Komentowana treść: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora
[#31] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@KM_Ender, post #28

A co pierwszego pytania, to w sumie, o co chodzi z tym unieważnieniem udziałów, co to znaczy?

Znaczy to tyle co napisano w newsie. Prawo głosu mają teraz pozostali udziałowcy, którzy wybrali nowego dyrektora. Dodam jednego dyrektora co nie jest żadnym powodem do drwin, w każdej firmie musi być jakiś wyznaczony szef, no chyba że są firmy gdzie rzuca się kostka kto będzie rządził, w jednym dniu sprzątaczka, w drugim portier a w trzecim np. kurier, który akurat trafi pod wskazany adres. Wtedy to by był powód do drwin.

I jeszcze może powiem co to nie znaczy. Nie znaczy to że Hyperion zbankrutował, nie znaczy to że jest postawiony w stan likwidacji i nie znaczy to że firma jest na sprzedaż.
4
[#32] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora
Ba, nawet gdyby Hyperion był w stanie likwidacji to jeszcze o niczym to nie świadczy. Jest mnóstwo przedsiębiorstw w stanie likwidacji które świetnie prosperują i obracają grubymi miliardami.

Uważam, że to będzie bardzo dobry rok dla Hyperion Entertainment!
4
[#33] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#34] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@recedent, post #22

Człowieku głupoty piszesz pod dyktando zaborców !!!.
[#35] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@SzaryWilk, post #34

To nie ja, to Bolesław Prus.

I bardzo proszę, trzymajmy się tematu newsa w komentarzach, bo Rafał jest strasznie nerwowy ostatnio i jeszcze nas tu wszystkich do kupy poignoruje.
5
[#36] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#37] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@_arti, post #6

Każde zmiany powodują na krotką chwilę pewien chaos informacyjny.
Zmiany i tak były konieczne aby coś zrobić ze statsusem Hyperion Entertainment.
Myśle, że można pogodzić aktualnie wszystke systemy PPC (AOS4 i MorphOS). Aktualnie ich status to wymarcie naturalne.
Brak nowego sprzętu na jakich te systemy mogły by działać oraz ewentualny rozwój w najbliższych latach emulacji PPC pod "ich" sprzęt.
Jedynym systemem który dalej sie rozwija to Amiga clasyczna.
Siłą napędową Hyperion Entertainment dalej jest AmigaOS 3.2.
Jeżeli wyjdzie następny system "klasyczny" pod nowym kierownictwem Hyperion Entertainment firma przetrwa i będzie się dalej rozwijać.
Będzie ją też stać na rozwijanie AOS4.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2025 00:09:05 przez markusg
1
[#38] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#39] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@markusg, post #37

Możesz zdefiniować "dalej sie rozwija"?
3
[#40] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@recedent, post #39

Możesz zdefiniować "dalej sie rozwija"?

To proste, tam jest tyle do zrobienia, że klasyk skazany jest na wieczny rozwój
2
[#41] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@SzaryWilk, post #34

Zaborców? Na historii to chyba tyłem siedziałeś, albo twój nauczyciel pominął pewne okresy w historii naszego kraju.
4
[#42] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@markusg, post #37

Rozwija, to powiedziane trochę na wyrost. Developerów jest tyle ile w podrzędnym opensourcowym projekcie. To wszystko hobbystyczne projekty, kasy w tym tyle, że pewnie więcej bym zarobił na podrzędnym projekcie ML. IP też już nie jest za wiele warte, przez ludzi którzy nie maja zupełnie pojęcia o biznesie. Więc każdy powinien sobie dać na luz. Zadziwiające, że w takich wątkach jak ten, jest najwięcej wypowiedzi. No ale jak ktoś nie ma o czym pisać to pisze o niczym.
3
[#43] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@sand, post #42

Wszyscy developerzy pracujący nad AmigaOS 3.2/3.3 pracują za darmo w wolnym czasie nad nowym systemem.
Z tego co wiem podobnie jest w przypadku Aros, Morphos i AOS4. Maja inne źródło utrzymania. Traktują to jako pasja i hobby.
Wspierają się ewentualnie drobnymi datkami kóre nie trzeba płacić na ich profilach.
Koszt zwiazany z utrzymaniem projektów przejmują firmy/fundacje/itp na które wpadają koszty utrzymania.
Co dzieje się dalej z finansami ... mysle,że wiekszości developerów i tak nie obchodzi. Robią to dla własnej przyjemności.
Są oczywiście firmy jak a-eon które zlecają odpłarnie programistom aby pracowali dla ich projektami. Ten temat można pominąć.

Mam nadzieję, ze to co napisałem nie jest dla Ciebie pisaniem o niczym.
Pozdrawiam
4
[#44] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@markusg, post #43

Czy właśnie sobie nie zaprzeczyłeś?
Najpierw piszesz że:

żeby kilka postów niżej napisać że developerzy AmigaOS 3.2/3.3 pracują w wolnym czasie i podobnie jest w przypadku AROS-a, MorphOS-a i AmigaOS 4.x.
Czy to by nie znaczyło że wszystkie wspomniane systemy "dalej się rozwijają"?
2
[#45] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@markusg, post #43

no to wiec pytanie sie nasuwa... na co szly te piniondze przez te nascie lat ?
1
[#46] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@recedent, post #44

@Recedent, że tak Cię przewrotnie zapytam (zresztą w Twoim stylu ). A rozwijają się? Bo z mojej perspektywy efekt Wow już dawno zbladł i pozostało tylko cieszyć się z tego co jest. Przy 'Klasyku' dzieje się więcej i ów Wow jest 'podtrzymywany'. Jak nie PiStorm to jakieś FPGA lub A500Mini, AGS, Pi 3/4/400/5/500 + Amibian, PiMiga lub inna karta turbo do klasyka, które ostatnimi czasy pączkują jak grzyby(kupisz lub sam polutujesz), soft nawet jest wydawany 'komercyjnie'. Masz może Box Roguecraft? Bo mi się nie udało dorwać, tylko cyfrę mam... tak gra wydaną w Boxie na Amigę i wszelkie emulowane okolice, a mamy już A.D. 2025 rok etc. <- tak wrzucam to do jednego worka bo to się nadal, mimo lat minionych, kreci się dookoła AOS3.x lub nowszych i to postrzegam jako rozwój. Niestety na pozostałe systemy jest dość niszowo i/lub nijako/niezachęcająco. Ani burzliwego rozwoju sprzętu, ani wysypu softu. NG stricto wegetuje, łapiąc czasem oddech jak karp przed wigilia w wannie z resztką wody. Boli, ale niestety tak jest. I na koniec biorąc na tapet mój (jak i Twój) ulubiony system jaki w minionym roku (2024) soft został wydany komercyjnie na MorphOS? Było coś takiego? Coś nowego? Bo gdyby nie Pro Publico Bon ze strony Jacy, BeWorlda i TDolphin to... To jak, był rozwój...?
1
[#47] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@RadziN, post #46

@Radzin

Tak, masz rację i nie masz. Czytamy to, ekscytujemy się - obiektywnie bez powodu. OS3, OS4, Morphos, AROS to oldschool, ale... to nam się podoba! I ten, wyśmiewany przez Ciebie niekomercyjny charakter. No, ja go kocham, sorry...

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2025 14:14:31 przez Commodore128D
1
[#48] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@RadziN, post #46

Z mojego punktu widzenia właśnie ten nadmiar sprzętowych rozwiązań jest problemem. Powstaje tona tych różnych emulatorów i jednocześnie absolutnie zero oprogramowania. Kompilatory, biblioteki przykrył ponad ćwierćwieczny kurz. Jeżeli człowiek nie interesuje się graniem tylko lubi sobie coś porobić to brakuje właściwie wszystkiego. Nie mówię, że na MorphOS czy AmigaOS4 jest idealnie ale dobicie platformy 68k/OS3 do tego poziomu potrwałoby pewnie ze 20 lat. A nawet czasem coś jest na Amigę Classic ale właściwie nieużywalne.
Przerażają mnie te wątki na forum w których twórcy szukają przyczyn niedziałania czegoś na tych różnych odgałęzieniach AmigaOS 3.x, na róznych 680x0 (także emulowanych). Nie dosyć, że to wszystko jest strasznie stare (chodzi o oprogramowanie i system) to zrobił się koszmarny bałagan. Tak malutka platforma potrzebuje spójności rozwiązań, bo można oszaleć jeżeli coś się na to robi. Przy takim bałaganie to faktycznie nic tylko robić wersje gier z ośmiobitowców i najlepiej w NDOS. szeroki uśmiech No ale to jest inny rodzaj "amigowania". Niektórym pasuje takie odpalanie starych gier, to wcale nie jest gorsze "amigowanie". Ale pamiętajmy, że nie wszyscy się bawią w ten sposób.

Komercyjne oprogramowanie nie będzie wychodziło, bo to nie ma sensu. Więcej się człowiek narobi z tą cała dystrybują niż na niej zyska, bo to jest zbyt mały rynek. Poza tym nie rozumiem dlaczego sprzedawanie jakiegoś produktu od razu podnosi jego rangę.

Gdy tak sobie wyobrażę swój dzień przed PowerBookiem G4 z MorphOS 3.19 to mogę powiedzieć, że prawie każda czynność, którą robię nie byłaby możliwa na AmigaOS 3 działającym nawet na jakimś bardzo szybkim emulowanym 68k, kartą graficzną, dźwiękową, siecią. A to ze względu na koszmarnie przestarzały i wręcz nieużywalny soft, zabałaganiony, wymagający tony łatek system operacyjny. To właśnie ten bałagan, brak szans na jakiś spójny rozwój systemu w 2003 roku skłonił mnie do porzucenia AmigaOS3 z 060, PPC i BVision i przeskoczenia na MorphOSa 1.4 (chciałem AmigaOS4 albo AmigaONE była wtedy sprzedawana bez AmigaOS co mnie wtedy bardzo do niej zraziło).

Z mojego punktu widzenia dzisiejszy MorphOS czy AmigaOS4 to świetne platformy do zabawy dla kogoś kto lubi komputery z przełomu wieków. Ja akurat takie lubię i świetnie się w tym czuję. Są tutaj wręcz niespotykane dotąd możliwości tworzenia. Nigdy tak dobrze jak teraz nie było. Ja coś tam sobie klepię od lat i nawet przez chwilę myślałem czy by nie zrobić lekko uproszczonej wersji dla AmigaOS3, skoro teraz takie absurdalnie szybkie procesory tam są. Ale nie ma szans - od strony programowej w świecie OS3 brakuje właściwie wszystkiego, musiałbym od strony architektonicznej cofnąć się ze 25 lat, bo AmigaOS3 nie wszedł jeszcze w XXI wiek. Zresztą na tych cudownych emulatorach i tak nie ma tam akceleracji 3D (która przecież ćwierć wieku temu działała świetnie na Amidze Classic). Żeby ogarnąć te wszystkie klasyczne odgałęzienia musiałbym stracić strasznie dużo czasu na walkę z bardzo irytującymi elementami. Problemy, które wręcz nie istnieją na MorphOS (a domyślam się, że i pewnie pod AmigaOS4). AmigaOS4 czy MorphOS to zupełnie inna epoka w rozwoju filozofii systemu amigowego. I nic dziwnego - klasykowcy w większości przypadków nie chcą rozwoju, bo to burzy im nostalgiczne cofanie się czasie. A zwolennicy tzw. NG oczekują czegoś trochę innego, lubię retro na trochę innym poziomie. Obie gałęzie mają prawo żyć ale razem już się raczej nie da, bo przepaść między tymi rozwiązaniami jest zbyt duża.

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2025 14:34:03 przez MDW
6
[#49] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@Commodore128D, post #47

I ten, wyśmiewany przez Ciebie niekomercyjny charakter. No, ja go kocham, sorry...

Ja tu niczego nie wyśmiewam. Bez tych kilku tytanów pracy działających na rzecz społeczności, których uprzednio wymieniłem byłby 'Kononowicz'. A ów wydźwięk to był li tylko zabieg temperujący 'czepialstwo' Recedent. Dobrze wiemy ile było komercyjnych aplikacji na niebieski system. I nie ma co tu się licytować Amiga Klasyczna ma się na tle całego amigowego świata całkiem dobrze w stosunku do NG. Z drugiej strony... gigantycznie odjechaliśmy od meritum owego newsa, nie ma co offtopicować.
1
[#50] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@RadziN, post #49

odjechaliśmy...szeroki uśmiech
1
[#51] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@RadziN, post #49

@RadziN
gigantycznie odjechaliśmy od meritum owego newsa, nie ma co offtopicować.

Natomiast jest coś co poniekąd wiąże się z tematem newsa, bo dotyczy jedego z pierwszych posunięć nowego zarządu, a pośdrednio może mieć wpływ na problem, który kiedyś zgłosiłeś zakładając u mnie wątek na forum. Prosiłbym o odpowiedź czy ów problem został rozwiązany.
[#52] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@MUFA-amigaone-pl, post #51

Rafale, ano niestety na tę chwile nic się jeszcze nie wydarzyło (sprawdzałem pocztę) i nikt się nie odezwał. Ale jak rozumiem naświetliłeś problem z rejestracją Descent: FreeSpace, więc pozostało mi czekać. Super, że odkopałeś temat sądzę, że jest więcej osób co chciałby owa rejestracje popełnić.
1
[#53] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@RadziN, post #52

Nie chodziło o sprawdzenie skrzynki pocztowej a ponowną rejestrację DFS.

Zobacz czy działa opcja rejestracji kodu z gry: "Register a product" wybierając :

- wersja pudełkowa ... (AmigaOS)
- wersja elektroniczna ... (Download) (AmigaOS4.1)

Pierwszą opcją zarejestrowałem swój egzemplarz DFS w wersji DVD-BOX podając numer seryjny z karty rejestracyjnej - ale to było dawno temu :)

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2025 21:08:13 przez Amig_OS
[#54] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@Amig_OS, post #53

... i tu niestety wracamy do poczty, bo teraz tam jest tylko info by wysłać mail do supportu i koniec. Nikt nie odpowiada, może teraz będzie coś lepiej.
[#55] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@RadziN, post #54

Proszę byś wysłał jeszcze raz majla na "contact" bo poprzedni mógł nie dotrzeć.
[#56] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@recedent, post #44

żeby kilka postów niżej napisać że developerzy AmigaOS 3.2/3.3 pracują w wolnym czasie i podobnie jest w przypadku AROS-a, MorphOS-a i AmigaOS 4.x.
Czy to by nie znaczyło że wszystkie wspomniane systemy "dalej się rozwijają"?

Rozwijają się w miarę swoich mozliwości sprzętowych. Jak sam wiesz PPC utwił w martym punkcie.
Skok jaki przyniosła Amidze klasycznej rożnorakie rozwiązania sprzętowe i emulacja pchają ten system poza granice jakie nie śniły się ich projektatom.
Amiga klasyczna ma duże ograniczenia ale pomysłowość w jaki one zostają zacierane jest bardzo interesująca
3
[#57] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@markusg, post #56

Krótko mówiąc- brakuje Ci nowego sprzętu dla odnogi NG, mimo że obecny nie jest jeszcze w pełni wykorzystywany (brak wieloprocesorowości/wielordzeniowości, częściowe tylko wykorzystanie możliwości dostępnych układów graficznych)?
1
[#58] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@luk, post #41

Człowieku tak zaborcy urabiali Polaków, żeby o sobie mówili jak najgorzej !!!.
1
[#59] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@selur, post #45

Na procesy, oczywiście sądowe.
[#60] Re: Hyperion Entertainment powołuje nowego dyrektora

@markusg, post #37

To nieprawda. OS4 jest również w fazie rozwoju (jestem na liście mailingowej os4dev i na Discordzie os4dev, więc wiem). I tak, OS3.2 to to, co naprawdę przynosi pieniądze Hyperionowi. Ale oba są w fazie rozwoju. Istnieje ogromna ilość rzeczy opracowanych, dostępnych tylko dla os4devs i os4betatesters, gdzie nie jest jasne, jak i kiedy zostaną wydane.

Nie zapominajmy też o bibliotekach open source i innych tego typu rzeczach: 1) OS4 najbardziej zaawansowany 2) WarpOS drugi najlepszy 3) 68k daleko w tyle.

Nadal OS3.2 przynosi najwięcej pieniędzy.

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2025 08:41:56 przez MagicSN
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem