Komentowana treść: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak
[#1] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak
Ktoś streści te wrażenia tu w komentarzu?
1
[#2] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak

@amikoksu, post #1

Warto! A teraz idę czytać recenzję...
1
[#3] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak
Bardzo fajny tekst! Dzięki :)
2
[#4] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak

@amikoksu, post #1

Ale przecież recenzja to już jest streszczenie. Czyta się ją 3 minuty.
Ostatnio w macOS (tylko z ARM) weszło AI (Apple Intelligence), którego jedną z wielu funkcji jest streszczanie strony w Safari. Sprawdziłem to 2 razy i wydało mi się to bezużyteczne. No ale teraz widzę, że niektórym taka funkcja mogłaby się przydać.

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2025 17:43:22 przez MDW
5
[#5] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak

@_arti, post #2

Warto?

Krótkie podsumowania z recenzji:

Jazzcat: Dziwna ta demoscena Autorki. Pierwsza połowa lat 90. to pustka, Intel Outside nigdy się nie odbyły, a amigowa scena istniała tylko 3 lata... Nazwijmy rzecz po imieniu: "Demoscena w Polsce" ta kpina z czytelników i środkowy palec wyciągnięty w kierunku ludzi, którzy polską scenę budowali. Próba zmarginalizowania czy wręcz usunięcia z dziejów polskiej demosceny Amigi i C64 to zabieg odważnie wpisujący się w modne dzisiaj pisanie historii na nowo. Sprawę pogarsza fakt, że powstałą w ten sposób lukę Autorka wypełnia fantazją i bredniami.

Slayer: "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak próbuje opowiedzieć nam coś w stylu alternatywnej historii polskiej demosceny. To historia bez Amigi, jej społeczności i wpływu, jaki one wywarły na polską demoscenę. I może taki eksperyment nawet by się udał, gdyby był zamierzonym działaniem, a nie efektem ignorancji, uprzedzeń i/lub źle przeprowadzonych "badań naukowych". To tak jakby napisać książkę o malarstwie surrealistycznym i "zapomnieć" o takich artystach jak Dalí, Ernst czy Magritte. I tu nie chodzi o jakieś moje wyobrażenia, sympatie czy antypatie do jednej czy drugiej platformy, ale o czyste fakty, liczby, ilość produkcji, parties, magazynów dyskowych, które czarno na białym pokazują, że demoscena w Polsce Amigą stała.

MarX: Dzięki takiej publikacji jak książka Pani Hanny Mikołajczak wiemy już, że demoscena jest jak pole minowe. Nie można ot tak wejść w strefę zaminowaną, bez dokładnej mapy terenu, zapoznania się ze wskazówkami tubylców i protokołów z przesłuchań jeńców wojennych. Pani Hanna, postanowiła jednak zaufać swojej intuicji i już po paru metrach na nieznanym terenie rozerwało ją na strzępy.

To chyba jednak nie warto...?
10
[#6] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak

@MDW, post #4

O nie, sztucznym tworom nie zaufam hihi.
1
[#7] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak

@_arti, post #2

No to się skuszę.
[#8] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak
No to już wiem, że tej książki nie warto kupować.
2
[#9] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak
Ja mniej więcej się orientuję co jest w książce i aż boję się zerkać do recenzji napisanej przez ludzi, którzy o polskiej demoscenie wiedzą wszystko (a może nawet trochę więcej).
2
[#10] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak
Świetna recenzja i wnioskując z recenzji -beznadziejna książka.
Ale serio... Panowie! Slayer, Jazzcat MarX - szapoba. Świetny tekst.
Przy wektorze Glenza parskąłem na ekran... Teraz mam na nim starfield i będę musiał go, nomen-omen (Numen - Das Omen), wyglancować.

I refleksja...
To niestety jest kolejna książka zakłamująca rzeczywistość, mieszająca historię, pomijająca fakty, stronnicza i po prostu bardzo nierzetelna (delikatnie mówiąc). Z jakiegoś powodu ta druga, o której myślę, też ma zabarwienie atarowskie. Ciekawe...
Smutna prawda jest taka, że takie książki pozostaną. Ktoś, jakiś np student czy doktorant za 50 lat będzie je czytał i traktował jako niepodważalne źródło traktujące o cyfrowej subkulturze przełomu XX i XXI wieku to znajdzie tam takie "kwiatki". Przykre to.

Mam jeszcze jedną refleksję, ale zachowam dla siebie, albo na pogaduchy z autorami recenzji na jakimś party.

Dzięki za ten tekst Panowie!
10
[#11] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak

@c64portal, post #10

Jeśli pojawi się rzetelna książka o demoscenie, to to coś o którym tu mowa zejdzie na margines.
2
[#12] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak

@recedent, post #5

No przecież mój komentarz, to był żarcik
2
[#13] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak
Bardzo średnio to wygląda. Książki nie czytałem i nawet nie planowałem, bo wcześniej już trafiłem na jakieś opinie mówiące, że podczas składu na okładce chyba zgubił się wyraz "Atari".

