Komentowana treść: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora
[#1] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora
To kto jest teraz właścicielem, skoro Ben zbankrutował? Unieważnienie udziałów? Hmm, na x86/ARM niech system przeniosą.
4
[#2] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@KM_Ender, post #1

Któż miałby to zrobić, skoro tam same "dyrektory" są.
16
[#3] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@waldiamiga, post #2

Źródła i prawa przenieś na fundację non profit. Kasę na wykup zebrać na KS czy innym zbieraczu kasy na projekty. System open source i jazda z tematem.szeroki uśmiech
3
[#4] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora
looo Dyrektory Hajpierionu maja nowe logo czy mi sie wydaje ???

niech lepiej zrobia konsolidacje swojej tworczosci i podlicza ile $$$ wydali na rozwoj AmigaOS (a wydali cokolwiek ?)
a ile poszlo na wyplaty dla zarzadu i na prawnikow.
2
[#5] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@KM_Ender, post #1

Jezeli Ben mial okolo 97% akcji i utracil je z powodu bankructwa to widze tu dwie mozliwosci:
1)Akcje Bena przejmuje ten komu byl on winny pieniadze (osoby fizyczne, firmy lub panstwo).
2)Akcje Bena ida "w smietnik" (bo nie maja zadnej wartosci, bo Hyperion jest ciagle na minusie i nikt tych akcji nie zechce). A wtedy pozostale okolo 3% akcji zamienione jest na 100%.

PS. Z mojego punktu widzenia bankructwo Hyperionu to jest wspaniala wiadomosc (nie podobalo mi sie to, ze podawali kogo tylko mogli do sadu i probowali zawlaszczyc sobie "Amige", nie placili programistom AOS4 za ich prace). Moze jakas normalna firma ich przejmie i skonczy sie to dziadostwo.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2025 00:23:44 przez powerzx
9
[#6] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora
Znowu?
[#7] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@powerzx, post #5

Ciekawe jak to się skończy. De Groote jest co prawda dyrektorem, ale spółka jest w procesie likwidacji, którą prowadzi wyznaczony przez sąd likwidator Bart de Moor. To likwidator będzie zarządzał formalnie spółką dążąc do spłaty zadłużenia i wyjścia na prostą (jeśli to w ogóle możliwe, jeśli nie - spółka zostanie zlikwidowana).

Ocenę dotyczącą Hyperionu podzielam, niemniej ciężko mi uwierzyć, że ktoś normalny to przejmie:) No ale zobaczymy, byłoby to na pewno z korzyścią dla amigowego świata.
3
[#8] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@powerzx, post #5

Do emerytury mam 17 lat myślę, że możemy dodać że 3 lata jeszcze, czyli 20 lat zainteresowania komputerami. 5 lat na połączenie systemów i przeniesienie na x86. To zostaje 15 zarabiania na mnie i systemie. Za 20 lat RNG umrze śmiercią naturalną. Taka hipoteza, bo raczej do tych młodszych użytkowników zaliczam siebie.
1
[#9] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@KM_Ender, post #8

5 lat na połączenie systemów i przeniesienie na x86.

I co byś na tym robił?
[#10] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@KM_Ender, post #8

Byłoby ciekawie, gdyby wykupił jakiś miłośnik MorphOS'a
2
[#11] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@karolb, post #10

tia.. MosTeam wykupuje OS4. :D
2
[#12] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@amikoksu, post #9

Gdyby uparcie nie trzymano się jednego niszowego procesora, rozwój softu był by szybszy i użytkowników było by niewspółmiernie więcej.
5
[#13] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@amikoksu, post #9

Ja przewiduje, że za 20 lat nie będziemy aktywni jeśli chodzi o komputery, co najwyżej przelew do banku. Gdyby udało się (wiem, powiecie zaraz nierealne) z tym systemem (jednym, na nowej dostępnej platformie), to myślę, że coś by się jednak działo. Choćby porty (remastery) starych gier z epoki, teraz mało kto ma czas robić to samo trzy razy. Szkoda czasu, a pracy dużo.
Po prostu jak my odejdziemy to Amiga klasyczna/NG/RNG też.
[#14] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@Dariusz Pietrzak, post #12

Prawie że 19 lat minęło od ostatniej wypowiedzi na forum!
Szacunek OK

pokłony

----edit

Gdyby uparcie nie trzymano się jednego niszowego procesora, rozwój softu był by szybszy i użytkowników było by niewspółmiernie więcej.

No ale pamiętamy "Intel Outside", zakorzeniony u nas na wieki. Apple przeszło transformację 68k/PPC/x86/ARM bez problemu, ale opierali się na rynku zbytu, którego Amidze niestety zabrakło.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2025 19:46:06 przez karolb
3
[#15] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@karolb, post #14

Wszystko dlatego, że przez te 19 lat uparcie trzymano się jednego, niszowego procesora!
3
[#16] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@recedent, post #15

Edytowałem poprzednią wiadomość, zanim odczytałem tą, jakby co :)

Anyway, jeśli chodziło o PPC, no to chyba tak :P

MOS na x64 i do przodu! OK

----edit

Wszystko dlatego, że przez te 19 lat uparcie trzymano się jednego, niszowego procesora!

No dobra, chyba że chodzi o 68k?

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2025 19:51:03 przez karolb
[#17] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@Dariusz Pietrzak, post #12

Ale już jest za późno.
[#18] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@KM_Ender, post #13

A ja to zacząłem zbierać właśnie z myślą o emeryturze bardziej (o ile w ogóle dożyję i o ile będę ją w ogóle dostawał...).

Żeby czuć się młodym na starość i było fajne hobby.

Skoro za 20 lat ma to być bezcen warty grosze, to szkoda, że dziś to kosztuje niejednokrotnie absurdalne już kwoty.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2025 21:22:03 przez lukjan

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2025 21:23:39 przez lukjan
1
[#19] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora
Janusze Biznesu są tez za granica.
[#20] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@recedent, post #15

68k 7mhz 1mb ram.
[#21] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora
Trzydzieści lat temu z okładem pracowałem podczas wakacji w pewnym składzie drzewnym. Miał on niezwykle ciekawą strukturę zatrudnienia, mianowicie było dwóch dyrektorów (właściciele/wspólnicy), dwóch zastępców dyrektora, jeden stały pracownik fizyczny i ja dorywczo w czasie wakacji.
Skład już lata temu zbankrutował :)
11
[#22] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@wali7, post #21

Zobaczyłem tam trzy pracujące grupy ludzi: 100 Francuzów, 100 Niemców i 100 nadwiślańczyków. Każda z tych grup miała wznieść osobny budynek z dużych brył ciosowych, za których ustawienie płacono im franka od sztuki.

Niemcy i Francuzi natychmiast wybrali sobie po pięciu dyrektorów i wzięli się do roboty. Polacy z początku wszyscy chcieli być dyrektorami, o co nawet pobili się i rozbiegli. Dopiero gdy im głód dokuczył, zeszli się znowu, i zapytawszy o radę Francuzów, Niemców, przechodniów lub gapiów, wybrali sobie dyrektorów ledwie wówczas, gdy pod francuskim i niemieckim budynkiem już stały fundamenty. Ułożono się też o system wynagrodzenia.

W grupie francuskiej i niemieckiej każde 100 franków zarobionych dzielono w następny sposób:

Na utrzymanie dyrekcji szło 25 fr., na oszczędność 25 fr., a pozostałe 50 fr. dzielono między wszystkich – po 25 centymów na osobę.

W grupie polskiej również płacono po 25 cent. jednej osobie. Ta jednak była oryginalność, że dyrektorowie brali 50 fr., a na oszczędność nie odkładano nic.

Pracowano też bardzo rozmaicie w tych grupach. Mocne i flegmatyczne Niemcy przenosiły od razu po 12 kamieni, robiąc na godzinę pięć obrotów. Drobni, ale ruchliwi Francuzi dźwigali tylko po 6 kamieni, ale robili na godzinę po dziesięć obrotów. Polacy zaś wygłodzeni przez poprzednią awanturę, nosili tylko po 8 kamieni i robili po sześć obrotów na godzinę.

W końcu 10 godzin interes tak się przedstawiał:

Każdy Francuz i Niemiec zarobił po 3 franki; prócz tego każdy dyrektor dostał 30 franków i na każdą grupę przypadało po 150 fr. oszczędności. Polacy zaś zarobili na osobę po 2 fr. 40 cent., a oszczędności nie mieli żadnych, ale ich dyrektorzy otrzymali po 46 fr. na osobę.

W czasie wypoczynku Niemcy za oszczędzone pieniądze kupili grochowych kiszek, beczkę piwa i nasycili się tak, że każdemu z nich przybyło po pięć funtów wagi. Francuzi wypili wina, zakąsili czekoladą i sprowadzili sobie teatr, który mocno podtrzymywał wrodzoną żywość ich ducha. Polacy zaś nie bardzo syci poszli spać, ale za to dyrektorowie ich wyprawili sobie bal polski, który podziwiano w całym Paryżu.
6
[#23] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@recedent, post #22

Jak widać, model dyrektorski ma się dobrze nie tylko w Polsce, ale również w Belgii.
Zaś losy dyrektorów i wicedyrektorów opisanego tartaku potoczyły się nieźle, za wyjątkiem jednego z nich (wspólnik/właściciel), gdyż rozdzieliwszy zyski między wszystkich, dla niego zostały już tylko długi...
4
[#24] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#25] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#26] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#27] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#28] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@MUFA-amigaone-pl, post #24

Cześć.

Ja naprawdę wierzę (może naiwnie), że jeden system byłby sukcesem, no i tańsza platforma niż PPC mogłaby przyciągnąć ludzi. Ba, ja nawet zgodzę się na wspólny system na bazie Linuksa (jądro). Przepraszam jeśli to trolling, ale jestem marzycielem.

A co pierwszego pytania, to w sumie, o co chodzi z tym unieważnieniem udziałów, co to znaczy? Jak wiesz, to napisz. Kto je przejął?

Pozdrawiam
[#29] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#30] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@KM_Ender, post #28

Ja naprawdę wierzę (może naiwnie), że jeden system byłby sukcesem, no i tańsza platforma niż PPC mogłaby przyciągnąć ludzi. Ba, ja nawet zgodzę się na wspólny system na bazie Linuksa (jądro). Przepraszam jeśli to trolling, ale jestem marzycielem.

Z mojej perspektywy właśnie wymyśliłeś AROSa i obawiam się, że zainteresowanie... raczej duże nie jest. Ale marzyć możesz nikt Ci nie zabrania. Nawet jeżeli to; niestety, tak jak sam określiłeś może być odbierane jako naiwne. Co do Linuxa i jakichś tam zapożyczeń (jajka) mniej lub bardziej. Był już kiedyś podobny plan nazywało się to Anubis ale jak sadzę umarło, więc tu też raczej nie wróżę rewelacji. Zreszta jak bym miał wybierać miedzy ty co mam w NG teraz, a jakimś czymś na Linuxach (i nie mam na myśli emulacji) to bym już sobie podarował. Z takich systemów mam MacOS i sprzęt z Apple Silicon i innych mi nie trzeba. Połączenie sił wszystkich systemów jest raczej nie możliwe.. . Ender ciesz się z tego co masz bo szukanie złotego środka czy innego AmiGrala nie jest możliwe, przynajmowej w tej rzeczywistości.

Co do powyższych wydarzeń, na ta chwilę nie widzę jak to może wpłynąć na rozwój systemu ale pomijając Update 3, to OS4.1 na SAM460LE działa mi tak samo dziś jak i wczoraj. Natomiast jak aktualizacja się pojawi publicznie to też dobrze.
7
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem