Komentowana treść: Wayfarer - koniec pewnego etapu
[#1] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu
Tak jak to Jaca na MorphZone trafnie zauważył - to jest koniec pewnej epoki. Nie tylko dla autora i Wayfarera ale także i dla nas. Mimo wszystko na mojej zlanej łzami twarzy pojawia się grymas uśmiechu, bo widzę, że Jaca się nie poddaje i szuka innego rozwiązania. Taka usługa generująca przez sieć lokalną strony dla Wayfarera może okazać się bardzo praktycznym rozwiązaniem z którego naprawdę będziemy korzystać. Chociaż domyślam się, że to wyklucza jakiekolwiek animacje. No ale z praktycznego punktu widzenia to chyba nie będzie wielkim ograniczeniem. Jeżeli coś takiego powstanie to będę musiał zadbać do szybszą sieć lokalną i podpiąć PowerBooka do sieci kablem, a nie przez WiFi. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2024 09:45:21 przez MDW
5
[#2] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@MDW, post #1

Zrobić MorphOSa na jądrze Linuksa i jedziemy dalej. Przy okazji przeskoczymy na x86.
3
[#3] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@KM_Ender, post #2

W naszym wieku mogłoby już nie być tego "dalej". My już musimy potrafić odnaleźć radochę w tym co jest teraz i tym się bawić, albo poszukać przyjemności gdzieś indziej.

Ja jestem w tej wyjątkowo sprzyjającej sytuacji, że nie lubię dzisiejszej informatyki i ostatnie komputery, które mnie jeszcze interesują, które jeszcze chyba w miarę rozumiem to jest mniej więcej właśnie epoka do której dobrnęło PPC i NG. Nie jetem pewien czy chciałbym żeby MorphOS wszedł pełną parą w świat dzisiejszego informatycznego bagna, obrósł w tony tych wszystkich niezrozumiałych mechanizmów.
Każdy ma jakis swój poziom retro. Mi poziom retro reprezentowany przez AmigaOS4 czy MorphOS akurat odpowiada i na pewno życia nie wystarczy żeby wykorzystać to co oferują te platformy. Jednak zdaję sobie sprawę z tego, że jestem w tej opinii zupełnie osamotniony. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2024 11:53:02 przez MDW
4
[#4] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@MDW, post #3

Jak padnie Mak z PPC to będzie bieda. Dzięki jajku Linuksa można by przejść suchą stopą na x86 bez wymyślania koła na nowo. Ten opór przed takim rozwojem sytuacji przypomina mi opór fanów Amigi 68k, którzy chcą PPC turbo, ale NG z PPC jest be.
3
[#5] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu
Koniec to nastąpił w momencie jak nie przeszliście na kultowe maliniaki. Teraz już za późno, za fajne powstały kompilacje i systemy dla fanów retro. Przegapiona szansa, o której pisała masa użytkowników w swoim czasie. Teraz faktycznie odgrzewanie przeglądarki to strata czasu, oczywiście wspaniała praca p. Jacka, podziwiam. Ale przy sensownej platformie (np malina) wormhole do przeglądarki linuksowej nie jest takim siermiężnym rozkrokiem jak np zewnętrzny render stron. Powodzenia!
3
[#6] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@KM_Ender, post #4

x86? Po co? Moim zdaniem bliżej nam do Arm. Nawet klasykom z Pistormem też bliżej... TO jest hobby, zabawa, coś dodatkowego... PoCo kolejny os na x86? Już nie raz pisałem - kiedy MorphOS "porzuci" ppc i przejdzie na x86, a nie na Arm, czas się rozstać i skupić tylko na 68k
2
[#7] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@X-Type^HVR, post #6

Heh...
4
[#8] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@pawelini, post #5

i tak i nie, bo problemy są trzy
1) prędkość pamięci i pojedyczego core (tu przejscie na szybszą maszynę ogarnie)
2) brak wsparcia dla wieloprocesorowości (to bije mocno po łydkach, może nawet zmniejszyć wydajność parokrotnie), z tego też powodu nie ma sensu mieć JITa
3) brak wsparcia dla tej nowej biblioteki, z której korzysta Webkit/chrome (to się da ogarnąć, ale z powodów prędkościowych nie ma sensu)