Napisać o polskiej demoscenie i nie wspomnieć choćby jednym zdaniem o Intel Outside to jakby pisać o mitologii greckiej i nie wspomnieć o Zeusie. szeroki uśmiech

Ja zawsze byłem przeciwnikiem wychodzenia z demosceną do normalnych ludzi. To jest hermetyczna społeczność robiąca rzeczy całkowicie bezsensowne z punktu widzenia normalnie myślących ludzi. Nie ma sensu na siłę tego tłumaczyć niekumatym. Kilka razy się o tym przekonałem. Szkoda czasu, wysiłku, nikogo to nie obchodzi, nikt się tym nie zarazi. Jeżeli ktoś chce to dzisiaj nie ma żadnego problemu odnaleźć demoscenę w sieci i zacząć na niej działać. Jest to tysiące razy łatwiejsze niż na przełomie lat 80/90. Jeżeli takie myślenie sprawi, że kiedyś demoscena się skończy to trudno - jestem w stanie się z tym pogodzić. Średniowiecze też się kiedyś skończyło i niczego mu to nie ujmuje. Jeżeli książka o demoscenie to TYLKO od ludzi, którzy brali udział w życiu tej dziwacznej społeczności. Nawet nie musieli nic tworzyć - wystarczy, że kilka razy tłukli się z monitorem CRT w zatłoczonym pociągu, spali na podłodze party place, krzyczeli na compotach, fałszowali votki, doświadczyli trudności z oddechem pierwszy raz przechodząc koło jakiejś demoscenowej sławy. Taki ktoś znacznie lepiej opisze klimat tego chorego zjawiska niż jakakolwiek analiza naukowa.

Niekumaci mogą sobie opisywać i analizować retro-gry, a demoscenę niech zostawią "zarażonym".

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2025 19:43:13 przez MDW
10
[#14] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak

@amikoksu, post #11

Oby się pojawiła. Najlepiej wieloplatformowa, obszerna i w formie albumu z naciskiem na Amigę i C64 jako wiodące platformy, w odpowiedzi na przedmiotową publikację z dedykacją w formie wspominanej recenzji.
2
[#15] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak

@recedent, post #5

Warto?

Krótkie podsumowania z recenzji:
(...)
To chyba jednak nie warto...?

parafrazując losowego przechodnia z reklamy jakiegoś gunwa: jak nie spróbujesz, to się nie przekonasz!

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2025 20:23:19 przez snajper
1
[#16] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak
Super recenzja.
3
[#17] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak

@amikoksu, post #1

Recenzja lepsza niż recenzowana książka!

Jako autor ZXowej wersji 4D Demo 8 czuje się wstrząsnięty ale nie zmieszany ;) Dobrze że recenzenci wyjawili tajemnicę genezy tegoż dema, gdyż Autorce chyba nie dane było zrobić chociażby podstawowego 'ryserczu'. Wspomniane demo wygrało demo compo na Load Error w 2013 roku.
12
[#18] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak
tak myślałem, że ta książka to lipa za grubą kasę...dobrze, że jej nie zamawiałem
2
[#19] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak

@tygrys, post #17

akurat, książka o demoscenie zx spectrum, jest dość ciekawa ;)
[#20] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak

@recedent, post #5

Nie, nie warto.
2
[#21] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak

@Stoopi, post #20

...no to sie Rentronics tez nie popisal.
5
[#22] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak
o ja p i e r d o l e

dziękuję za recenzję, potrzebujemy więcej recenzji

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2025 01:53:15 przez michal_zukowski
6
[#23] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak
Recenzje fest. Przyjemnie się czytało.
5
[#24] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak

@recedent, post #5

Hmm, czyli podobnie jak z oceną kinematografii z lat 80/90 pisaną przez samozwańczych znawców tematów, którzy piszą, że żenada, a pieją z zachwytu nad wtórnością i płytkością dzisiejszych filmów, nazywając je arcydziełami.
5
[#25] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak

@recedent, post #5

Przecierz demoscene w Polsce robili czarnoskórzy na iphonach ?
7
[#26] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak

@HOŁDYS, post #25

A zapytam z nutką ironii... Czy istnieje jakakolwiek książka o demoscenie, która nie została pojechana?
Czy nie jest to szansa dla krytyków, by samemu "pociągnąć ten wózek" i pokazać społeczności klasę? Czy może jednak strach? Co to za problem napisać książkę, która siądzie każdemu? Działajcie - kupię jako jeden z pierwszych ;)

* Nie próbuję bronić tej konkretnej pozycji (nie mam... nie czytałem...)
3
[#27] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak
Oddam nerke, za to zeby Jimmy napisal wlasna ksiazke o demoscenie w Polsce :)
3
[#28] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak

@miki1406, post #26

Ta była świetna :)

Piotr Marecki, Yerzmyey, Robert „Hellboj” Straka - Demoscena ZX Spectrum
3
[#29] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak
Po okładce coś czułem [może po imieniu] od razu miałem wrażenie,
że będzie to kompletnie niekompetentna praca. Rasumując, jak niby kobieta,
która nawet nie zna podstawowych słów z zakresu rodzaju technik i grafik wystepujących
w demach, podstaw muzycznych [muzyka wielokanałowa syntezowana, lub z próbek]
oraz innych przydatnych narzędzi wspierajacych lingwistycznie - może pisać taką w sumie trudną
pozycję. Noi po co?
Pominęła tak wiele, że wyszedł guzik z pętelką, przy czym nawet nie wiadomo
do kogo skierowany. Brak wzmianek o czołowych twórcach, grupach, jeden chaos goni drugi,
błądzenie w gąszczu niewiedzy jest zastępowany dywagacjami, rzeczywiście autorka ma aspiracje, które niestety obnażają twóce tego badziewia.
A to, że jakieś paniusi się zachciało książke niby napisać, w przerwie od garów, to smutny fakt.
Każdy się łapie za pisanie książek, a powinna być zasada: nie potrafisz, nie pchaj się na afisz.
3
[#30] Re: Recenzja książki "Demoscena w Polsce" Hanny Mikołajczak

@habit, post #29

ale z tymi garami to zes pojechal...
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem