[#57]
Re: Heretic II (2024) dla AmigaOS 3.x
@gilban,
post #55
A czy w maku mini działa niejaki MiniGL? Bo w opisie gry piszą że zamiast Warp3D może być MiniGL.
Zależy od tego jakie układy graficzne są w tym Maku Mini. Ja nawet nie wiem co tam siedzi, bo nie mam takiej maszyny, ale zdaje się, że są trochę za nowe.
W początkowej fazie MOSTeam chciał żeby cokolwiek działało pod 3D, więc cisnęli na obsługę Warp3D żeby stare programy z AmigaOS+3D działały. Z czasem dopracowali się własnych rozwiązań, programy zaczęły korzystać wprost z tego co oferuje MorphOS, bez udawania Warp3D. Zaczęła się liczyć teraźniejszość i przyszłość, oglądanie się wstecz przestało być tak bardzo istotne. Dlatego nowsze karty nie potrafią dogadać się z tym starym amigowym Warp3D. Nie żeby to było niewykonalne, po prostu ten element ma bardzo niski priorytet i nie ma się kto tym zająć. Szkoda czyjegoś czasu na to żeby kilka staroci się uruchomiło.

Myślę, że to całkiem słuszne podejście, ale... mimo wszystko fajnie byłoby gdyby mi się taki Payback uruchomił, bo z tego co wiem to jego źródła nigdy nie zostaną upublicznione i natywna wersja MOS nigdy nie powstanie.
To hyperionowe MiniGL i Warp3D to jest właściwie to samo. MiniGL wywołuje funkcje Warp3D. MiniGL jest jakby nadbudową na Warp3D zrobioną po to żeby program dało się pisać z użyciem standardu OpenGL (okrojonego do wersji mini) albo portować programy już napisane z użyciem jakiegoś GL.
Ostatnia aktualizacja: 17.08.2024 19:28:45 przez MDW