Więc dopóki nie będzie rozwiązanego punktu drugiego, to warto poświęcic czas na coś innego.
Wiele lat temu pisalem, że strony są coraz bardziej ociężałe i dojdzie to sytuacji jak ta teraz. Ani x64 ani Arm nie rozwiąże problemu z punktem 2 a jak na razie dzialające multicpu mamy tylko na Arosie.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2024 13:57:44 przez michal_zukowski
2
[#9] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@Jacques, post #7

Miałem to, fajna sprawa, z FDD!!
[#10] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@KM_Ender, post #2

To oczywiście tylko moje zdanie, ale... gdybym chciał używać Linuksa to używałbym Linuksa.
2
[#11] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu
Ale się wątek szykuje. Gdybym był hazardzistą to postawiłbym nawet 10 zł, że będzie 100 komentarzy.
5
[#12] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@MDW, post #11

Tylko jeśli w wątku zacznie się udzielać Mufa.
3
[#13] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@recedent, post #10

To jak twoim zdaniem szybko przenieś MorphOSa na nową platformę? Była próbka na x86 i ... chyba jednak nic z tego.
[#14] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu
Z ciekawosci zapytam: a co to te Legacy/Win/Cairo i czemu to takie wazne?
A jesli to usuneli to co zostalo?

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2024 17:09:12 przez Phibrizzo
[#15] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@Phibrizzo, post #14

Z tego co rozumiem to Skia nie bardzo chce poprawnie działać na naszych, ograniczonych w zasoby sprzętach.

@KM_Ender:
A skąd wiesz, że próba pójścia w MophOS NG na x64 zakończyła się niepowodzeniem?

Pamiętam smutne czasy sprzed MorphOS 2.0, kiedy to wydawało się wszystko przepadło. Finansowanie z Thendic się urwało, a Genesi ostatecznie zaprzestało produkcji Pegasosa (przy braku następcy na horyzoncie). Jednak jakoś udało się wygrzebać i funkcjonować przez kolejne 16 lat.
2
[#16] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@recedent, post #15

Problem polega na tym, że nie wiem i mało kto wie, jeśli ktokolwiek wie. Szkoda, że musimy zgadywać co dalej. Z tonu wypowiedzi wnioskuję, że wiesz więcej, tylko nie możesz powiedzieć i jakoś przez to, tli się we mnie nadzieja, że może wkrótce sam się zdziwię. OK

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2024 17:39:38 przez KM_Ender
[#17] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@KM_Ender, post #16

Niestety, ale muszę Cię rozczarować. Nie jestem w jakimś "wewnętrznym kręgu" który wie więcej od zwykłych śmiertelników. Kiedyś próbowałem zrobić wywiad z BigFootem, ale jakoś nie udało się tego dowieźć dalej niż pierwsza seria pytań (kontakt wziął i się urwał jak - nie przymierzając - dostawy prądu w RPA). Ale myślę, że MorphOS Team już nie raz udowodnił, że jak trzeba coś ogarnąć to się to po prostu robi. I nie dzieje się to w sposób przypadkowy, tylko przemyślany.

Myślę też, że hobby powinno dawać frajdę tu i teraz. Jeśli zamiast frajdy masz obietnice że "za dwa tygodnie będzie super, zobaczysz" to jest to trochę bez sensu, bo czekać można ad mortem defecatam. Ciesz się tym co masz, a jak Cię to nie cieszy to znajdź coś co będzie Cię cieszyć zamiast mamić obietnicami.
3
[#18] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@KM_Ender, post #13

@KM_Ender
Nie sadze by tak było. Pewnie proza życia spowalnia temat lub chwilowo go wstrzymała.

Natomiast, ja by postawił pytanie inaczej. Po co nam nowa platforma? Po za przeglądarką to mocy na przestawianie ikonek mamy. Samo przeportowanie 'as is' na x86 (ARM nie biorę pod uwagę*) dużo nie wniesie bo patrz Post Michała punkt 2 bez rozwiązania powyższego nie ma po co.

*ARM w tanich konsumenckich sprzętach nie istnieje. Jedyny ARM jaki działa sensownie to Apple Silicon i to gniecie system równo, ale cena. Snapdragon X Elite jak na tą chwile wysypu sprzętu z tym CPU nie ma, a nawet Win11 chodzi na tym dość ślamazarnie. RPI to są zabawki z brakiem możliwości rozbudowy etc. Pozostaje tylko x86.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2024 17:46:12 przez RadziN
1
[#19] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@KM_Ender, post #2

Ale po co? Jak chcesz AmigaOS na X86 to jest już bardzo dojrzały AROS. Jak chcesz amigowo wyglądający system oparty o Linuxa to wystarczy na dowolnej dystrybucji tego systemu zainstalować AmiWM i pozamiatane...
2
[#20] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@MDW, post #3

W naszym wieku mogłoby już nie być tego "dalej".

Co ty młodzieńcze piszesz za farmazony.szeroki uśmiech
3
[#21] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@KM_Ender, post #13

Z tego co ja zrozumiałem to przenosiny na jakikolwiek procesor niczego nie zmienią w świecie przeglądarki. Czy to będzie szybkie x64, szybki ARM czy strasznie szybki emulowany 680x0 to i tak ciągle będzie jeden rdzeń. A te wszystkie nowomodne rozwiązani do każdej prostej operacji potrzebują całej armii rdzeni pracujących równocześnie. Znacznie lepiej byłoby mieć obsługę wielu wolnych rezeni niż jednego niesamowicie szybkiego. A tutaj potrzebne są bardzo ostre zmiany w bebechach systemu, pewnie w jakimś stopniu nastąpiłaby utrata kompatybilności.

w tym przypadku popularne stwierdzenie „to już lepiej classic” nie zadziała, bo wcale nie lepiej.
3
[#22] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@MDW, post #3

@MDW
Sam Wayfarer już "obrastał" i wiele stracił z filozofii amigowych webbrowserów. Brakowało mi w nim wielu fajnych cech z IBrowse zarówno kosmetycznych, jak i użytkowych. Natomisat upodabniał się na siłę do browserów z pc.
1
[#23] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@R-Tea, post #22

Na czym to upodabnianie na siłę polegało i jakich fajnych cech z IBrowse w nim brakowało?
[#24] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@Czarek, post #19

@ Czarek
Jak chcesz amigowo wyglądający system oparty o Linuxa to wystarczy na dowolnej dystrybucji tego systemu zainstalować AmiWM i pozamiatane...

Ale tam nie ma MUI.
2
[#25] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@R-Tea, post #22

Przeglądarka do stron powinna potrafić wyświetlać strony www, a technologie webowe nie oglądają się na świat amigowy. IBrowse zachował amigowość ale zatracił zupełnie zdolność pokazywania stron www, co jest niezłym paradoksem.
2
[#26] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@MDW, post #21

Skoro już odeszliśmy nieco od tematu, to 1 rdzeń 64 bity wysoko taktowany, też nic by nie zmienił? Lepsze wiele rdzeni? Tu i tu tracimy wsteczną kompatybilność. Mi tą przeglądarką nie jest niezbędna, tak wykorzystuje wyłącznie do pobierania plików. Już nie marudzę. Przepraszam zaniepokojonych.szeroki uśmiech
[#27] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@MDW, post #25

Przeglądarka do stron powinna potrafić wyświetlać strony www, a technologie webowe nie oglądają się na świat amigowy.

"Technalogie webowe" - niezle powiedziane. Do tej pory nie moge zrozumiec jak program ktory ma wyswietlic
troche tekstu i kilka obrazkow na krzyz potrzebuje takiej mocy obliczeniowej jakby to mialo sterowac nadswietlnym
statkiem kosmicznym.
4
[#28] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@Phibrizzo, post #27

"Nic nie jest tak kosztowne jak zachowanie pozorów ubóstwa"
1
[#29] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@Phibrizzo, post #27

@Phibrizzo
Tak to było w czasach przed 'DIV' :)
[#30] Re: Wayfarer - koniec pewnego etapu

@Phibrizzo, post #27

Do tej pory nie moge zrozumiec jak program ktory ma wyswietlic troche tekstu i kilka obrazkow na krzyz potrzebuje takiej mocy obliczeniowej jakby to mialo sterowac nadswietlnym statkiem kosmicznym.

Oooo tak. Mam dokładnie tak samo. Ja wręcz nienawidzę przeglądarek www. Nawet na dzisiejszych maszynach uruchamiam je tylko wtedy gdy na serio muszę. Nie licząc momentu szukania czegoś to zwykle mam 1-3 zakładki otwarte. Szczerze nienawidzę dzisiejszego świata webowego.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem