Tak, ale istniejący port GemRB ma kilka problemów. 1) bardzo przestarzała wersja silnika GemRB (0.7.2). Mój port bazuje na 0.8.8 (być może później zaktualizuję go do 0.9.0 - 0.9.1 i nowsze nie są możliwe, ponieważ wymagają Pythona 3, 0.9.0 to ostatnia wersja obsługująca Pythona 2.7. 2) Używa Pythona 2.5, co może powodować problemy z grami, ponieważ GemRB miał używać Pythona 2.7. Moja nowa wersja używa Pythona 2.7 (obecnie w wersji beta dla OS4). 3) Zawiera instalatory dla 4 gier, które można zainstalować bezpośrednio z wersji PC CD/DVD/Issue bez konieczności wcześniejszej instalacji na komputerze. Wiele osób miało problemy z instalacją gier. Nie musisz konfigurować pliku .cfg ani instalować starszych wersji niektórych bibliotek SO w lokalnym katalogu, tym wszystkim zajmują się instalatory. Instalatory mogą obsługiwać różne wersje gry i różne języki (niemiecki, angielski, wielojęzyczny i polski).
Ogromne rejestrowanie spowolniło grę. W moim porcie domyślnie wyłączam rejestrowanie (niektóre rejestrowanie zdarzało się nawet, jeśli wyłączyłeś je w cfg). Jedną z nowych funkcji portu 0.8.8 jest BTW to, że możesz dynamicznie zmieniać jego rozmiar, jeśli uruchamiasz go w Workbench (oczywiście możesz też uruchomić go w trybie pełnoekranowym).
Nie wiem jak jest w Polsce, przynajmniej tutaj w niemieckiej społeczności Amigi wielu nigdy nie udało się zainstalować gry. Przynajmniej tak słyszałem i dlatego rozpocząłem projekt portingu.
Tak naprawdę instalatory wymagały o wiele więcej pracy niż przeniesienie wersji 0.8.8. Są to (biorąc pod uwagę wszystkie obsługiwane edycje) tysiące linijek skryptu instalatora
Zanim zapytałem autora portu 0.7.2, czy zamierza go zaktualizować, powiedział, że nie.
Baldurs Gate to jedna z moich ulubionych gier, więc zacząłem nowy port, na podstawie nowszych źródeł. Jeśli kiedykolwiek Python 3 pojawi się na AmigaOS, oczywiście znowu zaktualizuję.
Mogę faktycznie zdobyć źródła Pythona dla WarpOS i sprawdzę, czy przeniesienie go do 68k jest możliwe, dla wersji PiStorm.
Sprawdzam również, czy dostosowanie instalatorów, które napisałem, można dostosować również do wersji WarpOS (nadal wymagałoby to przeniesienia unshield do WarpOS, ale powinno być wykonalne ^^).
Ponieważ Arkadiusz/Amiga_OS mówił o „Secret”, to NIE jest to, o czym często wspominałem jako o „Secret Project #1”, Secret Project #1 to inna gra (i licencjonowana od firmy PC, nie oparta na OpenSource). Amiga_OS jest jednak również jej betatesterem
Ostatnia aktualizacja: 27.01.2025 11:09:25 przez MagicSN
Ostatnia aktualizacja: 27.01.2025 11:10:26 przez MagicSN
Ostatnia aktualizacja: 27.01.2025 11:15:07 przez MagicSN