystko co miało installery oraz wiele innych gier i programów co były „systemowe”.
N-DOS-y uruchamiałem z dyskietek przełączając na KS 1.3.
Karty turbo? W tamtych czasach były popularne głównie w krajach zachodnich.
Czytało się tylko o nich.
Nadal Amiga 600 jest moim ulubionym modelem.
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2025 12:06:35 przez ted
3
[#92] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@ted, post #91

Odnośnie turbiaczy - pierwsze karty do A600 pojawiły się późno, z tego co pamiętam to parę lat po upadku CBM. Długo pod tym względem A600 była "niedopieszczona".
2
[#93] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@ted, post #91

Czasem sie słyszy takich co nie potrafią HDD 3.5cala wsadzić do A1200, a tu proszę nawet do A600 bez wyciągania FDD sie udało, choć przyznam że jeszcze tego ostatniego nie widziałem. Za to widziałem CF + CD taki z laptopa, też bez wyciągania FDD.
[#94] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@ted, post #91

Najpierw o dodatkową pamięć 1 MB „pod klapką” - pięćsetkowicze uważali, że w małej Amidze jedn mega to max.

To bardzo ciekawe "prawdy objawione", zaraz wyjdzie, że A500 z klawiaturą numeryczną to konsola, a A600 prawdziwy kąkuter
Ja po 1MB w A500 po jakimś czasie przeszedłem na 2.5 MB (też firmy Pyramid) - korzystałem intensywnie z RAMdysku i ogólnie bawiłem się użytkami i systemem.
Nie generalizowałbym zatem, bo nawet nasz Elsat produkował MEGA RAM (i wersję HD) dający prawdziwy Fast dla A500 i dla kogoś w Polsce to robił
1
[#95] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@ZorrO, post #34

Ja mam taki przelacznik w swojej A500 z tylu obudowy kick 1.3/2.0 oraz drugi 0,5 mb/2,5 Mb (1chip 1,5 fast)
Rewizja plyty 6A :)
[#96] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@Jacques, post #94

Propo MegaRAM HD, czytam właśnie że to doczepka z lewej strony do A500/+ z HDD IDE i max 8MB FAST RAM, ale czy ktoś kojarzy kiedy to było na rynku i w jakiej cenie względem ceny A500, no i z iloma MB w ram i w HDD w tej cenie. W Magazynie Amiga tego szukać czy w Commodore&Amiga.
[#97] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@ZorrO, post #96

W CIA bylo o tym. Mega ram hd. Tego nigdy nie mialem ale zato mam A570 cdrom.
[#98] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@Rewak88, post #97

Było sporo rozwiązań FAST-RAM + HDD: A590, GVP, Elsat z MegaRAM HD i inne...
1
[#99] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@Rewak88, post #97

Artykuł Marka był tak świetny, że było tylko kwestią czasu kiedy my pociągniemy temat bazując na tym znakomitym tekście. Film jest już gotowy i będzie dostępny dla wszystkich w najbliższy piątek 30 maja, o czym jeszcze dodatkowo poinformujemy w dedykowanym wątku dotyczącym naszej działalności.

Natomiast robiąc research również przewertowałem trochę prasy zarówno polskiej jak i zagranicznej. Oczywiście stosowne cenniki pojawią się w materiale wideo, jednak uznałem że tutaj zapewne łatwiej będzie można je znaleźć potencjalnie zainteresowanym, więc do kilku zagranicznych cen, które były podane w pierwszych komentarzach dorzucam kilka rodzimych, wziętych z Bajtka.

Bajtek 9/92

Bajtek 4/93

Bajtek w momencie bankructwa Commodore (5/94)

I kilka miesięcy później 9/94, A600HD praktycznie idzie leb w łeb z gołą A1200.

Ostatni grab jest z numeru 7/95 i jak widać Sześćsetka przebijała wtedy cenowo CD32.
4
[#100] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@MUFA-amigaone-pl, post #99

Z miła chęcia obejrzę materiał o moim ulubionym modelu małej Amigi szeroki uśmiech Oczywiście jako dzieciak w pierwszej połowie lat 90tych totalnie nie rozumiałem bezsensowności tego modelu, ale przemawiała do mnie zgrabna obudowa i obsługa HDD (którego w swojej 600tce kupionej chyba dopiero w 1998 za uzbierane kieszonkowe i tak się nigdy nie doczekałem ). A tak naprawdę w 98' szczytem moich marzeń była już A1200 z Blizzardem PPC, ale nie wiem jakie musiałbym dostawać kieszonkowe, żeby na taką uzbierać
[#101] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@MUFA-amigaone-pl, post #99

Od kilku lat tematyka w tytułach zniechęca mnie do oglądania tego kanału, a tym razem sie zainteresowałem, a to jest tylko dla sponsorów.

Fajne cenniki. :)
[#102] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@ZorrO, post #101

Nie to nie jest dla sponsorów, wszystkie odcinki dostępne są free. Tak jak pisałem w poście na który odpowiadasz, w piątek każdy będzie mógł to obejrzeć.

Ten wcześniejszy dostęp dla wspierających, wprowadziliśmy niedawno w odpowiedzi na sugestie ze strony tychże wspierających. Wcześniej oferowaliśmy im inne bonusy, no ale skoro wolą wcześniejszy dostęp, to ok jako formę podziękowania publikujemy część filmów od 1 do 3 dni wcześniej, przed ogólnodostępną premierą. Wypatruj wątku AmigaBezŚciemy na forum. Na pewno w chwili publikacji, dam o tym znać.
2
[#103] Re: Kosztowna pomyłka Commodore - historia A600

@Duracel, post #60

Jakbym był niewidomy? Hmm.

w tym artykule tuż powyżej Epilogu:
"Dystrybutorzy sprzedawali „sześćsetkę” poniżej kosztów produkcji, praktycznie tylko po to, aby opróżnić magazyny. Dla przykładu, w Wielkiej Brytanii cena została obniżona z 399 do 199 funtów. Kiedy jednak okazało się, że nadal brakuje chętnych, cenę ścięto do poziomu 100 funtów. Niestety, zainteresowanie komputerem nadal było znikome."

No ja nadal widzę w tym tekście wzmiankę o 100 funtach. Ale o twoim wzroku wypowiadać sie nie będę bo nie chciałbym cie obdzierać z resztek godności. ;)
Nieee no jaja se robię. Mylić sie jest rzeczą ludzką i nie tracimy przy tym godności.
Jest Luzik, nawet jak nie przeprosisz to sie nie gniewam. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem